Budućnost Vaseljenske patrijaršije

Trebao bi se krstiti u Pravoslavnoj Crkvi.
Uopće mi ne bi bio problem krstiti se u pravoslavnoj crkvi ukoliko bi osjetio potrebu za tim, iako sam sve sakramente primio u katoličkoj crkvi.
Ono od čega mi se diže kosa na glavi je SPC u Republici Srbiji, dok s druge strane gledam sa simpatijama na katoličku crkvu u Republici Srbiji.
Jednako tako mi se od katoličke crkve u Republici Hrvstskoj diže kosa na glavi, dok SPC u Republici Hrvatskoj simpatiziram.

Razumiš li ti to, Roko moj?

Autorska

Nisam znao da li ovo otvoriti na Religiji ili Politici ali mislim da je ovdje prikladnije jer je ovo velikim dijelom i političko pitanje. Naime, već maltene više od sto godina svjedoci smo sve istaknutije pojave da Vaseljenska patrijaršija pokušava da od sebe napravi pravoslavno papstvo sa neograničenom moći. Njihove izjave u kojima govore da oni mogu i dati i ukinuti autokefaliju pomjesnim crkvama, da biti pravoslavan znači biti u jedinstvu sa njima, da oni imaju specijalne moći da odlučuju o svemu govore jasno o njihovim krajnjim namjerama. Ovo je već izazvalo jedan veliki raskol sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom ali nisu isključeni dalji raskoli kako apetiti patrijarha Vartolomeja budu dalje rasli. Poznato je da od 1960ih Vaseljenska patrijaršija ima razne kontakte sa CIAom i drugim zapadnim obavještajnim organizacijama i da je njihovo djelovanje prvenstveno upereno protiv tada SSSRa a sada Rusije.

Sa druge strane budućnost same carigradske patrijaršije je pod velikim znakom pitanja. Pravoslavaca u Istanbulu više nema i taj grad više nema nikakvih dodirnih tačaka sa nekadašnjim Carigradom sem što su na istoj geografskoj lokaciji. Neminovno je da će za nekoliko decenija patrijaršija morati izmjestiti u Grčku jer ostati u Turskoj koja se rapidno islamizuje nema svrhe. To me navodi na pomisao da su pretenzije Carigrada neki posljednji pokušaj da sačuvaju relevantnost u pravoslavlju jer svoje domaće pastve oni maltene više ni nemaju.

Kako će se to sve dalje odvijati je teško pitanje da ne pominjemo još i najškakljivije pitanje ekumenizma i unije sa Rimom. Ima li uopšte ikakve nade da Carigradska patrijaršija ostane pravoslavna ili je njen put u otvorenu šizmu i jeres put bez povratka?

Sele sedište u sedište CIA-e...kojoj ionako sluze zadnjih skoro 100 godina...

...

Uopće mi ne bi bio problem krstiti se u pravoslavnoj crkvi ukoliko bi osjetio potrebu za tim, iako sam sve sakramente primio u katoličkoj crkvi.
Ono od čega mi se diže kosa na glavi je SPC u Republici Srbiji, dok s druge strane gledam sa simpatijama na katoličku crkvu u Republici Srbiji.
Jednako tako mi se od katoličke crkve u Republici Hrvstskoj diže kosa na glavi, dok SPC u Republici Hrvatskoj simpatiziram.
Razumiš li ti to, Roko moj?

Razumem:

The_Sacred_Mushroom_and_the_Cross_cover.jpg

28688074.jpg

2681638e02f6bfac80517efd90f7c8cf.jpg

...

Autorska

Nisam znao da li ovo otvoriti na Religiji ili Politici ali mislim da je ovdje prikladnije jer je ovo velikim dijelom i političko pitanje. Naime, već maltene više od sto godina svjedoci smo sve istaknutije pojave da Vaseljenska patrijaršija pokušava da od sebe napravi pravoslavno papstvo sa neograničenom moći. Njihove izjave u kojima govore da oni mogu i dati i ukinuti autokefaliju pomjesnim crkvama, da biti pravoslavan znači biti u jedinstvu sa njima, da oni imaju specijalne moći da odlučuju o svemu govore jasno o njihovim krajnjim namjerama. Ovo je već izazvalo jedan veliki raskol sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom ali nisu isključeni dalji raskoli kako apetiti patrijarha Vartolomeja budu dalje rasli. Poznato je da od 1960ih Vaseljenska patrijaršija ima razne kontakte sa CIAom i drugim zapadnim obavještajnim organizacijama i da je njihovo djelovanje prvenstveno upereno protiv tada SSSRa a sada Rusije.

Sa druge strane budućnost same carigradske patrijaršije je pod velikim znakom pitanja. Pravoslavaca u Istanbulu više nema i taj grad više nema nikakvih dodirnih tačaka sa nekadašnjim Carigradom sem što su na istoj geografskoj lokaciji. Neminovno je da će za nekoliko decenija patrijaršija morati izmjestiti u Grčku jer ostati u Turskoj koja se rapidno islamizuje nema svrhe. To me navodi na pomisao da su pretenzije Carigrada neki posljednji pokušaj da sačuvaju relevantnost u pravoslavlju jer svoje domaće pastve oni maltene više ni nemaju.

Kako će se to sve dalje odvijati je teško pitanje da ne pominjemo još i najškakljivije pitanje ekumenizma i unije sa Rimom. Ima li uopšte ikakve nade da Carigradska patrijaršija ostane pravoslavna ili je njen put u otvorenu šizmu i jeres put bez povratka?

NE POSTOJI ništa što se zove "vaseljenska patrijaršija" šta ti je to ???
Inače u Istanbulu postoji raskolnik Turski pop Vartolomej koji je uzbačen iz pravoslavlja, i nema više vernika

Шта сам ја казао? Да ли сам казао да је Васељенски патријарх "православни папа"? Не.

Дакле, још једном да поновим: патријаршијски Цариградски престол је уздигнут изнад свих осталих патријаршијских престола, те му се даје примат попут папиног престола у римо-католичком свету. И зато се Васељенска патријаршија у православном свету сматра Мајком-Црквом.
a konstantin ravnoapostolski

ali sve cemo to sada da raskantamo, nis' se ti ne sekiraj CIJA JE MAJKA

Трећи Рим, наравно, јер четвртога неће ни бити ..
neki rus je to provalio
ta iskompleksiranost rimom koji je ubio petra i pavla, pa onda konstantinopoljem koji je osnovao ubica i krvnik, pa sada treci... nikad mi nece biti jasno, a znamo da su i Hristos i apostoli iz Jerusalima, znamo za nebeski JERUSALIM itd... znaci, i 1 i 2 i 3 rim je totalna perverzija hriscanstva, samo treba gledati Jerusalim odakle je krenulo hriscanstvo,. pa po bliskom istoku turskoj pa kod nas preko makedonije itd... ej a gde je rim? nego je rimsko carstvo nama napisalo istoriju, a bar pola treba odbaciti, nego je zapad za polovinu podvalio da je ona istocno rimsko carstvo, odbacena vizantija

ej, vaseljenski? - sprdacina! ili rimski papa da nam bude veza sa bogom? ruganje! nista to ne valja, nego cemo da napisemo pravu istoriju za jos malo vremena, POSTENU

Poslednja izmena:
Хиландар је највећа српска православна светиња, а довољан је указ из Васељенске патријаршије па да без те светиње остане, шта би грчки национал-шовинисти, који сматрају да сви манастири Свете горе требају да буду грчки, једва дочекали.
A jel cija ucenjuje? Otimacina, a?

Back