Britanski muzej pod istragom

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.800
202894_profimedia-0739459909_s.jpg

Opljačkane svete etiopske oltarske ploče 150 godina bile skrivene od očiju javnosti
Kancelarija poverenika za informacije (ICO) istražuje Britanski muzej zbog tvrdnji da je bio previše tajnovit u vezi sa nekim od najosetljivijih predmeta
u svojoj kolekciji - grupom svetih etiopskih oltarskih ploča koje su bile skrivene od pogleda javnosti u muzeju više od 150 godina.

Jedanaest drvenih i kamenih tabeta, za koje muzej priznaje da su ih opljačkali britanski vojnici nakon bitke kod Makdale 1868. godine,
nikada nisu bili izloženi javnosti i smatraju se toliko svetim da je čak i kustosima i poverenicima institucije zabranjeno da ih pregledaju, preneo je Gardijan.

Etiopske vlasti godinama upućuju pozive da se ploče vrate u Etiopiju.

Zagovornici povratka sada su podneli žalbu ICO tvrdeći da muzej nije otkrio ključne detalje internih diskusija o tabetima u skladu zahteva za slobodu informacija.
Returning heritidž, neprofitna organizacija koja prikuplja informacije o kulturnoj restituciji, podnela je zahtev u avgustu 2023. i navodi da je u odgovoru muzeja izostavljen relevantan materijal, dok su druge informacije preterano redigovane.
Organizacija tvrdi da, iako Zakon o britanskom muzeju iz 1963, koji zabranjuje odlaganje predmeta osim u veoma ograničenim okolnostima, znači da je status drugih spornih artefakata dvosmislen, odnosno da bi tabeti sada mogli zakonito da budu vraćeni.
link
 
Kada bi Britanci vratili sve ono što su opljackali po svetu i drže javno i tajno u svojim muzejima,
isti bi im ostali prazni ili sa eksponatima koje su kupili i platili a toga je verujem malo

Саопштење које су издали је јасно

Све уметнине су сачуване од унижтавања и само зато су на сикурном ...

Ти не верујеш у институције монархије ?
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top