maliPrinc
Primećen član
- Poruka
- 985
Sta mislite o stavovima koje zastupa ovaj filozof
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
maliPrinc:Da pojasnim malo.. tako sto cu ostaviti sledeci text iz koga mozete videti neka njegova razmisljanja o odnosu Bog-Covek.
Cuvaj se da nesto zelis, cuvaj se da se necega plasis! Jer ono sto zelis nece se ispuniti, vec mnogo pre suprotno (malo lici na Marfijev zakon…prim.prev.) I ono cega se plasis snaci ce te. Ukoliko ga se vise plasis pre ce te snaci. Jer Bog te ljubi I hoce da ga ljubis, I jedno I drugo iz ljubavi. Ali cim nesto zelis ili se necega plasis, onda ne mislis na njega. Ili: ako ga dovedes u vezu sa svojom zeljom ili svojim strahom, onda ne mislis na njega po sebi I za sebe; to jest ti ga ne ljubis. A on hoce da bude ljubljen, hoce to iz ljubavi”
Nadam se da ovaj filozof zesce gresi, ali nisam mogao da ne primetim da ima neceg u tome da neke stvari koje su ti dosta vazne u zivotu vecinom ne ostvaris ma koliko se borio za to.. a neki strahovi se ostvare just like that.
maliPrinc:Da pojasnim malo.. tako sto cu ostaviti sledeci text iz koga mozete videti neka njegova razmisljanja o odnosu Bog-Covek.
Cuvaj se da nesto zelis, cuvaj se da se necega plasis! Jer ono sto zelis nece se ispuniti, vec mnogo pre suprotno (malo lici na Marfijev zakon…prim.prev.) I ono cega se plasis snaci ce te. Ukoliko ga se vise plasis pre ce te snaci. Jer Bog te ljubi I hoce da ga ljubis, I jedno I drugo iz ljubavi. Ali cim nesto zelis ili se necega plasis, onda ne mislis na njega. Ili: ako ga dovedes u vezu sa svojom zeljom ili svojim strahom, onda ne mislis na njega po sebi I za sebe; to jest ti ga ne ljubis. A on hoce da bude ljubljen, hoce to iz ljubavi”
Nadam se da ovaj filozof zesce gresi, ali nisam mogao da ne primetim da ima neceg u tome da neke stvari koje su ti dosta vazne u zivotu vecinom ne ostvaris ma koliko se borio za to.. a neki strahovi se ostvare just like that.
maliPrinc:Jer Bog te ljubi I hoce da ga ljubis, I jedno I drugo iz ljubavi. Ali cim nesto zelis ili se necega plasis, onda ne mislis na njega. Ili: ako ga dovedes u vezu sa svojom zeljom ili svojim strahom, onda ne mislis na njega po sebi I za sebe; to jest ti ga ne ljubis. A on hoce da bude ljubljen, hoce to iz ljubavi”
maliPrinc:Zamisli zivot u kome nikada neces dobiti ono sto zaista najvise zelis a gde ce te snaci najveci strahovi.
maliPrinc:... On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.
Prost primer- kada bi morao da biram izmedju zene koju volim I Boga.. izabrao bih zenu… I to je tako. Ne mogu da sakrijem tu misao od samog sebe iako zaista postujem I osecam Boga.
Da li sam zbog toga manje vredan covek ili opasan gresnik? Da li je moguce da je Bog ljubomoran na moj izbor?
P.S. Neki slican filing je i u pesmi koju je napisao E.A.Po - Anabel Li
SVESKA JE OGLEDALO DJAKA...jagodica:mislim da ima nechega u tome :I
on je osnova bodlera itd, simbolizma, to uchenje
mislim
arttim:maliPrinc:... On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.
Prost primer- kada bi morao da biram izmedju zene koju volim I Boga.. izabrao bih zenu… I to je tako. Ne mogu da sakrijem tu misao od samog sebe iako zaista postujem I osecam Boga.
Da li sam zbog toga manje vredan covek ili opasan gresnik? Da li je moguce da je Bog ljubomoran na moj izbor?
Posvetiti u potpunosti Bogu ne podrazumeva fizicku izolaciju (u manastir) vec pridrzavanje njegovih zapovesti….
