BREVIJAR - Seren Kjerkegor

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da pojasnim malo.. tako sto cu ostaviti sledeci text iz koga mozete videti neka njegova razmisljanja o odnosu Bog-Covek.

Cuvaj se da nesto zelis, cuvaj se da se necega plasis! Jer ono sto zelis nece se ispuniti, vec mnogo pre suprotno (malo lici na Marfijev zakon…prim.prev.) I ono cega se plasis snaci ce te. Ukoliko ga se vise plasis pre ce te snaci. Jer Bog te ljubi I hoce da ga ljubis, I jedno I drugo iz ljubavi. Ali cim nesto zelis ili se necega plasis, onda ne mislis na njega. Ili: ako ga dovedes u vezu sa svojom zeljom ili svojim strahom, onda ne mislis na njega po sebi I za sebe; to jest ti ga ne ljubis. A on hoce da bude ljubljen, hoce to iz ljubavi”

Nadam se da ovaj filozof zesce gresi, ali nisam mogao da ne primetim da ima neceg u tome da neke stvari koje su ti dosta vazne u zivotu vecinom ne ostvaris ma koliko se borio za to.. a neki strahovi se ostvare just like that.

maliPrinc:
Da pojasnim malo.. tako sto cu ostaviti sledeci text iz koga mozete videti neka njegova razmisljanja o odnosu Bog-Covek.

Cuvaj se da nesto zelis, cuvaj se da se necega plasis! Jer ono sto zelis nece se ispuniti, vec mnogo pre suprotno (malo lici na Marfijev zakon…prim.prev.) I ono cega se plasis snaci ce te. Ukoliko ga se vise plasis pre ce te snaci. Jer Bog te ljubi I hoce da ga ljubis, I jedno I drugo iz ljubavi. Ali cim nesto zelis ili se necega plasis, onda ne mislis na njega. Ili: ako ga dovedes u vezu sa svojom zeljom ili svojim strahom, onda ne mislis na njega po sebi I za sebe; to jest ti ga ne ljubis. A on hoce da bude ljubljen, hoce to iz ljubavi”

Nadam se da ovaj filozof zesce gresi, ali nisam mogao da ne primetim da ima neceg u tome da neke stvari koje su ti dosta vazne u zivotu vecinom ne ostvaris ma koliko se borio za to.. a neki strahovi se ostvare just like that.

Nisam upoznat sa njegovim stavovima, ali ovo sto je napisano je nesto u sta ja licno verujem i vrlo cesto mi se pokazalo u praksi kao tacno... "...ko ima dace mu se, a ko nema uzece mu se i to sto nema ..."

maliPrinc:

A što se nadaš da greši?...

Pa nadam se da gresi jer bi bilo zaista strasno da je tako.
Zamisli zivot u kome nikada neces dobiti ono sto zaista najvise zelis a gde ce te snaci najveci strahovi.
Ne govorim ovde o nekim extremnim zeljama koje su nerealne vec o stvarima koje su najvaznije svakom normalnom ljudskom bicu.
To bi takodje znacilo da je Bog zavidan, a zavist, cini mi se, ne bi trebalo da je njegova osobina.
Ja nisam neki lik koji je totalno u religiji, ne idem u crkvu svake nedelje, ne postim bas svaki post itd, ali se pridrzavam nekih normi normalnog PRAVOSLAVCA.. i zaista mi je moto- TVOJE JE SAMO ONO STO DAS;
zato mi je odvratna pomisao da moram da krijem svoje zelje (ako se one uopste mogu sakriti) od "nekog odozgo"... pri tom mislim na odredjenu osobu koju volim vise od njega.. ali zar nije Bog=Ljubav?
Izgubio sam se malo u odgovoru, osecam, ali kapiras sta hocu da kazem?

maliPrinc:
Jer Bog te ljubi I hoce da ga ljubis, I jedno I drugo iz ljubavi. Ali cim nesto zelis ili se necega plasis, onda ne mislis na njega. Ili: ako ga dovedes u vezu sa svojom zeljom ili svojim strahom, onda ne mislis na njega po sebi I za sebe; to jest ti ga ne ljubis. A on hoce da bude ljubljen, hoce to iz ljubavi”

Mislim da je divno ovo sto je Kjerkegor ovo zapazio....da se moze ostvariti ono sto je potaknuto ljubavlju a ne samo zeljom ili strahom......

