Broj 187, 5?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
262.622
Ukoliko signal dolazi od vanzemaljske civilizacije, ona očigledno mora da bude napredna.
Emitovanje signala tolike jačine bi zahtevalo nivo tehnologije koji ne možemo ni da zamislimo.

Radio-teleskopi su od 2001. počeli da beleže jedan neobičan astronomski fenomen koji je dosad ostao neobjašnjen i koji je nazvan Fast Radio Burst, odnosno FRB. Naime, tokom poslednjih 15 godina, zabeležili smo deset čudnih radio-signala koji traju svega milisekundu, a izuzetno su snažni, toliko da u tom trenutku izrače energiju koju bi Sunce emitovalo mesec dana.

Ovi FRB signali očigledno stižu sa izuzetno velike daljine, daleko izvan naše galaksije Mlečni put, a to znači i da su do nas, ma kako kratkotrajni, izuzetno dugo putovali, hiljadama ili milionima godina. Za sada nemamo raspodelu odakle tačno ovi signali dolaze.

Ono što je najbizarnije po pitanju ovih signala jeste da se ne poklapaju ni sa jednim poznatim prirodnim fenomenom. Svi zabeleženi signali imaju gotovo isti šablon. Njihove disperzije su jednake umnošku jednog te istog broja – 187,5.

Za razliku od mnogih čudnih fenomena, ovaj fenomen još uvek nema „normalno“ naučno objašnjenje. Signali su toliko neobjašnjivi da mnogi naučnici prihvataju i mogućnost da signali dolaze od vanzemaljske civilizacije.

Oni tvrde da je šansa 0,05% da je u pitanju slučajnost. Ako je u pitanju šablon, onda će biti veoma teško objasniti fenomen.

Nijedan poznati prirodni objekat u dubokom svemiru ne može da emituje radio-signale na takav način da dovede do toga da mera disperzije poštuje takvu pravilnost i sledi celobrojne umnoške broja 187,5. Naime, izvor signala koji stižu do Zemlje očigledno na neki način ”kontrolisano” pušta snop.

Kosmički objekti bi mogli u okviru nekog prirodnog i do sada nepoznatog procesa stvarati disperzije u redovnim umnošcima. Mali, gusti ostaci zvezda po imenu pulsari emituju radio talase, ali ne u redovnim umnošcima.

Moguće je i da teleskopi primaju signale iz svemira, koji u stvari predstavljaju dokaz napredne tehnologije.

To se čini kao jedino racionalno objašnjenje. Svaki delić energije ima odgovarajući radio spektar. Oni su veoma moćni, zbog čega naučnici smatraju da ovi talasi dolaze van naše galaksije, bar nekoliko milijardi svetlosnih godina dalje.

To bi moglo da prođe kao prirodni fenomen. Međutim, neverovatno kratki signali ukazuju na to da je izvor udaljen jedva par stotina kilometara, što znači da pulsari ne bi mogli da emituju ove deliće energije. Ne zaboravimo problem sa brojem 187,5.

Moguće je i da signal ne emituje nešto već neko.

Ukoliko signal dolazi od vanzemaljske civilizacije, ona očigledno mora da bude napredna. Emitovanje signala tolike jačine bi zahtevalo nivo tehnologije koji ne možemo ni da zamislimo. Naravno, oni ne mogu znati koju mi radio frekvenciju slušamo.

Bilo kako bilo, ko god ili šta god treba da primi signal, to definitivno nismo mi. Ukoliko je signal zaista došao iz galaksije udaljene nekoliko milijardi godina, moguće je da izvor koji ga je poslao više ne postoji.

Bilo da je u pitanju prirodni fenomen koji ne razumemo ili vanzemaljci, možda čak i neki tajni špijunski satelit, jedno je sigurno – univerzum je zaista čudno mesto, a mi još ne znamo ni delić cele priče.

https://webtribune.rs/neko-je-krenuo-prema-nama-naucnici-dobili-inteligentni-signal-iz-svemira/
 

4thman

Domaćin
Poruka
3.516
Šta im vredi SOS signal kad još ni na Mesec ne možemo ko ljudi....

Hm, neko upalio radio....Ali frekvenciju nikako da uskladi sa našim talasima.... Vibracija. Šum. Sve što nam znači bez konteksta.
Činjenica da, iako skoro SVAKI DAN puknem nekim nožnim prstom o ivicu namještaja, NIKADA, ali stvarno nikada, ne polomim taj isti prst.
....

Nismo sami u svemirskom hladnom raju, ali jesmo usamljeni u užarenoj planeti ljudi....
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.