Брак и аскеза у православљу

Његов нагласак је на духовној посвећености и спремности да се жртвује ради вишег циља — ради Божијег Царства.
Наравно, наравно. Али и та иста духовна посвећеност постоји и у браку.
Међутим, постоје људи који су уверења да је брак сувише ,,физички" да је самим тим недухован или да бар људи не могу постићи истинску духовност у њему. Зато саветују људе у браку да живе као да нису и браку. Мужеве и жене да не спавају заједно, да живе као брат и сестра (дакле, без полних односа, без страсти, без ичега) и да се састану евентуално само ако желе децу.
Постоје такви ,,духовници" који таква учења шире у Православљу. Мислим да су то јако неправославна учења и да заправо припадају корпусу јеретичких манихејских учења које је наша Света Црква осудила.

Да, у праву си. Погледајмо сада твоју анализу.

Тачно. Овде се говори и импотеним људима. Или који имају други неки проблем због кога не могу да ступе у брак и упражњавају полне односе.

Тачно. Слажем се.

Тачно. Овде се говори о монаштву. Људи који су монаси су ти који су се ушопљили ради Царства. И овај стих и јесте тај на коме ми православни темељимо оправданост монаштва.

Е сад, у вези мог коментара који си цитирао, ја нисам говорио о монасима, нисам пак ни говорио о свештеницима који живе безбрачно, већ сам говорио о људима који су у браку, а тај брак ипак не конзумирају.
Зашто? За то нема оправданости. Јер, Христос нигде није људима у браку забранио да исти конзумирају. Нити им је рекао да живе у браку ко брат и сестра.
Напротив, Свети Апостол Павле каже да муж и жена указују један другоме дужну љубав и да се не забрањују један другоме, сем по договору.
Брак је Христос такође благословио као један од путева ка Богу, самим тим и полни однос у браку је благословен и нема сметње да се исти не упражњава.
Ако су људи решили да буду девстени Христа тј. Царства ради, нека иду у монахе. Али, по учењу Цркве, и људи који живе у браку, у складу са Христом, иако имају полне односе, такође су девстени и чисти јер брачна постеља је чиста.

Дакле, не видим ниједан једини разлог ни из чега што је речено у овом пасусу да људи који ступе у брак не упражњавају однос и живе као брат и сестра. Ако не желе да имају полне односе, ако желе да живе девствено (мада, и у браку су људи девствени иако имају нормалан полни однос) не треба да улазе у брак. Јер, на крају, Христос каже:

Видиш колико је велика Мудрост Божанска Христова. Он каже ,,ко може нек прими", неко овако, неко онако.
То значи да и брак и девственост стоје на истом путу и то значи да нико не треба да себе сили да иде једним од та два пута, ако исти не може да изнесе.
То конкретно значи, не иди у монахе ако ниси за то, не сили се, него буди у браку јер и он је добар пут ка Богу. Исто тако, не буди у браку ако желиш бити девствен, не сили себе да имаш брак а да га не конзумираш у потпуности.

Ко може примити, нека прими. Кључна реченица овога пасуса. Монаштво је један вид служења Богу, брак је други вид. Оба вида, иако наизглед различита, доста су слична, оба воде ка Богу. Али, исто тако, за који год пут се човек определи мора живети у складу са њима, не сме себе силити без разума и бити у браку, а не конзумирати га. Или бити монах а чинити разврат.
То је поента .
То у вези брака се слажем уништена је институција брака и породице. Породица је основна ћелија друштва. Од породица настају братства симбиозом братстава племена или народи.
Кад нам је уништена основна ћелија друштва , народа , нације не можемо боље очекивати од овога нити се надати бољем потомству од Бога. Бог је пасиван према човеку очекује први корак од њега а он ће нсправити наредних 10.

Не труди се муслиману да објашњаваш виши смисао брака - светост...

Тај даље од зоолошке логике морално не добацује...
Сва твоја ,,узвишеност" своди се на вређање и етикетирање других који не мисле као ти.

Сва твоја ,,узвишеност" своди се на вређање и етикетирање других који не мисле као ти.
Па ти и јеси вере ко мујага и жид, чим си се и у рају гостио браком... Вероватно и награду о 72 женке у рају очекујеш...

Па ти и јеси вере ко мујага и жид, чим си се и у рају гостио браком... Вероватно и награду о 72 женке у рају очекујеш...
Ни са овом једном не могу да изиђем на крај, а камоли 72. Мани ме тога. :D

Наравно, наравно. Али и та иста духовна посвећеност постоји и у браку.
Међутим, постоје људи који су уверења да је брак сувише ,,физички" да је самим тим недухован или да бар људи не могу постићи истинску духовност у њему. Зато саветују људе у браку да живе као да нису и браку. Мужеве и жене да не спавају заједно, да живе као брат и сестра (дакле, без полних односа, без страсти, без ичега) и да се састану евентуално само ако желе децу.
Постоје такви ,,духовници" који таква учења шире у Православљу. Мислим да су то јако неправославна учења и да заправо припадају корпусу јеретичких манихејских учења које је наша Света Црква осудила.
Može se biti svetitelj i u braku. I ako spavaš sa ženom.

Ма како да не..😂 чим ступиш тамо зна се ко си где си био шта си размишљао као ембрион ако ниси вредан нећеш ни ступити тамо.
А, не, не. Ово је зилот у питању. Он ће Господу да одговори: Чек', чек', то није по канону овог васељенског сабора, оног помесног сабора, стани ти да ја теби судим а не ти мени! Сад је малопре отишао неки адвентиста у рај а мене не познајеш. Ти требаш мени да одговараш а не ја теби!

Тако ће и папа кад умре доћи пред Господа и рећи: де ти иди на годишњи одмор да ја преузмем посао!
+++
Власти на земљи је мало, треба и горе владати.
+++
Питаће Бог папу има ли оверену пуномоћ код нотара да је Његов заменик на Земљи.

Poslednja izmena:
Дуле, ти и јеси већ напола светац. Супротставио си се родитељима и оженио Ромкињу. Значи да су ти важнији Божији закони од људских заблуда. Господ каже: нема више Србин, Румун, Пољак, нема више мушко, женско, сви су једно у Христу.
Буди веран жени и добар и ето те сутра у Царству небескоме.
Наравно мораш онда се молиш Богу, постиш бар мало, исповедаш, причешћујеш

Poslednja izmena:
А, не, не. Ово је зилот у питању. Он ће Господу да одговори: Чек', чек', то није по канону овог васељенског сабора, оног помесног сабора, стани ти да ја теби судим а не ти мени! Сад је малопре отишао неки адвентиста у рај а мене не познајеш. Ти требаш мени да одговараш а не ја теби!
Не баљезгај католику...

Да, након што су дали завете да им више жене не буду, већ сестре у подвигу против жеља телесних и надменог житија
Такви завети се не дају у браку, ти просто измишљаш и пришиваш своју манихејску логику Православљу.

Back