Mislim da Kjerkegor ima dobre misli , samo ga treba shvatiti na pravi nacin...

Tanja 8)

maliPrinc:
Zamisli zivot u kome nikada neces dobiti ono sto zaista najvise zelis a gde ce te snaci najveci strahovi.

A sta sa onim da "U ljubavi nema straha nego savrsena ljubav izgoni strah napolje, jer strah deluje kao prepreka. Zaista ko se plasi nije usavrsen u ljubavi " 1.Jovanova 4:18

Strah je uopste negativan jer paralise i onemogucava realizaciju....i ne kazem da je dokaz da tu nema ljubavi , vec da ako se ne prevazidje .....tesko da je moguce ostvariti bilo sta....Potrebna je ljubav koja podrazumeva odsustvo straha da bi se neke stvari realizovale.....

Tanja 8)

Slazem se u potpunosti da strah koci realizaciju bilo cega
.. takodje podrzavam misao:
"U ljubavi nema straha nego savrsena ljubav izgoni strah napolje, jer strah deluje kao prepreka. Zaista ko se plasi nije usavrsen u ljubavi " 1.Jovanova 4:18
Prihvatam I predpostavku da sam subjektivno ili pogresno shvatio Kjerkegora
… ali ja govorim o manje-vise prosecnom coveku, hrabrom coveku, coveku koji ima dar da oseca. On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.
Prost primer- kada bi morao da biram izmedju zene koju volim I Boga.. izabrao bih zenu… I to je tako. Ne mogu da sakrijem tu misao od samog sebe iako zaista postujem I osecam Boga.
Da li sam zbog toga manje vredan covek ili opasan gresnik? Da li je moguce da je Bog ljubomoran na moj izbor?
P.S. Neki slican filing je i u pesmi koju je napisao E.A.Po - Anabel Li

maliPrinc:
... On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.
Prost primer- kada bi morao da biram izmedju zene koju volim I Boga.. izabrao bih zenu… I to je tako. Ne mogu da sakrijem tu misao od samog sebe iako zaista postujem I osecam Boga.
Da li sam zbog toga manje vredan covek ili opasan gresnik? Da li je moguce da je Bog ljubomoran na moj izbor?

Posvetiti u potpunosti Bogu ne podrazumeva fizicku izolaciju (u manastir) vec pridrzavanje njegovih zapovesti….
Prvenstveno poznavanje njega i njegove volje. S obzirom da nas on najbolje poznaje i da nam zeli najbolje, moramo verovati da ako treba da biramo izmedju njega i necega drugog, da to drugo nije dobro za nas ma sta to bilo.
Bog je ljubav i uvek je njegov put najbolji za nas , a ne ono sto mi mislimo da zelimo ili mislimo da volimo……
Primer koji si naveo o izboru izmedju Boga i zene, je klasican Adamovski primer…..zna se kako je Adam zavrsio zato sto je poslusao zenu a ne Boga.
Da, Bog moze biti ljubomoran na tvoj izbor, ali i ne mora, zavisi od tvog izbora……
Zasto mislis da tvoj izbor mora da se suproti Bozjem misljenju ili odobravanju uvek.
Ako se trazi njegovo vodjstvo moze se sve uklopiti…. A ako je Bog zadovoljan tvojim izborom, sigurno ces i ti biti, jer on zna bolje od tebe…..

Tanja 8)

arttim:
maliPrinc:
... On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.

