Будућност Војске Србије - Ера трећепозиваца

Poruka
22.890
Ера трећепозиваца

Звонимир Пешић 25/09/2020 Друштво, БРОЈ 633 2 коментара


Будућност Војске СрбијеУ стварању војничког кадра пропуштено је већ десет генерација, па ће држава бити принуђена да „одмрзне“ обавезно служење војног рока
П
рошло је безмало десет година од како је у Србији „замрзнуто“ обавезно служење војног рока. Био је то потез тадашње политичке елите, у складу са неком врстом помодарства која је завладала у земљама региона, па и у значајном делу европских држава. Са дистанце од једне деценије може се рећи да је то била исхитрена одлука која је створила далекосежне проблеме, пре свега у попуни војницима мирнодопске војске, али се последице далеко више осећају у области обезбеђења кадра за ратну војску.

ОПШТЕНАРОДНА ОДБРАНА

Мада се после петооктобарских промена 2000. године сматрало да Србија више никада неће ратовати, па да следствено тој чињеници оружану силу треба свести на минималне ефективе, последњих година смо сведоци да су у нашем региону повећани безбедносни ризици и претње. Сагледавајући ситуацију, војни и државни врх се определио за јачање војске, превасходно опремањем савременијим средствима ратне технике.
Некада, у време велике државе, када је на сцени била општенародна одбрана, обуци грађана за одбрану земље посвећивана је изузетна пажња. Тако су ђаци у средњим школама и студенти на факултетима имали посебан предмет који се управо, са теоријског становишта, бавио одбраном земље. Средњошколци су, као круну наставе и практичне обуке, имали гађање из пушке на неком од војних стрелишта. Ако се томе дода обавезни војни рок, па касније циклична обука у ратним јединицама и повремена предавања која су указивала на есенцијалне светске догађаје из арсенала војнополитичких сучељавања, јасно је да је држава штедро испуњавала своје уставне обавезе.
Генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије
ВОЈНИ РОК


У актуелно време мирнодопска војска, састављена од професионалних војника, све је старија, а ратна војска све теже обезбеђује пушконоше.
„Србија треба да има војску у којој неће превладавати педесетогодишњаци. Војно и државно руководство предузимају мере у циљу опремања оружане силе савременим борбеним средствима. Потребни су нам и суперсонични авиони и ракете и савремени тенкови и беспилотне летелице… Војска постоји да би обезбедила мир. Никада српска војска није била агресор. Увек је бранила свој народ. Ако нисмо у могућности да финансирамо потребан број професионалних војника, јер то много кошта, онда можемо барем да обучимо младе који ће моћи да стану у строј бранилаца. Далеко смо од ситуације која подразумева да Србија више није безбедносно угрожена. Војска треба да буде спремна да одговори на све изазове, ризике и претње“, каже за „Печат“ председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије Миломир Миладиновић, генерал-потпуковник у пензији, и наставља: „Током агресије НАТО-а на СРЈ могли смо да формирамо четири ратне армије са по 400.000 до 500.000 припадника, јер смо имали два милиона евидентираних војних обвезника. Србија је у јануару 2011. године ‘замрзла’ обавезно служење војног рока, који је постао добровољан. Ако узмемо у обзир да свака генерација становника у нашој држави броји око 60.000 људи, да половину чине жене, долазимо до броја од 30.000 младића, од којих део није способан за војску. Последњих година за служење војног рока добровољно се јави до 2.000 младића. Од замрзавања војног рока десет генерација младића није обучено за одбрану земље, што укупно чини око 250.000 војних обвезника. Тај недостатак немогуће је надокнадити, па се логично намеће потреба да се у наредном блиском периоду ‘одмрзне’ служење војног рока“, истиче Миладиновић.

Према доступним сазнањима, државни и војни врх Србије последњих година разматрао је поновно увођење војног рока. То ће се неминовно и десити, али када, још није познато.

Да би се утврдило шта о обавезном служењу војног рока мисли становништво у Србији, организовано је и неколико анкета. Занимљиво је да се у свакој од тих сондирања јавног мњења више од 70 одсто анкетираних изјаснило за поновно увођење војног рока. Народна је традиција да Србин радо иде у војнике. У прошлости су посебно неговане свечаности испраћаја младића у војску. Догађало се да те светковине превазиђу многа весеља, па и свадбе. Такође је у народу укорењено схватање да младићи у војсци доживе сазревање и да се за то време осамостале за живот.

