Broj mrtvih u Egiptu premasio 100! Mubarak tvoj avion je spreman?!?!

Тихи

Zaslužan član
Poruka
147.029
NAJNOVIJE informacije iz Egipta govore da je u prosvjedima protiv vlasti koji su počeli u utorak poginulo preko 100 ljudi. 33 je živote izgubilo u subotu. Bolnice su zatrpane ranjenicima.

Usprkos najvećim naporima da se egipatsko kulturno i arheološko blago spasi, u nizu pljački koje se događaju usporedno s neredima jučer je oštećeno Tutankamonovo blago u stotinu godina starom Egipatskom muzeju u Kairu. Navodno su tri pozlaćene statue mladog Tutankamona slomljene i odvojene o postolja. Nakon toga je vojska tenkovima zaposjela najvažnije punktove u gradovima te važna turistička i arheološka nalazišta - Egipatski muzej i piramide u Gizi.

Šef Državnog vijeća za antikvitete Zahi Havas je rekao da su otkinute glave dvjema faraonskim mumijama te da su neki artefakti iz Tutankamonove zbirke oštećeni i izbačeni iz staklenih vitrina. Također je dodao da iz muzeja nije ništa ukradeno te da je Tutankamonova zbirka danas na sigurnom.

Turska i SAD izvlače svoje državljane iz Egipta

Neke zemlje su počele s pripremama za izvlačenje svojih građana iz Egipta. Kako pišu strani mediji, Turska šalje dva zrakoplova Turkish Airlinesa u Egipat kako bi evakuirali dio turskih državljana, a priprema za evakuaciju svojih građana provodi i SAD.

Kako izvještava The Guardian, predsjednik Hosni Mubarak se svim silama pokušava održati na vlasti, a jedan od posljednjih poteza mu je imenovanje šefa obavještajaca Omara Sulejmana na mjesto potpredsjednika, poziciju koja nije postojala od njegovog dolaska na vlast 1981. godine. Kako komentiraju strani mediji, taj potez prvi put implicira mogući prijenos vlasti te Mubarakova sina Gamala, koji je dugo bio smatran njegovim sigurnim nasljednikom, stavlja u drugi plan.

U međuvremenu je Mubarak ministra zrakoplovstva Ahmada Šafika opunomoćio za sastavljanje nove egipatske vlade. Šafik je će na toj će dužnosti zamijeniti Ahmada Nazifa. Ahmad Šafik uživa veliki ugled u Egiptu, čak i od strane oporbe. Mnogi su ga analitičari spominjali kao mogućeg Mubarakova nasljednika u slučaju odstupanja s vlasti.

Zapad i dalje pokušava održati Mubaraka na vlasti

Sinoć je vojska otvorila vatru na desetke tisuća prosvjednika koji su pokušavali ući u Ministarstvo unutarnjih poslova te državnu televiziju i radijske postaje.

Mubarakov pokušaj smirivanja prosvjeda raspuštanjem vlade 24 sata ranije je potpuno propao te scenarij završetka njegove vladavine sada postaje sve realniji. Ulice su prepune natpisa protiv Mubaraka i njegove vlasti, a najčešće se može naići na "Mubarak, tvoj avion je spreman", sugerirajući mu tako da povuče potez koji je nedavno učinio tuniski predsjednik Zine el-Albidine Ben Ali.

Lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke su Mubaraku poručili da izbjegava nasilje te požuri s reformama kako bi smirio prosvjednike, jasno pokazujući da, usprkos 30-godišnjoj diktaturi i kaosu na ulicama Egipta, još uvijek drže stranu šefa zemlje koja im otvara pristup na islamski istok. U međuvremenu su građani u tim zemljama održali prosvjede potpore Egipćanima.

Predsjednikova obitelj pobjegla iz Egipta

Dopisnik Al Jazeere iz Londona jučer je iz povjerljivih izvora doznao da su Mubarakovi sinovi Gamal i Ala sa svojim suprugama pobjegli u London, da bi danas javio da je Egipat napustila i njegova supruga. Zemlju je prema napisima nekih medija napustio i ministar unutarnjih poslova Habib al-Adili.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mubarak-tvoj-avion-je-spreman/535543.aspx

demonstracije u egiptu se ne smiruju? :think:


sta mislite kako ce se dalje situacija razvijati? :think:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.