Britanci podvijenog repa, porazeni u juznom Iraku, odlaze kuci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Jerry Ropero

Poznat
Banovan
Poruka
7.375
Уморни од рата


У Авганистану све више недостају трупе за рат против Талибана. САД инсистирају на томе да Европа подметне леђа, а она се уплиће у дебате - шта под своје старање да преузме ЕУ, а шта да остане брига НАТО-а

Британци у Ираку одлазе кући. Или, још вероватније, у Авганистан, где се вапије за трупама Европљана, јер ствари иду наопако за противнике Ал каиде, те постоји опасност да власт у земљи поврате талибани.

На крају „параде”, последњи британски хеликоптер у Ираку винуће се увис из круга Садамове палате у Басри, у којој је била летња резиденција диктатора. Коментатор Санди тајмса каже – Министарству одбране врло је стало да избегне да се призор тог полетања фотографише. Био би „превише сличан оном из априла 1975, када је последњи хеликоптер полетео из америчке амбасаде у Сајгону, оставши симболом америчког пораза (у Вијетнаму)”.

Штампа у Лондону пише да ће британско повлачење из њиховог (или, тачније, Блеровог) ирачког Сајгона бити „ружно и поражавајуће”. Прискочили су Бушу с угледом специјалиста за антитероризам. Сада напуштају моћног савезника брже-боље, некако подвијеног репа, уз провидан изговор на „оспособљеност” Ирачана да тобоже сами преузму старање о сопственој безбедности.
Штавише, маринци САД ће још морати да обезбеђују да конвој Британаца не доспе под ватру (шиитске) Махди армије у повлачењу.
Без вољних за Авганистан

Главнокомандујући Острвљана „порекао је тврдње САД да су Британци у јужном Ираку поражени”, кажу новине. Али, није то оно главно што епизода с Басром евентуално симболизује. Чини се да размишљање Лондона о томе како да се из Ирака извуче, док још има времена, умногоме изражава опште стање духа међу савезницима Вашингтона – наоко, уморним од дрила успостављања или надзора мира на различитим територијама.
На врућем терену, нарочито у Авганистану, све више недостају трупе. САД инсистирају на томе да Европа у већој мери него досад подметне леђа. У исто време, на полигону дипломатије, све више се уплиће у безизлазне дебате о концепцијама, шта ће и како под своје старање преузимати ЕУ, а шта пак да остане брига НАТО-а. (Било би тачније рећи – Америке.) Резултат: млитавост. Изражена је на неколико начина, али најуочљивија је на бојишту Авганистана, где 40.000 људи НАТО-а нису у стању да контролишу југ и исток земље.

Владе које дају трупе подвргнуте су код куће политичком притиску. Бушов „победоносни” рат зашао је у седму годину, а потребно је да се још и даље „побеђује”. Трупе Америке и савезника приковане су уз тле. Држе се севера земље, запада и центра. Задатак им је да обезбеде терен обновљене цивилне активности Авганистанаца, образовање, рад и транспорт. Тобоже, чека се да ту мисију преузме сама „армија Авганистана”, малодушна структура у настанку.

„Армија Авганистана”, међутим, не може стати на ноге пре следеће „три до четири године”, прогнозирао је немачки генерал Касдорф, главнокомандујући ИСАФ-а у Кабулу. Немци су у релативно мирној провинцији Кундуз, уз стриктно ограничење да остану тамо где јесу. Покушај генералног секретара НАТО-а Де Хоп Схефера, недавно, да Берлин убеди у потребу да 3.200 војника пребаци на југ, није донео резултат.
Нова влада Пољске размишља о повлачењу кући својих 1.200 војника. После отмице групе својих грађана, Јужна Кореја је одлучила да врати у домовину две стотине војника (из састава америчког контингента у Авганистану од 10.000). Влада Продија у Риму једва је ове јесени пребродила кризу поверења под притиском опозиције да се Италијани у Авганистану врате у Италију. Од Аустралије је тражено хиљаду људи. Одбила је. Холанђани су упућени у рат уз објашњење да ће помоћи “у реконструкцији и стабилизацији”. Обрели су се на бојишту. Као и Британци и Канађани.

