Brak u haosu!

ummalex

Početnik
Poruka
23
Sta raditi kada u braku ne postoji mogucnost dogovora???
Kada ne postoji vise ni jedna tema o kojima razmisljanja nisu dijametralno razlicita?
Osim po jednom jedinom pitanju... oboje se slazu da ne zele da se odreknu dece!

Kada ne postoji vise ni jedna tema o kojima razmisljanja nisu dijametralno razlicita?

Kada je brak u krizi, postoji dve terapije

1. terapija razvodom
2. terapija razlogom
dakle, ili cete naci razlog koji izaziva neslaganje i to menjati ili se razvesti.

A dece ne mora niti treba iko da se odrice cak i kada bracni par ne zivi zajedno.

Da, tako i meni govori "glas razuma"!
U oba slucaja, obe terapije zahtevaju da je to dvoje ljudi u mogucnosti da nadju neko zajednicko resenje... a sta kada oni to nisu ili ne zele da budu?
Sta raditi kad je ovakva situacija ili kada jedan partner i kad dodje do dogovora se ne pridrzava istog?
Da li bi to moglo da bude podsvesno sabotiranje mogucnosti dogovora i opstanka braka ili je nesto drugo u pitanju?

Da, tako i meni govori "glas razuma"!
U oba slucaja, obe terapije zahtevaju da je to dvoje ljudi u mogucnosti da nadju neko zajednicko resenje... a sta kada oni to nisu ili ne zele da budu?
Sta raditi kad je ovakva situacija ili kada jedan partner i kad dodje do dogovora se ne pridrzava istog?
Da li bi to moglo da bude podsvesno sabotiranje mogucnosti dogovora i opstanka braka ili je nesto drugo u pitanju?

dakle, " nece ni kako on hoce"!?:confused:
Ne mora biti da je u pitanju sabotaza dogovora i opstanka braka, jednostavno je mozda nedovoljno zrela licnost

hm...dopisujte se preko papira...(sms, mail ...)
bar necete upadati jedno drugom u rec...
zvuci smesno - ali mozda je lakse doci do dogovora tako...
a ko zna...mozda otkrijete razlog svadja...mozda se i vratite u normalu...
problem neslusanja i prekidanja - treba prekinuti ... :)

ako ste u braku, i imate decu - znaci da vam je bilo stalo do vaseg partnera pre...a zasto ne sada? treba lepo sesti pa razraditi...
odete kod nekog savetnika...ili sami...ako sami uzivo ne - onda se vracam na pocetak posta... :)

Savetovaliste za brak i porodicu, ako mu je jos uvek stalo, a ako nece, onda mu vise nije stalo i tu se nazalost ne moze vise nista.
Da li ste razgovarali o tome?

Ovo sto pises je veoma uopsteno. razlozi mogu biti veoma razliciti.Kazes da se ne slazete ni oko cega, ali nesto ipak jeste dominantan problem. Sta je glavni razlog?

hm...dopisujte se preko papira...(sms, mail ...)

podsetilo me je ovo na nesto.prijatelji mojih roditelja su se jako voleli,nisu imali dece pa su bili posveceni jedno drugome(pisem u proslom vremenu jer on je nedavno umro),ali naravno i oni su imali krize ko u svakom braku.i tako jedno vreme nisu razgovarali,samo su komunicirali preko papirica.tako on njoj jednom napise budi me u 6,a kad se probudio u 8 nadje papir pored kreveta "ustani,6 sati je".:)

los brak/dobar razvod.podrazumeva se da tada oboje max brinu o deci(bez obzira kod koga deca zive)

Jeste sve ovo receno uopsteno, ali problem u nasem braku i jeste takav... Svakodnevica je OK, ne svadjamo se, komuniciramo, pricamo o stvarima koje nam se desavaju. Problem nastaje kad pocnemo pricu o bilo cemu sto ima veze s onim sto nam je zajednicko: ne mozemo da se dogovorimo oko dece, oko kuce, izlazaka. Gde god je potrebno dogovoriti se, dogovora nema.