Posvetiti u potpunosti Bogu ne podrazumeva fizicku izolaciju (u manastir) vec pridrzavanje njegovih zapovesti….
Prvenstveno poznavanje njega i njegove volje. S obzirom da nas on najbolje poznaje i da nam zeli najbolje, moramo verovati da ako treba da biramo izmedju njega i necega drugog, da to drugo nije dobro za nas ma sta to bilo.
Bog je ljubav i uvek je njegov put najbolji za nas , a ne ono sto mi mislimo da zelimo ili mislimo da volimo……
Primer koji si naveo o izboru izmedju Boga i zene, je klasican Adamovski primer…..zna se kako je Adam zavrsio zato sto je poslusao zenu a ne Boga.
Da, Bog moze biti ljubomoran na tvoj izbor, ali i ne mora, zavisi od tvog izbora……
Zasto mislis da tvoj izbor mora da se suproti Bozjem misljenju ili odobravanju uvek.
Ako se trazi njegovo vodjstvo moze se sve uklopiti…. A ako je Bog zadovoljan tvojim izborom, sigurno ces i ti biti, jer on zna bolje od tebe…..

Tanja 8)

Tanja, HVALA TI PUNO! 8)

maliPrinc:
Slazem se u potpunosti da strah koci realizaciju bilo cega
.. takodje podrzavam misao:
"U ljubavi nema straha nego savrsena ljubav izgoni strah napolje, jer strah deluje kao prepreka. Zaista ko se plasi nije usavrsen u ljubavi " 1.Jovanova 4:18
Prihvatam I predpostavku da sam subjektivno ili pogresno shvatio Kjerkegora
… ali ja govorim o manje-vise prosecnom coveku, hrabrom coveku, coveku koji ima dar da oseca. On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.

Da,po tome on ispade neki gadan i zavidan bog, neki preterano sujetan i uzasno narcisoidan tip koji zeli da ti on BUDE NA PRVOM MESTU...KAO, AKO ME VOLIS , ZRTVUJ SVOG JEDINCA SINA :!: Razumem potpuno tvoju dilemu...
Ali, iako nikad nisam usla u te crkvene detalje, u meni postoji vera u ljubav, koja je npr olicena u Isusu Hristu...I kad svoju veru pretvoris u ljubav, i kad verujes da ne ciniti zlo i ne misliti zlo je dovoljno dobar nacin da prozivis svoj zivot, i da je to dovoljno dobro i za Boga, i da ljubav prema detetu ili prema zeni, ili muskarcu, ne moze biti protiv njegove volje, jer onda i zivot i mi , sve gubi smisao, onda smo samo lutke na koncu, i onda cemo svi u pakao :twisted: Ako je tako, jbg, vidimo se...
Ali ljubav je dobar nacin da se prozivi zivot, verovao u boga ili ne...

zainteresovana:
Ja samo da podsetim da je Jovan prethodno dao konkretno tumačenje i uputstvo za upotrebu:
'Boga niko nikad nije video; ako volimo jedan drugoga, Bog ostaje u nama i njegova ljubav je savršena u nama.'
1.Jovanova 4:12

To je tacno, ali kakvo je tvoje vidjenje ovih Kjerkegorovih misli? Imas li nesto da dodas na ove predhodne stavove?
P.S. Dobrodosla na temu :wink:

Bolje vas našla. :D
Krejkegor je izneo svoja razmišljanja i razmatranja na osnovu njih na temu čovek-Bog, a ne čovek-čovek. Čitala sam ga, ali ga nisam proučavala. Nemam dovoljno znanja da se usudim da komentarišem bilo šta više, samo me je povuklo to što se tema prebacila odmah na međuljudske odnose.
:oops:

zainteresovana:
Bolje vas našla. :D
Krejkegor je izneo svoja razmišljanja i razmatranja na osnovu njih na temu čovek-Bog, a ne čovek-čovek. Čitala sam ga, ali ga nisam proučavala. Nemam dovoljno znanja da se usudim da komentarišem bilo šta više, samo me je povuklo to što se tema prebacila odmah na međuljudske odnose.
:oops:
A-haaa.. ti to onako "iz duse" komentarises :D
Tako je mozda i najbolje :wink:

Evo poklanjam vam neke delove iz knjige BREVIJAR …..Kjerkegorova razmisljanja…..

