Brnabić: Vučić će sutra saopštiti neke teške odluke, zabrana uvoza ruske nafte je praktično uvođenje sankcija Srbiji

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612
1665267867060.png
EKSKLUZIVNE INFORMACIJE: Otkrivamo detalje papira kojim EU Srbiji nudi članstvo, novac i investicije u zamjenu za Kosovo u UN


"Ovaj prijedlog obrazložen je još u septembru Beogradu i Prištini i da se očekuje da uskoro počnu razgovori na najvišem nivou", potvrdila su dva nezavisna izvora.

1665267884307.png


Prije 3h

Pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je odluka da li će da prihvati ponudu Francuske i Njemačke za Kosovo.

Ako je suditi po dokumentu, sa čijim sadržajem je upoznat portal Nova.rs i po onom što je sam Vučić rekao, Srbija će uskoro morati da odgovori na prijedlog kojim je predviđeno da se ubrzanim putem dobije članstvo u EU, a da zauzvrat Srbija ne blokira pristupanje Kosova u međunarodne organizacije.

Portal Nova.rs je dobio potvrdu iz dva nezavisna izvora da je ovaj prijedlog obrazložen još u septembru Beogradu i Prištini i da se očekuje da uskoro počnu razgovori na najvišem nivou.

Dokument sa predlogom konačnog rješenja za Kosovo, kako saznaje Nova.rs, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti dobili su još početkom septembra i uskoro bi dvije strane trebalo da se zvanično izjasne o prijedlogu Francuske i Njemačke.

Sagovornici portala Nova.rs ističu da pomenuti prijedlog ne predstavlja finalnu verziju i da je podložan promjenama, te da će Berlin i Pariz biti spremni da saslušaju obje strane ukoliko imaju dodatne prijedloge ili amandmane na postojeću verziju dokumenta.

Kad je Vučić dobio dokument i šta mu je ponuđeno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas da su Francuska i Njemačka uputile prijedlog Srbiji za konačno rješenje statusa Kosova sa ponudom koja, između ostalog, podrazumjeva ubrzano članstvo Srbije u EU. Kako saznaje Nova.rs, ovaj predlog šefu Srbije predočen je prije mjesec dana kad su u Beogradu boravili Emanuel Bon i Jans Pletner, savjetnici predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Tog 9. septembra na Andrićevom vijencu je organizovan sastanak između Aleksandra Vučića i predstavnika Evropske unije. U delegaciji, koju je predvodio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, bili su i savjetnici šefova dvije najmoćnije države EU, Francuske i Njemačke – Emanuel Bon i Jans Pletner.

Njih dvojica su tokom sastanka, kako je rečeno portalu Nova.rs., predstavili šefu srpske države sporazum o Kosovu o kom je Vučić danas govorio tokom obraćanja medijima.

Suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve institucije, uključujući u UN. Srbija bi za to, što nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posljedice. Stav Republike Srbije je da moramo da razgovaramo, suviše ste veliki i jaki da bismo izbjegli razgovor“, ispričao je Vučić.
Da je ovakva ponuda zaista na stolu i da će se o njoj razgovarati u narednom periodu potvrđuju i izvori Nova.rs.

Portal Nova.rs. dobio je priliku da se upozna sa sadržajem dokumenta koji je predočen Vučiću i premijeru Kosova Albinu Kurtiju u kom se, između ostalog, pominje pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali bez konkretnih napomena na koji način bi se njen put kao ovoj zajednici ubrzao.

Izvori portala navode da su predsjedniku Srbije date usmene garancije da će se ubrzati put Srbije ka EU, a to bi, kako navode, praktično značilo da bi Srbija i Kosovo bili istovremeno integrisani u ove organizacije – Beograd u EU, a Priština u UN.

Kad je riječ u finansijskoj pomoći, Srbija bi mogla, kako se navodi, da računa na određenu količinu novca koji bi bio namijenjen razvoju i podizanju ekonomije, kao i na priliv novih investicija, prije svega iz Njemačke.

Sporazumom nije predviđeno da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se očekuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodne organzacije. Istovoremeno, iz EU su naglasili da će doći do implementacije svih do sada potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i onaj koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Podsjetimo, angažmanu Bona i Pletnera prethodilo je pismo koje su Macron i Scholz uputili Vučiću i premijeru Kosova, Albinu Kurtiju, a u kom apeluju na njih da “pokažu maksimalnu odlučnost i spremnost za teške odluke“.