Hmm... neki primer?

slika 1)

ja: u kuhinji, raspremam i spremam rucak za sutra... provirujem i kazem mu da je vec kasno i da okupa decu
on: evo, sad cu
za pola sata ja zavrsavam i izlazim, on i dalje sedi na istom mestu. Odem da proverim decu i vidim da deca i dalje nisu u krevetu i da je jedno od dece u medjuvremenu zaspalo na podu
ja: presvucem zaspalo dete i krenem da okupam ovo drugo
on: pojavljuje se na vratima kupatila... daj, ja cu
ja: ne treba i stavljam dete na spavanje
... nakon toga...
ja: hmmm... e tu vec imam ljut i uvredjen pogled i kad me pita sto se ljutim kad je on dosao da ih okupa ja krecem s prebacivanjem kako je moguce da mu je svejedno sto je dete zaspalo neokupano na podu

ova slika ima i 2 nastavka...
u jednom i dalje nastavljamo sa prebacivanjem i vredjanjem,
on: a sto ih ti nisi odmah okupala... i onda krece njegov napad kako ja uostalom nista nisam ceo dan radila i kako ja nikad nista ne radim i da je mene uostalom "bas briga" za decu cim nisam otisla i okupala ih na vreme

u drugom on da neki izgovor i izvinjenje... a onda se slika, naravno, ponovi posle nekoliko dana, nedelja

slika 2)

dogovaramo se da izvedemo decu u park, on ne pristaje da ja ostanem i zavrsim neke poslove u kuci jer mu je u parku dosadno (?! neki put uz prigovore da verovatno imam "neke dogovore" jer zelim da ostanem sama kod kuce ?!?!?!)... stizemo u park i on se istog trenutka hvata za mobilni i ne prestaje po sat vremena da prica (uglavnom o poslu), a posle toga nas nagovara da krenemo do nekog mesta gde bi mogao da "popije kaficu na miru"
nastavak je ... manje vise slican primeru broj 1

slazem se u potpunosti s lunom

djeci ce puno gore pasti da stalno gledaju svadje prepirke poslije ko zna sta jos, nego razvod

ne kazem da ce im biti lako ali jednom ce i to pregrmiti, uostalom to sto su roditelji razvedeni uopste ne mora da znaci da njihovoj djeci kao posljedica toga nesto nedostaje

govorim ti iz vlastitog iskustva jer sam dijete razvedenih roditelja
i ako je razvod ono sto je neizbjezno nema smisla za odugovlacenjem
mislim da ono sto dijete dozivi u neskladnom braku ostavlja vece posljedice sto je starije
ako nema konacne odluke potrudite se da vasa djeca budu sto manje izlozena vasim razmiricama

u svakom slucaju sve najbolje...

У принципу подржавам ту флоскулу ''Боље добар развод него лош брак'', али бојим се да се у последње време пречесто и олако потеже. Чим настану први већи проблеми - сви одмах помисле како је најлакше побећи од њих него решити их. Јесам за развод, али тек када се исцрпе остали покушаји да се проблеми реше и превазиђу!

Мушкарци често нису свесни колики напор улаже жена која је запослена а хоће да буде и добра домаћица и посвећена мајка... Наравно да има мушкараца који потпуно деле са супругом све обавезе, и без тога да оне морају да их опомињу да дете треба да се окупа или прошета...али, признаћете, такви су ипак мањина... С друге стране, жена притешњена очекивањима (сопственим и од стране других) покушава да одговори на све задатке, и наравно - пуца!

И онда, када се пожали некоме - сви јој уделе савет о ''добром разводу'' (не мислим првенствено на постове са ове теме, него уопште)... СВИ бракови пролазе кроз разне фазе, и кроз незадовољства и кроз неразумевања, и кроз засићеност и кроз љутњу на партнера... Требало би да тога будемо свесни, да знамо да је то нормално у сваком дужем људском односу...