ЕВРОПСКА ПРАКСА


Ако се буде увело обавезно служење војног рока, очекује се да ће војску служити младићи између 18 и 26 година живота. Они ће у јединицама Војске Србије на обуци и мирнодопским задацима проводити три до шест месеци, у чему ће бити одлучујућа реч Генералштаба ВС. Некада, у периоду после Другог светског рата, у нас је војни рок трајао две године, а морнари су имали обавезу да домовини служе чак три године.
У нашем региону професионалне војнике прва је добила Словенија ‒ 2003. године, док су Македонија и Црна Гора без испраћаја у војску остале 2006. Годину касније и Босна и Херцеговина је укинула обавезни војни рок, док је Хрватска војни рок добровољном службом заменила 1. јануара 2008. године.
Осим професионалне војске, што се Европе тиче, комбиновани модели попуне постоје још у војскама Шведске, Аустрије, Русије, Кипра, Данске, Естоније, Финске, Грчке, Турске и Норвешке. У Швајцарској је војни рок обавезан за све мушкарце од 18 до 34 године. Обука траје 21 недељу, а сваке године се иде на дообуку. У Аустрији два пута није прошао референдум да се замрзне обавезно служење војног рока, а актуелно је продужење војног рока. Могућност поновног увођења обавезе служења војног рока разматра се у Мађарској и у Немачкој.

С обзиром на то да је обуставом обавезе служење војног рока престало организовано оспособљавање свих способних грађана за одбрану земље, Министарство одбране анализира ефекте садашњег решења у погледу спроведене професионализације и тражи оптимално решење које је засновано на детаљној процени безбедносних изазова, ризика и претњи, сагледавању сопствених и искустава страних армија.

Попуна војницима највећи је изазов за сваку професионалну армију, а једина гаранција пуног строја јесте – војна обавеза. Реформом наше војске 2010. године одређено је бројно стање од 10.918 професионалних војника и 36.000 припадника мирнодопске војске. Потпуна попуна јединица никада није до краја извршена. Законски је регулисано да професионални војник може да раскине уговор кад год пожели. Ако то одлучи, теоретски гледано, када треба да стане на браник државе, онда то може да наруши борбену способност конкретне јединице.

ДО КАДРА ПОСТУПНО

Како остварити попуну војске професионалним војницима? Генерал Миладиновић се залаже да се за почетак обезбеди допуна потребног мирнодопског контингента војника, а онда постепено треба да се „одмрзне“ обавезно служење војног рока и да се генерације младића оспособе за одбрану земље. Тиме би се повећала бројност резервног кадра.
Процес осавремењивања, односно опремања војном техником био би повезан с попуном људством. Војска Србије, по слову Устава, испуњава и трећу мисију, то јест учествује у отклањању елементарних непогода.

„Клуб генерала и адмирала Србије прати све значајно што се догађа у систему одбране. Пре извесног времена упућена је подршка Министарству одбране да се поново формира бригада атомско-биолошке и хемијске одбране (АБХО) јер је то наметнула пандемија вируса корона. Експерти не искључују могућност да у наредном периоду поново букну неке заразне болести. Познато је да у лабораторијама моћних земаља постоје вештачки вируси који у одређеном тренутку могу да буду активирани. Имајући на уму елементарне непогоде, нарочито чињеницу да нас готово сваке године запљусну поплаве, неопходно је формирање и инжињеријске бригаде, са свим потребним материјалним средствима. Та бригада би у миру, између осталог, могла да гради путеве и мостове, поготову у крајевима са оскудном путном инфраструктуром“, указује генерал Миладиновић.
Сваке секунде у свету се за потребе одбране троши око 26.000 долара. Професионална војска кошта много. На Западу су војници многоструко више плаћени од нашег професионалног војника. Тамо се војници спремају за ратовање изван матичне државе, имају другачије законске обавезе. Код нас се војник оспособљава да брани границе Србије и свој кућни праг.

