Božji zakon - 10 Božjih zapovesti i apostoli

Гром

Domaćin
Poruka
4.271
Koji Isus? Onaj koji zna sto i otac ili onaj koji ne zna sto i otac?
Treba imati jako dobro sećanje da bi se posle dvadesetak godina napisalo ono šta je Hristos govorio, pa imamo slučajeve da dva jevanđelista isti događaj opisuju različito. E sad da li je Hristos rekao da ni sin ne zna ili je jevanđelista tako shvatio, pitanje je. Svako u Pismu nađe ono šta njemu paše i posle je uveren da je Hristos govorio baš ono šta je on razumeo. Ali kad se gleda suština onoga šta nam Biblija govori, može se otkriti da nam sledi rađanje jednog novog čoveka. Čovečanstvo je žena koja će roditi muško sina. I vreme u kome se nalazimo je vreme porođajnih muka žene koja treba da rodi. Depresija, beznađe, nedostatak smisla drmaju celo čovečanstvo, kako ovde kod nas, tako i u najbogatijim zemljama, Evo Siniša Mihajlović; leukemija je bolest nedostatka smisla, On koji je imao toliko bogatstvo, ostvario se kao fudbaler, trener, porodica....A ipak je njegov život patio od nedostataka smisla, A Kako se smisao kaže na grčkom, Da nije možda LOGOS. Reč koja se prevodi kao Reč, Um, Smisao i ima još nekoliko značenja,
A kakav je taj novi čovek koji će se roditi kada prođu ove porođajne muke? To će biti čovek logos, čovek koji će svoje zadovoljstvo nalaziti u smislu umesto kao do sada u ispunjavanju telesnih zadovoljstava. Uživajući u hrani, piću, zabavi, alkoholu drogi, kome je to smisao života, neko nalazi smisao života u radu ali i to prolazi jer će roboti raditi sve ljudske poslove. Velika depresija i besmisao će pogoditi čovečanstvo naviklo na materijalno izražavanje sebe, I u toj depresiji i beznađu ljudi će početi da uče kako da u smislu nađu zadovoljstvo, kako smislom da obogate svoj život, naučiće da osmišljavaju svoj život.. Logos (Smisao) će postati njihov vođa i lider. I tako će Drugi hristov dolazak biti izražen kroz smisao koji će vladati na Zemlji, Takav će biti drugi dolazak LOGOSA na zemlju.
A svi oni koji očekuju dolazak nekog lika sa neba ovog iznad naših glava će se grdno prevariti jer su bukvalno tumačili reči u Svetom Pismu

robivek

Domaćin
Poruka
4.272
Odlično braniš svoju zabludu, svojstveno za jednog inteligentnog čoveka koji neće naslediti carstvo nebesko, Carstvo nebesko je namenjeno prostim ljudima a ne intelektualcima, prosti ljudi nemaju takav kapacitet da odbrane svoju zabludu
Ma sta kazes,pa nije valjda da si dosao na ideju da Bog diskriminira ljude s tim sto je onima koji su , po nekom ljudskom kriterijumu,intelegentniji ( Bibliski termin - mudrima) ulaz u Carstva Nebeskog zabranjen...!??
...cudi me samo kako ti nije palo na pamet da je upravo Bog Taj koji ljudima u toku njihovog zivota daje dodatnu mudrost i uopste znanja...!?
Evo ti Bibliskog dokaza ( konkretan primer u zivotu jednog vernika):

1 Car.4,29-31:
"...I Bog dade mudrost Solomunu i razum vrlo velik i srce prostrano kao pijesak na brijegu morskom.
Jer mudrost Solomunova bijaše veća od mudrosti svijeh istočnijeh naroda i od sve mudrosti Misirske.
Mudriji bijaše od svakoga čovjeka, i od Etana Ezraita i od Emana i od Halkola i od Darde, sinova Maolovijeh; i razglasi se ime njegovo po svijem narodima unaokolo..."

Kao sto se jasno vidi iz citata, Bog je Taj koji ljudima daje ono sto ti nazivas "intelegencijom" ( mudrost,razum) stoga ono sto definise ishod coveka po pitanju vecnosti jeste KAKO CE TU MUDROST DOTICNI KORISTITI U SVOM ZIVOTU !!!
...ljudi svoju intelegenciju mogu koristiti za kriminal ali i za legitimne aktivnosti u zivotu od kojih se definitivno ne trebaju stideti nego velicati Boga i slaviti Ga za sva ta iskustva koja im je omogucio i upravo iz tog razloga mudrost,znaje,elokventnost i t.d. sami po sebi nisu hendikep po pitanju vecnog zivota !!!

