Брак и аскеза у православљу

dulesrbenda

Legenda
Poruka
68.711
Мислим на верске поглавице који су калуђери.
Владике су само један део Цркве. И попови су Црква и они могу да се жене . Брак и полност су благословени. Асексуалност је чак и прекршај за верника у браку јер Апостол позива супружнике да указују један другом дужну љубав.

Владике су само један део Цркве. И попови су Црква и они могу да се жене . Брак и полност су благословени. Асексуалност је чак и прекршај за верника у браку јер Апостол позива супружнике да указују један другом дужну љубав.
Вама "сексуалнима" је забрањено да вршите проповед духовно чвршћима од себе...

Глупо је да ви са подвижничког дна православља држите катедру аскетама о томе шта је шта и колико вреди ...

Асексуалност је врх аскетства..
Пут монаштва је равноправан Пут ка Богу као и Пут Брака!
И један и други су добри,али не треба човек у браку да живи ко аскета, нити обратно.
Равноправни путеви, али сваки својим специфичностима.

И један и други су добри,али не треба човек у браку да живи ко аскета, нити обратно.
Монаштво је изнад брака. Брак је за слабиће.

Поздравили смо, свако са свог нивоа духа...

Ви фарисеји жељни комплимената и алергичним на добронамерно подсећање о нетрубљењу о својој врлини - хвалоспевима...

А ми који знамо како је Бог заповедио да се даје милостиња - у правом Хришћанском духу, од кога сте фарисејски запенили, у хору са мухамедунцима...
Ниси поздравио него си одмах осуо паљбу по Цркви.
Нико није жељан похвала, Црква је то урадила јер је то њена дужност а не због похвала .

Зачепи своја приплодномислећа уста убоги мирјанине...

Монаштво и брак су неупоредиви... Брак је два места иза монаштва у Православљу, чак се и удовишто више цени од брака у православљу

Није истина. Причаш глупости.
Истина је. Брак је Света Тајна, установљен је још у Рају.
Адам и Ева су први супружници.

Бог је прво рекао ,,рађајте се и множите", шта мислиш како би то радили, простом деобом? :D

Истина је. Брак је Света Тајна, установљен је још у Рају.
Адам и Ева су први супружници.

Бог је прво рекао ,,рађајте се и множите", шта мислиш како би то радили, простом деобом? :D
Брак је света тајна, као што је и исповест, ради "прања нечега" што и није толико за јавну причу и хвалисање...

Адам и Ева нису били предвиђени за секс. То је дошло тек са падом. Кад буде свеопште васкрсење неће бити сексуалности. Биће духовна тела. Не духови, него продуховљена.
Како би се онда размножавали? Простом деобом? :D

То у манихејству богоборном, а не у Православљу.

Бог је установио брак још у рају.
Ти си болестан од јеврејства...

Брак није постојао пре изгнања из раја протестанту, тек након греха се јавља брак...

Како би се онда размножавали? Простом деобом? :D
Па простом деобом Адама је настала Ева незналицо...

Јел требо неко Адаму да настане Ева, или Богу да настане Адам Ни из чега?

Брак није постојао пре изгнања из раја протестанти, тек након греха се јавља брак...
Зато ће оставити човек оца свог и матер своју, и прилепиће се к жени својој, и биће двоје једно тело. 1 Мој. 2:24

То је речено пре пада, дакле, брак је установљен пре пада. Христос касније цитира тај део када говори о браку и каже да је тако било од почетка, дакле, од стварања.

Па простом деобом Адама је настала Ева незналицо...

Јел требо неко Адаму да настане Ева, или Богу да настане Адам Ни из чега?
Бог је створио Адама, касније Еву од његовог ребра. То је Његово дело.

Међутим, њима је Он заповедио да се они размножавају. Питање- како би то чинили?

Он и жена су живели као брат и сестра.
Њихов лични избор, али уоште није мерило за све хришћане.
Чак, не знам зашто су се уоште узечи, ако су тако живели?

Не негирам ја Светог Јована далеко било, али такав живот могао је да живи и као монах није морао да ступа у брак.

Њихов лични избор, али уоште није мерило за све хришћане.
Чак, не знам зашто су се уоште узечи, ако су тако живели?

Не негирам ја Светог Јована далеко било, али такав живот могао је да живи и као монах није морао да ступа у брак.
Не, он је хтео да делује у свету.

Back