"Brze pruge Srbije", kao u 19. veku

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
Beograd -- Dok naredne godine voz na liniji Peking - Šangaj bude „leteo“ brzinom od 486,1 kilometar na sat, u Srbiji će za sat vremena voz prelaziti tek oko 45 kilometara.

21137067504d26dded501ed240680652_orig.jpg

Stanje železničke infrastrukture u našoj zemlji je toliko loše da su na čak 500 kilometara uvedene lagane vožnje.

Od ukupno 3.800 kilometara pruga u Srbiji na samo tri odsto može da se razvije brzina veća od 100 kilometara na sat. Navikli su putnici pa se i ne bune kada vozovi kasne, zapravo iznenade se kada se desi da stignu na vreme

Danas, kompozicija od Beograda do Niša krstari više od pet sati. Barskom vozu gotovo svakodnevno potrebno je sat vremena samo da izađe iz Beograda i stigne do Rakovice!

"Na dužini od 57 odsto koloseka brzina je manja od 60 kilometara na sat. Na železničkom Koridoru 10 na samo oko deset odsto deonica brzina vozova veća je od 100 kilometara na sat", kaže Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra Železnica Srbije.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=12&nav_id=498612

samo nas Putin moze spasiti

Čeka se Putinovo “da”, cena nevažna
Izvor: Tanjug

16258126794d67057542e4d070514161_640x389.jpg

Beograd -- Srbija očekuje da će Vladimir Putin tokom predstojeće posete odobriti kredit za Železnicu od 800 miliona dolara, iako ne zna cenu ni uslove otplate.

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izrazio je očekivanje da će premijer Rusije Vladimir Putin tokom posete Beogradu 23. marta dati "zeleno svetlo" za odobravanje ruskog kredita od 800 miliona dolara za realizaciju projekata srpske železnice.

Ćirović je rekao da bi po dobijanju Putinove podrške već početkom aprila mogli da se nastave pregovori o tom aranžmanu podsetivši da novac treba da bude uložen u završetak pruge Valjevo-Loznica, obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju i završetak izgradnje Beogradskog železničkog čvora.

Beogradski železnicki čvor rekonstruiše se i gradi više od 50 godina.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=12&nav_id=498697

samo nas Putin moze spasiti

Čeka se Putinovo “da”, cena nevažna
Izvor: Tanjug

16258126794d67057542e4d070514161_640x389.jpg

Beograd -- Srbija očekuje da će Vladimir Putin tokom predstojeće posete odobriti kredit za Železnicu od 800 miliona dolara, iako ne zna cenu ni uslove otplate.

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izrazio je očekivanje da će premijer Rusije Vladimir Putin tokom posete Beogradu 23. marta dati "zeleno svetlo" za odobravanje ruskog kredita od 800 miliona dolara za realizaciju projekata srpske železnice.

Ćirović je rekao da bi po dobijanju Putinove podrške već početkom aprila mogli da se nastave pregovori o tom aranžmanu podsetivši da novac treba da bude uložen u završetak pruge Valjevo-Loznica, obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju i završetak izgradnje Beogradskog železničkog čvora.

Beogradski železnicki čvor rekonstruiše se i gradi više od 50 godina.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=12&nav_id=498697

Ja sam u vise svojih tema rekao da ce nam Rusi dati 800 miliona $ kredita sa nekom minimalnom kamatom, ali uslov ce biti da cemo morati da angazujemo ruske firme da modernizuju pruge i moracemo da kupujemo vozove "made in Russia".

Nema nista gore nego biti primoran da koristis nase vozove......ja se zlopatim sa njima vec tri godine zbog faksa i ceo vikend mi presedne zbog njih. Jako su bezobrazni, tretiraju nas kao stoku, za voz iz Bg u NS i obrnuto stave samo dva vagona u terminima koji su udarni, petkom i subotom od pola 2,5 i 8 ljudi mogu da udju samo na stanicama u NS i BG i to je da stojis i gusis se u prljavstini, a na onaj u 11 uvece stave 6-7 vagona i on zuji prazan. Jednom sam 5 dana za redom isao vozom u 5 za NS i svih 5 dana je kasnio po vise od sat vremena,ali oni uvek kazu doci ce na vreme i onda svakih 15 minuta samo povecavaju koliko ce kasniti a smradovi odmah znaju da nece krenuti tada kad kazu. i ako kartu kupis u vozu ona je 30 % skuplja iako npr.u Petrovaradinu stanica radi samo do 6 a na Tosinom bunaru je i nema i ne mozes da kupis kartu nego moras u vozu. Seljacine !
Ispod gazele stoji bar jedno pedesetak neispravnih vagona,a u holu stanice postavljeno preko 10 ogromnih plazma televizora od kojih je vecina non stop ugasena ... a bolje da ne pocinjem kakav im je wc, pakao je samo ako se slucajno otvore vrata od njega a kamoli da udjes.....
A ni sa tim Inter city vozovima se ne stize za manje od sat i po a skuplji su od autobusa. a ovim obicnim,putnickimm bukvalno se putuje duze od dva sata svaki put a sa stajanjima moze da se desi i preko 3. cak sam jednom isao i onim medjunarodnim, kao nema veze sto je skuplji da stignem na ispt,i sat vremena smo stajali pred batajnicom jer je nestala struja. i naravno niko od kkonduktera ne prica engleski da bi mogao da objasni strancima sta se desava.....
Jednom sam krenuo vozom u 8 i on je stajao na stanici sat i po, onda je krenuo,izasao sa stanice i odjenom poceo da se vraca nazad u stanicu. dok smo ulazili ponovo u stanicu sa razglasa smo culi da ga najavljuju kao voz koji je trebao da kren u 10 za NS.....da ne poverujes koliko su bezobrazni. mogao bih do sutra da pisem koliko sam %^&*$ doziveo zbog njih . %$&(%# sve po spisku.