Додуше, премијер Браун не помиње повлачење. Напротив, уз повлачење једног дела људства из Ирака, Лондон је безмало удвостручио британски контингент у Авганистану (са 3.300 на 5.800 бораца).
“Три до четири године” је много времена. Буш, који је почео рат, биће за три године пензионер. Забављаће се својим мемоарима, а угљевље ће хватати голом руком следећи председник, са задатком да види како се извући из “победе”. Као Британци из Ирака!?
Проблем на противничкој страни фронта није промакао из вида „пораженоме” у Авганистану, вођи Ал каиде Осами бин Ладену. Лидер терориста снимио је недавно свој пети „соло-ток шоу”, адресиран – Европљанима. „За вас је боље да своје политичаре обуздате, да се не тискају на степеништу Беле куће. Америчка плима почиње да опада”, упозорио је терориста број 1.

Један регрут, а два списка
Проблем НАТО и ЕУ је у појединости да обе стране рачунају с једним истим војником. И једни и други, додуше једанпут под шлемом једне а други пут друге формације, посежу за истим, у стварности ограниченим људским ресурсом, суочени с преузетим обавезама. (У име ОУН, у име НАТО или ЕУ.)

То је нарочито изражено када је изнет на сто план стварања тзв. снага за брза дејства, Европе и НАТО-а. НАТО трупе броје 25.000 људи. Требало би да буду спремне да интервенишу у року од десет дана (укључујући и опскрбу борбеном техником). Ту је реч о обавезама чланица алијансе, укључујући европске. Али, сада долази на ред ситуација када Европљани треба да се покажу сами. Сада, као војна сила, оспособљена да учини све то исто, само овог пута у функцији безбедности континента, или миротворца и надзорника мира на некој од тачака у „задњем дворишту” Европе.

Та посебна потреба изражена је оформљењем деветнаест ЕУ „борбених група”, од по хиљаду и по војника свака. Дакле, више у односу на оних 25.000 шлемова. Међутим, у случају „стани-пани” показало би се да то није два пута по 25.000, јер су „борбене групе” онај исти контингент који је и на списку НАТО-а. Другим речима, ако је ангажовано у мисији НАТО, људство није на располагању Европи. Уколико силу демонстрира Европа, без довољно људства ће бити НАТО. Или, другачије, САД ће се осетити као у Ираку – да су фактички без савезника.

Стиче се утисак да је једно од то двоје вишак, било НАТО, многи кажу превазиђен окончањем хладног рата, било европска војна сила. Залазак у суштину тог двојства (или самопотплитања) је деликатан, због опуштености Европљана. Они очигледно не живе опседнути осећањем угрожености, поготово у светлу сарадње с Русијом.
На другој страни, колико год да сујети континенталаца годи њихова самостална улога – када се нађу сами на полигону потребан им је утисак уверљивости у наступу. Да би га стекли, потребно је да знају шта чине и како дејствују у случају да неко од крхких стања, рецимо у Либану (где их има 8.000) или на Косову (17.000), „пукне”.
У Либану, где су Европљани преузели мисију 2006, било је случајева да су поједине јединице одбијале патролирање током ноћи, а друге преговарале с Хезболахом – о сопственој безбедности! У Wујорку, унутар УН, званичници који су пре тога инсистирали да Европљани преузму мисију почели су наједном да пропитују није ли било боље да су уместо Европљана ангажовани неки спремнији на ризик, рецимо Индуси или Пакистанци?
На Косову поједине јединице „изгубиле су образ” 2004. године – одступајући пред нередима. Погубно на штету Срба, који су постали физичке жртве такве неодлучности „гаранта” њихове заштите. Да ли је сигурно да се то неће више поновити?

