Branko Dragaš o tome kako 'dotući' uzdrmanog Vučića i koje poteze povući nakon njega da bi Srbija postala bolja zemlja u svakom smislu

Bukvalno nikada bolji bankarski sistem u drzavi nismo imali.

Hoces da nam kazes kada nam je bio bolji bankarski sistem, kada su vladale domace 'Banke', i kada su iste bili protocni bojleri Sluzbe, i unistile i sebe, i privredu, i drustvo, i kulturu?

I posle 5og oktobra, tih nekoliko domacih banaka koje smo ostavili da budu domace, i one su unistavane i koriscene za davanje netrzisnih kredita krsh firmama, cime su unistene i same te banke, i pravljena je nekonkurentna privreda.

Domace 'Banke' u Srbiji su DOKAZANO koriscene za unistavanje drustva. Unistavanje svega. Da, u teoriji mozes da imas neke normalne domace banke, ali za to prvo moras da imas drustvo gde Sluzba ne kontrolise sav domaci kapital, pa te banke nece imati agenta Sluzbe po cijem nalogu ce poslovati. To je u ovakvoj Srbiji SF. Dokazano je SF cak i sa mnogo vecim stepenom politicke slobode koji je bio u doba Tadiceve vladavine, a kamoli pa sada dok vlada otvorena autokratija.

Koji siri kontekst? Siri kontekst da imamo suverene stampace domace valute, koji su DOKAZANO u Srbiji unistili sve cega su se dohvatili?

Treba se paziti vas koji lepo pišete i pričate

Žene znaju odavno da se pesnicima ne veruje

to pitanje je bilo u sirem kontekstu, otvaranja prema zapadu, isto prvi deo videa, kada je dragas shvatio da je utopista, da od monetarnog suverenizma nece biti nista, tako da sada samo teoretisemo, i gledamo bar neki dokle smo dogurali, srbija-kolonija
Nisam gledao video zapis samim time ga nisam ni komentarisao, spomenutu prevaru Dragas nikada vise nije spomenuo nakon ponovnog pojavljivanja u javnosti.
Slicnu prevaru gore ti je spomenuo i kolega Troubleshoter.

Гледај, губиш из вида да:
1) Фирме неће радити на државино "мајке ми, платићу вам за 3 године", јер фирме се не баве кредитирањем државе. Немају ни капацитета (ни монетарних, ни знања, а ни воље)
2) Фирме морају имати новац за пословање већ САДА
3) То значи да те менице из примарне емисије морају бити коришћене као новчани еквивалент.
4) Ако се менице примарне емисије користе као новчани еквивалент, рачунај да ако су издате и уручене у понедељак у 10:00, у понедељак исти дан до 15:00 почеће да показују ефекат на курс, тј. већ код првог великог плаћања од стране фирме која је меницу примила
5) Ту више не помаже ни замрзнути курс ни ништа друго, као што није помагао ни 1993.

Једини простор који се прави јесте тај неки период у којем држава зајебе тржиште, па док тржиште то не открије.
Али, простор за следеће зајебавање после буде све мањи, јер тржиште почиње да у своје поступке укалкулише чињеницу да се држава бави подвалом.
3) Наравно да је меница новчани еквивалент и наравно да има тренутни утицај на курс, али то зависи од великог броја фактора.
Питање је обима таквих инвестиција у односу на укупан обим новца у оптицају и много важније ефективности таквих инвестиција.
Зато све државе подржавају контролисану инфлацију, пошто је, иначе веома ретка дефлација, лагана привредна смрт државе.
Контролисана инфлација подстиче привредни раст, то је аксиом.

