danijel m.
Zainteresovan član
- Poruka
- 353
...verovatno su svi pogledali...ali,opet---odlican film-ne samo o budizmu nego uopsteno,za sve religije...
...
...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ego je funkcija licnosti i ne treba ga potisnuti, kao sto ne treba ostati samo na njemu. Meni se cini kao da pogresno tumacis znacenje tog pojma pa ispada da nam je Bog greskom podario ego.676. Otkrivanje probuđenosti
Prema budističkoj tradiciji, duhovni put jeste proces probijanja kroz našu konfuziju, otkrivanja probuđenosti uma. Kada tu probuđenost uma potisnu ego i sa njim povezana paranoja, ono se javlja u oblisku jednog dubokog instinkta. Zato se ne radi o tome da treba da izgradimo tu probuđenost uma, već pre o sagorevanju konfuzije koja ga sprečava. U procesu sagorevanju tih konfuzija, otkrivamo probuđenje. Ako bi se taj proces odvijao drugačije, probuđenost uma bila bi produkt, zavisan od uzroka i posledice, te otuda podložan propadanju. Sve što je stvoreno mora, pre ili kasnije, umreti. Ako bi probuđenje bilo stvoreno na takav način, uvek bi postojala mogućnost da ego ponovo nadvlada i tako izazove naš povratak u stanje konfuzije. Probuđenje je trajno zato što ga nismo mi proizveli; samo smo ga otkrili. U budističkoj tradiciji, analogija sa suncem koje se pojavljuje iza oblaka često je korišćena da se objasni otkrivanje probuđenja.
Chogyam Trungpa: Cutting Through Spiritual Materialism
Pojam Ega se u Budizmu ne tumači samo kao psihološka kategorija, već u kontekstu budističkog poimanja ustrojstva pojavnog sveta koji je iluzoran a Ego je nešto što samo učvršćuje tu iluziju. Ako prihvatiš da tako posmatramo stvarnost, videćeš da Ego nije samo ličnost, identitet, već ono što mislimo da smo stvarno MI, a udaljava nas od prvobitnog stanja koje se može tumačiti i kao poznat pojam Nirvana . Meni je jednako nelogično da mi je Bog dao ego, stvorio svet za 6 dana i ženu napravio od rebra, ali kao što ja verujem da je sve nastalo iz PRAZNINE (to je ono čuveno ''ništavilo'' koje većina neistomišljenika uzima kao glavni argument za kritiku a sve to zbog potpuno drugačijeg tumačenja termina Istoka i Zapada) u kojoj sve pojave postoje latentno, tako se i ja ljudima ne mešam u šta i koga će oni da veruju. Posebno mi se dopada u Budizmu što se insistira na spoznaji, znanju, učenju i razmišljanju a ne na slepoj veri koju su mi servirali ljudi kao što sam i ja. U kontekstu života prosečne osobe koja živi po inerciji i šablonu u savremenom svetu itekako je bitan ego u smislu karaktera i integriteta. Ali Chogyam Trungpa nije na to mislio.Ego je funkcija licnosti i ne treba ga potisnuti, kao sto ne treba ostati samo na njemu. Meni se cini kao da pogresno tumacis znacenje tog pojma pa ispada da nam je Bog greskom podario ego.
Ego ne mozemo potisnuti, jer bi u tom slucaju kada bi neko rekao ajde sad skoci sa krova zgrade mi to odmah uradili bez premisljanja. Osobe koje ego "stavljaju pod tepih" se samo zavaravaju, jer to ne mogu uraditi u potpunosti a da ostanu normalni. Ego sluzi da razumes neku situaciju i da onda procenis da li to sto se desava u skladu sa tobom ili nije i da u zavisnosti od toga doneses odluku. Ego je racionalni nivo ljudskog delanja ali u zivotu ne bi smo trebali ostati samo na tom nivou nego bi trebali prosiriti svoje spoznaje i u tom slucaju ako se oslanjamo samo na ego to moze da zakoci.
Pojam Ega se u Budizmu ne tumači samo kao psihološka kategorija, već u kontekstu budističkog poimanja ustrojstva pojavnog sveta koji je iluzoran a Ego je nešto što samo učvršćuje tu iluziju. Ako prihvatiš da tako posmatramo stvarnost, videćeš da Ego nije samo ličnost, identitet, već ono što mislimo da smo stvarno MI, a udaljava nas od prvobitnog stanja koje se može tumačiti i kao poznat pojam Nirvana . Meni je jednako nelogično da mi je Bog dao ego, stvorio svet za 6 dana i ženu napravio od rebra, ali kao što ja verujem da je sve nastalo iz PRAZNINE (to je ono čuveno ''ništavilo'' koje većina neistomišljenika uzima kao glavni argument za kritiku a sve to zbog potpuno drugačijeg tumačenja termina Istoka i Zapada) u kojoj sve pojave postoje latentno, tako se i ja ljudima ne mešam u šta i koga će oni da veruju. Posebno mi se dopada u Budizmu što se insistira na spoznaji, znanju, učenju i razmišljanju a ne na slepoj veri koju su mi servirali ljudi kao što sam i ja. U kontekstu života prosečne osobe koja živi po inerciji i šablonu u savremenom svetu itekako je bitan ego u smislu karaktera i integriteta. Ali Chogyam Trungpa nije na to mislio.