„Клуб генерала и адмирала Србије ће током идуће године организовати округли сто посвећен служењу војног рока. На том скупу ће учествовати представници Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије и још неких институција. Биће то прилика да се анализирају предности и недостаци који се односе на обавезно служење војног рока, а и да се из свих углова размотри шта нам је донела професионализација војничког кадра. Чини се да се одвише брзоплето кренуло у професионализацију. Тадашња власт била је спремна да се војска што пре прилагоди стандардима НАТО-а. Али домети нису били значајни, јер је у потребном обиму изостало финансирање. Државни врх је тада био негативно расположен према својој војсци, што је реткост у свету. Тако на пример били су минимизовани резултати у одбрани земље 1999. године. Уместо да јачају војску, они су чинили супротно од тога“, наглашава генерал Миладиновић.

Када се одлучивало о „замрзавању“ обавезног служења војног рока, било је то својеврсно додворавање народу, посебно „татиним и маминим мазама“ који су одрасли у благостању цивилизације. Властодршци су лансирали пропаганду да Србија никада више неће ратовати. Због тога су на сваки начин руинирали своју војску.
Иоле образованом грађанину било је јасно да је реч само о голој пропаганди. Како је време одмицало, тако су међународне прилике постале све сложеније, а ситуација у региону се и даље компликовала. То је наметнуло потребу да имамо савремену војску која ће деловати одвраћајуће од сваке помисли евентуалног агресора да угрози територију Србије. Без добро обучених војника и савременог наоружања одбрана не може да буде ефикасна.

Његош је у стиховима објаснио да „бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака“. Чини се да актуелно време намеће опаску да бој бију и светло оружје и срце у јунака. Јер шта ће нам светло оружје ако њиме нема ко да рукује.http://www.pecat.co.rs/2020/09/era-trecepozivaca/Hoce li opet biti uveden obavezni vojni rok ili ce ostati placenika vojska?
 

blooser

Veoma poznat
Poruka
11.786
Realno, ako ce da bude neki rat ovde, i treba da idemo mi trecepozivci (i sam spadam u te). Ako je neko zabrljao, to smo mi i oni pre nas. Ako nista, nismo pocistili govn@ ni 1990. ni 2000. Tako da je red da sad pocistimo, konacno, kucu. A ne da ide mladost koja veze s vezom nema, ali moze da trci i skace a mi smo pustili stomake i ne mozemo vise ni da se popnemo stepenicama na drugi sprat (ne spadam u te, stavise dobar sam fizicki za godiste, stavise jako dobar, pricam samo generalno).

Znaci da se ja pitam ja bih u rat prvo i slao trecepozivce, pa drugopozivce, pa onda najmladje. Da idemo po gresnosti Bogu na ispovest, i da istovremeno cuvamo mladost za bolje sutra. A iskreno ratove i pocinju trecepozivci - zar ne? Pa je onda red da oni i idu da ratuju, kad im se vec ratuje.
I to prvo da ide predsednik i premijer, za njim ministri, a onda evo prvi cu da idem ja.
 

Bren

Elita
Poruka
17.591
Znaci da se ja pitam ja bih u rat prvo i slao trecepozivce, pa drugopozivce, pa onda najmladje. Da idemo po gresnosti Bogu na ispovest, i da istovremeno cuvamo mladost za bolje sutra. A iskreno ratove i pocinju trecepozivci - zar ne? Pa je onda red da oni i idu da ratuju, kad im se vec ratuje.
I to prvo da ide predsednik i premijer, za njim ministri, a onda evo prvi cu da idem ja.

Jedan od najboljih upisa poslednjih godina.
 

Peaky

Aktivan član
Poruka
1.014
Ера трећепозиваца

Звонимир Пешић 25/09/2020 Друштво, БРОЈ 633 2 коментара


Будућност Војске СрбијеУ стварању војничког кадра пропуштено је већ десет генерација, па ће држава бити принуђена да „одмрзне“ обавезно служење војног рока
П
рошло је безмало десет година од како је у Србији „замрзнуто“ обавезно служење војног рока. Био је то потез тадашње политичке елите, у складу са неком врстом помодарства која је завладала у земљама региона, па и у значајном делу европских држава. Са дистанце од једне деценије може се рећи да је то била исхитрена одлука која је створила далекосежне проблеме, пре свега у попуни војницима мирнодопске војске, али се последице далеко више осећају у области обезбеђења кадра за ратну војску.

