- Poruka
- 76.576
Ниси морао, могао си да одмараш. Али, ево мог одговора тек сада, пошто сам ја синоћ заспао као јагњенце.Навратио сам да видим шта сте написали. Слушај, Дуле, нико не каже да је брак грех и да се не треба женити или удавати. Али, монаштво је изнад брака. Не можеш изједначавати монаштво и брак.
Елем, одговор.
Кажеш, брак и монаштво нису једнаки? Али управо Православна Црква учи да јесу. Навео сам овде правила и каноне са самих Сабора који то потврђују. Дакле, то није моја тврдња већ тврдња Православне Цркве. Ево да поновим то правило: „и девственост са смирењем сједињену штујемо… и смирено пустињачко уклањање од световних дела одобравамо и брачно часно сажитељство поштујемо“ (правило 21).
Дакле, јасно стоји да су равноправни по части и значењу. Чак шта више, у другом правилу истог Сабора, Света Црква Православна буквално забрањује уздизање девствености и аскетизма изнад брака. Ево јасно пише: ,,а девственик који се буде гордио и уздизао изнад брачника – да буде под клетвом“.
Ни мање ни више него да буде под клетвом.
Зашто је Црква тако оштра? Зато што су идеје о томе да је монаштво узвишеније од брака долазило преко утицаја древних јереси, попут манихјества, маркионита, евдокита, итд. Они су учили да је свака телесност грешна, те да је и сам брак, у коме се практикује телесност, грешна . Многи од тих јеретика напустили су јерес, али су нека учење задржали. Такви су се често налазили по православним манастирима и, иако нису отворено говорили да је брак зло, учили су да је мање зло, мање вредан и да је монаштво изнад брака . Временом се то погрешно учење проширило по многим манастирима и Црква је зато сазвала Сабор на коме је осудила оваква учења и потврдила Светост Брака и његову равноправност са монаштвом, а оне који уче супротно предала најстрожој казни.
По чему је монаштво изнад брака? Зар човек кога је Бог одабрао да се преко њега јави свету, Аврам , није био жењен? Зар Јаков, Исак не беху ожењени? Зар Мојсије који је са Богом Живим разговарао, не беше жењен? Зар Апостоли не беху жењени? Зар нема толико Светитеља Цркве Христове који су били ожењени, у браку, имали децу? Зар велики број мученика, исповедника за Христа не беху у браку?
Опет да подсетим, прва Заповест Божја не беше ,,будите аскете", или постите, или шта слично, већ рађајте се,множите се. Брак је установљен још у рају. Дакле, он је рајска установа, аскетизам се појавио тек након пада. Па сад размисли да нема брака, не би ни монаштва било. Јер са браком иде рађање, а ако нема тога, ако се људи не рађају, неће ни монаха бити. Зато је један мудри србски духовник, не могу се сада сетити ко, рекао ,,ако пропадне брак, ако пропадне породица,све ће пропасти, и монаштво и све".
Заједно са омаловажавањем брака иде и омаловажање самог полног чина као нечег лошег, малтене прљавог, нижег, што квари човеков духовни живот? Али, како може бити лоше нешто што је Бог дао, освештао и благословио у браку?
Зар управо, самим чином венчања, свештеник се моли и каже мужу ,, размножи се као Јаков" а жени ,,размножи се ко Рахиља, зар се управо тиме не моли на што више упражњавања полног чина и што већи његов успех?
Полни чин је свет и благословен у браку и супружници треба да га упражњавају, по договору, кад год пожеле. Ниједан супружник нема право, у име побожности, да одбија овог другог када жели да се обави полни чин.
Брак не треба да буде асексуалан или импотемтан, већ напротив, пун љубавне страсти и жеље. Кад се спојимо у једно тело, духовно и телесно, то има да пршти, да пуца, да се ознојимо скроз. Е тако се деца праве и испуњава Божја Заповест.
Зашто не може? Зар управо није још већи подвиг бринути и о жени и о деци, и мислити о Богу? Зашто је монаху Бог све, а ожењеном човеку, није?Не може бити једнак пред Богом онај који прво брине о жени и деци или онај коме је Бог све, коме је служба Богу смисао живота. Неће ни награде бити исте.
Па и ожењеном је служба Богу смисао живота,само он ту службу врши кроз љубав са ближњим, женом, децом, фамилијом, кроз њих и љубави према њима, он служи Богу. Па није узалуд Свети Јован Златоусти породицу назвао ,,малом Црквом". Мисли о томе.
Јел то неки апокриф или ?Има један случај када се св. цар Константин јавио једном човеку и рекао, препричавам: "Е, да сам знао какве је награде Бог припремио монасима на оном свету, радије бих био монах него цар."
Нико не негира част и узвишеност православног монаштва,напротив. Њихова духовност, скромност, завети је нешто што је дивно и Богу блиско. Њихова молитва је можда оно што држи овај свет.
Овде само говоримо о томе да су монаштво и брак два рсвноравна, различита али равноправна, пута ка Богу. Не можеш говорити овај је виши, а онај је нижи, треба верници који су у браку да мисле да су мање вредни, да осећају грижу савести што су у браку.
То је стварање неког елитизма, што је страно православном духу. Супротно је и самом монашком духу, јер је монашка врлина скромност, а иза овога као да се крије гордо преузмошење над брачницима, што је Црква јасно забранила.
Опет,сад испада и да попови ожењени мање вредни? Гедо, немој, то није православно учење.Молитва монахова и мирјанинова не може бити иста, исто као и она свештеникова да буде иста као и мирјанинова. Зашто људи долазе у манастире и траже помоћ, савет... Коме се обраћају за помоћ - монасима, а не обрнуто.
Свака је молитва јака и сваку Бог прима,ако је искрена . Где си то чуо да је молитва монаха јача?
Наравно, лепо је ићи у манастир, леп је и хвале вредан начин живота монаха. Они су непресушни извор Мудрости наше вере. Лепо је посаветовати се са њима . Иде се и због духовне силе манастира, примера ради ако се у њима налазе мошти великих Светитеља, као што је Тумане или Острог. Народ иде због тих Светитеља, њих да моли јер су они ти кроз које божанске струје пролазе кроз манастир.
Ја и поштујем православно монаштво и волим наше монахе, поготово када су јако продуховљени и мудри. Тада волим да их чујем и да се моле за нас.Поштуј што ти је речено, воли своју женицу а пред монасима капа доле и поштовање...
Али, кажем ти, не подржавам идеју по којој је монаштво изнад брака,по којој је брак нешто мање вредно и по којој треба градити неки култ од монаштва. Поготово што је и сама Црква осудила такве ставове
Не схватај ово као напад на монаштво са моје стране, заправо, мислим да браним монаштво од погрешних учења и утицаја.