“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za vanjsku i sigurnosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed“, navodi se u pismu.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612
NIje svakodnevno?

Koliko znamo taj ne odmara...
Nije mu lako...
Свакодневно наравно, али једном недељно је "историјски". Међутим, цинизам на страну, ово сада јесте историјски моменат када Србија бира пропаст с "Мајчицом" и Косовским митом или будућност за своју децу са ЕУ.
 

4thman

Poznat
Poruka
8.121
Свакодневно наравно, али једном недељно је "историјски". Међутим, цинизам на страну, ово сада јесте историјски моменат када Србија бира пропаст с "Мајчицом" и Косовским митом или будућност за своју децу са ЕУ.
Deca će se razbežati po EU.
Ko i veliki deo mladih Hrvata...

Biće kako mora...istorijski Kesić:
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612
Deca će se razbežati po EU.
Ko i veliki deo mladih Hrvata...
Па шта? Кад / ако Србија буде у ЕУ, то је заједничко тржиште рада и нормално је да ће неки да одлазе, али неки ће се и враћати јер ће овде услови постајати све бољи услед чланства и огромног новца који ће Србија да добија као чланица - видели смо то на примеру Бугарске и Румуније која се не могу препознати, а са којима смо требало ући у ЕУ да "дубока држава" илити по нашки удба тада није штитила Сратка Младића и Доктора Дабића.. Овако, из Србије с "Мајчицом" и Косовским митом, млади ће само да одлазе да се више никада не врате.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1665269692921.png

Picula: Ako Vučić nastavi sa ovakvom politikom, ne isključuje se prekid pregovora Srbije o pridruživanju EU


Picula: Ako Vučić nastavi sa ovakvom politikom, ne isključuje se prekid pregovora Srbije o pridruživanju EU 1


FoNet danas 22:16

Evropski poslanik i autor izveštaja o novoj Strategiji proširenja Evropske unije Tonino Picula izjavio je za N1 Zagreb da, ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavi sa ovakvom politikom, ne isključuje prekid pregovora Srbije o pridruživanju EU.

On je istakao da je od mnogih stvari koje je danas rekao Vučić možda najznačajnija njegova izjava, koju treba zapamtiti, da će morati da proceni da li je došlo vreme da se prihvati drugačija realnost.
Čini mi se da je on dugo živeo u alternativnoj stvarnosti, pokušavajući da spoji nemoguće, a okolnosti su mu dugo išle u prilog. Sa promenom koja je nastala na geopolitičkom planu posle 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu mnogo toga se promenilo i ubrzalo, rekao je Picula.

Picula kaže da se smanjuje manevarski prostor za dosadašnju politiku Vučića i naglašava da se moraju poštovati neki novi prioriteti i da predsednik Srbije mora da pripremi srpsku javnost za mnoge nepopularne odluke koje mora da sprovede, a biće u oštroj suprotnosti sa narativom koji prevladava od njegovog dolaska na vlast, pre svega kada je reč o Kosovu.
Prema njegovim rečima, sastanak u Pragu bio je tačka koja vodi ka znatno kritičnijoj i oštrijoj politici evropskih institucija prema Srbiji, a bez obzira kako to tumači Vučić, Srbija je na nišanu.
Kap koja je prelila to evropsko i američko strpljenje možda je bilo potpisivanje memoranduma o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije u Njujorku, a rekao bih da je to neka vrsta karikaturalnog dogovora i da je sada Vučiću strahovito smanjen manevarski prostor, naveo je Picula.
Komentarišući napredak Srbije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, Picula je rekao da su oni praktično već zamrznuti jer dugo nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje ili klaster, a sve su manje šanse da se bilo šta otvori do kraja godine.