Чад (Дарфур), Балкан, Либан личе на својеврсни испит издржљивости Европљана. Сами би себе желели да увере да су војнички, организационо и командно оспособљени да у исто време буду у једној хуманитарној, једној дугорочној и једној средњорочној мисији.
Док је тај експеримент тек на почетку, председник Француске Саркози пожурио је да потврди Вашингтону да Француска поново корача синхронизовано с НАТО-ом. То значи, војничка посебност Европе је ОК, али Француска не мисли да самосталност треба да буде на рачун структуре под вођством Америке.
У време председника Ширака било је обрнуто – да неприкосновеност
НАТО не сме бити на уштрб самосталних одбрамбених функција Европе. Али, „саркозизам” и јесте (једним делом) у уоченој разлици.

Сада је требало умирити Вашингтон, узнемирен помишљу да у Авганистану остане усамљен као у Ираку, ако рат потраје. Новембра, говорећи у америчком Конгресу, Саркози је добио аплауз рекавши да ће француски војници остати колико буде потребно, јер неуспех „није опција”. Пред Божић дошао је у Авганистан, у посету Кабулу и трупама Француске (1.300), углавном у близини престонице. (Мали број војника је и у Кандахару, на југу, где Французи имају шест својих „миража”.) После сусрета с председником Карзаијем, председник Француске је (према штампи) рекао три ствари:
Прво, да ће Париз наредних недеља донети више одлука. Друго, да ће Француска вероватно повећати број војника у Авганистану. И, треће, да ће се француски војници посветити увежбавању авганистанске армије и полиције.

Нема, међутим, уздаха олакшања оних који Француску позивају да своје снаге пошаље у опасније зоне на југу и истоку. Французи не виде излаз у војном решењу, и не крећу у борбе на југу и истоку. Тако, чини се да је Саркозијева посета Авганистану у већој мери нешто у вези с „имиџом” Француске, која сада „дели” свако добро и зло НАТО-а, а мање одговор на дефицит вољних за фронт. Фронт остаје Американцима.


Петар Поповић
 
jerry jel si gledao zeitgeist i america:from freedom to fascism?pa sve je jasno,ameri su u iraku i zbog nafte ali tamo,u zeitgeistu ima podsecanje na reci busha koliko ce amerikanci ostati,insert jedan za drugim gde povecava godisnju kvotu pa na kraju i da puknu i da se povuku nije strasno,zasto?vazno da americka vojna industrja radi da se zaradjuju milijarde,te amerikance zabole sto ginu momci iz nekog kanzasa ili sirotinjskog dela detroita,jos vise za iracane
 
Prepisivanje novinskih članaka koji su pisani u informativnom obliku i pritom se ne tiču naše zemlje ni indirektno, nemojte postavljati po forumu jer ne nude mogućnost stručnog polemisanja a verujte da se svaki čas nešto desi po svetu te su ovakva obaveštenja još besmislenija.

Naslov članka je "Уморни од рата" a ne "Britanci podvijenog repa, porazeni u juznom Iraku, odlaze kuci".
http://www.nin.co.yu/pages/article.php?id=35484
Kada se već prepisuje nečiji tekst, onda je valja red prepisati i naslov kako ga je autor krstio?
 
Shta "umorni od rata"?!
Bice da su umorni od zlocina:(

Amnesti internešnel
Britanski vojnici ubijali civile u Iraku
- Britanski vojnici ubijali su u Iraku civile koji nisu predstavljali nikakvu opasnost, među njima i jednu devojčicu od osam godina, a u izvesnom broju slučajeva britanska armija nije pokrenula nikakvu istragu, navodi se u objavljenom izveštaju Amnesti internešnela.
"Britanski vojnici otvorili su vatru i ubili su civile na severu Iraka u uslovima u kojima, po svemu sudeći, civili nisu predstavljali nikakvu opasnost", navodi se u izveštaju te organizacije za zaštitu ljudskih prava, čije je sedište u Londonu. U izveštaju se navodi da u izvesnom broju slučajeva armija nije pokrenula nikakvu istragu, a da je u drugim slučajevima "britanska vojna policija istragu vodila u najstrožoj tajnosti, ne pružajući nikakve ili vrlo malo informacija" porodicama žrtava.
Amnesti internešnel navodi da je britanska armija umešana u ubistvo 37 iračkih civila od 1. maja 2003, kada je predsednik SAD Džordž Buš objavio prekid većih vojnih operacija u Iraku. Opisujući osam takvih slučajeva, Amnesti detaljno navodi slučaj osmogodišnje devojčice, koju su 21. avgusta 2003. u gradu Karmat Ali ubili britanski vojnici. (Beta)
 
Био сам против рата у ираку када су САД напале Садама, јер је Ирак био невин.
Као последица инвазије Ал-Каида је преплавила Ирак и он ће након повлачења САД постати нови Авганистан- земља без владе и закона са стотинама џиљада Талибан и терориста, па ме тренутно није брига ко побеђује, јер су нам обе стране у том рату непријатељи,.

