Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
683. Pobuna i sreća

Moje je iskustvo da je pobuna protiv sila vezanosti unutar mog srca bila najrevolucionarnija stvar koju sam ikada uradio.

Mi smo zavisnici od uživanja, delom i zato što užitak brkamo sa srećom. Svako od nas će reći da, tamo duboko u sebi, želi da bude srećan. Pa ipak, nemamo realistično razumevanje šta ta sreća zaista jeste. Sreća je bliža iskustvu prihvatanja i zadovoljenosti nego užitku. Istinska sreća postoji kao prostrano i saosećajno srce, spremno da oseti sve što postoji u ovom trenutku, bez razlike.

Noah Levine: Against the Stream

59500_472413612806360_826219741_n.png

ss084buddha-peace-posters.jpg

Poslednja izmena:
LOSAR POEM for Year of the Water Snake
(LOSAR je tibetanski naziv za Novu godinu)
water-snake-thumb26788464.jpg

So this is the dawning of the Age of Aquarius
That long awaited communitas, with its panacea of universal love
Destined to unlock hard hearts.

Let the water snakes torpedo with their periscopic heads
As they propel us into sights beyond the norm to shed
Fixations, mental concepts and mean thoughts, our usual
Stale fare.

Let’s take our daily frights into the realm of self-manifest
Iridescence
Shed a skin; trade our complacency for wisdom mind
Wake to never ending freshness
And the minds true liberation

May all beings unearth the bounty of their innate treasure
And share in the grace of harmony
Released at last when love will steer the stars.

Jacqueline Gens
Dawn
Tsegyalgar East
February 11, 2013

Mislite na ovo? :D
Skoro sve Budisticke knjige sadrze svjedocanstvo o dolasku Muhammeda s.a.w.s. U Chakkavatti Sinhnad Suttanta D.III 76 " Pojavice se Buda (probudjeni) pod imenom Maitreya u prevodu "blagonakloni", posljednji, krajnji, nadaren sa mudroscu ponasanja, srecan, koji poznaje univerzum: On ce se pojaviti sa naprirodnim znanjem i objavice to univerzumu. On ce propovijedati religiju slavnog porijekla, sjajnog uspona , zadivljujuceg uspjeha, sjajne u duhovnom smislu. On ce propovijedati religiozni zivot, u potpunosti savrsen i totalno cist; cak kao sto ja propovijedam svoju religiju i zivot poput kojeg i ja proklamujem. "

2. Prema Sacred Books of the Eastern volume 35.str. 225: "Zapisano je da ja nisam jedini Buda kome je pripalo vodjstvo (zavodjenje reda). Posle mene, drugi Buda Maitreya (blagonakloni) sa toliko, toliko vrlina ce doci. Ja sam sada vodja stotina (ljudi), on ce biti vodja hiljada (ljudi)"

C) According to the Gospel of Buddha by Carus pg. 217 and 218 (From Ceylon sources):
"Ananda je rekla Blagoslovenom, "Ko ce uciti nas kad vjestine nestanu" I Blagoslovneni je odgovorio, "Ja nisam prvi Buda koji je dosao na Zemlju, kao ni posljednji. U dogledno vrijme drugi Buda ce se pojaviti svijetu, jedan sveti, krajnje prosvecen, obdaren mudroscu u ponasanju, koji poznaje univerzum, neuporedivog vodjstva sa bilo kim, ucitelj andjela i morala. On ce otkriti vama iste vjecne istine, koje sam vam i ja rekao. On ce propovijedati njegovu religiju, slavnog porijekla, slavnog uspona i slavnih ciljeva. On ce propovijedati religiju yiovtoa, totalno perfektu, i cistu kao sto ja propovijdam sada. Njegovi ucenici ce se brojati vise hiljada dok ce se moji brojati vise stotina". Ananda rece: "Kako cemo ga prepoznati?" Blagosloveni odgovori "Bice poznat kao Maitreya"
-Sanskritska rijec "Maitreya" ili njen ekvivalent na Pali "Matteyya" znaci voljeni, samilostivi, milostivi, i blagonaklon. Takodj znaci "ljubazan, naklonjen, prijateljski".. Na arapskkom rijec koja je ekvivalent sa svim ovim rijecima je "Rahmat". U Suri Al-Anbya "Mi cemo poslati tebe, ali kao milost svim stvorenjima"
" [Al-Qur'an 21:107]