3) Наравно да је меница новчани еквивалент и наравно да има тренутни утицај на курс, али то зависи од великог броја фактора.
Питање је обима таквих инвестиција у односу на укупан обим новца у оптицају и много важније ефективности таквих инвестиција.
Зато све државе подржавају контролисану инфлацију, пошто је, иначе веома ретка дефлација, лагана привредна смрт државе.
Контролисана инфлација подстиче привредни раст, то је аксиом.
Хајде, илуструј ми случај за нпр аутопут Беорад-Зрењанин.
Како би то функционисало на примеру државе која изда меницу ни из чега (из примарне емисије) и фирме/фирми који такве менице добију.

nikako..pojednac ce da ode...al sve tekovine revolucije 1945-2025 ostaju...ozna i udba VI licka i VIII banijska izBosne + naslednici ostaju...dzaba krecicte

DosijeVulin.jpg

Poslednja izmena:
Хајде, илуструј ми случај за нпр аутопут Беорад-Зрењанин.
Како би то функционисало на примеру државе која изда меницу ни из чега (из примарне емисије) и фирме/фирми који такве менице добију.
Не могу, пријатељу @De Sisti. Ем сам информатичар у пензији, ем се никада нисам бавио макроекономијом у практичном смислу. Само се присећам шта сам учио у школици у своје време :)

Не могу, пријатељу @De Sisti. Ем сам информатичар у пензији, ем се никада нисам бавио макроекономијом у практичном смислу. Само се присећам шта сам учио у школици у своје време :)
Па, ето, друже, остаје да ми верујеш у аргументе које представих.
Да то заиста тако може, како Драгаш представља, видели бисмо мноштво њених успешних примена широм света.
НО, тога нема.

Да то заиста тако може, како Драгаш представља, видели бисмо мноштво њених успешних примена широм света.
НО, тога нема.
Био је "New Deal". И спасао капитализам.

Посебно мутно у радњи је што је износ мали, али број "учлањених" велики, па не постоји правни основ за појединачно правно гоњење. Не знам да ли је и овде то био случај, али подсећа.
То не значи да се у потпуности не слажем са оним што је Драгаш рекао, али није на одмет и овога да се подсетимо.
Нека докуметовано демантују, када је лустрација нека је општа.
au, a kakve veze lustracija ima sa tom manipulativnom obradom podataka? pricalo se da ce svaki zaposleni da postane akcionar, i oni su poceli ljude da evidentoraju, obradjivali podatke, staz, itd, od dobre ideje, na kraju nije bilo nista, i sta sad? neki posao su odradili za te clanirane
Nisam gledao video zapis samim time ga nisam ni komentarisao, spomenutu prevaru Dragas nikada vise nije spomenuo nakon ponovnog pojavljivanja u javnosti.
Slicnu prevaru gore ti je spomenuo i kolega Troubleshoter.
ja i dalje ne razumem kako je to prevara

НО, тога нема.
naravno, po tebi je jedan mamon, i samo njemu moramo svi da sluzimo, samo eto periferiji uvek zapadne da bude kolonija, ili smo zakasnili sa tranzicijom, pa sada ispastamo

Ако имаш милион динара у оптицају, а 10 милиона евра покрића, курс је 100:1.
Ако испишеш меницу на 200 хиљада и пустиш је у оптицај као средство плаћања, имаш 1.2 милиона у оптицају, при 10 милиона евра, курс је 120:1
@AleksaJ , колега се исправно чуди због типфелера. Уместо 10 милиона евра, треба да буде 10 хиљада.
Браво ! 👍

au, a kakve veze lustracija ima sa tom manipulativnom obradom podataka? pricalo se da ce svaki zaposleni da postane akcionar, i oni su poceli ljude da evidentoraju, obradjivali podatke, staz, itd, od dobre ideje, na kraju nije bilo nista, i sta sad? neki posao su odradili za te clanirane

ja i dalje ne razumem kako je to prevara
Svi ondasnji zakonski propisi su bili na strani spomenutog udruzenja, znaci gradanima su morali isplatiti sve akcije i ostale dazbine koje su bile njima uokvirene.
Dragas je dobio odgovarajucu poziciju ne sacam se tacno koju i srpski receno za jeftine pare je prodao njihove clanove, Udruzenje je planski ukinuto uz njega su kupili i ostale celnike tako obezglavljeni, sumanuti i bezvoljni gradani su ostali iskorisceni.
Clanovi koji su hteli dalje nastaviti svoja potrazivanja nisu bili u mogucnosti posto su bili u manjini i nisu mogli finansijski snositi troskove, nije im se isplatilo.
Novcu uplacenom za sprovodenje naplate se gubi trag, najverovatnije je izdato neko falsifikovano saopstenje.