P.S. inace ja ne branim SVOJE nego iznosim Biblijsko stanoviste i to argumentiram konkretnim dokazima iz Svetog Pisma

Poslednja izmena:

Гром

Domaćin
Poruka
4.271
Ma sta kazes,pa nije valjda da si dosao na ideju da Bog diskriminira ljude s tim sto je onima koji su , po nekom ljudskom kriterijumu,intelegentniji ( Bibliski termin - mudrima) ulaz u Carstva Nebeskog zabranjen...!??
...cudi me samo kako ti nije palo na pamet da je upravo Bog Taj koji ljudima u toku njihovog zivota daje dodatnu mudrost i uopste znanja...!?
Evo ti Bibliskog dokaza ( konkretan primer u zivotu jednog vernika):

1 Car.4,29-31:
"...I Bog dade mudrost Solomunu i razum vrlo velik i srce prostrano kao pijesak na brijegu morskom.
Jer mudrost Solomunova bijaše veća od mudrosti svijeh istočnijeh naroda i od sve mudrosti Misirske.
Mudriji bijaše od svakoga čovjeka, i od Etana Ezraita i od Emana i od Halkola i od Darde, sinova Maolovijeh; i razglasi se ime njegovo po svijem narodima unaokolo..."

Kao sto se jasno vidi iz citata, Bog je Taj koji ljudima daje ono sto ti nazivas "intelegencijom" ( mudrost,razum) stoga ono sto definise ishod coveka po pitanju vecnosti jeste KAKO CE TU MUDROST DOTICNI KORISTITI U SVOM ZIVOTU !!!
...ljudi svoju intelegenciju mogu koristiti za kriminal ali i za legitimne aktivnosti u zivotu od kojih se definitivno ne trebaju stideti nego velicati Boga i slaviti Ga za sva ta iskustva koja im je omogucio i upravo iz tog razloga mudrost,znaje,elokventnost i t.d. sami po sebi nisu hendikep po pitanju vecnog zivota !!!

P.S. inace ja ne branim SVOJE nego iznosim Biblijsko stanoviste i to argumentiram konkretnim dokazima iz Svetog Pisma
Inteligencija nije mudrost i razum, Inteligencija je samo leva moždana hemisvera, A gde je desna, Pa gde je tu čeoni režanj zadužen za razumne odluke?
Intelekt je protivnik Božiji, onaj koji se trudi da mi ne čujemo ostale delove svog uma, da ne čujemo glas razuma koji dolazi od čeonog režnja i ideje koje dolaze od naše desne moždane nemisvere.
Čovek poput tebe koji se oslanja samo na intelekt postaje neprijatelj božiji i protivnk svake razumne ideje, a budući da je vrlo inteligentan to on biva zavaran od svog intelekta da je razuman i mudar.
Takav onda ubeđen u svoju mudrost pokušava i druge da ubedi u to što mu zahvaljujući inteligenciji i polazi za rukom, Tako ljudi bivaju zavarani od inteligentnih ljudi da poštuju Boga na pogrešan način.
Jer pogledajmo ko su bili neprijatelji Hristovi; fariseji, sadukeji, zakonici, sve ljudi obrazovani i inteligentni a nesposobni da čuju poruku koju je on doneo.
Intelektualci su fariseji modernih dana, takođe ubeđeni u svoju nepogrešivost,mudrost i razum

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
Odlično braniš svoju zabludu, svojstveno za jednog inteligentnog čoveka koji neće naslediti carstvo nebesko, Carstvo nebesko je namenjeno prostim ljudima a ne intelektualcima, prosti ljudi nemaju takav kapacitet da odbrane svoju zabludu
Ti si to pomesao.
Pod prostima ti u stvari podrazumrvas glupim, neunalicama.
Comneko poznaju svoju veru po tebi nece biti spasen.
Po tebi mora da ostane neznalica.
Ocigöedno nisi razumio

robivek

Domaćin
Poruka
4.272
Čovek poput tebe koji se oslanja samo na intelekt postaje neprijatelj božiji i protivnk svake razumne ideje, a budući da je vrlo inteligentan to on biva zavaran od svog intelekta da je razuman i mudar.
Kako to mislis da se ja oslanjam SAMO NA INTELEKT kad sve vreme iznosim iskljucivo Bibliske dokaze u prilog svake svoje teoloske tvrdnje...!?
Pa jesam li ja taj koji filozofira,koji umalo sto ne iznosi kompletnu anatomiju mozga (pa leve pa desne hemisfere i t.d.) ili si to ti ?