Poslanik Muhamed nazvan je milostivim, sto je drugacije "Maitri". Rijeci MILOST i MILOSTIVI su pomenuti u Casnom Kur'anu 409 puta.
Svaka sura Kur'ana , sem Sure 9, Sure Taubah pocinje sa 'Bismillah Hir-Rahman Nir-Rahim', sto znaci "U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog"
Rijec Muhammed je takodje spelovana kao "Mahmet" ili "Mahomet" na razlucitim nacinima na druge jezke. Rijec "Maho" zjz "Maha" na jeziku Pali i Sanskritskom znaci Savrseni i Slavni a "Metta" znaci milostivi. Dale "Mahomet" znaci "Velika Milost".

2. Budina doktirna bila je ezotericna i egzotericna:

Prema Sacred Books of the East, knjga 11 , strana 36 Maha-Parububbana Sutta, poglavlje 2 stih 32: "Ja sam pripovijedao istinu, bez pravljenja razlike izmedju ezoterie i egzoterijske doktrine, u cast istinama, Ananda"
Muhammed je po zapovijesti Svemocnog Boga prenosio poruku i doktirnu bez pravljenja razlike izmedju egzoterije i ezoterije. Kur'an je recitovan javno u vrijeme Muhammeda s.a.w.s i bio zavrsen za njegova zivota. Muhammed s.a.w.s je striktno zabranio od muslimana skrivanje doktrine.

3. Posvecene sluge od Bude

Prema Svetim knjigama Istoka, knjiga 11 strana 97. Maha-Parinibbana Sutta, poglavlje 5 stih 36
"Tada, Blagosloveni se obratio braci, i govorio "Ko god je , braco bio Arahat-Buda kroz dugi niz proslih godina, oni su bili sluge bas kao sluge posvecene Blagoslovenom, kao sto je i Ananda bio meni (posvecen) I ko god braco bude Arahat-Buda u buducnosti, bice sluga posvecenih Blagoslovenom kao sto je Ananda bila posvecena meni""
Sluga Bude bila je Ananda. Muhammed s.a.w.s je takodje imao slugu Anasa (r.a) koji je bio sin Malika. Za Anasa se vezuje : "Moja majka mu je rekla, "O poslanice Boziji, evo ti tvog malog sluge." Anas (r.a) je ostao uz Poslanika i u miru i u ratu, u sigurnosti i u opasnosti do kraja njegovog zivota. Anas (r.a) cak i kad je imao 11 godina ostao je uz Poslaika i tokom bithe na Uhdu gdje je zivot Poslanika bio u opasnosti. Cak i u bici sa Hunima, kad je Poslanik bio opkoljen neprijateljima koji su bili stijelci, Anas r.a koji je tada imao tek 16 godina stao je uz Poslanika. Anas se moze sa sigurnoscu porediti sa Anandom, koji je stojao uz Gautam Bude kad je ljuti slon prisao njemu.

4. SEST KRITERIJUMA KAKO BUDU PREPOZNATI

Prema Budinoj poslanici iz Carys strana 214.

"Blagosloveni je rekao, "Dvije su okolnosi u kojim ace Tathagatino pojavljivanje biti jasno i ocigledno i prekomijeno svijetlo. U noci Ananda, u kojoj ce Tathagata postici vrhunski uvid , i u noci u kojoj ce preseliti (umrijeti).."

