Britanska arogancija kreira svetski proizvod "Made in Gerany"

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Made in Germany - recept za uspeh
Izvor: Dojče vele

Oznaka Made in Germany uvedena je pre tačno 125 godina i smišljena je sa ciljem da se nemački proizvodi diskriminišu.

Ideja jeste predstavljala recept za uspeh, ali za nemačke proizvođače, piše Dojče vele.

Oznaka Made in Germany nije nemački izum. Ona je nastala kao rezultat britanskog zakona o markiranju proizvoda koji je stupio na snagu 23. avgusta 1887. godine.

Od tog trenutka, svi konkurenti britanskih proizvoda morali su da nose oznaku nacionalnog brenda. Svaka država koja je želela da posluje sa Velikom Britanijom, morala je da svoje proizvode stavi oznaku porekla.

"To je bilo naročito smišljeno, između ostalog i za Nemačku, jer su Nemci bili osumnjičeni da kopiraju britanske proizvode“, kaže ekonomski istoričar Verner Abelhauzer sa univerziteta u Bilefeldu.

Etiketa „Made in Germany“ postepeno je evoluirala u oznaku posebnog kvaliteta. Naravno, to se nije dogodilo tako brzo. U takozvanom Madridskom sporazumu iz 1891. godine najveće trgovinske nacije obavezale su se da neće stavljati netačne oznake porekla proizvoda.

Inače, kopije su se veoma rano pojavile na Dalekom istoku. Japanci su zahtevali da svi proizvodi njihovog većeg suseda nose oznaku „Made in China“. „Gotovo uvek se radilo o istom obrascu. Postojao je strah od imitatora, krađe patenata, ali su na kraju morali da shvate da se ne radi o imitaciji, nego da su konkurenti bolji od njih“, ukazuje Abelhauzer.

Za vreme Prvog svetskog rata proizvodi sa etiketom „Made in Germani“ nisu smeli da se nude na tržištu koje je bilo pod kontrolom Britanaca i njihovih saveznika.

Ali tek nakon Drugog svetskog rata počeo je stvarni trijumf nemačkih proizvoda. "Naime, postalo je jasno, da, za razliku od SAD, Nemačka nije usmerena na masovnu proizvodnju nego na kvalitet“, kaže Verner Abelhauzer.

"Krojenje po meri za koje je nemačka privreda bila i jeste specijalizovana, ne podrazumeva masovnu proizvodnju, nego se bazira na bliskoj saradnji sa klijentima, sa mogućnošću precizne proizvodnje.“

"Do danas, etiketa ’Made in Germany’ zadržala je poseban značaj i predstavlja važan prodajni argument“, kaže Abelhauzer.

Posebno u sektorima u kojima nemački proizvodi važe za svetske lidere: automobilsku industriju i mašinstvo, elektrotehniku i hemijsku industriju.


Danas je Velika Britanija samo ostrvo, imperija vise ne postoji, ali ne postoje ni proizvodi koje je ova velesila nekada celom
svetu prodavala.
 
Ja nikad nisam videla ( izuzev kod Lepog Bore na slikama) neki proizvod Made n Russia.
Britanci su Nemcima ucinili veliku uslugu jer taj isti izraz na nemackom jako rogobatno zvuci.
Videla sam Ladu. Lada Niva je bio obecavajuci auto, ali Rusi pocnu pa stanu i zaborave
sta su hteli.


Ovako je prepoznatljiv;)

Zna Bora kako su kvalitetni ruski proizvodi.Zato je i kupio KIA auto
A nije bas da nema proizvoda iz Rusije po evropskim zemljama.Ako zadjas u ono sto Nemci zovu Puff ima ih koliko hoces i to dobrog kvaliteta.
 
Pa tih Turaka ima ovde vec 50 godina, ali se ne zene i ne udaju za Arijevce i Arijevke.

Usput, Turci nisu uopste tamne boje koze , a i ne nose vise brkove:D

Meni su svi turci. Ima i arapa. :D

591px-Deutsch-tuerkische_Flagge-295x300.jpg


Opa, Đurđa. :whistling:
turkish-values2012-fig02-islamization-trends.pngGerman politician inflames immigration debate
Horst Seehofer calls for halt to immigration for Turks and Arabs, claiming they find it hard to integrate
A leading German politician has stoked a debate about foreigners and the workplace after calling for a halt to immigration for Turks and Arabs, citing the difficulties they have in integrating.

Horst Seehofer, premier of the conservative southern German state of Bavaria, stressed the urgent need to stem the flow of immigrants from Arab lands, and focus instead on cultures more similar to Germany's.

Seehofer, a member of the Christian Social Union, the Bavarian sister party of Chancellor Angela Merkel's Christian Democrats, told a German magazine it was time for the country to look elsewhere for qualified workers at a time when many parts of the labour market are facing grave shortfalls.

"It's clear that immigrants from other cultural circles like Turkey, and Arab countries have more difficulties. From that I draw the conclusion that we don't need any additional foreign workers from other cultures," he said.

He added that Germany should first "deal with the people who already live here" and "get tougher on those who refuse to integrate" before opening itself up to further immigration.


p.s. sladak ti taj ši-cu.
 
Ja doduse ne mogu da se setim ni kada sam zadnji put video "Made in USA" oznaku, a kupovao sam po Americi. Najblize sto mozes u americkim radnjama da vidis jeste "Made in Honduras". Sve ostalo je kao i svuda u svetu - Made in China.


Da, nisam ni ja nikada videla, a pazarila sam i ja po USA. Isto vazi i za UK, pri cemu cu iz ove price izuzeti lekove i uopste proizvode farma
industrije.

Uostalom, to sto ti i ja kupujemo u USA, to isto je i u celoj EU "made in China".
To "Made in Germany" jako se retko vidi i u Nemackoj jer se ne radi o proizvodima za siroku potrosnju.
 
Meni su svi turci. Ima i arapa. :D


p.s. sladak ti taj ši-cu.

Ima Iranaca ( onih u egzilu) Iracana, pravih Arapa (Egipcana,Marokonaca,Tunizana i Alziraca ) skoro da nema.
Ima Pakistana, ima i onih zamumuljenih tipa Al Kaida, ali ako se ne varam u Nemackoj na 85 miliona stanovnika ima
"svega" 5-6 miliona muslimana. Usput , tu su i nasi":)

Ovo bre ogromno pCeto , kakav crni shi cu.Vise bobtail ( a i iz te je frakcije= skotski ovcar= bradati koli)
 

Back
Top