Džedaji iz Crne Gore

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/246115/Dzedaji-iz-Crne-Gore

Džedaji iz Crne Gore
PODGORICA - Grupa mladića iz Crne Gore odlučila je da se na popisu stanovništva izjasni kao Džedaji, u znak protesta zbog, kako ocenjuju, politizacije popisa i aktuelizovanja nacionalnih podela, prenosi portal "Vijesti".
131640_jedidiscriminationthumb550x41324426_f.jpg

"Zgnušani malograđanskim podelama, došli smo na ideju da se pišemo kao Džedaji da bi izrazili nezadovoljstvo i protest, te da bi obesmislili podelu na Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane", objasnio je jedan od osnivača pokreta, student Fakulteta političkih nauka (FPN).

Po rečima ovog studenta, čije se ime ne navodi, mladići su se na taj korak nisu odlučili zato što je to "aktuelno i trendi".

On navodi da pokret "nema veze sa svetskim pokretima Džedajizma, kojim se izražava religijsko shvatanje bazirano na sinkretizmu, odnosno mešanju religija".

Džedaji iz Crne Gore poručuju da su u njihove redove dobrodošli svi.
"Naše shvatanje pripadnosti redu Džedaja se oslanja na to što je pripadnost inkluzivna, međurasna i međuverska, te imamo Džedaje ateiste, pravoslavne Džedaje i druge...", rekao je budući politikolog.

U Crnoj Gori je toku popis stanovništva koji se završava 15. aprila.

Popisu je prethodila kampanja kojom su razni društveni subjekti pokušali i uticati na ljude kako da se izjasne verski i nacionalno.

..............................
..............................
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :rotf: :rotf: :rotf:
ИСТО КО У ВРЕМЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ.....
САМО ТАДА СУ СЕ ЏЕДАЈИ ЗВАЛИ ЈУГОСЛОВЕНИ....
:dash: :dash: :dash:

:ok::ok::ok:

:worth::worth:
svaka chast :D dokle ce vise nacionalisticke svinje da dele narod?
msm koga boli patka za neciju nacionalnost

ovo je dobra ideja :D ja cu se na popisu u srbiji izjasniti kao
:mrgreen::mrgreen:

I to što ka'š! Mislim, živimo u Brazilu pa te podele nisu ni bitne! Ebe se svima! Tako će i šiptari, muslimani i ostala gamad! I oni će se izjasne kao Marsovci. Ajmo i mi Srbi da se zajebavamo! Da ispadne da nas ni nema u Srbiji! Al bi bila fora! A društvo?

:roll: Aman više!

Česi će se na popisu izjašnjavati i kao džedaji
PRAG - Češka je posredno priznala novu veru, džedajizam, inspirisanu kultnim holivudskim filmovima iz serije "Zvezdani ratovi".

Češka kancelarija za statistiku saopštila je da će u popisu stanovništva ove godine popisati u posebnu grupu one koji u rubrici vera navode džedajizam, pošto se Česi masovno prijavljuju na profil na "Fejsbuku" koji ih poziva da se tokom popisa izjasne kao poklonici džedaja.

"U tu akciju već se uključilo 14.200 ljudi, a pošto je reč o izrazitom fenomenu koji se pojavio pri popisima i u drugim zemljama, moramo na to da reagujemo", kazao je portparol ovogodišnjeg popisa stanovništva Ondžej Kubala.

U češkoj kancelariji za statistiku zbog ovih novih "vernika" sazvan je čak posebni sastanak i na njemu je odlučeno da se ne popisuju samo postojeće, registrovane veroispovesti, već i one kod kojih se pretpostavlja da mogu da se pojave kod većeg broja ljudi, pišu češke Lidove novini.

Česi će tako posle popisa moći da saznaju koliko ima vernika tog filmskog verskog viteškog reda, koliko je među njima žena, kakva je starosna struktura i gde je u Češkoj centar tog kulta.

Češka nije jedina zemlja u kojoj generacije koje su odrastale od 1977. godine kada su se pojavili prvi "Zvezdani ratovi" Džordža Lukasa doživljavaju filmsku maštu kao realnu veru.

Prema podacima britanskih statističara, u Engleskoj i Velsu džedajizam ima 390.000 vernika. Popis stanovništva u Češkoj obaviće se krajem marta ove godine.

Autor:

Agencija BETA

http://www.naslovi.net/2011-02-01/g...-na-popisu-izjasnjavati-i-kao-dzedaji/2301475

Na stranu to što je ideja humoristična, ali nije mi jasno kako to da uopšte neko treba da te uputi u to šta si, koje si nacionalnosti i vere..
Zar su ljudi na prostoru Balkana toliko mentalno zaostali da im trebaju uputstva tog tipa?

Jedino ako se osećaju frustrirano glede ovih novoustanovljenih naciona, u koje ni sami njihovi pripadnici nisu baš najsigurniji:lol:

Takve gluposti su moguce samo medju Srbima i u srpskim drzavama.
Kakvi mamlazi :roll:

lol.
U ceskoj ima 15.000 dzedaja...
2001 godine se u UK na popisu oko 390.000 ljudi izjasnilo kao dzedaji... ove godine se procenjuje jos vishe..
U Australiji 70.000...
http://en.wikipedia.org/wiki/Jedi_census_phenomenon

Inace, super mi je ova ideja, kao neka kontrateza nacionalizmu i politizovanju popisa... iako sam pogledao svega 2 star wars epizode. :)

Back