Budućnost sveta sa AI

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
primer

dao sam csv excell fajl ai-u da mi napravi swift da napravim u xcodu ios app....

gemi je oma prso i napravio 8 gresaka..a nije rekao..kada sam rekao da je pogresio jednu samo ispravio

klod je bio kulluran korporativno kao da sa visine neki asjnstajn razgovara i napravio 7+2 koje nisu greske jer je pogresno protumacio...kada sam ga ispravio odmah je popravio 3 jednu od te dve obrisao a xcode ih je naravno i dalje prijavljivao

e sad grok...ljudi ga ne koriste za to...grokce je najbrze napravio.... u pravljenju koda kad je zavrsio ja mu rekao ne gledajuci swift jel si siguran da nisi opet pobrljavio...on skenirao swift i kaze doslovno yebiga na ovoj liniji sam se zajebao ali to je isto i popravio...imao je 3 greske ukupno...ono sto je fascinantno kod groka...na svakoj liniji za koju je mislio da je sumnjiva ili da ima gresku ispisao je razlog...kao note u swiftu...i na kraju dao detaljnu analizu swift tehnickim recnikom i plus kako da u xcodu pravim ios app....sto ovi nisu ni pomislili.

znaci sve su verzije free....

Vi uopšte ne možete da shvatite na kom je visokom nivou inteligencije AI .Uopšte .
nije još uvek toliko visok nivo inteligencije AI koliko prosečan čovek slabo koristi mozak.... AI modeli još uvek imaju nešto manje parametara od ljudskog mozga...velika prednost AI je brz unos i obrada epohalnih količina podataka...mi smo ograničeni na spori unos podataka putem čula vida i sluha...velika mana AI je da data centri koriste mnogo struje jer je da bi model radio potrebno mnogo umreženih računara koji troše struje koliko i omanji grad..AI je u suštini veštački mozak dobijen brute force metodom tj. dodavanjem jako mnogo procesorske snage koji kao i ljudski mozak čine neuralne mreže koje rade prepoznavanje obrazaca....ljudski mozak je mnogo mnogo efikasniji u pogledu potrošnje resursa..radi na oko 20 W...zato se sada radi i na tome da se AI pravi koristeći ljudske neurone u 2D rešetkama sa sistemima za filtraciju nečistoća i prehranu....

sa redita stari test dok nisu znali da je open ai jevrejski

Screenshot 2026-04-07 at 18.09.30.png

Smatram da se klasična kreativnost koja nas je činila jedinstvenim uništava. Sad je nemoguće (skoro) organizovati neko digital art takmičenje a da se ne pojavi neko ko koristi AI kao svoj rad. Teško je imati takmičenje u poeziji, a da ne dođe neko ko će koristiti AI za tu svrhu. S jedne strane umnogo olakšava kreativnost onih koji mogu rečima da opišu ono što znanjem ne mogu stvoriti, ali je ipak loš pogodba.

Mislim da moramo biti jako oprezni sa AI-jem. Ima zanimljiva teorija o "velikim filterima", barijerama koje sprečavaju inteligentne civilizacije u Svemiru da se razviju i postanu međuzvjezdane civilizacije. Veliki filter je pokušaj da se objasni zašto se Svemir oko nas čini pust umjesto da vrvi od naprednih međuplanetarnih civilizacija čije bi tragove do sad već morali detektirati.
Neki tvrde da je upravo AI veliki filter:

Back