Е сад, већина људи или побегне у ''добар развод'', или ћути и трпи ''лош брак''...а мање је оних који су спремни да се ухвате у коштац са проблемом и да га решавају. Нарочито је тешко када један парнер није спреман да види проблем.

У том случају, Умалекс (ал ти је ник!), можда би било најбоље да сама (уколико он није спреман) потражиш помоћ у брачном саветовалишту. Саветовачишта постоје у сваком центру за социјални рад. Немој да те је срамота онога ''шта ако ме неко тамо види'', у питању је твој брак и крени за почетак бар сама да тражиш помоћ, а они ће те већ упутити ако и њега касније да укључиш.

Борите се за свој брак.

smokvice :):):):):):):):):):)
Poznata mi je ova priča oko kupanja nažalost.
Pokušala sam i preko papirića ne baš ko ova smokvicina, opširnije malo. Išli smo neko vreme i u Palmotićevu u savetovalište ali nismo baš bili bog zna kako zadovoljni, možda je bilo potrebno da promenimo lekara ali mi smo se odlučili za drugu varijantu.
Svake druge nedelje smo izlazili uveče sami i pričali o svemu što nas muči. Ja sam imala sveščicu u koju sam zapisivala sve, dan, minut kad se desilo to i to kako sam reagovala i kako je to delovalo na mene, kako je on reagovao i kako je to delovalo. Čak sam zapisivala i situacije na koje bih reagovala a nisam jer je moj muž ubedjen da ja nikad ne prećutim.
Naravno praktično to nije baš bilo onako kako smo zamislili. Kad je on kriv kaže jbg paziću sledeći put da to ne uradim i meni je to ok, a kad sam ja kriva onda ne stignemo da predjemo na sledeću situaciju jer se rasprava nikada ne završi.
Posle nekog vremena kad smo ustanovili da to ne funkcioniše, odustali smo i od toga i sad eto. Nekad se iznerviram ali češće ne. Prihvatila sam ga takvog kakav je i neke sitne stvari još uvek pokušavam a boga mi i uspevam da promenim. Kad me baš mnogo iznervira napišem mu pismo i ostavim na stolu jer ne želim da u žaru rasprave nešto izostavim pa se onda svadjamo kad dodje kući. :)
Nama nije pomoglo ali možda će vama, pokušaj.

Мушкарци често нису свесни колики напор улаже жена која је запослена а хоће да буде и добра домаћица и посвећена мајка... Наравно да има мушкараца који потпуно деле са супругом све обавезе, и без тога да оне морају да их опомињу да дете треба да се окупа или прошета...али, признаћете, такви су ипак мањина... С друге стране, жена притешњена очекивањима (сопственим и од стране других) покушава да одговори на све задатке, и наравно - пуца!

Uh... ovo je bio pogodak u srce! Mislim da problem mozda i lezi u tom ocekivanju. Tacno je da ja svoje ciljeve uvek postavljam poprilicno visoko i da ni ja sama vrlo cesto ne mogu da se izborim s njima u meri u kojoj bih htela. Ipak se trudim jer su uvek usmereni ka tome da deci i porodici bude bolje. Te onda najteze pada kad te umesto podrske i pomoci sa druge strane saceka ne samo nedostatak volje vec i kritika.... pa se onda zapitas "da li ja mozda radim nesto sto ce samo da odmogne onim kojima zelim najbolje"

У том случају, Умалекс (ал ти је ник!), можда би било најбоље да сама (уколико он није спреман) потражиш помоћ у брачном саветовалишту. Саветовачишта постоје у сваком центру за социјални рад.

