Brodvejski teatar (Broadway theatre) - Njujork

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.001
Brodvejski teatar, takođe poznat kao jednostavno Brodvej, odnosi se na pozorišne predstave predstavljene u 41 profesionalnom pozorištu, od kojih svako ima 500 ili više sedišta, smeštenih u Pozorišnom okrugu i Linkoln centru, duž Brodvej Bulevara, u Centralnom Menhetnu u Njujorku. Pozorišta od 100 do 499 sedišta se deklarišu kao Van Brodveja (Off Broadway), dok su pozorišta ispod 100 sedišta Van-Van Brodveja (Off-Off Broadway). Danas su samo 3 "Brodvej" pozorišta na samom Brodvej Bulevaru.

Pozorišni okrug je popularna turistička atrakcija u Njujorku. U sezoni 2018–2019 ukupno je bilo skoro 15 miliona gledalaca, a Brodvejske predstave su imale prihod od skoro 2 milijarde dolara!

Većinu predstava na Brodveju čine mjuzikli. Istoričar Martin Šefter tvrdi da su „Brodvejski mjuzikli, koji su kulminirali produkcijama Ričarda Rodžersa i Oskara Hamerstajna, postali izuzetno uticajni oblici američke popularne kulture i doprineli tome da Njujork postane kulturna prestonica zapadne hemisfere.

sama engleska reč Broadway znači Širok Drum

290px-Broadway_Theaters_45th_Street_Night.jpg
-Sensei-​
 
Poslednja izmena:
Da stavimo u perspektivu cene prizvednje jedne predstave. Krenimo redom od 10 to 1 mesta najskupljih produkcija...

10. Igra Vampira (Dance Of The Vampires) - $12 Miliona

Dance-of-the-Vampires.jpg


Premijera je bila 2013. godine. Zaplet se fokusira na profesora Abronsija koji pokušava da spreči vampire da zavladaju svetom za Noć veštica.
 
8. Mala Sirena (The Little Mermaid) - $15 miliona

the-little-mermaid-musical.jpg


Posle probnog perioda u Denveru, Mala Sirena je stigla na Brodvej 2007. Prema pisanju Njujork tajmsa, Dizni je uložio skoro 15 miliona dolara u proizvodnju.

Mjuzikl je adaptacija nagrađivanog filma koji je Dizni objavio 1989. godine. Zaplet se fokusira na Arijel, sirenu koja se dogovorila sa vešticom da dobije noge i pokuša da pronađe čoveka u koga bi se zaljubila. Mjuzikl nije bio uspešan kao film i otkazan je 2008. godine
 
Poslednja izmena:
6. Zločesto (Wicked) $16,9 miliona

Wicked-Broadway.jpg


Wicked je uspešan mjuzikl koji govori istoriju Oza pre dolaska Doroti. Zaplet se fokusira na veštice i pokazuje da nije sve tako crno-belo kada su u pitanju heroji i zlikovci.

"Zločesto" je koštalo 16.900.000 dolara i i kritičarima i javnosti se svidelo. Takođe je dobila više nominacija za nagradu Toni. Wicked je 2013. postavio još jedan rekord, i to je bila prva brodvejska produkcija koja je za samo nedelju dana zaradila bruto 3 miliona dolara. Prema Playbill-u, to je drugi po redu mjuzikl po zaradi. Do sada je zaradio 1,2 milijarde dolara od 2003.
 
5. Lepotica i Zver (Beauty and the Beast) $17,4 miliona

Beauty-and-the-Beast-on-Broadway.jpg


"Lepotica i zver" je bili prvi Diznijev poduhvat na Brodveju. Mjuzikl vredan 17,4 miliona dolara proizveden je 1994.

To je bio uspeh među kritičarima i mjuzikl je dobio Nagradu Toni za najbolji kostimirani dizajn 1994. Priznanje ove predstave motivisala je Dizni da adaptira druge klasike na scenu. Mjuzikl Lepotica i zver bio je na sceni 13 godina. Visoko isplativa predstava se pokazala kao odlična investicija za investitore.
 
4, Kralj Lavova (The Lion King) - $27,5 miliona

the-lion-king-andile-gumbi-broadway.jpg


Kralj lavova je najsmešnija Diznijeva produkcija na Brodveju. Legendarni Elton Džon je komponovao muziku a Tim Rajs je napisao tekst. To je u stvari i najskuplja produkcija do tada i koštala je 27,5 miliona dolara. Međutim, definitivno je vredelo.

Kralj lavova je bio prvi put izveden na sceni 1999. godine a 2013. godine bio prvi brodvejski mjuzikl koji je zaradio milijardu dolara. To je jedna od najduže izvodjenih predstava svih vremena. Takođe, ima uspeha u inostranstvu gde su neke zemlje adaptirale predstavu.
 
3. Zamrznut (Frozen) - $25-$30 miliona

Frozen-on-Broadway.jpg


Frozen je bio u svoje vreme mjuzikl sa najveći budžetom U Dizni produkciji. Mjuzikl je stigao u Džejms teatar u Njujorku posle probnog perioda u Denveru. Proizvodnja je koštala 25 miliona dolara, ali neki izvori kažu da investicija zapravo može da iznosi i do 30 miliona dolara.

Frozen je jedan od najuspešnijih Diznijevih projekata i zaradio je skoro 1,2 milijarde dolara otkako je film objavljen 2013. godine. Mjuzikl nije razočarao fanove i scenska verzija donela je 12 novih pesama i novih scena.
 
2. Shrek: The Musical - $25 miliona

Shrek-on-Broadway.jpg


Prema pisanju Njujork Tajmsa, Šrek: Mjuzikl je imao troškove produkcije od 25 miliona dolara. Mjuzikl je adaptirao uspešnu DreamWorks animaciju i Jea nine Tesori je kreirao muziku.

Scenska verzija prati knjigu i film, a fokusirana je na Šreka i magarca koji govori pokušavajući da spasu princezu Fionu iz kule. Iako je zaplet isti, mjuzikl je imao neke pojedinačne detalje koji su očarali kritičare. Iako je mjuzikl bio uspešan u inostranstvu, nije dobro prošao u Njujorku.
 
i ubedljivo na prvom mestu

1. Spajdermen (Spider-Man) - $75 miliona

spider-man-on-broadway.jpg


Spajdermen je bio najskuplji mjuzikl ikada napravljen. Proizvodnja je prema Varajetiju koštala 75 miliona dolara. Džuli Tejlor, koja je režirala "Kralja lavova", i U2 zvezde Bono i Edž, radili su zajedno na produkciji. Izgleda kao savršena kombinacija uspešnih, talentovanih ljudi, ali produkcija nije bila uspešna.

Investitori su imali gubitak od 60 miliona dolara i nekoliko njih je tvrdilo da im nije vraćen novac. Prema Playbill-u, proizvodnja Spajdermena koštala je preko milion dolara nedeljno a nedeljni bruto je bio manji od toga. Kritičari su takođe oštro kritikovali produkciju.
 

Back
Top