Brašneni crvi

ja sam ipak za to da treba postovati signale koje ti telo salje..
Npr ja ne mogu da objasnim to , nema veze sa zeljenim ukusima, nego ti nekad treba neka hrana, ne u velikim kolicinama ali ti treba...

Npr ja zbog svoje ne znam cega imam potrebu za hrskavicama, za pihtijama, a ne toliko za mesom...i ja tamanim pihtije...za mene je jedan tanjir za dorucak taman, to sam uzdrzan..
A ako ce da mi stave da se varkam pred rucak, mogu i dva...
Lako se vare, ali nije to razlog pominjanja...lako se vari i supa, pa mi je supa samo lekovita doza za zeludac....i imuni sistem, ali nije da mi je potreba...

Ima nesto u mom metabolizmu sto trazi nesto iz hrskavica i ja mogu bez toga , ali mi je mnogo sve srecnije kad ima toga...
Slicno mi radi paradajz, ima nesto u sebi sto mi radi posao...a nije C vitamin..ko zna sta je...
Npr papriku volim, ali to nije ono sto mi organizam trazi kao potrebu..nego samo po ukusu i nije lose za mene...

Sve to ima neke veze, namerno navodim kod mene sta ima potrebne veze, a sta samo ukusne afinitet veze, i ako imas dupe od osobe, a vecina su takvi, znaci utrnuli na potrebe a razvijeni na zeljama, onda sebi mogu slucajno da naprave poremecaj u ishrani...

Namerno sam grub, jer osoba dupe moze da se koristi za opis i na drugim poljima zivota i rada ne samo na ishranu...dupe za emocije, za obzirnost, za kretanje, trapav ko medved, dupe za posmatranje....flegma, slepac...

Ovo sa crvima nije samo kulturni obrazac...
Evo koje crve ja jedem, od visnje i od grozdja...od visnje jer ne mogu da se akam sa njima ima ih nenormalno mnogo ne bi nikad visnju pojeo...ili bi bilo mnogo redje...
A od grozdja zato sto su sitni , ne moze covek uvek da ih primeti...
Tako sam zauzeo stav da te crve jedem a ostale ne jedem..
Sto ne jedem ostale, brate gorak crv od jabuke dunje, kruske, sljive...ne slaze mi se uz ukus tog voca..

A sad poenta...crv visnje nema ukus, znaci a ga pojeo a ga ne pojeo , isto mi se hvata...ima jos jednu pozitivnu osobinu , ne uzima energiju tela...tj nemam borbu protiv tih crvica...ne pravi mi glad..To ne znaci da ne stavim visnje u vodu na pola sata da mi polovina izadje...da smanjim meso u vocnom obroku..

A kod grozdja iako su mali , smetaju mi , vecina ljudi ih ne primecuje niti su svesni da ih jedu..ja ih primecujem jer mi periferni vid zapaza promenu svetlosti , a njihovo mrdanje izaziva promenu svetlosti , slisno kao kad su mali od jedan dan na jagnjetini...izazivaju mi glad i kad ih je vise dodatni osecaj hladnoce....smanjuju mi metabolizam..

Dok sam imao akvarijum nabavljao sam tubifeks crviće iz kontrolisanog uzgoja nikako iz prirodnog
To su crvići koji žive u blizini industrije mesa
Najčešće u otpadnim vodama gde izruče meso ali se može desiti da ih bude u tragovima kod mesnih preradjevina nanovo smuljanih posle prvobitno isteklog roka.
Mada su jako proteinski i ribice bi se brzo duplirale u veličini, ipak su odlični prenosioci zaraze.
Tenebrije su brašnasto crvi koji se hrane isključivo hranom biljnog porekla i oni nemaju veze sa murvama, već sa bubama koje se također jedu u pojedinim djelovima sveta.