ОПШТЕНАРОДНА ОДБРАНА

Мада се после петооктобарских промена 2000. године сматрало да Србија више никада неће ратовати, па да следствено тој чињеници оружану силу треба свести на минималне ефективе, последњих година смо сведоци да су у нашем региону повећани безбедносни ризици и претње. Сагледавајући ситуацију, војни и државни врх се определио за јачање војске, превасходно опремањем савременијим средствима ратне технике.
Некада, у време велике државе, када је на сцени била општенародна одбрана, обуци грађана за одбрану земље посвећивана је изузетна пажња. Тако су ђаци у средњим школама и студенти на факултетима имали посебан предмет који се управо, са теоријског становишта, бавио одбраном земље. Средњошколци су, као круну наставе и практичне обуке, имали гађање из пушке на неком од војних стрелишта. Ако се томе дода обавезни војни рок, па касније циклична обука у ратним јединицама и повремена предавања која су указивала на есенцијалне светске догађаје из арсенала војнополитичких сучељавања, јасно је да је држава штедро испуњавала своје уставне обавезе.
Генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије
ВОЈНИ РОК


У актуелно време мирнодопска војска, састављена од професионалних војника, све је старија, а ратна војска све теже обезбеђује пушконоше.
„Србија треба да има војску у којој неће превладавати педесетогодишњаци. Војно и државно руководство предузимају мере у циљу опремања оружане силе савременим борбеним средствима. Потребни су нам и суперсонични авиони и ракете и савремени тенкови и беспилотне летелице… Војска постоји да би обезбедила мир. Никада српска војска није била агресор. Увек је бранила свој народ. Ако нисмо у могућности да финансирамо потребан број професионалних војника, јер то много кошта, онда можемо барем да обучимо младе који ће моћи да стану у строј бранилаца. Далеко смо од ситуације која подразумева да Србија више није безбедносно угрожена. Војска треба да буде спремна да одговори на све изазове, ризике и претње“, каже за „Печат“ председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије Миломир Миладиновић, генерал-потпуковник у пензији, и наставља: „Током агресије НАТО-а на СРЈ могли смо да формирамо четири ратне армије са по 400.000 до 500.000 припадника, јер смо имали два милиона евидентираних војних обвезника. Србија је у јануару 2011. године ‘замрзла’ обавезно служење војног рока, који је постао добровољан. Ако узмемо у обзир да свака генерација становника у нашој држави броји око 60.000 људи, да половину чине жене, долазимо до броја од 30.000 младића, од којих део није способан за војску. Последњих година за служење војног рока добровољно се јави до 2.000 младића. Од замрзавања војног рока десет генерација младића није обучено за одбрану земље, што укупно чини око 250.000 војних обвезника. Тај недостатак немогуће је надокнадити, па се логично намеће потреба да се у наредном блиском периоду ‘одмрзне’ служење војног рока“, истиче Миладиновић.

Према доступним сазнањима, државни и војни врх Србије последњих година разматрао је поновно увођење војног рока. То ће се неминовно и десити, али када, још није познато.

Да би се утврдило шта о обавезном служењу војног рока мисли становништво у Србији, организовано је и неколико анкета. Занимљиво је да се у свакој од тих сондирања јавног мњења више од 70 одсто анкетираних изјаснило за поновно увођење војног рока. Народна је традиција да Србин радо иде у војнике. У прошлости су посебно неговане свечаности испраћаја младића у војску. Догађало се да те светковине превазиђу многа весеља, па и свадбе. Такође је у народу укорењено схватање да младићи у војсци доживе сазревање и да се за то време осамостале за живот.

