Брак и аскеза у православљу

Не, он је хтео да делује у свету.
Океј, али зашто би конзумирање брака био проблем? Полност није грех, напротив сама снага те енергије потврђује нам да ју је Бог баш и створио да буде толико јак да би зближила човека и човевчицу и да би се рађала деца.
Страст у браку је добра, освештана.

Поштујем избор Светог Јована, али Свети Козма Етолски је друкчије говорио:

1728162481847.jpeg

Да. Не разумем тај став, и сматрам да није баш православан, да муж и жена живе као брат и сестра.
То је импотемтан брак, а то може бити врло лоше.
ja sam sad zaboravio zasto su se uzeli, ne secam se, ali geda je ovde u pravu:
da se kojim slucajem zamonasio, otisao u osamu kelije, rusija bi bila uskracena za mnoga cuda kako buklet koji sam imao kaze, "velikog molitvenika i cudotvorca nasih dana" - znaci proslavljen za zivota, a ne ides na svetu goru kod nekog starca kao sto nam se sada nudi, nego je ovaj boziji sasud bio svuda, ne samo u kronstatu, i Bog je kroz njega delovao za zivota, sto njegovom sluzbom u crkvi, sto van radnog vremena da kazemo, 100-ine primera sa imenom prezimenom, znaci nema sansi da je sve iskonstruisano i da je lazni svetitelj - ja sam bio fasciniran kada sam citao, i onda se bunim kada se fabrikuju lazni svetitelji,a vidis konkretno da Bog NIJE DELOVAO KROZ NJIH, a takvih i mi imamo koliko hoces

po nekim realnim kriterijumima, takav se jednom u nekoliko 100-ina godina radja, dakle istinski Boziji sasud, a ne lazni kao sto nam se nude,a vidis da nemaju niukakva cuda i da prakticno nista znacajno nisu ostvarili, nego kao ajde da pravimo od njih kult sveca

da se kojim slucajem zamonasio, otisao u osamu kelije, rusija bi bila uskracena za mnoga cuda kako buklet koji sam imao kaze, "velikog molitvenika i cudotvorca nasih dana" - znaci proslavljen za zivota, a ne ides na svetu goru kod nekog starca kao sto nam se sada nudi, nego je ovaj boziji sasud bio svuda, ne samo u kronstatu, i Bog je kroz njega delovao za zivota, sto njegovom sluzbom u crkvi, sto van radnog vremena da kazemo, 100-ine primera sa imenom prezimenom, znaci nema sansi da je sve iskontruisani i da je lazni svetitelj - ja sam bio fasciniramn kada sam citao, i onda se bunim kada se fabrikuju lkazni svetitelji,a vidis konkretno da Bog NIJE DELOVAO KROZ NJIH, a takvih i mi imamo koliko hoces
Наравно, не спорим га ја као великог Светитеља. Само кажем да његов пример (да је живео са женом али да нису упражњавали брак и да су живели ко брат и сестра) није мерило за све хришћане.

Брак није ништа мање вредан од монаштва. Сваки пут, на свој начин, води ка Богу. Самим тим, полност у браку је здрава и освештана и нема потребе да се не упражњава.

da se kojim slucajem zamonasio, otisao u osamu kelije, rusija bi bila uskracena za mnoga cuda kako buklet koji sam imao kaze, "velikog molitvenika i cudotvorca nasih dana" - znaci proslavljen za zivota, a ne ides na svetu goru kod nekog starca kao sto nam se sada nudi, nego je ovaj boziji sasud bio svuda, ne samo u kronstatu, i Bog je kroz njega delovao za zivota, sto njegovom sluzbom u crkvi, sto van radnog vremena da kazemo, 100-ine primera sa imenom prezimenom, znaci nema sansi da je sve iskonstruisano i da je lazni svetitelj - ja sam bio fasciniran kada sam citao, i onda se bunim kada se fabrikuju lazni svetitelji,a vidis konkretno da Bog NIJE DELOVAO KROZ NJIH, a takvih i mi imamo koliko hoces

po nekim realnim kriterijumima, takav se jednom u nekoliko 100-ina godiuna radja
Још док је био жив народ је у најудаљенијим крајевима Русије уз иконе држао слике оца Јована Кронштатског.

Наравно, не спорим га ја као великог Светитеља. Само кажем да његов пример (да је живео са женом али да нису упражњавали брак и да су живели ко брат и сестра) није мерило за све хришћане.

Брак није ништа мање вредан од монаштва. Сваки пут, на свој начин, води ка Богу. Самим тим, полност у браку је здрава и освештана и нема потребе да се не упражњава.
Свети Јован је изузетак, али брак је за слабије како кажу и Господ и свети апостол Павле.

Још док је био жив народ је у најудаљенијим крајевима Русије уз иконе држао слике оца Јована Кронштатског.
pa to kazem, imao je rezultate molitvi, mnogi isceljeni, a ovo danas je foliraza, kao i mnoga zitija, izmisli se neka glupost kao ti npr. sto nam nudis za onog patrijarha, zena dobila 3 dete, i kao ajde - tesko gedo, ovaj je imao na 100-ine pravih cuda koja je nemoguce sve izmisliti, i onda, po meni,. glupo je spustati kriterijume

Нисам тврдоглав, причам ти истину. Хајд реци ми, које је чудо прво Христос учинио и где?
Идем се помолити пре спавања. Ујутро идем у цркву. Лаку ноћ. Нек ти Зилот или Маки објашњавају. Уморан сам сад.