Tenebrije su brašnasto crvi koji se hrane isključivo hranom biljnog porekla i oni nemaju veze sa murvama, već sa bubama koje se također jedu u pojedinim djelovima sveta.
Kada osoba koristi ijekavica ona to po pravilu primenjuje na sve reči gde je došlo do zamene jata pa bi u konkretnom tekstu reč "svet" bila napisana kao svijet . Ako pak koristi ekavicu a pri tom je ceo svoj život proveo u Kragujevcu ili blizu (kako tvrdi) onda nema potrebe da koristi ijekavicu (sem ako za to nema nekih dobrih razloga ). Takođe nema razloga da piše oblik reči takođe kao "također". No ako je ista osoba detinstvo provela uBosni a babo mu je musliman onda to može biti objašnjenje ali i opravanje mešanja ekavice i ijekavice . No u tom slučaju isti nema šta da krije.

Autorska tema.

Preključe naletim na jednu radio emisiju koja se naziva Solaris a koju s vremena na vreme slušam .
Emisiju vodi Srđa Janković , to je onaj potrčko oko nogu Doktora Kona za vreme krize Kovida. Emisija je tematska i u nju dovodi po jednog gosta . Preključerašja tema posvećena je brašnenim crvima zapravo to su larve jedne vrste buba (tenebrio molitor) a gost emisije je Larisa Ilijin naučna savetnica Instituta za biološka istraživanja Staniša Stanković .
Tema počinje odlomkom izveštaja Organizacje UN-a za ishranu o velikom porastu stanovništva na 9 milijardi do 2050.godine gde će se proizvodnja hrane morati skoro udvostručiti, no pošto poljoprivrednog zemljišta nema potrebno je pronalaženja novih načina rešavanja tog problema. Osim povećanja efikasnosti proizvodnje hrane mora se smanjiti količna hrane koja se baca, okeani nam ne daju veliku nadu zbog smanjenja ribljeg fonda i promene klime . No insekti koji postoje u prirodi postaju jedan od spasonosnih rešenja . Kreće priča o inektima neki uobičajeni podaci o broju vrsta , korišćenju u ishrani gde se tradicionalna upotreba može povezati sa savremenim saznanjim itd.
Onda Srđa i Larsa uzimaju mikrofon : Larisa dalje priča kako su brašneni crvi prebogati proteinima , mineralima, vlaknima , probioticima ... kako su jeftiniji od dosadašnje hrane za gajenje stoke i drugih životinja , nastavlja sa pričom o ugroženosti planete o tome kako farme krava i ostalih životinja ugrožavaju planetu gde rapidno skače otisak ugljenika , da farme crva zauzimaju mnogo manje površine i zagađuju mnogo manje , troše manje struje i vode . Kako dve trećine stanovništva zemljine kugle jede insekte a samo ostatak to ne čini iz predrasude ( nije pomenula razloge zašto ovi prvi to jedu , da je to možda zbog gladi).
Onda imamo priču o približavanju insekata prosečnom građaninu. Srđa pita da li vlast treba da blagonaklono sakrije korišćenje insekata u ishrani pozivajući se na neki SF roman koji je davno čitao. Larisa mu odgovara da postoji poseban institut koji izučava kako takav proizvod približiti građanstvu , pominje skupocene restorane gde je na meniju takva ishrana , zatim različite načine korišćenja, pravlenja pašteta , brašna itd. Napomenu kako je EU odobrila korišćenje tih crva za ljudsku ishranu.
Srđa ; " Planeta ne sme da čeka "
Larisa ; "Naravno"
E sad ima tu još kojekavih priča o stiroporu , plastici koji zagađuju planetu i otpadu koje crvi izbace no da skratim ;
Zaplet , razrda i zaključak;
Otkriveno je kako brašnjani crvi razlažu stiropor bez da se išta apsorbuje u njihovom organizmu i otpadu (ono što izluče)
Drugi izvor hranjenja istih "crva" jesu kese i providne folije (plastika), no pošto isti crvi ne mogu da razlože samo plastiku dodaju se pšenične mekinje koje su pune azota i doprinose razlaganju plastike
Znači ti crvi će se hraniti stiroporom i plastikom pomešanom sa pšeničnim mekinjama a zatim koristiti u ishrani drugih životinja (stoke najvše ) a kasnije i ljudi . Odpad koji ostaje od "crva" koristio bi se kao đubrivo za proizvodnju biljaka .
Krajem prošle godine u Srbiji je donet zakon kojim se odobrena upotreba finalnih proizvoda brašnjavog crva za domaće životinje.
Ovo je ukratko ispričana emisija, poslušajte je celu pošto sam sigurno preskočio neki detalj;

https://www.rts.rs/upload//media/2024/3/29/9/34/16/2635557/rb2solaris20240428.mp3