ЕВРОПСКА ПРАКСА


Ако се буде увело обавезно служење војног рока, очекује се да ће војску служити младићи између 18 и 26 година живота. Они ће у јединицама Војске Србије на обуци и мирнодопским задацима проводити три до шест месеци, у чему ће бити одлучујућа реч Генералштаба ВС. Некада, у периоду после Другог светског рата, у нас је војни рок трајао две године, а морнари су имали обавезу да домовини служе чак три године.
У нашем региону професионалне војнике прва је добила Словенија ‒ 2003. године, док су Македонија и Црна Гора без испраћаја у војску остале 2006. Годину касније и Босна и Херцеговина је укинула обавезни војни рок, док је Хрватска војни рок добровољном службом заменила 1. јануара 2008. године.
Осим професионалне војске, што се Европе тиче, комбиновани модели попуне постоје још у војскама Шведске, Аустрије, Русије, Кипра, Данске, Естоније, Финске, Грчке, Турске и Норвешке. У Швајцарској је војни рок обавезан за све мушкарце од 18 до 34 године. Обука траје 21 недељу, а сваке године се иде на дообуку. У Аустрији два пута није прошао референдум да се замрзне обавезно служење војног рока, а актуелно је продужење војног рока. Могућност поновног увођења обавезе служења војног рока разматра се у Мађарској и у Немачкој.

С обзиром на то да је обуставом обавезе служење војног рока престало организовано оспособљавање свих способних грађана за одбрану земље, Министарство одбране анализира ефекте садашњег решења у погледу спроведене професионализације и тражи оптимално решење које је засновано на детаљној процени безбедносних изазова, ризика и претњи, сагледавању сопствених и искустава страних армија.

Попуна војницима највећи је изазов за сваку професионалну армију, а једина гаранција пуног строја јесте – војна обавеза. Реформом наше војске 2010. године одређено је бројно стање од 10.918 професионалних војника и 36.000 припадника мирнодопске војске. Потпуна попуна јединица никада није до краја извршена. Законски је регулисано да професионални војник може да раскине уговор кад год пожели. Ако то одлучи, теоретски гледано, када треба да стане на браник државе, онда то може да наруши борбену способност конкретне јединице.

ДО КАДРА ПОСТУПНО

Како остварити попуну војске професионалним војницима? Генерал Миладиновић се залаже да се за почетак обезбеди допуна потребног мирнодопског контингента војника, а онда постепено треба да се „одмрзне“ обавезно служење војног рока и да се генерације младића оспособе за одбрану земље. Тиме би се повећала бројност резервног кадра.
Процес осавремењивања, односно опремања војном техником био би повезан с попуном људством. Војска Србије, по слову Устава, испуњава и трећу мисију, то јест учествује у отклањању елементарних непогода.

„Клуб генерала и адмирала Србије прати све значајно што се догађа у систему одбране. Пре извесног времена упућена је подршка Министарству одбране да се поново формира бригада атомско-биолошке и хемијске одбране (АБХО) јер је то наметнула пандемија вируса корона. Експерти не искључују могућност да у наредном периоду поново букну неке заразне болести. Познато је да у лабораторијама моћних земаља постоје вештачки вируси који у одређеном тренутку могу да буду активирани. Имајући на уму елементарне непогоде, нарочито чињеницу да нас готово сваке године запљусну поплаве, неопходно је формирање и инжињеријске бригаде, са свим потребним материјалним средствима. Та бригада би у миру, између осталог, могла да гради путеве и мостове, поготову у крајевима са оскудном путном инфраструктуром“, указује генерал Миладиновић.
Сваке секунде у свету се за потребе одбране троши око 26.000 долара. Професионална војска кошта много. На Западу су војници многоструко више плаћени од нашег професионалног војника. Тамо се војници спремају за ратовање изван матичне државе, имају другачије законске обавезе. Код нас се војник оспособљава да брани границе Србије и свој кућни праг.

„Клуб генерала и адмирала Србије ће током идуће године организовати округли сто посвећен служењу војног рока. На том скупу ће учествовати представници Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије и још неких институција. Биће то прилика да се анализирају предности и недостаци који се односе на обавезно служење војног рока, а и да се из свих углова размотри шта нам је донела професионализација војничког кадра. Чини се да се одвише брзоплето кренуло у професионализацију. Тадашња власт била је спремна да се војска што пре прилагоди стандардима НАТО-а. Али домети нису били значајни, јер је у потребном обиму изостало финансирање. Државни врх је тада био негативно расположен према својој војсци, што је реткост у свету. Тако на пример били су минимизовани резултати у одбрани земље 1999. године. Уместо да јачају војску, они су чинили супротно од тога“, наглашава генерал Миладиновић.