Prvenstveno poznavanje njega i njegove volje. S obzirom da nas on najbolje poznaje i da nam zeli najbolje, moramo verovati da ako treba da biramo izmedju njega i necega drugog, da to drugo nije dobro za nas ma sta to bilo.
Bog je ljubav i uvek je njegov put najbolji za nas , a ne ono sto mi mislimo da zelimo ili mislimo da volimo……
Primer koji si naveo o izboru izmedju Boga i zene, je klasican Adamovski primer…..zna se kako je Adam zavrsio zato sto je poslusao zenu a ne Boga.
Da, Bog moze biti ljubomoran na tvoj izbor, ali i ne mora, zavisi od tvog izbora……
Zasto mislis da tvoj izbor mora da se suproti Bozjem misljenju ili odobravanju uvek.
Ako se trazi njegovo vodjstvo moze se sve uklopiti…. A ako je Bog zadovoljan tvojim izborom, sigurno ces i ti biti, jer on zna bolje od tebe…..
Tanja 8)
maliPrinc:Slazem se u potpunosti da strah koci realizaciju bilo cega
.. takodje podrzavam misao:
"U ljubavi nema straha nego savrsena ljubav izgoni strah napolje, jer strah deluje kao prepreka. Zaista ko se plasi nije usavrsen u ljubavi " 1.Jovanova 4:18
Prihvatam I predpostavku da sam subjektivno ili pogresno shvatio Kjerkegora
… ali ja govorim o manje-vise prosecnom coveku, hrabrom coveku, coveku koji ima dar da oseca. On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.
zainteresovana:Ja samo da podsetim da je Jovan prethodno dao konkretno tumačenje i uputstvo za upotrebu:
'Boga niko nikad nije video; ako volimo jedan drugoga, Bog ostaje u nama i njegova ljubav je savršena u nama.'
1.Jovanova 4:12
A-haaa.. ti to onako "iz duse" komentariseszainteresovana:Bolje vas našla.
Krejkegor je izneo svoja razmišljanja i razmatranja na osnovu njih na temu čovek-Bog, a ne čovek-čovek. Čitala sam ga, ali ga nisam proučavala. Nemam dovoljno znanja da se usudim da komentarišem bilo šta više, samo me je povuklo to što se tema prebacila odmah na međuljudske odnose.
ops:
maliPrinc:
On je (ako je tacno to sto ovaj filozof kaze) osudjen na PAKAO unapred ako se kojim slucajem nije u potpunosti posvetio Bogu I otisao u manastir.
maliPrinc:Snx, pises o necemu sto je opste poznato.
Procitaj malo bolje koja je moja dilema. Takodje procitaj malo bolje ceo text bez toga da vadis stvari iz kontesta. Pozdrav.
shx:Mislim da je tvoje tumacenje Boga potpuno pogresno (sto i nije tako cudno s obzirom kako ga odredjeni ljudi zamisljaju i jos gore propagiraju), a znam i mnogo ljudi koji isto tako misle. Bog nije pretnja. Bog nije moranje, Crkva nije Bog. Bog ne zna za ljubomoru. Bog ne trazi da ti uradis ono sto ne zelis, vec ono sto zelis (sa svim posledicama koje nosi tvoja odluka). Po svojoj moci on bi mogao da te prisili da uradish bilo shta ali to se ne desava, i u tome i jeste kvaka. Covek ne treba da ima strah od Boga, kojeg opet mnogi propagiraju, vec stremljenje ka njemu kao uzoru svega dobrog i pozitivnog. On je za nas kao sunce koje sija, naocigled pasivno ali bez kojeg nebi bilo zivota. On je za nas kao svez vazduh, koji ne primecujes iako ti se zacrvene obrazi kada udahnes. Njega covek treba da oseti kao zivotnog saputnika koji ce ti pomoci uvek kada to zatrazis. Samo treba se cuvati jedne stvari: kada trazis, onda moras da budes svestan sta trazis, jer nacini njegove pomoci mogu da se kose sa tvojim shvatanjem dobrog i loseg. A veruj mi, ipak on bolje zna sta je za nas dobro....