I kako se postaje neprijatelj Bozji - jel' tako tako sto priznajes Isusa Hrista za svog licnog spasitelja,tako sto se trudis da budes poslusan Njegovim zapovestima ukljucujuci i onih deset sa kamenih ploca...?
Dali se neprijatelj Bozji postaje tako sto ces i dalje postovati Bozju izricitu zapovest da ljudi prave razliku u mesnoj ishrani u smislu cisto/necisto ...?
Jel se po tebi postaje Bozji neprijatelj ako li jos uvek smatras da su zoofilija i homoseksualnost gad pred Bogom i da je to ljudima zabranjeno...!?

Izvini prijatelju ali smatram da si uvelikom pogresio jer se,bar po meni,neprijatelj Bozji postaje ukoliko se radi upravo suprotno ovome sto sam naveo !!!

Evo ti Bibliskog dokaza:

Jak.4,2-4:
"...Želite i nemate; ubijate i zavidite, i ne možete da dobijete; borite se i vojujete, i nemate, jer ne ištete.
Ištete, i ne primate, jer zlo ištete, da u slastima svojijem trošite.
Preljubočinci i preljubočinice! ne znate li da je prijateljstvo ovoga svijeta neprijateljstvo Bogu? Jer koji hoće svijetu prijatelj da bude, neprijatelj Božij postaje..."

Kao sto se jasno vidi,u ovoj prilici se apostol obraca onima koji tendenciozne prestupaju Bozji zakon,cak je naveo i nekoliko kategorija prestupa i poentira da upravo takvi,koji izmedju ostalog zele i praktikuju SVETSKE MORALNE STANDARDE - takvi postaju NEPRIJATELJI BOZJI !!!

Гром

Domaćin
Poruka
4.271
Kako to mislis da se ja oslanjam SAMO NA INTELEKT kad sve vreme iznosim iskljucivo Bibliske dokaze u prilog svake svoje teoloske tvrdnje...!?
Pa jesam li ja taj koji filozofira,koji umalo sto ne iznosi kompletnu anatomiju mozga (pa leve pa desne hemisfere i t.d.) ili si to ti ?

I kako se postaje neprijatelj Bozji - jel' tako tako sto priznajes Isusa Hrista za svog licnog spasitelja,tako sto se trudis da budes poslusan Njegovim zapovestima ukljucujuci i onih deset sa kamenih ploca...?
Dali se neprijatelj Bozji postaje tako sto ces i dalje postovati Bozju izricitu zapovest da ljudi prave razliku u mesnoj ishrani u smislu cisto/necisto ...?
Jel se po tebi postaje Bozji neprijatelj ako li jos uvek smatras da su zoofilija i homoseksualnost gad pred Bogom i da je to ljudima zabranjeno...!?

Izvini prijatelju ali smatram da si uvelikom pogresio jer se,bar po meni,neprijatelj Bozji postaje ukoliko se radi upravo suprotno ovome sto sam naveo !!!

Evo ti Bibliskog dokaza:

Jak.4,2-4:
"...Želite i nemate; ubijate i zavidite, i ne možete da dobijete; borite se i vojujete, i nemate, jer ne ištete.
Ištete, i ne primate, jer zlo ištete, da u slastima svojijem trošite.
Preljubočinci i preljubočinice! ne znate li da je prijateljstvo ovoga svijeta neprijateljstvo Bogu? Jer koji hoće svijetu prijatelj da bude, neprijatelj Božij postaje..."

Kao sto se jasno vidi,u ovoj prilici se apostol obraca onima koji tendenciozne prestupaju Bozji zakon,cak je naveo i nekoliko kategorija prestupa i poentira da upravo takvi,koji izmedju ostalog zele i praktikuju SVETSKE MORALNE STANDARDE - takvi postaju NEPRIJATELJI BOZJI !!!
Jedno je očigledno, ti slušajući svoj intelekt i njegove interpretacije nisi u stanju da čuješ glas razuma niti da čuješ ideje koje dolaze od desne moždane hemisvere, Stoga si slep da razumeš Bibliju koja afirmiše korištenje celog mozga a ne samo intelekta. Zato ni mene ne razumeš, jer ne možeš da izađeš iz okova znanja u kojima te tvoj intelekt drži. Farisejima je Hristos rekao da kad bi bili slepi ne bi imali greha ali budući da govore da vide njihov greh ostaje, Tako i ti hvaleći se da poznaješ Bibliju ne vidiš da si slep za poruku koju ona donosi