Када се одлучивало о „замрзавању“ обавезног служења војног рока, било је то својеврсно додворавање народу, посебно „татиним и маминим мазама“ који су одрасли у благостању цивилизације. Властодршци су лансирали пропаганду да Србија никада више неће ратовати. Због тога су на сваки начин руинирали своју војску.
Иоле образованом грађанину било је јасно да је реч само о голој пропаганди. Како је време одмицало, тако су међународне прилике постале све сложеније, а ситуација у региону се и даље компликовала. То је наметнуло потребу да имамо савремену војску која ће деловати одвраћајуће од сваке помисли евентуалног агресора да угрози територију Србије. Без добро обучених војника и савременог наоружања одбрана не може да буде ефикасна.

Његош је у стиховима објаснио да „бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака“. Чини се да актуелно време намеће опаску да бој бију и светло оружје и срце у јунака. Јер шта ће нам светло оружје ако њиме нема ко да рукује.http://www.pecat.co.rs/2020/09/era-trecepozivaca/Hoce li opet biti uveden obavezni vojni rok ili ce ostati placenika vojska?

Vojska treba da bude profesionalna a vojni rok da sluzi kao i sada samo onaj ko zeli
Od mobilizacije naroda nema vajde bolje 300 profesonalaca dobrovoljaca nego 3000 mobilisanih
Vukovar je branilo 3000 ustasa dargovoljaca a napadala JNA sa 30 000 navatanih rezervista po srbiji i bih
HV je 1995 imala 7 gardijskih brigada dagovoljaca profesonalaca kojim VRS sastavljena od naoruzanog i mobilisanog naroda nije mogla da parira
 

missortr

Domaćin
Poruka
4.347
Вулин је сила. Ради склекове и у чизмама је провео више времена него ли пола Срба ... 💪💪💪 Апарати на спрату бр.#1
-----------------------------------------
Према доступним сазнањима, државни и војни врх Србије последњих година разматрао је поновно увођење војног рока. То ће се неминовно и десити, али када, још није познато.
То ће да организују на тако килав начин да ће се и сами разбјежати. Друго питање за вр'овну команду је А зашто сте је и укидали???
---------------------------------------------------
Иначе 3 год. мушки 2 жене :tick: минимум шифра 'итно
 

sumnjivo lice

Buduća legenda
Poruka
37.801
Realno, ako ce da bude neki rat ovde, i treba da idemo mi trecepozivci (i sam spadam u te). Ako je neko zabrljao, to smo mi i oni pre nas. Ako nista, nismo pocistili govn@ ni 1990. ni 2000. Tako da je red da sad pocistimo, konacno, kucu. A ne da ide mladost koja veze s vezom nema, ali moze da trci i skace a mi smo pustili stomake i ne mozemo vise ni da se popnemo stepenicama na drugi sprat (ne spadam u te, stavise dobar sam fizicki za godiste, stavise jako dobar, pricam samo generalno).

Znaci da se ja pitam ja bih u rat prvo i slao trecepozivce, pa drugopozivce, pa onda najmladje. Da idemo po gresnosti Bogu na ispovest, i da istovremeno cuvamo mladost za bolje sutra. A iskreno ratove i pocinju trecepozivci - zar ne? Pa je onda red da oni i idu da ratuju, kad im se vec ratuje.
I to prvo da ide predsednik i premijer, za njim ministri, a onda evo prvi cu da idem ja.
a pa necemo tako.Ovde ce biti rata ,uvek je bilo i bice,ali nece samo sirotinja da ratuje.Na jednom drugom znacajnom forumu sam procitao jednu zanimljivu i istinitu misao "Patriotizam je za one sa platom do 300 €".Sve dok je medju Srbima patriotizam zastupljen do nize srednje klase,mi cemo biti klonja od drustva za koji se ne isplati rizikovati zivot
 

blooser

Veoma poznat
Poruka
11.786
a pa necemo tako.Ovde ce biti rata ,uvek je bilo i bice,ali nece samo sirotinja da ratuje.Na jednom drugom znacajnom forumu sam procitao jednu zanimljivu i istinitu misao "Patriotizam je za one sa platom do 300 €".Sve dok je medju Srbima patriotizam zastupljen do nize srednje klase,mi cemo biti klonja od drustva za koji se ne isplati rizikovati zivot

Pa ja sam trecepozivac sa platom vecom od Vuciceve. Ne znam gde si ti to zakljucio da sam ja napisao da treba da idu samo siromasni gradjani.