Са друге стране некако ми се не свиђа ослободолачка тактика убијања 100 сопствених цивила да би се ранила два америчка војника.
 
Biljo, isto tako su neke novine pisale i o nama...
Srbi ubijali civile, Srbi ovo, Srbi ono.
A da ne govorim za Jerryjevo izvrtanje naslova i da napravim poređenje sa '95. npr. (ovde mislim na prenošenje vesti i naslove koje koriguju ljudi poput vas dvoje).

Mislite malo šta radite.

Znaci, packa:shock:
Ljudi "POPUT NAS DVOJE":shock:
Sta hoces da kazes, i mozes li da opravdas ovu uvredu na moj racun, ukazavsi mi na bar JEDNU temu gde sam korigovala naslov:?
 
Nije lijepo igrati ulogu svjetskog policajca, ali procjena je da
Iračani neće sami moći da se bore protiv terorizma, kao što
to nije mogao ni Iran, sve teže može i Pakistan. Jednostavno
svi osim fundamentalista vrlo teško prolaze u tim krajevima i
na kraju odlaze ili nestaju. Opet s druge strane tamo je nafta
i izgovor za antiterorizam i ne stoji, jer imamo terorizma u
Jemenu, Somaliji i još drugdje ali se ne mješa SAD i Englezi.

Zaključio bih da ovo nije nikakav poraz Engleza već
strateški potez i procjena da opskrba naftom s tog
područja zasad nije ugrožena.
 
Biljo, isto tako su neke novine pisale i o nama...
Srbi ubijali civile, Srbi ovo, Srbi ono.
A da ne govorim za Jerryjevo izvrtanje naslova i da napravim poređenje sa '95. npr. (ovde mislim na prenošenje vesti i naslove koje koriguju ljudi poput vas dvoje).

Mislite malo šta radite.

nije izvrstanje naslova.

eto procitaj tekst malo pazljivije i videces da britanska stampa pise da se britanski vojnici vracaju iz iraka podvijenog repa.

uostalom evo dela teksta gde se to pominje

Штампа у Лондону пише да ће британско повлачење из њиховог (или, тачније, Блеровог) ирачког Сајгона бити „ружно и поражавајуће”. Прискочили су Бушу с угледом специјалиста за антитероризам. Сада напуштају моћног савезника брже-боље, некако подвијеног репа, уз провидан изговор на „оспособљеност” Ирачана да тобоже сами преузму старање о сопственој безбедности.
Штавише, маринци САД ће још морати да обезбеђују да конвој Британаца не доспе под ватру (шиитске) Махди армије у повлачењу.
 
Не бојим се ни Ирака, ни Ирана, ни Авганистана него Пакистана који има нуклеране бомбе и ракете, ако то падне у рује тарориста, нахебали смо сви.
Nema od sta da se bojis ima tata i nad tatu , ako i oni posantave sas toj nuklearno naoruzanje sto si imaju prvo ce ih Indija malo zaleci sas nuklearnu terapiju pa onda Ameri ,nasi prijatelji sto oce da uniste ceo svet.E od amerikanci treba da se plasis , oni su najlidji na ovu planetu.
 
Nego sta sme da se pise na podforumu Politika????? Najbolje da se otvori tema STA SME DA SE PISE I KOMENTARISE i da ljudi lepo znaju pa ko hoce neka piskara o tome a ko nece da batali ovaj forum.

Recimo ovo nije preporučljivo: postavljanje besmislenih, nejasnih sadržaja i sadržaja koji su sami sebi svrha.