Ummalex - je u prevodu "Aleksova majka". Zivimo u inostranstvu i jos uvek ne znam gde bih ovde mogla da potrazim savet... verovatno sam zbog toga i pokrenula ovu temu ovde :-(

pre nego sto prelomis preko kolena i zatrazis razvod - a onda zista moras SAMA da UVEK kupas decu, i da ih STALNO vodis u park, pokusaj nesto drugo :). (Malo se salim, jer ljudi nisu u braku samo da bi neko obavljao neku polovinu posla za njih :))
Otprilike ovako ja to vidim : deca su mala, mnogo je obaveza oko njih, umorna si, a on ne uvidja u cemu je problem...Pa se nesporazumi prenose i na ostale sfere vaseg zivota....E, tu sad treba pokusati nesto drugo - slazem se sa Helen da se za brak treba boriti. Pretpostavljam da ste razgovarali, tj,. da si mu rekla
sta ocekujes od njega, sta ti smeta, a sta dobro radi? (I on tebi, naravno?)
Ono, sednete pa napravite spisak... A da bi te razumeo, i suocio se sa svim obavazama koje ti imas, reci mu da ces svega nedelju dana (ili bar vikend :)) biti npr. kod svoje mame, jer ti je potreban odmor, i vreme da razmislis kako da se odnosi poprave, a on neka ostane sa decom...
Nije to kazna nego mogucnost da upozna sta se od njega ocekuje da cini kao tata, muz...

Svake druge nedelje smo izlazili uveče sami i pričali o svemu što nas muči.
:idea: Ova ideja bi mogla da upali!!! Njegove kritike na moj racun (ako zanemarim vredjanje koje uputi kao odgovor na moja prebacivanja) se sve skoro mogu prevesti u jednu ZASTO JA NISAM CENTAR TVOG SVETA?!?
Kao objasnjenje mogu da navedem da je u stanju da sam od sebe uradi 1000 stvari oko dece i jos toliko u stanu ako smo se dogovorili da cemo to vece da provedemo "uz svece" (sir, vino, muzika) ili u nekom kaficu ili restoranu. Nazalost, zbog raznoraznih prepirki i jos vise obaveza smo skoro i ukinuli bilo kakav provod udvoje i uveli povremene "solo" izlaske koje koristimo kao ventil, da pobegnemo od svakodnevice i problema.
Umesto toga bi smo mogli da uvedemo ove vecere za razgovor udvoje.
Da pokvare ne mogu, da li ce pomoci... hmmm ... mogla bih da pokusam i proverim :?

pa i ja sam misljenja da bi trebalada se boris za svoj brak koliko je to moguce.Naravno da nikada verovatno neces dobiti perfektnog muza, jer takav ne postoji.Nesto ces morati da tolerises.Ali probaj da svoje diskusije i razgovore vodis samo onda kada ste dobro raspolozeni a nikako kada "gori".A kada ti je on najraspolozeniji to moras sama da znas.
U poverenju: ja sam 17 god u braku, od toga se desavalo da mi je brak u vise navrata (jedno cetiri puta) bio na ivici raspadanja....ali zato sada mislim da imamo stabilan brak u kome se prvestveno volimo i postujemo a mane njegove ....neke su jos tu i moraju da se tolerisu zato sto znam da te mane i ako hoce ne moze da promeni jer je takav...
Ali glavna bi stvar bila ta da moras sama da znas da li je i njemu stalo da se bori za taj brak.
Ali nikako da deca pate!!!!!!!!
Psiholog moze da bude od velike pomoci.
pokusaj

