Budžet telefon sa dobrom selfi kamerom

Telefon ako vec fotkas s njim treba da ima dobar senzor i stabilizator. Pogotovu za portrete jer njih fotkas tako sto zumiras inace ce faca ispasti kao kroz spijunku. A kad zumiras onda se trese i mnogi tel gube na kvalitetu slike. Nisam siguran zasto, nisu megapikseli sigurno. Znaci vrv softver jer ima manje prostora da vrsi interpolaziju tonova.

u stvari veliki megapiskeli su jedino dobri za kropovanje posto mozes da udjes zoomom dublje u sliku bez kvarenja kvaliteta zbog velike gustine piksela.

postoji fotka sa inauguracije obame od nekih 1.4 gigapiksela.. vidis plato a mozes zoomom da udjes u sobu kroz prozor koji ni ne vidis kad gledas globalnu sliku. :D
Da da dobar za gugl earth.

Ja se pomazem tako sto koristim onu suprotnu kameru za selfi...ona dobra za sve dobra i za selfi , samo naviknes da nagadjas gde slika...
I sad da li sam ja slepac ili slab u standardu , meni se cini da se previse vidi ...znaci tacno vidim na slici i sta nije dobro obrijano , i svaki detalj na zubu , preterano brate...ja imam jos i lepo lice bez kratera, a ne znam ovi sa kraterima kako izgledaju u selfiju , jos mi kamera na niskoj rezoluciji da fotkam ko lud, a ne da imam jake slike...

Uzmes lepo telefon u prodavnici, odes u pro mod i gledas. Vecina telefona ima ev (exposure value) kad podesis iso (nemoj preko 100), podesis sekunde da dobijes osvetljenje i igras se sa ev i gledaj koliko efekta ima. Ako ima malo, sranye senzor.
Posle uzmes manual focus i obrati paznju- vecina moze da sluzi iskljucivo ako slikas pcelu na cvetu zbog optike. A plus za mikrofotku ti treba dobar ev da bi dobio pune tonove a ne bledunjave slike.
Za selfi, koliko vidim, vecina je koliko dobar softver imas, jer je tu optika tek sklj. Bolje da zamolis nekoga da te fotka.

sony-k510i.jpg

H977479ecec5f4ae89b43359fff79bf56W.jpg_640x640q90.jpg

evo vidis kako je izgledalo nekad.

kad su dostigli 5 megapiksela dosli su do potrebne megapikselizacije.

to je format fotografije kakva se nekad pravila na aparatima na film.

sve preko 5 megapiksela je sustinski nebitno i marketinski trik.
Da, fotografije sa lumie 550 su mi bile bolje nego sa fotoaparata koje sam koristio
Nisam skoro radio slike sa novijih telefona al sumnjam da bi bile puno bolje za standardnu velicinu fotografije

Koliko znam najbolju optiku imaju Samsung i Xiaomi (pricam o high end modelima). Samsungova S serija je uvek imala dobre kamere dok Xiaomi fura Carl Zeiss optiku, sto je npr. nekada daaavno radila Nokia sa cuvenom N serijom.

Ali sto se tice telefona do 400 evra onda bih pre trazio neki Samsung posto Xiaomi ne pravi vise kvalitetne mid i low range telefone kao sto je nekad bio slucaj.

Back