Dragas je prevario ljude posto je imao mogucnost izvrsenja naplate koju nije sproveo radi svojih trenutnih sebicnih interesa.

Jednostavnije ti ne mogu objasniti.

Svi ondasnji zakonski propisi su bili na strani spomenutog udruzenja, znaci gradanima su morali isplatiti sve akcije i ostale dazbine koje su bile njima uokvirene.
man, po kom osnovu, mislis drzava da im isplati? a ostalima? znaci oni su mogli ali nisu dobili akcije? ja mislim da ti pricas bezveze

ko da im isplati akciju, ako ona nije ni emitovana, i po kojoj ceni, jel ti mene zezas?

man, po kom osnovu, mislis drzava da im isplati? a ostalima? znaci oni su mogli ali nisu dobili akcije? ja mislim da ti pricas bezveze
Ne pricam bez veze kako ti mislis, udruzenje je bilo na nivo drzave, ne znam kada si otisao u SAD i da li posedujes radni staz u Srbiji, ali si ga mogao upisati sebi, ili svojim roditeljima uz podnetu dokumentaciju.
Ako pod ostalima smatras ljude koji nisu hteli da se uclane njih nisam komentarisao, nisu se svi zaposleni uclanili, ispostavilo se da su ispali pametniji.

Ne pricam bez veze kako ti mislis, udruzenje je bilo na nivo drzave, ne znam kada si otisao u SAD i da li posedujes radni staz u Srbiji, ali si ga mogao upisati sebi, ili svojim roditeljima uz podnetu dokumentaciju.
Ako pod ostalima smatras ljude koji nisu hteli da se uclane njih nisam komentarisao, nisu se svi zaposleni uclanili, ispostavilo se da su ispali pametniji.
pa ako je bilo, onda dragas njih nije prevario, a od te ideje je drzava odustala... kasnije je osnovana berza, preduzeca su neka postala ad, i neki zaposleni su dobili akcije svojih preduzeca koja su unovcili ili ih sacuvali... ostali su izvisili, pa znao bih, tada sam ziveo u srbiji, i znam konkretno i ko je dobio samo jace firme koje su postale AD, ali vecina nisu

islo se na privlacenje stranog kapitala, narod je samo dobio stanove za sicu jos ranije, i to je sva vajda od tranzicije

ali izgleda da sam neobavesten https://pancevac-online.rs/357812/kako-do-besplatnih-akcija-u-srbiji/ verovatno je sica neka, pa sam zato propustio

Poslednja izmena:
pa ako je bilo, onda dragas njih nije prevario, a od te ideje je drzava odustala... kasnije je osnovana berza, preduzeca su neka postala ad, i neki zaposleni su dobili akcije svojih preduzeca koja su unovcili ili ih sacuvali... ostali su izvisili
Ti i ja se slazemo na drugim temama da ih ne spominjem. ne mogu shvatiti kako ti nije jasno.
Udruzenje malih akcionara nije osnovala drzava, naprotiv smetala im je, pa su se "dosetili" i kupili dragasa.
Cak i da nije tacno kao sto jeste dragas ih je prevario posto im je "uzeo" pare.

Ti i ja se slazemo na drugim temama da ih ne spominjem. ne mogu shvatiti kako ti nije jasno.
Udruzenje malih akcionara nije osnovala drzava, naprotiv smetala im je, pa su se "dosetili" i kupili dragasa.
Cak i da nije tacno kao sto jeste dragas ih je prevario posto im je "uzeo" pare.
sad sam video, ali pogledaj godinu, tada sam ja emigrirao, pa reci kada je dragas to radio? ja i dalje ne shvatam kako je clanarina prevara ako se tada nisu delile akcije vec godinama kasnije

Pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu ostvaruju građani pod uslovom da:

su bili punoletni na dan 31. decembra 2007.
su upisani u birački spisak
su na dan 3. januara 2008. bili državljani Republike Srbije
su na dan 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije
U dosadašnjem procesu privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije

KAKO DO BESPLATNIH AKCIJA U SRBIJI: Ako ih još niste ...

sad sam video, ali pogledaj godinu, tada sam ja emigrirao, pa reci kada je dragas to radio? ja i dalje ne shvatam kako je clanarina prevara ako se tada nisu delile akcije vec godinama kasnije

Pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu ostvaruju građani pod uslovom da:

su bili punoletni na dan 31. decembra 2007.
su upisani u birački spisak
su na dan 3. januara 2008. bili državljani Republike Srbije
su na dan 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije
U dosadašnjem procesu privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije

KAKO DO BESPLATNIH AKCIJA U SRBIJI: Ako ih još niste ...

Prevara je, posto je Udruzenje malih akcionara osnovano nezavisno od drzavne dodele besplatnih akcija koje ih je obezvredilo.
Mesas Udruzenje malih akcionara sa podelom besplatnih akcija NIS-a, Aerodroma NT.......
Podela besplatnih akcija je sprovedena nakon ukidanja Udruzenja malih akcionara koje je vec palo u zaborav, a preduzeca u kojima je organizovano prodata ni na koji nacin se ne mogu povezati od pravnog aspekta nadalje.

Sa jedne strane imamo ugaseno udruzenje i prodata preduzeca sa imovinom pod nepovoljnim uslovima.
Sa druge kasnije dodelu besplatnih akcija koje su obezvredene iznos je bio smesan, mnogi ih nisu ni prodali, licno ne znam da li jos posedujem akcije, koliko i koliko vrede, mislim da sam samo jenom uzeo smesnu svotu.

Prevara je, posto je Udruzenje malih akcionara osnovano nezavisno od drzavne dodele besplatnih akcija koje ih je obezvredilo.
pa sta je on njima sa clanarinom mogao da obeca, a da im ne ispuni? mislilo se da ce tada biti podele ali je nije bilo, ljudi placali clanarinu a akcija nema:D
ja ne mesam, samo ne vidim prevaru, a ono jes malo glupo clan udruzenja malih akcionara, a one ni ne postoje

pa sta je on njima sa clanarinom mogao da obeca, a da im ne ispuni? mislilo se da ce tada biti podele ali je nije bilo, ljudi placali clanarinu a akcija nema:D
ja ne mesam, samo ne vidim prevaru
Clanarina je samo usputna prevara da nije unisteno udruzenje cene akcije bi bile vece i kolicina akcija u radnickim rukama veca kojom bi uslovi pregovora oko prodaje bili povoljniji za radnike samim tim isplata istih visa.
Da se razumemo tim radnicima, mislim na radnike iz udruzenja, ne bi bile dodeljene besplatne akcije sto bi uslovilo vecu kolicinu dodeljenih besplatnih akcija drugim osobama sto bi povecalo iznos isplacene svote.
Ukratko

e, ovo sad tek nista ne razumem, kako?
Razumes, ali nije bitno.
Pre emigracije si primetio da se namerno unistavaju preuzeca, jedan od primera su mlekare koje "ne mogu" raditi sa gubitkom za potrebe korporacije Salford su sve unistene po "naredenju", naterane su opisanim nacinom na prodaju kupovinom korporacije su jedna po jedna zatvarane kako bi ona ostvarila monopol na trzistu.
Radnici su zavrsili na ulici uz minimalnu nadoknadu.
Pivare su bolje prosle sa time sto su za srbske uslove isplacene trenutno povoljne svote, kasnije nakon potrosenog novca je stigla naplata.
Velika vecina u bescenje prodatih preduzeca je unistena, glavni razlog je nesposobnost kupaca itd.
Kod nas jos uvek vlada dogovorna ekonomija onako kako meni odgovara u prevodu dobro mogu poslovati samo ljudi bliski stranim centrima moci, ili vlasti, sto ti je najverovatnije poznato.

Back