Ja sam jasno napisao da u slucaju nekog novog rata kod nas TREBA DA IDEMO MI, TRECEPOZIVCI. I pomenuo sam jasno i samog sebe. I na kraju sam samo dodao da ce prvi da ide u taj rat Predsednik, pa Premijer, pa Ministri, pa cu prvi sledeci u tom slucaju biti ja. I ovo mogu da overim kod notara ako treba, sto kaze Nogo. Ali prvo da idu pomenuti.

Za trenutak sam pomislio da je Merkur retrogradan, evo vec drugi post danas gde se moje reci potpuno pogresno tumace iako je sve jasno napisano.

Inace podelicu sa vama nesto sto sam dobio i jako mi se dopalo, a potpuno potvrdjuje tvoje tvrdnje:

Politicari.jpg
 

difrent from others...

Veoma poznat
Banovan
Poruka
12.942
moj oblik ratovanja ce biti kratkog veka i lokalnog karaktera
osim ako ne uspem sve da ih pobijem i postanem boss.

htedoh reci, ne moze se izi na front dok kod kuce se ne pobiju goovna. inace nema smisla
tkd imam listu za odstrel u slucaju nekog sraanja iz kog nema nazad.
tu mogu dati doprinos.

ali pijan i sa pivskim stomakom da se igram ramba po nekim planinama, nije moj stajl :cool:
 

sumnjivo lice

Buduća legenda
Poruka
37.801
Pa ja sam trecepozivac sa platom vecom od Vuciceve. Ne znam gde si ti to zakljucio da sam ja napisao da treba da idu samo siromasni gradjani.

Ja sam jasno napisao da u slucaju nekog novog rata kod nas TREBA DA IDEMO MI, TRECEPOZIVCI. I pomenuo sam jasno i samog sebe. I na kraju sam samo dodao da ce prvi da ide u taj rat Predsednik, pa Premijer, pa Ministri, pa cu prvi sledeci u tom slucaju biti ja. I ovo mogu da overim kod notara ako treba, sto kaze Nogo. Ali prvo da idu pomenuti.

Za trenutak sam pomislio da je Merkur retrogradan, evo vec drugi post danas gde se moje reci potpuno pogresno tumace iako je sve jasno napisano.

Inace podelicu sa vama nesto sto sam dobio i jako mi se dopalo, a potpuno potvrdjuje tvoje tvrdnje:

Pogledajte prilog 774346
Samo sam ti skrenuo paznju da ne treba da idu ni trecepozivci ni prvopozivci,danasnjaa Srbija nije nesto sto treba braniti,naprotiv
 

blooser

Veoma poznat
Poruka
11.786
Samo sam ti skrenuo paznju da ne treba da idu ni trecepozivci ni prvopozivci,danasnjaa Srbija nije nesto sto treba braniti,naprotiv

OK, izvini, nisam shvatio. Pod trenutnom kvazi-vlasti - naravno, ali ja kad pomislim da neki rat gde moramo i mi (Srbija) da ucestvujemo racunam da nas neko napada - a onda nema gde nego da se ide da se brani ako nista svoja porodica. S tim sto ja tu podrazumevam da u takvim uslovima prvo treba pocistiti ovu domacu bagru, pa necemo sigurno da ratujemo pod Vulinom i Vucicem - oni prvi idu Bogu na ispovest u tim uslovima.
 

sumnjivo lice

Buduća legenda
Poruka
37.801
OK, izvini, nisam shvatio. Pod trenutnom kvazi-vlasti - naravno, ali ja kad pomislim da neki rat gde moramo i mi (Srbija) da ucestvujemo racunam da nas neko napada - a onda nema gde nego da se ide da se brani ako nista svoja porodica. S tim sto ja tu podrazumevam da u takvim uslovima prvo treba pocistiti ovu domacu bagru, pa necemo sigurno da ratujemo pod Vulinom i Vucicem - oni prvi idu Bogu na ispovest u tim uslovima.
nas u dogledno vreme nema razloga niko da napadne,imamo vlast koja predaje teritorije bez borbe
 

blooser

Veoma poznat
Poruka
11.786
Ja mogu da sedim u tenku, zbog kicme ne mogu daleko peske ;)
A sa 20 sam presao 250km peske sa rancem od 15 kila na ledjima :P