Šmrc, šmrc, ja sam žensko!Predpostavio sam da vi ego tumacite drugacije, ja sam ga samo definisao psiholoski. Ovaj vas koncept koji si objasnio mi se svidja. Kao sto sam i rekao, da bi se spoznala stvarnost potrebno je sagledati mnogo sire i dublje od onoga sto po inerciji i kroz ego pojmimo.
(Evo kako odmah radi EgoPardonŠmrc, šmrc, ja sam žensko!(Evo kako odmah radi Ego
)

Ego je funkcija licnosti i ne treba ga potisnuti, kao sto ne treba ostati samo na njemu. Meni se cini kao da pogresno tumacis znacenje tog pojma pa ispada da nam je Bog greskom podario ego.
Ego ne mozemo potisnuti, jer bi u tom slucaju kada bi neko rekao ajde sad skoci sa krova zgrade mi to odmah uradili bez premisljanja. Osobe koje ego "stavljaju pod tepih" se samo zavaravaju, jer to ne mogu uraditi u potpunosti a da ostanu normalni. Ego sluzi da razumes neku situaciju i da onda procenis da li to sto se desava u skladu sa tobom ili nije i da u zavisnosti od toga doneses odluku. Ego je racionalni nivo ljudskog delanja ali u zivotu ne bi smo trebali ostati samo na tom nivou nego bi trebali prosiriti svoje spoznaje i u tom slucaju ako se oslanjamo samo na ego to moze da zakoci.
Licnost ne bih definisao, jer svaka definicija je zapravo ogranicena, a licnost je vrlo kompleksna koja se ne sastoji samo od osobina. A za funkcije licnosti onako kako ih ja shvatam, (bez ikakvih dodirnih tacaka sa popularistickom psihologijom) postoje cetiri funkcije (pojednostavljeno - zadaci, uloge) licnosti. Funkciju ega sam vec opisao i ne bih se ponavljao; funkcija Ida su izrazivanja osecanja, delovanja osecanja, nagaona, instikata, senzacija i svega onoga sto ne cini nas racionalni deo; funkcija Persone je u asimilaciji iskustava i obogacivanju naseg Ja i nase svesti za iskustvo koje smo prihvatili kao nase i funkcija Midle mode koja je duhovna - spiritualna funkcija kada osetis slobodu i mogucnost da sve mozes a nista ne moras. Te cetiri funkcije su vrlo povezane i nisu tako mehanicki odvojene kao sto se moze shvatiti iz nabrajanja.mhm, mhm... objasni mi šta je ličnost, a još više me zanima šta je njena funkcija....
Ne vidim zasto je za tebe besmisleno koristiti razum ili mozda nismo na istoj frekvenciji pa nisi razumeo sta sam napisao o Egu. O normalnosti isto ne vredi diskutovati na ovaj nacin ili kroz billo kakvu definiciju. Ego sam pomenuo samo kao jedan od pokazatelja normalnosti, kao prisustvo - odsustvo odlucivanja, namere, misljenja...I to što nam je Bog podario ego... je besmisleno reći.
I kad već pominješ, voleo bih da mi kažeš koja je veza između ega i normalnosti i šta je to normalnost.
Ne znam sta su "relativisticko arbitrarni" pojmovi, ali ja tacno znam na sta sam se pozvao.Pozivaš se na relativističke arbitrarne pojmove, to je cela poenta gorenavedenog. Tu i nastaje problematika u shvatanju pojmova.
mnogi ljudi uzimaju zdravo za gotovo to što popularizuje ova qrva kapitalistička - pop psihologija za široke narodne mase.
Ti verovatno imas neka saznanja iz opste ili pop. psihologije, cim govoris o licnosti kao trajnoj dispoziciji (ja to nikad nisam rekao), a ako bi smo i tako rekli, licnost nije trajna nego relativno trajna dispozicija...No kao sto sam zapoceo ovaj post, licnost je za mene nesto mnogo kompleksnije od sklopa raznih osobina.Ne može se tako gledati na čoveka, mi nismo tamo neki "sklopovi crta ličnosti" i ostalih nebuloza. To što misliš da ličnost kao trajna dispozicija postoji je upravo
rezuiltat ega.

ako me razumeš... 
Jako lepo, hvala MettaTimski rad
Buda je veru uporedio sa slepim džinom koji susreće oštrookog grbavca
zvanog mudrost. Slepi džin, zvani vera, kaže oštrookom grbavcu: "Ja
sam vrlo jak, ali ništa ne vidim; ti si slab, ali imaš dobar vid.
Dođi, popni mi se na ramena. Zajedno ćemo daleko stići." Buda nikada
nije podržavao slepu veru, vec ravnotežu između srca i uma, između
mudrosti i vere. To dvoje će zajedno daleko stići. Izreka da slepa
vera može da pomera brda ispušta iz vida činjenicu da, pošto je slepa,
vera ne zna koje brdo treba pomeriti. Tu je ključna uloga mudrosti,
što znači da duboko razumevanje učenja ima presudnu važnost.
Ayya Khema