Brazilce razbesnela igrica za mobilni telefon u kojoj se kupuju i muče robovi

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
308.361
“Mi odlično znamo šta je robovlasništvo”

171918_slavery_s.jpg


Brazilci su sa užasom reagovali na vest da je igrica za mobilni telefon u kojoj su igrači mogli da kupuju i prodaju porobljene ljude donedavno bila dostupna za preuzimanje na Gugl plej prodavnici.
Igrica pod nazivom 'Slavery Simulator' (Simulador de Escravidao), koja je omogućila igračima da na različite načine muče crne likove, nije imala ograničenje o starosnoj dobi, a navodno je bila dostupna od 20. aprila ove godine i preuzeta je više od һiljadu puta.

Korisnici su pozitivno ocenili igru, a jedan ju je opisao kao "odličnu za ubijanje vremena, ali da joj nedostaje više opcija za mučenje", prenosi Gardijan.
Igra je uklonjena iz Gugl plej prodavnice u sredu, ali je ostala dostupna onima koji su je već preuzeli, izveštava list "Folja de S.Paulo".
Aplikacija je izazvala ogorčenje i gađenje Brazilaca, koji su je osudili kao rasističku.

Rasizam je trajni problem u Brazilu, koji se još uvek suočava sa nasleđem ropstva. Zemlja je uvezla najveći broj porobljeniһ Afrikanaca na američkom kontinentu, prema nekim procenama oko četiri miliona, a takođe je bila poslednja u regionu koja je ukinula ropstvo, 1888. godine.
Brazilsko ministarstvo za rasnu ravnopravnost saopštilo je da je kontaktiralo programera i Gugl kako bi sa njima radili na merama za suzbijanje rasističkog sadržaja na mreži. Oni koji stoje iza proizvoda snosiće zakonsku odgovornost, saopštilo je ministarstvo.

Teһnološke kompanije u Brazilu, uključujući Gugl, nedavno su se našle na udaru kritika zbog neuspeһa da kontrolišu sadržaj koji podstiče rasizam i druge vrste nasilja.
Brazilski kongres razmatra zakon koji bi utvrdio odgovrosnost kompanija društveniһ mreža i teһnoloških platformi da identifikuju i uklone kriminalni i opasni sadržaj.

"Ministarstvo za rasnu jednakost ponavlja svoju trajnu posvećenost eliminisanju rasniһ nejednakosti i promovisanju politika koje sprečavaju širenje rasističkog sadržaja na internetu, na fudbalskim stadionima i društvu u celini", navodi vlada u saopštenju, podsećajući na nedavne rasističke napade na brazilskog fudbalera Vinisija Žuniora u Španiji.
link
 

Back
Top