Budućnost Vaseljenske patrijaršije

Hriscani su prvo hriscani, pa su tek onda sve ostalo, pa i Srbi.

Ovi nasi neo-hriscani sto su prvo neki Srbi, pa sve ostalo, su hriscani isto koliko sam ja prvak baleta u Narodnom Pozoristu. Ovo, kao i sve ostalo je za njih cisto nacionalno-politicka tema, a ne hriscanska, oni na sve to gledaju kroz nacionalisticku prizmu.

Sto je hriscanstvo, ali juce ujutru.
Kad im je idol Rusija koja je 1915. u Kirgistanu tokom pobune protiv mobilizacije pobila 46% stanovništva današnjeg Kirgistana.

Nasmejao si me. Prosečna Srpkinja i Srbin nose ljubav prema letovanju, Grčkoj, hladnom pivu i girosu, ne prema manastirima za koje nisu nikad čuli. Veću ulogu u životu Srbina igra kuvanje ajvara i ljutenice nego svih Nemanjičkih manastira.
Auuuu, ala tebe muče Nemanjići. Da je neko pomenuo Kumane Šišmana i Tertera pa da se prosto istopiš od miline….

Idi ti prodaj svoju sanstefanski maglu Šiptarima.

Daniil.jpg
Fanariotski papa Bartolomej zamalo da dobije šlog posle izbora. Baš je bio čovek nekako nezadovoljan.

Pravoslavlje je teoloski generalno u ogromnom problemu zbog sve veceg forsiranja paganskih elemenata, idolopoklonstva i etnofilije. Pogledajte samo SPC duhovnike. Vise pricaju o Svetom Savi, belosveCkim satrapima, Putinu (kao novom mesiji) i mrznji prema (#uneti grupu ljudi) nego o Isusu Hristu. Tako da tek kada pravoslavlje resi teoloski problem, onda moze da vidi kako ce da se organizuje.
Sveti Sava nas je spasao pošasti pederopapizma.Zato ga slavimo.

Kako? Konvertirao je sa njegovim ocem Srbe iz Katolicizma u siromašnije Pravoslavlje što je nanelo nemerljivu istorijsku štetu srpskim nacionalnim interesima. Zbog njegove odluke Srbi i danas pate od kompleksa niže vrednosti u odnosu na Hrvate.
Da si napisao da Srbi imaju kompleks niže vrednosti u odnosu na Nemce pa ti i poverujem.Ovako :mrgreen:

Autorska

Nisam znao da li ovo otvoriti na Religiji ili Politici ali mislim da je ovdje prikladnije jer je ovo velikim dijelom i političko pitanje. Naime, već maltene više od sto godina svjedoci smo sve istaknutije pojave da Vaseljenska patrijaršija pokušava da od sebe napravi pravoslavno papstvo sa neograničenom moći. Njihove izjave u kojima govore da oni mogu i dati i ukinuti autokefaliju pomjesnim crkvama, da biti pravoslavan znači biti u jedinstvu sa njima, da oni imaju specijalne moći da odlučuju o svemu govore jasno o njihovim krajnjim namjerama. Ovo je već izazvalo jedan veliki raskol sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom ali nisu isključeni dalji raskoli kako apetiti patrijarha Vartolomeja budu dalje rasli. Poznato je da od 1960ih Vaseljenska patrijaršija ima razne kontakte sa CIAom i drugim zapadnim obavještajnim organizacijama i da je njihovo djelovanje prvenstveno upereno protiv tada SSSRa a sada Rusije.

Sa druge strane budućnost same carigradske patrijaršije je pod velikim znakom pitanja. Pravoslavaca u Istanbulu više nema i taj grad više nema nikakvih dodirnih tačaka sa nekadašnjim Carigradom sem što su na istoj geografskoj lokaciji. Neminovno je da će za nekoliko decenija patrijaršija morati izmjestiti u Grčku jer ostati u Turskoj koja se rapidno islamizuje nema svrhe. To me navodi na pomisao da su pretenzije Carigrada neki posljednji pokušaj da sačuvaju relevantnost u pravoslavlju jer svoje domaće pastve oni maltene više ni nemaju.

Kako će se to sve dalje odvijati je teško pitanje da ne pominjemo još i najškakljivije pitanje ekumenizma i unije sa Rimom. Ima li uopšte ikakve nade da Carigradska patrijaršija ostane pravoslavna ili je njen put u otvorenu šizmu i jeres put bez povratka?

Геополитика (религије)

Autorska

Nisam znao da li ovo otvoriti na Religiji ili Politici
Trebao si na Religiji.
Čekam da se na ovom forumu konačno ukaže BiH građanin, ili barem da je iz tog kraja, a da nije pukao kao kokica.
@RužnaKoLopov i @Zla Beba su normalne iznimke koje potvrđuju pravilo, ali ovo ostalo... crna pogibelj.
Žao mi je što među BiH katolicima ne mogu naći iznimku, prvi i zadnji koji mi pada na pamet je Hrobiša, ali taj je za Vrapče spreman...

Ti si Maki puk'o.
U ozbiljnim državama, recimo poput SFRJ, na vrata bi ti zakucala UDBA i prisilno te hospitslizirala, za tvoje dobro bi ti navukli luđačku košulju.
Nažalost, BiH nije ozbiljna država.
I onda Broz kao nije valjao...

Trebao si na Religiji.
Čekam da se na ovom forumu konačno ukaže BiH građanin, ili barem da je iz tog kraja, a da nije pukao kao kokica.
@RužnaKoLopov i @Zla Beba su normalne iznimke koje potvrđuju pravilo, ali ovo ostalo... crna pogibelj.
Žao mi je što među BiH katolicima ne mogu naći iznimku, prvi i zadnji koji mi pada na pamet je Hrobiša, ali taj je za Vrapče spreman...

Ti si Maki puk'o.
U ozbiljnim državama, recimo poput SFRJ, na vrata bi ti zakucala UDBA i prisilno te hospitslizirala, za tvoje dobro bi ti navukli luđačku košulju.
Bolje što je na politici, na pdf politika se najbrže dobije ban ako neko baš provocira, na pdf religija stvar ne bi mogla da se čita…

Trebao si na Religiji.

Ti si Maki puk'o.
Trebao bi se krstiti u Pravoslavnoj Crkvi.

Back