Pa drugari i generacijo, sta da vam kazem - polako u brze setnje, pa lagani trk, pa da pocnete redovno da trcite i vezbate uz pazenje sta se jede i koliko. Tako cete pomoci sebi, svojoj porodici (da budete zdravi i duze zivite), svom narodu i drzavi (manji troskovi za lecenje i sposobnost da se ide u rat i u odmaklim godinama).

U svakom slucaju ja sam i to jasno napisao - da prvo treba da idu najstariji a tek na kraju najmladji jer smo po tom redosledu i gresni - mi smo mnogo odgovorniji za stanje u drzavi danas nego 20-godisnjaci, mi smo ti koji vodimo politiku (nasa godista) pa time i koji pocinjemo ratove, pa je red da onda i idemo u te ratove koje zapocnemo. Naravno da licno najveci broj nas na Krsti nismo ti koji pocinju ratove niti smo u situaciji da to uradimo, ali govorim uopsteno - na kraju krajeva nase je i da smenimo ovu bagru, buduci da je to mahom nasa generacija +/- 5 godina i nesto stariji. Posto ih nismo sprecili kad je trebalo, red je da ih sprecimo sad.

Inace iako je van teme, dao bih komentar na proteste 7. jula posto sam bio ucesnik (i tih i prakticno svih protesta od ukidanja neleganog i protivustavnog vanrednog stanja). Na svim tim skupovima zapravo - moj utisak, a video sam mnogo komentara na netu, sto na kraju krajeva moze da se uveri i bilo ko ko potrazi snimke tih skupova na SRBIN.info ili negde drugo, JE DA SU NAJVECI BROJ OKUPLJENIH BILA STARIJA LICA, starija cak i od mene, I DA JE BILO PRIMETNO VISE ZENA NEGO MUSKARACA. Znaci na skupovima protiv vlasti koje sam pomenuo preovladavale su BABE, ZENE GENERALNO A ONDA I DEDE - da ih pomalo i uvredim, ali zaista je tako.

I slicno je bilo i na protestu 7. jula - necu da kazem da su preovladavale starice i starci, pa ni zene, ali bilo je dosta starijih ljudi i posebno vidno starijih zena, i bilo je generalno mnogo zena. Sto je za svaku pohvalu za Srpkinje, ali za svaku osudu za nas Srbe muskarce. Tako da ono sto se prica da je 7. jula izasla mladost ja nesto nisam bas tako video. Izasao je vrlo raznolik svet, sa relativno mnogo starijih zena i muskaraca, i uopste dosta zena. Ovo ni na koji nacin ne umanjuje znacaj tih protesta, samo da istaknem da smo mi trecepozivci imali tu svoj momenat i da je bilo dosta nase generacije - kako i treba da bude. Ali ne treba da nam zene vode borbu!

Na kraju u to mozete da se uverite i svako vece ispred Skupstine - opet prednjace dame u godinama. I to je otprilike taj odnos o kome govorim - to sto vidite ispred Skupstine je otprilike ucestvovalo na svim tim protestima, sto bukvalno ti isti ljudi, sto po zastupljenosti godista i pola u sastavu protestanata.

SRAM NAS BILO DA NAM VLAST OBARAJU STARICE I ZENE, I NESTO STARACA! Bio i video.
 

blooser

Veoma poznat
Poruka
11.786
To jeste, ali glasaju nasi ocevi i majke, a i ja sa njima ;)
No onda nek ti sto vode politiku malo treniraju, jer ja se ne bavim politikom :P
A kicmu sam sjebao zbog prirode posla, sedenje...

Nadam se iskreno da nece niko morati u rat, ali stvarno ako bude moralo prvi cu biti da idemo mi matori. Kad bi to bilo pravilo svuda u svetu rata nikad ne bi ni bilo. Zamisli zarate USA i Rusija pa u prvim redovima Tramp i Putin - nesto mi govori da u tom slucaju rata NIKAD ne bi bilo.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.