Poslednja izmena:
Ja sam se vozio u InterCitySrbija vozovima od Novog Sada do Subotice i do Beograda nekoliko puta nedavno i mogu reci da sam sasvim zadovoljan uslugom, u redu voznje pise da od Novog Sada do Novog Beograda stize za 1 sat i 15 minuta, zapravo moze da se desi da malo zakasni zbog totalne dezorganizacije koja vlada u zeleznici, ali opet i nije tako strasno ako zakasni 10-15 minuta, inace vozovi uopste nisu matori ni losi, lepo izgledaju, cisti su, uredni su, nema pocepanih sedista, kondukteri su lepo obuceni i ljubazni, a i karte su mnogo jeftinije od autobuskih, povratna karta do Beograda je 600 i nesto dinara, a do Subotice je 900 i nesto dinara.

BLIC Železnice: Kuvarica će brinuti o teretnom saobraćaju

Vladimir Spasić | 29. 01. 2011. - 00:02h |
„Železnice Srbije“ primile su 142 nova radnika, bez konkursa, a mnogi od njih nemaju ni stručnu spremu, ni znanje za rad u ovom javnom preduzeću. Ko će biti primljen odlučili su sindikalni lideri i direktori, najvećim delom bliski SPS-u i DS-u. „Železnice“ su gubitaš i korisnik para iz državnog budžeta, a samo ove godine dobile su 16,5 milijardi subvencija od države.

Vlada odobrila plan zapošljavanja: Direktor Milovan Marković i premijer Cvetković

Većina novoprimljenih, kako saznaje „Blic”, ne zna da radi poslove zbog kojih su zaposleni. Kvote za primanje su podeljene između sindikata kojih ima više od deset, kabineta generalnog direktora i ostalih direktora. Novoprimljeni su počeli da rade od Nove godine, i to bez pripravničkog staža.

- Kuvarica će, sa tri godine srednje škole, na jednoj stanici brinuti o teretnom saobraćaju kao kolski otpravnik, mesto za koje je potrebna četvorogodišnja železnička škola. Invalid rada, bez železničke škole, biće zadužen za prevoz opasnih tereta, a rukovodilac transportno-komercijalne službe na stanici u unutrašnjosti biće rudarski inženjer iako je za to mesto potreban VII stepen železničkog smera. U jednom mestu je primljen magacioner, iako ih ima dovoljno, a u drugom je bez dana iskustva čovek zaposlen kao saobraćajni kontrolor iako je za tu funkciju neophodno 10-15 godina iskustva - kaže sagovornik „Blica” iz „Železnica Srbije”.

Povećanje broja radnika dozvolila je Vlada Srbije usvajanjem plana poslovanja za 2010. godinu, a razlog je ugroženost procesa rada. Javno preduzeće su prethodnih godina napustili mnogi zbog ispunjenih uslova za penziju ili uz stimulativne otpremnine, pa je posao počeo da trpi. Samo u decembru oko 600 zaposlenih je otišlo uz otpremnine.

- Umesto da dovedu ljude koji će moći odmah da rade, „Železnice“ od svega neće imati koristi jer većina njih ne može da radi ništa korisno. Više je zaposleno ljudi u administraciji nego radnika na terenu, što je paradoks jer trećinu od 18.500 radnika čine činovnici. Polovina njih je sada verovatno višak - kaže naš sagovornik.`
:confused:

Mada, opet, mozda je ova kuvarica neka dusevna zena, pa pristavi caj, kafu, klopu, za ostale radnike.

Poslednja izmena:

Back