Još postoji mogućnost da Srbija popravi svoju percepciju nekom drugom politikom, ali ako predsednik Vučić nastavi sa ovom politikom i ako izazove dodatne kritike u EU, nije isključena ni obustava pregovora, rekao je Picula.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1665269931012.png

Vojnici iz SAD biće raspoređeni na Kosovu: Radićemo na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki


Vojnici iz SAD biće raspoređeni na Kosovu: Radićemo na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki 1


FoNet danas 23:13

Oko 300 vojnika Nacionalne garde Indijane biće raspoređeno na Kosovu u okviru misije Kfor i predvodiće Regionalnu komandu Istok pod komandom NATO, kao podršku operaciji „Zajednički čuvar“, a njihov zadatak biće da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki, prenosi portal Kaldžo.

Američke vojnike iz borbenog tima 76. pešadijske brigade 38. divizije predvodiće pukovnik Kris Mabis iz Kolumbije i major Džošua Braun iz Grinvuda.
„Vi predstavljate najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude. Svi oni koji ovde sede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici države ne mogu biti ponosniji na ovaj tim“, rekao je Mabis svojim vojnicima tokom ceremonije.

To će biti 31. rotacija vojnih snaga Sjedinjenih Država sa sedištem u kampu Bondstil na Kosovu, a general-ađutant Indijane, general-major Dejl Lajls, istakao je značaj misije.
„Vojnici će raditi na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki, a zajednički cilj koji se odnosi na nezavisnost država i multietnička društva koja mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu biće ostvaren. Naše raspoređivanje pokazuje odlučnost Amerike da zaštiti suverenitet slobodnih i demokratskih nacija, poput Kosova“, kazao je Dejl Lajls, prenosi Kosovo onlajn.
 

bas kao

Elita
Poruka
18.700
Sporazumom nije predviđeno da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se očekuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodne organzacije. Istovoremeno, iz EU su naglasili da će doći do implementacije svih do sada potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i onaj koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.
cekaj, srbija ce ubrzano ka eu, kao da je sada isla usporeno, ali ne zna se koliko je daleko i kada ce stici u tu eu, a zauzvrat ce da se ispune sporazumi koji su vec trebali da budu ispunjeni?

datum? nemamo? znaci da lazu, lagali i do sada, na zapadu nista novo,
Francuska i Njemačka uputile prijedlog
nemacka i francuska su bili garanti minskog sporazuma, pa su ga prekrsile

zasto sada mislite da nece opet prekrsiti?
 

bas kao

Elita
Poruka
18.700
ne isključuje se prekid pregovora Srbije o pridruživanju EU
sta znaci pridruzivanje? kako da znamo da je ovo poslednja ucena? zar nije receno i kosovo i eu? ko nas je slagao?
sta ce sutra da traze - da ne prekinu pregovore? pregovori se i zovu jer uvek postoji mogucnost da se ne postigne rezultat, jer niko ne garanttuje pozitivan ishod makar pregovori trajali, a i traju u nedogled

sam njihov ton pokazuje da se radi o prevari, zauebace nas kao i kod minskih sporazuma, samo ce reci da su se okolnosti promenile. i da srbija mora da ucini i nesto novo, ili sve propada
 

Tvin Konza

Veoma poznat
Poruka
14.031
sta znaci pridruzivanje? kako da znamo da je ovo poslednja ucena? zar nije receno i kosovo i eu? ko nas je slagao?
sta ce sutra da traze - da ne prekinu pregovore? pregovori se i zovu jer uvek postoji mogucnost da se ne postigne rezultat, jer niko ne garanttuje pozitivan ishod makar pregovori trajali, a i traju u nedogled

sam njihov ton pokazuje da se radi o prevari, zauebace nas kao i kod minskih sporazuma, samo ce reci da su se okolnosti promenile. i da srbija mora da ucini i nesto novo, ili sve propada
Tolike države su se pridružile, beše 26.

To znači da ipak primaju
 

bas kao

Elita
Poruka
18.700
Sa promenom koja je nastala na geopolitičkom planu posle 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu mnogo toga se promenilo i ubrzalo, rekao je Picula.

