Citat"Скопје, 1 декември (МИА) - Република Македонија нема да биде првата земја што ќе ја признае независноста на Косово. Ние немаме намера да ја прејудицираме одлуката на НАТО и ЕУ, туку да ја следиме нивната политика. Тоа е единствениот логичен редослед на чекори што можеме да го спроведуваме, изјави македонскиот претседател Бранко Црвенковски по средбата со косовскиот претседател Фатмир Сејдиу, кој денеска престојува во еднодневна посета на Македонија.
Црвенковски рече дека „ние сме непосредни соседи и силно сме заинтересирани како тој процес ќе се одвива и како да се дојде до едно решение што ќе гарантира трајна стабилност во регионот“.
Тој истакна дека на средбата со косовскиот претседател уште еднаш го повторил ставот на Република Македонија, а тоа е дека Македонија го поддржа планот на Марти Ахтисари, исто како што ја поддржа и новата рунда на преговори меѓу Белград и Приштина под покровителство на Тројката.
-Посакуваме целиот процес да заврши со резолуција на Советот за безбедност но, ако тоа од кои било причини не се случи, Република Македонија како земја кандидат за членство во Европската унија и НАТО, ќе ја следи заедничката усогласена политика на Алијансата и ЕУ, истакна македонскиот претседател."
E kad vidim kako su vam verodostojni izvori na kojima je i pocela cela tema,covek da vas zali kako vas lazu.A da budem "brat" sa pojedinim pljuvacima po ovom forumu-hvala ne bih nisam toliki mazohista.
Mali podsetnik: ono BJR sto neki toliko vole da pomenu je zasluga "brace" grka sa kojima ste u velikoj ljubavi pa da vas necudi sto mi je vaznija sudbina moje zemlje nego neke tudje.Nesto nemam razumevanje za saveznistvo Srbije sa jednim od najvecih neprijatelja Makedonije.Ali, da, boli samo po svojim ledjima a ne i po tudjim.