“Sta ja hocu, Sorene Kierkegarde? - Sasvim prosto: ja hocu postenje.
Svetina je to, na kraju krajeva, o kojoj u svojoj polemici nisam vodio racuna. A to sam naucio od Sokrata . Ja hocu da upozorim ljude da ne cerdaju i da ne rasipaju zivot……
Ja hocu da skrenem paznju ljudima na njihovu vlastitu rusevinu. Ako oni to nece milom, nateracu ih silom.
Zadatak je moj da izvrsim reviziju odredbe pojma “hriscanin”. Postoji samo jedan jedini covek koji ima uslova za stvarnu kritiku moga rada: to sam ja.
Koji je to put kojm moramo svi ici…..Preko mosta uzdisaja u vecnost.”
------------------------------------------------------------------------------------------

“ Ono sto mi u najdubljem osnovu nedostaje jeste da budem nacisto sta treba da radim, a ne sta treba da znam, izuzev saznanja koje prethodi svakom delanju. O cemu se radi jeste da razumem svoje naznacenje, da vidim sta upravo hoce Bog da cinim. Valja naci istinu, moju istinu za koju cu ziveti i umreti…
To je ono sto nisam imao: da zivim potpuno covecjim zivotom, a ne samo zivotom saznanja, tako da osnov za gradjevinu mojih misli ne bude takozvano objektivno, nesto sto u niukom slucaju nije moje vlastito, vec nesto sto je spojeno sa najdubljim korenom moje egzistencije, cime sam takoreci urastao u bozansko, na cemu cu se cvrsto drzati ako se i ceo svet stroposta.
Ja sam cesto jeo plodove sa drveta saznanja i cesto se nasladjivao njihovim prijatnim ukusom. Ali je ova naslada trajala samo u trenutku saznanja, ne otavljajuci nikakva dublja traga u meni. Izgleda mi kao da nisam pio pehar mudrosti, vec se u njemu utopio…
Pre svakog drugog saznanja moramo sebe upoznati. Tek kad je covek sam sebe prisno razumeo i video samo svoj hod na svome putu, tek onda njegov zivot stice mir i znacaj, tek se onda on oslobadja onog dosadnog, kobnog saputnika…one ironije zivota koja se javlja u sferi saznanja i zapoveda istinitome saznanju da otpocne sa nesaznanjem. Onako kako je Bog stvorio svet ni iz cega.
Moje je stanoviste: naoruzana neutralnost.
Tragicno je ono sto se pokazuje u nemogucnosti da imamo nekoga kome bi smo sebe ucinili razumljivim. Ovo je tako divno izrazeno u knjizi Postanja kad Adam daje ime zivotinjama, ali nijedno za sebe ne nalazi.
Ljudi me tako malo razumeju da ne razumeju ni moju zalbu sto me ne razumeju! Da ja imam pravo, to u osnovi razumeju svi, pa cak i biskup Minster; da meni ne daju za pravo, znamo svi – pa cak i ja.
Svaka je istina samo do izvesnog stupnja istina. Predje li stupanj, dodje li kontraprodukt, ona postaje neistina.”

M a r t 1855. (G o d i n a s m r t i )

Tanja 8)

maliPrinc:

On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.

Mislim da je tvoje tumacenje Boga potpuno pogresno (sto i nije tako cudno s obzirom kako ga odredjeni ljudi zamisljaju i jos gore propagiraju), a znam i mnogo ljudi koji isto tako misle. Bog nije pretnja. Bog nije moranje, Crkva nije Bog. Bog ne zna za ljubomoru. Bog ne trazi da ti uradis ono sto ne zelis, vec ono sto zelis (sa svim posledicama koje nosi tvoja odluka). Po svojoj moci on bi mogao da te prisili da uradish bilo shta ali to se ne desava, i u tome i jeste kvaka. Covek ne treba da ima strah od Boga, kojeg opet mnogi propagiraju, vec stremljenje ka njemu kao uzoru svega dobrog i pozitivnog. On je za nas kao sunce koje sija, naocigled pasivno ali bez kojeg nebi bilo zivota. On je za nas kao svez vazduh, koji ne primecujes iako ti se zacrvene obrazi kada udahnes. Njega covek treba da oseti kao zivotnog saputnika koji ce ti pomoci uvek kada to zatrazis. Samo treba se cuvati jedne stvari: kada trazis, onda moras da budes svestan sta trazis, jer nacini njegove pomoci mogu da se kose sa tvojim shvatanjem dobrog i loseg. A veruj mi, ipak on bolje zna sta je za nas dobro....