*Prema Gautam Budi, 6 je kriterijuma za njegovo identifikovanje:

1) Buda ce postici vrhovni i savrsen uvid u noci – U noci Kadr se to i desilo Muhammedu s.a.ws
2) Povodom njegovog prosvjetljenja izgleda izuzetno svijetao
3) Buda ce umrijeti prirodnom smrcu
5) Umire u noci
6) Uzgleda prekomjerno svijetao prije svoje smrti
7) Posle svoje smrti Buda ce prestati zivjeti na zemlji
Muhammed je dostigao savrsen uvdi i ostvario prorocanstvo u noci

Kuran se slaze sa Budom pa potvrdjuje :
Sura Dukhan (44:2-3)’ Mi smo počeli da je Blagoslovljenoj noći objavljujemo - i Mi, doista, opominjemo - u kojoj se svaki mudri posao riješi” Sura Al-Qadar( 97:1)’ Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr -a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci ‘
Budina prorocanstva se slazu sa Kuranom i potvrdjuju, i istorijska cinjenica je :

1. Muhammed.s.a.w.s je umro prirodnom smrcu
2. Prema Ajsi r.a Muhammed.s.a.ws je preselio u toku noci. Kada je umirao, nije bilo ulja za lampu pa je njegova zena Ajsa r.a morala pozajmiti ulje za lampu.
3. Prema Enesu r.a, Muhammed s.a.w.s je izgledao kranje svijetao u noci na samrti
4. Nakon smrti, niko ga fizicki (tjelesno) vise nije vidio na zemlji.

Prema Dhammapada, Mattaya Sutta, 151: “OBECANI” CE BITI:
1) SAOSJECAJAN PREMA SVIM BICIMA
2) GLASNIK MIRA, NEKO KO CE UNOSITI MIR- ISLAM CIJI JE KORJEN RIJEC SLM ZNACI "MIR"
3) NAJUSPJESNIJI COVJEK NA SVIJTU

Maritrejine moralne osobine bice:
1) istinoljubiv
2) pun samopostovanja
3) njezan i fin
4) nece biti gord i ponosan
5) bice kralj svih stvorenja
6) primjer svakom u pogledu rijeci i djela

Sta si zeleo ovom hrpom slova da kazes?

Izgleda da je detaljno onako hrpovito objasnio da je Muhamed ustvari inkarnacija Bude...

A to se konkretno vidi u ovom...

1) Buda ce postici vrhovni i savrsen uvid u noci – U noci Kadr se to i desilo Muhammedu s.a.ws
2) Povodom njegovog prosvjetljenja izgleda izuzetno svijetao
3) Buda ce umrijeti prirodnom smrcu
5) Umire u noci
6) Uzgleda prekomjerno svijetao prije svoje smrti
7) Posle svoje smrti Buda ce prestati zivjeti na zemlji
Muhammed je dostigao savrsen uvdi i ostvario prorocanstvo u noci

...
1. Muhammed.s.a.w.s je umro prirodnom smrcu
2. Prema Ajsi r.a Muhammed.s.a.ws je preselio u toku noci. Kada je umirao, nije bilo ulja za lampu pa je njegova zena Ajsa r.a morala pozajmiti ulje za lampu.
3. Prema Enesu r.a, Muhammed s.a.w.s je izgledao kranje svijetao u noci na samrti
4. Nakon smrti, niko ga fizicki (tjelesno) vise nije vidio na zemlji.

Mislim, šta reći...

Čedomil Veljačić

Indija

I curi, curi curkom crvena kiša.
U barama postaje smeđa. Oblaci su sad sivi.
Tamnoplava gleđ vrane i gavrana,
kreštavi kobalt paunova,
takva je neugodnost neljudskih grla.
Majmuni zgrčeni po trijemovima.

To je pogled uokrug, u okrug beskrajno ravan,
crven i zelen, isprugan smeđinom raspucanih kora,
isprugan svježinom kroz smrad koji ta svježina pojačava.