Исто као када си био запео да анални и орални секс нису грех.
Брачна постеља је чиста, Свети Апостол се тиме не бави, јер је, поред свега, био културан човек.
За разлику од неких набеђених ,,духовника".

Нисам тврдоглав, причам ти истину. Хајд реци ми, које је чудо прво Христос учинио и где?
da ne hule ljudi, poenta je da po vaskrsenju nece se ljudi udavati i zeniti, a sad je tako kako je, niko tebe ne sudi, ne bi smeli, samo kazu da je to njihovo podvig
ja licno ne mislim da je monastvo podvig, pa nisu apostoli isli u osamu i monastvo, nego medju ljude, ali pusti ovu dvojicu, oni znaju vec sta ja mislim i o njima

Неће бити свадби и венчања. Ни трубача. :D

Али, ко је у животу био у браку, зашто мислиш да и тамо неће бити.?
zato sto ga neces konzumirati kao sada, mozes kao ovaj kronstatski za zivota da budes brat sa svojom zenom
zapazi Crkva nevesta, Hristos zenik - to ti je duhovno,a ne fizicko, pa shvati, nema ti druge nego da shvatis, pa namerno je tako odredjeno zenik-nevesta da bi MORAO DA SHVATIS... a vidis i sam i na religiji vas/ih ima koji se prav[it]e i nece[te] da shvat[it]e sto vam/im se objasnjava, a ovde moras

zato sto ga neces konzumirati kao sada
zapazi Crkva nevesta, Hristos zenik - to ti je duhovno,a ne fizicko, pa shvati
Да, брак је често у Библији и духовна слика.
Питам се само, зашто баш брак ако је тако лош, и ако је пет пута испод монаштва?

Чак шта више брак се у Библији више пута помиње позитивно од девствености. Што не значи да ни она није света, далеко од тога.

Него, како ће се конзумирати?

Океј, али зашто би конзумирање брака био проблем? Полност није грех, напротив сама снага те енергије потврђује нам да ју је Бог баш и створио да буде толико јак да би зближила човека и човевчицу и да би се рађала деца.
Страст у браку је добра, освештана.

Поштујем избор Светог Јована, али Свети Козма Етолски је друкчије говорио:

Pogledajte prilog 1621155
Ово је чист фалсификат неког тешког јеретика... Вероватно савременог, из Грчке ЛЏБТ Содоме и Гоморе

Не, брак је од почетка створен.
Свети Апостол нигде није рекао да су слабији који су у браку.
Смири се приплодни Јеврејине, не знаш колико си уништен грехом као и сваки приплодњак, да би и просте богословске тајне разумео...

Вама приплоднима је забрањена догматика и катедра учитељска

Питам се само, зашто баш брак ако је тако лош, и ако је пет пута испод монаштва?
pa jel sam im sad vratio, monastvo je za slabice, ne mozes da odolis iskusenjima, i onda ides u osamu kelije negde na kraj sveta
Него, како ће се конзумирати?
pa, nikako, samo se uzima slika da smo jedno u Hristu.

kao u seksu, pravi se poredjenje tog JEDNOG,ne umire ni 1 deo tog jednog da bi se regenerisao, nema razmnozavanja ako je vecni zivot itd

Luka 20,35-36 A koji se udostojiše dobiti onaj vek i vaskrsenje iz mrtvih, niti se žene niti udaju, jer više ne mogu umreti, jer su kao andjeli, i sinovi su Božiji kada su sinovi vaskrsenja

pitaju ga jese cija ce da bude zena, misleci ko ce da je krese ako je imala vise brakova, cak 7, na onom svetu, a ne bi valjalo da se redjaju?
Luka 20,33O vaskrseniju dakle koga će od njih biti žena? jer je ona sedmorici bila žena.

dulence,. a jel neces sad saznavsi ovo da predjes u islam? e, nemo' ja da budem kriv, d'ispadne da sam te oterao

Смири се приплодни Јеврејине, не знаш колико си уништен грехом као и сваки приплодњак, да би и просте богословске тајне разумео...

Вама приплоднима је забрањена догматика и катедра учитељска
Да видимо ми шта кажу Сабори Православне Цркве:

У првој одлуци помесног Гангрског сабора каже се:“ Ако ко куди брак и гнуша се жене верне и благочестиве, која са својим мужем живи, ако је куди и вели да она не може у Царство ући: да буде под клетвом“ (тј. да се искључи из Цркве). А у 14. правилу пише: “ Ако која жена остави мужа и усхтедне да се од њега раздвоји, гнушајући се брака – да буде под клетвом, а девственик који се буде гордио и уздизао изнад брачника – да буде под клетвом“.

Дакле,Црква је јасна - девственици који се уздижу изнад брака да буду под клетвом .

Бог је рађање прогласио светим, ко сте ви, гордељиви зилоти, да оспоравате Његову Вољу??

@Maki!

Закључај тему... И не отварају на силу сплачином од наслова, нема И између аскезе и брака, већ само против, са изнимком у два случаја...

Протестантизам рајског скотињарења Адама и Еве нам не треба на крстарици, довољан је у екуменизму, Талмуду и сатанизму...

Back