Picula kaže da se smanjuje manevarski prostor za dosadašnju politiku Vučića i naglašava da se moraju poštovati neki novi prioriteti
ovo vam jasno govori da ce posle kosova i rusije sada vec, ispostaviti srbiji i po ko zna koji put NOVI zahtev da bi oni mozda ispunili STARI [zso], a o clanstvu u eu nema govora, cak ni o pridruzivanju, jer od pocetnih pregovora, do nekih sutrasnjih ultimatuma srbiji da se pregovori daljnji ne obustave, samo ucenjivacka eu ima koristi, srbija ne

uvek ce biti nekih novih prioriteta koji ce se ispostavljati srbiji kao uslov za pregovore, a o clanstvu nema ni govora, nikakav ni okvirni datum se ne navodi, znaci na SVETI NIKAD srbija je clan EU, samo potpuno sludjeni to previdjaju
 

jolemisa

Elita
Poruka
22.580
Ma daj, ozbiljno?
A do sada se to plaćalo?
Pojma nemaš, priznaj, nego bi samo malo para bez motike
Nije placeno nista,Dugjete vi Srbiji mnogo,ali niste ni svesni,jer vas vasi politicari i ne obavestavaju o tome.Jedino su Slovencisvesni svojih dugovanja prema Srbiji,ali i oni imaju povracaj za pomoc izfradnje gradova na Kosovu i Metohiji,ali to je sad zamrznuta stvar,jer se nista nezna u vezi KiM.
 

bas kao

Elita
Poruka
18.700
Tolike države su se pridružile, beše 26.

To znači da ipak primaju
pridruzile, a neke i razdruzile kao zlouvenci
datum za clanstvo nemamo. jer se ne planira da srbija bude clan eu

Picula kaže da se smanjuje manevarski prostor za dosadašnju politiku Vučića i naglašava da se moraju poštovati neki novi prioriteti
uvek ce neki picula da nam objasni da su drugacija vremena i da sada imaju neki novi prioriteti, i za 20- i za 50 godina, srbiju ne primaju u eu.

da je primaju dali bi datum, kada planiraju da je prime.
pa i puton je hteo evroazijsku uniju, zamisli sada da mu ispostavljaju raznorazne zahteve kao rysiji, mislim srbiji, za zajednice donbaskih opstina

eto tad ce da prime srbiju u eu, kada i rusiju, na sveti nikad, zato i ne daju datum, jer sveti nikad nema datuma

samo bi ucenjivali, i pretili sankcijama i ostalim, JER SU FASISTI, KO IM YBE MTR NEKA RATUJU SA RUSIJOM, srbi ne trebaju da se ukrcavaju na titanik

smrzavanje u normalnoj zimi, pa ce da dobiju i nuklearnu eu propaliteti, samo neka rade isto kao i do sada, srb su se valjda osvestili, badava komsije iz cro, itd
 
Poslednja izmena:

fanstebre

Poznat
Poruka
7.051
Укључите мозак.....да могу да нас натерају да ударимо санкције Русији до сад би нас натерали.....
Пошто нису значи да запад овде више нема монопол и да су Руси можда војно још увек у Украјини али су на другим пољима продрли много даље

Тако да прц
 

4thman

Poznat
Poruka
8.121
Ma sta ovi nasi paceri i cro komsiluk zna? samo bi da im neko gurne koji evric u dzep
Možda i treba.

Dokazali smo da smo nesposobni...

Umesto da smo bili mudri mi(ex jugosloveni) smo sejali mržnju devedesetih...

Ovo sada su sve posledice toga.
Idiokratija ponajviše.

Ja i dalje ne razumem pojam carstva. Da jedan rudar živi na minimalcu a drugi ne, nebitno na kojoj lokaciji rudnika u svetu...
Razumem da se više ceni znanje od lopate, ali lopata treba da ima dostojan život i naspram tog sa znanjem.
Mislim ne razumem sa aspekta da je tako, a ne zašto je tako...
 

4thman

Poznat
Poruka
8.121
Ma sta ovi nasi paceri i cro komsiluk zna? samo bi da im neko gurne koji evric u dzep
Znali su šta se sprema...

Vrv je trebala Ukrajina u Nato u martu 2022 ali Rusija to nije mogla da dozvoli..

Sad Rusija postaje svetski policajac ili gubi državu... Previše je sile na svetu...
MIlioni i milioni disciplinovanih i obučenih vojnika...

Ne znam zašto mi nije žao Rusa toliko ali mi žao Ukrajinaca, u ovom komšijsko bratoubilačkom ratu...iako su se oboje latili mača..

Rat, rat se nikada ne menja,
Ako se mi ne promenimo...
 

Top