- Poruka
- 3.973
Niz naučnih studija pokazao je da pružanje podrške porodici i prijateljima pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje ljudi. Veća podrška znači bolje raspoloženje.
„Pročitao sam dovoljno saveta o zdravlju da znam da moram da dam prioritet svojim potrebama u odnosu na potrebe drugih ljudi. Stekao sam naviku da se izolujem od društvenih obaveza onda kada osećam da sam pod pritiskom kako bih povratio svoju mentalnu ravnotežu.“
Ovako svoj tekst za The Guardian započinje novinar i pisac Dejvid Robinson, i dodaje da zbog stresa postaje veoma razdražljiv i manje velikodušan i da za to delimično krivi kulturu.
Nove studije su pokazale da je ljubaznost prema drugima često najbolji način da suzbijemo fiziološki i psihološki odgovor na stres.
Bilo da „plaćamo unapred u kafiću“, pomažemo prijatelju ili poklanjamo nešto u dobrotvorne svrhe – altruizam može da poboljša naše raspoloženje. Briga o drugima je često jedan o najboljih oblika brige o sebi.
Naučnici su tokom istraživanja o volonterima otkrili da rad za dobrobit drugih poboljšava raspoloženje i donosi spokoj, veće samopoštovanje, veće opšte zadovoljstvo i smanjen rizik od depresije. Čak se čini da smanjuje rizik od smrti, kaže Bet Nikol, vanredni predavač na Univerzitetu Northumbria.
Nastavak https://www.nedeljnik.rs/briga-o-drugima-cesto-je-jedan-od-najboljih-oblika-brige-o-sebi/
Da li se slažete da je briga o drugima najbolji oblik brige o sebi?
Da li ste ljubazni prema drugima?