Britanija izlazi iz EU?

Srborus

Poznat
Poruka
8.219
среда, 15. авг 2012, 15:00 -> 15:11
Британија све ближа референдуму?

Готово половина Британаца гласала би против останка у Европској унији, показује анкета коју преноси портал "ЕУ Обзервер". Иако су и раније анкете давале сличне резултате, портал указује да сада расту шансе да се распише референдум који би највероватније резултирао изласком из ЕУ.

Велика Британија могла би да буде прва земља која ће напустити Европску унију, упозорио је бриселски портал на енглеском језику ЕУ Обзервер.

Позивајући се на најновија истраживања јавног мњења, портал наводи да би готово 46 одсто Британаца гласало против останка у ЕУ, док знатно већи број сматра да је та острвска земља имала више штете него користи од досадашњег чланства.

Сем тога, више од 80 одсто анкетираних одлучно се противи напуштању фунте и уласку Британије у еврозону.

Иако су и раније анкете давале сличне резултате, ЕУ Обзервер указује да због промењених политичких околности расту шансе да се у догледно време распише референдум који би највероватније резултирао изласком из ЕУ.

Портал подсећа да је британски премијер Дејвид Камерон током изборне кампање обећавао да ће расписати референдум о останку у Унији, али је након избора од тога одустао.

Окидач за расписивање референдума могао би бити најављени покушај Брисела да успостави чвршћу контролу над заједничким финансијским тржиштем, чему се Лондон огорчено противи.

Истовремено, у Бриселу имају све мање разумевања за упорне захтеве Лондона да добије изузеће од темељних заједничких стандарда у социјалној политици и заштити људских права.

"Замах ка расписивању референдума расте", тврди ЕУ Обзервер, уз констатацију да однос Британије и ЕУ све више подсећа на наметнути брак у коме су обе стране дубоко несрећне.

Ostaje samo pitanje: da li će se ispoštovati većinska narodna volja? Ili će Bitanci MORATI da ostanu u EU hteli to oni ili ne?

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1157020/Britanija+sve+bliža+referendumu?.html
 
Poslednja izmena:

Back
Top