Dragi forumaši ovo već nije priča nekih teoretičara zavera poput Lučića ili M. Petrovića... već potpuno razrađen proces u kojem će se prvo proizvoditi crvi za hranjenje stoke i ostalih životinja a zatim u narednoj fazi i za ljude.
Šta o svemu ovome mislite Drage kolege, da li ćete s uživanjem prihvatiti novu ishranu ili će te imati neke nedoumice ?

No ne zaboravite ; "Planeta ne sme da čeka".

Ugodan tjek.

Ja ne vidim u crvima nikakav problem.

Problem je, koliko vidim, u ovom stiroporu i plastici i pitanja bezbednosti tih crva za stoku.

Kada osoba koristi ijekavica ona to po pravilu primenjuje na sve reči gde je došlo do zamene jata pa bi u konkretnom tekstu reč "svet" bila napisana kao svijet . Ako pak koristi ekavicu a pri tom je ceo svoj život proveo u Kragujevcu ili blizu (kako tvrdi) onda nema potrebe da koristi ijekavicu (sem ako za to nema nekih dobrih razloga ). Takođe nema razloga da piše oblik reči takođe kao "također". No ako je ista osoba detinstvo provela uBosni a babo mu je musliman onda to može biti objašnjenje ali i opravanje mešanja ekavice i ijekavice . No u tom slučaju isti nema šta da krije.
Slucajno sam pritisnuo r, zato sto je pored e....Ne znam kako to nisi mogla da ukapiras....

Ja ne vidim u crvima nikakav problem.

Problem je, koliko vidim, u ovom stiroporu i plastici i pitanja bezbednosti tih crva za stoku.
Ja iskreno ne vidim nikakvu prepreku da neko ko voli da obeduje šišmiše i lastavičija gnezda to upražnjava za ishranu koliko god želi no problem nastaje kada se iste namernice nameću drugima kao spasonosno rešenje nedostataka hrane u svetu. A upravo će do toga doći raznim uslovljavanjima, porezima i ograničenjima gde će se korišćenje brašnjavih crva u ishrani drugih životinja pokazati kao najrentabilnije .
Znači mi jedeo životinje na ovom području zadnjih hiljade i hiljade godina, broj stanovnika u Srbiji ne raste već naprotiv, broj ljudi je opao. I sad mi treba da se solidarišemo sa narastajućim stanovništvom u zemljma Afrike i Azije da jedemo nešto što nikada nismo jeli a što je kao što si i sam primetio zdravstveno sumnjivo , neistraženo u najmanju ruku..

Ja iskreno ne vidim nikakvu prepreku da neko ko voli da obeduje šišmiše i lastavičija gnezda to upražnjava za ishranu koliko god želi no problem nastaje kada se iste namernice nameću drugima kao spasonosno rešenje nedostataka hrane u svetu. A upravo će do toga doći raznim uslovljavanjima, porezima i ograničenjima gde će se korišćenje brašnjavih crva u ishrani drugih životinja pokazati kao najrentabilnije .
Znači mi jedeo životinje na ovom području zadnjih hiljade i hiljade godina, broj stanovnika u Srbiji ne raste već naprotiv, broj ljudi je opao. I sad mi treba da se solidarišemo sa narastajućim stanovništvom u zemljma Afrike i Azije da jedemo nešto što nikada nismo jeli a što je kao što si i sam primetio zdravstveno sumnjivo , neistraženo u najmanju ruku..

Crvi i insekti nisu sumnjivi i neistraženi; jeo sam ih celi niz. Crvčke, skakavce, larve, itd...ukus možda malo egzotičan, ali prednosti takve ishrane su izuzetno ogromne. Ne samo što se tiče finansijske efikasnosti, zdravstvenih prednosti, zaštite životne sredine, itd., itd.

Ja problem vidim u ovom stiroporu i plastici. Odnosno sastavni deo istog problema sa onim genetski modifikovanim pilićima bez nogu koje kljukaju raznim smećem.

Back