Brujanje

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gost
Imam P4 2.4 Gh i neku gigabajt plocu ne razumem se dobro u te stvari. Desilo mi se dva puta da pri paljenju pocne strasno mnogo da bruji neki ventilator , ja ga ugasim i upalim opet i on onda radi normalno. E sad sam primetio da neki ne radi ujednaceno , ponekad zabruji kao kad vibrira lager i cini mi se da je u napajanju. Jel moguce da je zbog prasine? A usput koliko kosta da se svi zamene da se stave neki tihi?

Ako ti je prozvrndao cooler na napajanju, menjash celo napajanje...
Shto se tiche coolera za CPU, pojimanje tishine se razlikuje od individue do individue...

Cene su, srazmerno kvalitetu, sledece:
napajanja:
od 10 evropeja - JNC TEX 300W (chitaj krbulja)
preko Chieftec 360W DUAL FAN - 46
do 190 evropeja - Enermax 500W PRO DUAL

Cooleri (ultra tihi)
od Spire OC PRO - 24e
do Vapochill cooling system - 190e

Govorim o cenama kod mene, naravno...

- Ja sam imao isti problem i resio sam ga vrlo uspesno. Bez panike, ali najverovatnije se radi o tome da je u medjuosovinski prostor ventilatora na napajanju usla prasina.
- Sta uraditi?
1. Iskljuci racunar iz struje.
2. Otvori racunar.
3. Otvori poklopac kutije (napajanje) gde je smesten ventilator. Dakle, ne ventilator koji se nalazi iznad procesora (mada i on ume da zeza na isti nacin).
4. Skini nalepnicu na sredini ventilatora.
5. Ispod imas malu plocicu (tacnije, od gume je). Izvadi je pomocu srafcigera. Bez preterane sile.
6. Naici ces na osovinu ventilatora. Sipaj 2-3 kapi finog, masinskog ulja (nikako ulje za ishranu).
7. Provrti malo ventilator. Kada si vec tu, ocisti perca ventilatora - to uradi pre sipanja ulja, da ti prasina ne udje u medjuosovinski prostor.
8. Sve vrati u stanje kako je i bilo.
9. Sedi i uzivaj kako ventilator prede. :D

Pozdrav.

Posto imas P4 na 2.4 vjerovatno imas i neku dobru plocu zato ako se bas ne razumjes u racunare radije to prepusti nekom serviseru nego da eksperimentises po njemu.Ako si uzeo racunar na kredu vjerovatno imas i naljepnicu odozada i ako je skines gubis garanciju zato razmisli sta radis.

Back