shx:
Mislim da je tvoje tumacenje Boga potpuno pogresno (sto i nije tako cudno s obzirom kako ga odredjeni ljudi zamisljaju i jos gore propagiraju), a znam i mnogo ljudi koji isto tako misle. Bog nije pretnja. Bog nije moranje, Crkva nije Bog. Bog ne zna za ljubomoru. Bog ne trazi da ti uradis ono sto ne zelis, vec ono sto zelis (sa svim posledicama koje nosi tvoja odluka). Po svojoj moci on bi mogao da te prisili da uradish bilo shta ali to se ne desava, i u tome i jeste kvaka. Covek ne treba da ima strah od Boga, kojeg opet mnogi propagiraju, vec stremljenje ka njemu kao uzoru svega dobrog i pozitivnog. On je za nas kao sunce koje sija, naocigled pasivno ali bez kojeg nebi bilo zivota. On je za nas kao svez vazduh, koji ne primecujes iako ti se zacrvene obrazi kada udahnes. Njega covek treba da oseti kao zivotnog saputnika koji ce ti pomoci uvek kada to zatrazis. Samo treba se cuvati jedne stvari: kada trazis, onda moras da budes svestan sta trazis, jer nacini njegove pomoci mogu da se kose sa tvojim shvatanjem dobrog i loseg. A veruj mi, ipak on bolje zna sta je za nas dobro....

Puno puta se spominje u biliji da je Bog ljubomoran Bog....ljubomoran je u tom smislu jer zeli iskljucivu odanost...da sluzimo iskljucivo njemu, a ne drugim bogovima.
Kada kaze "Neces sebi graditi kipa rezana niti slike od onoga sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Neces im se klanjati niti im sluziti; jer sam Ja jehova, Bog tvoj, BOG LJUBOMORAN ..."
Tacno, crkva nije Bog...."Bog ne zivi u hramovima nacinjenima rukom...." On koji je stvorio svet i sve sto je u njemu, on koji je gospodar neba i zemlje.
Znamo da je Bozji presto na nebesima, daleko iznad nas.
Ali Bog trazi da ucinis ono sto on zeli a sto je ujedno i najbolje za tebe....s obzirom da nas je stvorio, zna nasu gradju, zna kako mozemo biti srecni.
Bog jeste sve dobro i pozitivno. Bog je ljubav, ali je potrebno imati strahopostovanje prema Bogu, koje podrazumeva duboko postovanje prema njemu i bojazan da mu necemo ugoditi......Bozanski strah nije morbidan strah , vec nas podstice da iz postovanja prema njemu i priznavanja njegove velicine i nase zavisnosi o njemu, da mu ugodimo...
I tacno je da kada trazimo nesto od njega , moramo biti spremni da prihvatimo njegov nacin.... koji se mozda razlikuje od nasih merila za dobro i zlo.
Ali je njegov nacin uvek najbolji za nas , jer oni koji poznaju Boga znaju da nam on uvek zeli NAJBOLJE.

Kjerkegor: (iz BREVIJARA)

“Ja svoju dusu jos mogu spasiti ako mi je vise do toga stalo da, mesto zemaljske srece, ljubav prema Bogu u meni pobedi”

Verom se ja nicega ne odricem. Verom, naprotiv dobijam sve, bas u smislu onom, po kome ce onaj koji ima vere koliko goruscino zrno gore premestati.Valja imati ciste ljudske hrabrosti da se sve privremeno napusti da bi se vecnost dobila…”

Tanja 8)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back