Broj ljudi koji žive u inostranstvu, a i dalje se vode kao da žive u Srbiji

Šta mislite, koliko ljudi kod nas živi u inostranstvu, ali se ne odjave pa se i dalje vode kao da žive u Srbiji?
Nas je cetvoro, nikad se nismo odjavili iz Srbije a otisli smo pre 18 godina. Nama dvoma starijima redovno ubacuju u postansko sanduce listice za izbore u Srbiji od tad a poceli su ih dobivati i deca nam po sticanju punoletstva iako su se iselila jos u osnovnoj skoli.

I dalje redovno placamo porez na imovinu u Srbiji, imam i dva elektricna brojila na sebi, Infostan, imam i zaradjenu penziju u Srbiji (kad napunim 65 imacu je zapravo), do pre par godina sam imao i oruzje za koje mi je drzava redovno uzimala porez a i clan sam Inzenjerske komore Srbije i danas. Jedino nemamo zdravstveno osiguranje u Srbiji (ali redovno obavimo sve preglede i sva eventualna lecenja kod privatnih lekara/zubara u Srbiji jer je za nas spolja to ekstremno povoljno). Znaci kao da smo tu a nismo vec skoro 2 decenije.

A istih takvih koliko hocete, kazu da se iz Srbije od 2002-me iselilo oko 850-900 hiljada ljudi ( bez one dece koje su oni rodili negde napolju) i bas retko ko od njih se odjavio - u sustini zasto bi? Redovno saljemo novac za Srbiju, redovno dolazimo u Srbiju, imamo tu roditelje, rodbinu, prijatelje, uspomene, nekretnine te mnogi (ako ne bas svi) imaju planove da se nekad vrate u zavicaj. I zasto se onda odjaviti?

Ja imam zanimljivo iskustvo o tome..
Skoro 2 decenije sam van Srb. i u nekom momentu mi je istekao i LK i pasos. U SUP sam jos davnih dana podneo neki obrazac, koji kaze da trenuitno boravis u inostranstvu duze od 90 dana.
Kad sam pre par godina dosao u Srb, trebala mi je LK da zavrsavam neku lokalnu papirologiju a prethodna LK mi je istekla, a navodno po zakonu moram da je posedujem, tj nisam mogao da zavsim obaveze samo sa pasosem.

Uglavnom napisem ja moju adresu u inostranstvu na formularu za LK, i na salteru mi kazu ne moze. Ja kazem, pa ja nemam prebivaliste u Srb, sta da napisem? Oni posle konsultacija kazu...zakon nedozvoljava da nemas prebivaliste u Srb...kaze zamoli nekoga da ti dozvoli da se upises na neciju adresu...ja kazem kako da se prijavim kad tu ne zivim, prakticno krsim zakon?...oni kazu...nemas druge opcije..nemas adresu, ne mozes da dobijes LK i pasos.

Uglavnom poenta price, sve je toliko neuredjeno, tako da drzava ustvari i ne zna ko gde trenutno zivi i radi.

Back