Recimo, ova tema se Srbije ne dotiče ni indirektno.
Podjednako interesantna koliko i da su se Kipar i Malta odlučile za korišćenje Evra.
Vidiš i to je vest. I ekonomska i politička. I šta sad?
Teba li naslov "Evro rastura bato moj, mi ostadosmno sa par država"?

Na ovoj temi vidimo da je reč o pregrupisavanju trupa onih koje postavljač teme ne voli i to u onim zemljama o kojima postoji negativan stav zbog verske osnove, pa me zanima koga da oplakujemo tj piskaramo?
 
Prepisivanje novinskih članaka koji su pisani u informativnom obliku i pritom se ne tiču naše zemlje ni indirektno, nemojte postavljati po forumu jer ne nude mogućnost stručnog polemisanja a verujte da se svaki čas nešto desi po svetu te su ovakva obaveštenja još besmislenija.

Naslov članka je "Уморни од рата" a ne "Britanci podvijenog repa, porazeni u juznom Iraku, odlaze kuci".
http://www.nin.co.yu/pages/article.php?id=35484
Kada se već prepisuje nečiji tekst, onda je valja red prepisati i naslov kako ga je autor krstio?
A kao neko od nas stvarno vjeruje da su Britanci tamo osigurali sve svoje planirane strateške ciljeve u vezi nafte i uveli demokratiju u Irak??? Sad je u Iraku sve ok, pa prezadovoljni Britanci idu kući!!! Sve kao, šta će, u Bagdadu kad sve mogu da kontrolišu iz Londona???
Kakve ostrvske gluposti tipa "Umorni od rata"!!! Ma prava bježanija, tutanj, magla, gas, vjetar, brisana, šmug, brisanje...:twisted::twisted::twisted:!!! Čuuuj, kao sad su "Umorni od rata"???:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

More, zaključak je još i preblag!!! ne podvijenog repa, nego i poklopljeni ušima preko glave da ih Svijet što manje gleda kako se migolje iz g.vana koje su sami iza..lii!!!
Nikad pobjednik nije odlazio usred borbi, samo zato što je kao nešto umoran od ratovanja!! Kakav je uopšte to pobjednik koji nije završio rat i uspostavio potpunu kontrolu nad protivnikom??? :lol::lol::lol::lol::lol: To je klasična podvijačina repa i tutanj iz šorke!! Još jedna politička bruka propale imperije i kvazidemokratije!!! Magla bato!!! Nisu im musavi Arapi gandijevska Indija pa da im pružaju pasivan otpor dok ovi ispijaju čaj za čajem!!!
 
Ono sto je meni najzanimljivije, je to sto ima degenerika koji slave Arape, a isti ti su ih sakatili i klali po Bosni i Kosovu.... Neke teske perverzije su u pitanju.....

sakatili su nas britanci i amerikanci jos vise 100 puta od arapa pa zato slavimo svaki njihov poraz :)

evo par podsecanja sta su nam radili britanci i amerikanci. zaveli sankcije, bombardovali nas narod u RSK i RS, bombardovali nas 1999te, okupirali Kosovo i metohiju, proterali narod sa kosova. Zato ja slavim njihove poraze kao sopstvene pobede.

samo rokaj stoku anglosaksonsku
 
sakatili su nas britanci i amerikanci jos vise 100 puta od arapa pa zato slavimo svaki njihov poraz :)

evo par podsecanja sta su nam radili britanci i amerikanci. zaveli sankcije, bombardovali nas narod u RSK i RS, bombardovali nas 1999te, okupirali Kosovo i metohiju, proterali narod sa kosova. Zato ja slavim njihove poraze kao sopstvene pobede.

samo rokaj stoku anglosaksonsku

Pa ti si placao za te bombe, koje su bacali po srbima......ti si pisao ovde kako imas firme u US i GB i kako redovno placas porez, kao lojalan vlasnik tih firmi........od tvojih para je placena bomba koja je ubila ko zna koliko srba........

Kakav si ti licemer.......placas uredno budzet za americku i britansku vojsku , a ovde se*res o stoki.........pa razmisli ko je stoka.......:roll:
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top