pre nego sto prelomis preko kolena i zatrazis razvod - a onda zista moras SAMA da UVEK kupas decu, i da ih STALNO vodis u park, pokusaj nesto drugo :). (Malo se salim, jer ljudi nisu u braku samo da bi neko obavljao neku polovinu posla za njih :))
Otprilike ovako ja to vidim : deca su mala, mnogo je obaveza oko njih, umorna si, a on ne uvidja u cemu je problem...Pa se nesporazumi prenose i na ostale sfere vaseg zivota....
Meni ne smeta da ja radim te poslove sama ako i kad treba, ali mi totalnu zbrku u glavi pravi kada ni najmanjim znakom ne pokaze da zeli da se potrudi oko svoje dece i da to radi zbog njih i "nas", a ne samo kada je njemu zagarantovan provod.
Mislim da svi mi nekako zelimo da ono sto smo videli kod svojih roditelja prenesemo na svoju novu porodicu.
Ja se svojih roditelja secam kako stite jedno drugo, a i pojedinacno i zajedno se trude da meni bude najlepse i najbolje. Vrlo rado bih da tako, malo razmazim i svoju decu.
Od njegovih roditelja sam cula kako su oni stalno izlazili i druzili se, a deca su bila "tu negde", u parku ispred zgrade, kod babe ili prababe koje su odradjivale polovine vecine poslova. Mozda je i normalno sto bi on zeleo da takvu sliku prenese i na nasu porodicu, ali mi nazalost (ili na srecu) ne zivimo pod istim uslovima, nemamo park ispred zgrade, a i "baba-sitting" servis je par hiljada kilometara udaljen od nas.

Pa provod ne bi trebalo da bude zagarantovan njemu, nego valjda vama... Tebi je taj provod možda i potrebniji, upravo zbog istovetnosti poslova i umora. A on, eto, hoće da radi za vas, jer je njemu vrlo važno da on bude centar tvog sveta i, svakako, ti njegovog. Solo provodi su super pražnjenja, ali nisam sigurna da vode zajedništvu ako nepostojite VI.

Da, neki modus odnosa iz porodice u kojoj se raste prenosi se i na "narednu" porodicu, cak i ako je nekadasnje dete (a sada otac) trpelo zbog toga... Valjda otud potreba muza da bude centar tvog zivota, kada mu je nedostajala (veca) paznja roditelja obuzetih svojim zivotima, izlascima... A da se greska koji su njegovi roditeli pravili prema svojoj deci ne bi prolongirala na unuke (uf! zamislite da sve lose sto uradite svom detetu istovremeno radite i svojim unucima :( ), treba i taj aspekat predociti muzu.

Zatim, kazes da je u stanju da uradi 1000 stvari oko dece i u stanu ako ima u izgledu romanticno vece sa tobom :). (vidis da se volite! :) ) Mozda, zapravo, i tebi treba odusak, mozda ta visoko podignuta precka predstavlja diktat koji opterecuje i tebe (trosis se previse, iscrpljujes?) i vase odnose?

I, dodatna teskoca moze da bude sto ste "tamo negde", nema baba-siterke (i okruzenja bliskih i njihove emocionalne podrske) ali ima bebi siterka - sto bi se ovde reklo, kuliraj :), ne morate bas sve sami

Sto kazu ove pametne, i sa zivotnim iskustvom, forumske zene, treba razgovarati...

( ja bih napisala, em, se koncentrisem, em stoji crno na belo...po tackama... o njemu i sebi....pa mozemo da citamo i da se korigujemo...:))

Pa to je super onda!!! Postavi te vaše izlaske kao želim da izadjem sa tobom da se družimo a ne da spašavamo brak, ta tema će se već nekako provući kad izadjete. Onako ženski ga navučeš, namontiraš se samo za njega :lol: i tako on pomisli da je to zbog njega a onda kao dotakneš temu.
To su sitne stvari, u sred radnog vremena mu pošalješ poruku volim te, nedostaješ mi i sl, uhvatiš ga za guzu u prolazu, sitnicama mu pokažeš da ti je stalo do njega i da na neki način i jeste centar tvog sveta.

Ako se ne smejete njegovim vicevima i ako vam nije interesantan i privlačan a njemu ako niste lepi i ne ceni vašu intuiciju i sve ono što ulažete u brak nijedno savetovalište vam neće pomoći.

Sustina braka je ljubav i postovanje,pitanje je da li toga ima izmedju vas dvoje.
Vecini su djeca izgovor,sto je zalosno,jer ona najvise ispastaju.
Bolje zdrav razvod nego bolesan brak.

Back