Dronjci i gole ženske grudi obješene iz njih.
Smrad dobrog gubavca pod mojim prozorom.
Pogled mu je umiljat pod već skorenom opnom očiju.
I starica koja ga ponekad pere na travnjaku.
– Suši li se to sad tamo i moja oprana roba?
Znoj mi procijeđen kroz košulju smrdi baruštinom i gubom.

– Ne pretjeruj, to je prosto smrad znoja tuđih tjelesa
čije se prljave košulje u pranju miješaju s tvojom.
– I skrame slične žabokrečini.

Čedomil Veljačić

Indija

I curi, curi curkom crvena kiša.
U barama postaje smeđa. Oblaci su sad sivi.
Tamnoplava gleđ vrane i gavrana,
kreštavi kobalt paunova,
takva je neugodnost neljudskih grla.
Majmuni zgrčeni po trijemovima.

To je pogled uokrug, u okrug beskrajno ravan,
crven i zelen, isprugan smeđinom raspucanih kora,
isprugan svježinom kroz smrad koji ta svježina pojačava.

Dronjci i gole ženske grudi obješene iz njih.
Smrad dobrog gubavca pod mojim prozorom.
Pogled mu je umiljat pod već skorenom opnom očiju.
I starica koja ga ponekad pere na travnjaku.
– Suši li se to sad tamo i moja oprana roba?
Znoj mi procijeđen kroz košulju smrdi baruštinom i gubom.

– Ne pretjeruj, to je prosto smrad znoja tuđih tjelesa
čije se prljave košulje u pranju miješaju s tvojom.
– I skrame slične žabokrečini.
Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku ukupno.

Nenasilje je balans nasilja. Ljubav balans mrznje. Haos balans miru. Da bi prestalo nasilje, mora prestati nenasilje. Da bi nestala mrznja, mora nestati ljubav. Da bi nestao haos, mora nestati mir. Drugacije ne moze.

Iskustvo kakvog ga mi znamo, ali to svakako vodi u nešto novo.

Na neki nacin, da bi postojala neka predstava onoga sto sledi iz vipassane, da bi ucitelj mogao da objasni uceniku sta zapravo vezba, moglo bi se reci prestaje iskustvo kakvo znamo i vodi u nesto novo. Ali u stvarnosti, nestaje to MI. Prestaje iskustvo jer prestaje JA. Preci u nesto novo znaci preci sa tacke A u tacku B; naciniti napredak, zameniti jedno za nesto drugo. U stvarnosti se ne prelazi iz tacke u tacku, staro se ne menja za novo, vec se napusta citava ravan na kojoj su tacke; ostaje sada i ovde onakvo kakvo jeste koje ne predstavlja iskustvo jer nema izdvojenog uma koje ce ga doziveti.

685. Kamičak u reci

Sabranost je čudo uz pomoć kojeg ovladavamo i obnavljamo sebe. To je čudo koje u deliću sekunde može da sabere naš raštrkan um i obnovi njegovu celovitost, tako da smo u stanju da proživimo svaki minut svog života. Često pomaže ako meditiramo na sliku kamička bačenog u reku...

Sedite u položaj koji vam najviše odgovara. Dišite lagano i duboko, pratite svaki udah i izdah. Onda pustite sve. Zamislite sebe kao kamičak bačen u reku, kako pada bez napora... najkraćom mogućom putanjom, sve dok na kraju ne stigne do dna, do tačke savršenog mirovanja. Kada osetitite da i sami mirujete kao i kamen koji leži na dnu reke, to je tačka na kojoj pronalazite sopstveni mir. Ukoliko niste u stanju da pronađete radost mira upravo u tim trenucima dok sedite, tada nećete to biti u stanju ni u budućnosti, kada ona postane sadašnjost.

Mesto na kojem sedite jeste vaše mesto. I upravo na tom mestu i upravo u tom trenutku imate priliku da postanete probuđeni.

Thich Nhat Hanh: The Miracle of Mindfulness

Pebble-curve-in-water.jpg

Back