Budizam i problem smrti

Može, al posle. Prvo tri pitanja. :mrgreen:

Kako nešto što ima ego može postati nešto što nema ego? Odnosno, kako čovek može
da doživi oboženje i postane sam Bog, a da pri tome zadrži ego?

obozenje je zajednica Boga i Coveka Isus Hristos,Bogocovek,vecni spoj vecnog i prolaznog,beskonacnog i konacnog,nebeskog i zemaljskog aspolutnog i nepotpunog........gde je sustina jednog u drugome vecnosti u prolaznosti ,beskonacnosti i konacnosti....i obratno.....a sta je ono sto sto spaja....pa sam Bog Ljubav....a ona je i u Coveku i u Bogu...Bog drzi ruku....vrata srca naseg su zakljucana...brava je sa nase strane....On moz da razvali vrata i uleti.....ali kakva bi to ljubav bila...ljubav silom nametnuta?a sloboda?kad zavolis nesto moras prvo da mu das slobodu da te on,ona ili ono sta god slobodno zavoli sve stalo je laz i zato kaze Hristos ja kucam....a kljuc u bravu moramo sami da okrenemo....i tako ce tvoj ego tvoje JA se sjediniti sa Hristom...tj Bogom..i onda ces da shvatis da je buda mala beba....a vaskrsenje je ovecenje te zajednice zbog cega je ovaj svet i stvoren....obozenje.....Hriscanstvo svoj identitet crpi iz buducnosti....iz ono sto ce tek da se desi....ostatak religija ali sve...imaju samo jedan cilj da se vrate na prvobitno ..ne....
sve je stvoreno za obozenje tj taj spoj sa Bogom u vecnosti....nase saosecanja ne mogu spasiti svet....eto nadam se da ti je sad malo jasnije...barem...inache da ne bude da zelim da te ubedjujem ni u sta ali zapamti...koliko god dugo trazila Boga docices do Hrista...to je neminovno....:)

Jel Bog Ljubav ili Ego?

Ako je Bog Ljubav, a mi spajajući se sa njim zadržavamo svoj ego, onda mi njega
uvlačimo u svoj ego. Ispada da smo moćniji od njega. Prvi koji bi se obožio, ''progutao''
bi tog Boga i više ga ne bi bilo. :lol:
Jasno mi je šta si rekao, ali ne razumem ša se tu sa egom dešava.

Time se ne bavim, ali ću možda zamoliti Sizifa da pročisti temu ako nastaviš u pogrešnom pravcu.

Ontopic:

Još jedan dio sa onog linka što sam postavio:

Dalaj Lama ovako objašnjava budistički religiozno-filozofski koncept:

"Budizam ne prihvata Boga, pa je to neka vrsta ateizma. Njegov je cilj - usavršavanje čovjekovog uma, koji mi smatramo nekom vrstom konačnog stvoritelja. Nema drugog stvoritelja osim našeg uma. Stoga je glavni cilj budizma - usavršavanje uma".

Prema ovom gledištu, čovjekov um je stvorio sve, samim tim i sebe, što je apsurdno. Drugo, pošto važi ono "koliko ljudi toliko ćudi", onda su umovi različitih ljudi stvarali različite svjetove, što dalje implicira da mi ne živimo u istom svijetu nego u nekim subjektivnim kreacijama...kreacijama naših umova. :neutral:

sta me odusevljava sto budisti stalno vole da pricaju o nevezanosti ....a skoche ko opareni kad se nesto kaze kriticko protiv budizma i kad ukaze na ocgledne greske budistickog ucenja......evo glistica...odma skache kad sam reko za gresku..tako i coco bill svojevremeno.....vezani ste budisti veazni emotivnim nitima to je vase ja od koga moz da bezite kolko ocete ali pobeci necete..jer je to nemoguce.....mucnite malo tom lobanjom....Bog je ljudima da um da gledaju i probaju da razumeju i srce da vole..i sta rade budisti vecina...drze se uma i nista ne vide...kad budete pogledali srcem razumecete.....:lol:

sta me odusevljava sto budisti stalno vole da pricaju o nevezanosti ....a skoche ko opareni kad se nesto kaze kriticko protiv budizma i kad ukaze na ocgledne greske budistickog ucenja......evo glistica...odma skache kad sam reko za gresku..tako i coco bill svojevremeno.....vezani ste budisti veazni emotivnim nitima to je vase ja od koga moz da bezite kolko ocete ali pobeci necete..jer je to nemoguce.....mucnite malo tom lobanjom....Bog je ljudima da um da gledaju i probaju da razumeju i srce da vole..i sta rade budisti vecina...drze se uma i nista ne vide...kad budete pogledali srcem razumecete.....:lol:

Najbolji dokaz da su daleko od bilo kakvog oslobađanja je to što tako emotivno doživljavaju kritike.

Da, naravno da sam vezana.. i ne samo za budizam.. Pa nisam ja Buda. :lol:
Samo grešiš ako misliš da skačem za svaku reč protiv.

''Uskočila'' sam zato što mi je zanimljivo da razgovaram sa tobom. Imam osećaj da možeš da
razumeš.

Neću iz principa. Ja sam tebi odgovorila na sva pitanja bez rezerve i kontrapitanja.
I da ne znam šta je ego imala sam pola sata da izgooglam.
Treći put.. Ima li odgovora ili ne?

aaaaa trazis po googloo nesreco?a sto malo ne bi pogledala na mestu koje je beskonacnije od samoga kosmosa intereneta i svega ostaloga..u svome srcu........:lol:

- - - - - - - - - -

nagovori je da peva..bas ume lepo da peva..:D

i to na uvce ja cu sam da nakrivim kapu....i da zveknem neku ljutu......:hahaha:

Zanimljivo je da i u budizmu ima pakla.

Hell. This realm is not visible to humans. It is a place where beings born there experience a constant state of searing pain and the various types of hell realms reads like a variety of horrific torture chambers. Those with a great deal of negative Karma can remain in such places for eons of time.
http://www.urbandharma.org/udharma5/viewdeath.html

Nije mi jasno, ko i po kojim mjerilima određuje da neko ima dovoljno negativne Karme da završi u paklu i da je nešto uopšte dobro ili loše? :think:

а да речи буда, христос, алах, бог... замените речју духовност?
појмови су појмови, речи су речи...сваком са сопствене тачке гледишта.
будите сидарта, исус, мухамед... али будите ви.

Ко ће да се реинкарнира у паклу? Је ли то они што нису вјеровали Гаутами?
А пошто постоје и небеса (рај), зашто би неко ко се тамо реинкарнира могао да умре и да се реинкарнира негдје друго?

Back