Гром

Domaćin
Poruka
4.271
Ne.
Vec sam samo prepricao sta si rekao.
Verovatno si to tvrdio ne svesno.
Ti si prepričao ono šta je tebi tvoj intelekt kazao da sam ja rekao. ti nisi ni čuo šta sam ja rekao. Tvoja precepcija onoga šta sam rekao dolazi kao interpretacija tvoga intelekta, A ja to nisam rekao. da bi mene razumeo i ti kao i robivek treba da čuješ i ostale delove mozga, treba da čuješ boga koji živi u tebi a koga ne možeš da čuješ jer tvoj intelekt, heruvim zaklanjač ga uspečno zaklanja svojim interpretacijama

robivek

Domaćin
Poruka
4.272
Jedno je očigledno, ti slušajući svoj intelekt i njegove interpretacije nisi u stanju da čuješ glas razuma niti da čuješ ideje koje dolaze od desne moždane hemisvere, Stoga si slep da razumeš Bibliju koja afirmiše korištenje celog mozga a ne samo intelekta.
U redu doktore- filozofu,jel mozemo se sad vratiti na teologiju ?

Zato ni mene ne razumeš, jer ne možeš da izađeš iz okova znanja u kojima te tvoj intelekt drži.
Hmmm,bojim se zapravo da ni ti samog sebe ne razumes stoga nije fer optuzivati drugo sto ne mogu to isto... :kafa:

Farisejima je Hristos rekao da kad bi bili slepi ne bi imali greha ali budući da govore da vide njihov greh ostaje,
Tako je a jel ti uopste razumes sto je On to rekao ili ti prsti samo onako kuckaju po tastaturi pa sta bude nek bude...!?
Fariseji su znali sadrzinu Pisma ali su smatrali da imaju prava da ga nadogradjuju njihovim idejama stoga su obicnom narodu nalagale razno-raznih opterecivanja koja su im samo tezavale sprovodjenje pisanih zapovesti u izvornoj formi.
Fariseji su ocekivali da im se ljudi "klonu s puta",da im ukazivaju razne pocasti sto su oni bili "toliko duhovni", bili su licemerni i nepravdoljubivi sto se moglo videti kada su doneli zenu uhvacenu u preljubu "samu sa sobom" ( dakle nisu doveli preljubnika) i najbitnije - ODBVACILI SU ISUSA HRISTA !!!

Za razliku od njih,ja nikada nisam trazio ili ocekivao takvo nesto od bilo koga,ljudima nikada nisam govorio svoje teoloske izmisljotine nego sam citirao Bibliske zapovesti ONAKVE KAKVE SU ZAPISANE, bez ikakvog dodatnog tumacenja , u principu nikada ne poddrzavam nepravdu i prihvacam Isusa Hrista kao svog spasitelja !!!
I ono sto uvek kazem ponovicu specijalno za tebe - prihvacam Bozje zapovesti koje su jos uvek na snazi i trudim se da sve to postujem kako treba... i da, desava mi se cesto da moje noge klonu na tom putu i da padnem u "zivotnom blatu"i to najcesce tada kada pomislim da mi se takav duhovan pad ne moze desiti ali hvala Bogu uvek se setim gde je pravi put na kojeg se trebam hitno vratiti i pruzam ruke ka Bogu da Bi me podigao i uspravio opet na pravom putu... po meni,to je hriscanstvo,usponi i padovi na dnevnom nivou ali bez ikakvih dilema koji su pravi putevi Gospodnji...
I UPRAVO TAJ KONCEPAT POKAZUJEM I DRUGIMA KAKO ZNAM I UMEM jer verujem da svi mi trebamo ispraviti svoje puteve i konacno zakoraciti stabilnije na pravim,putevima Gospodnjim !!!

Гром

Domaćin
Poruka
4.271
U redu doktore- filozofu,jel mozemo se sad vratiti na teologiju ?

Hmmm,bojim se zapravo da ni ti samog sebe ne razumes stoga nije fer optuzivati drugo sto ne mogu to isto... :kafa:

Tako je a jel ti uopste razumes sto je On to rekao ili ti prsti samo onako kuckaju po tastaturi pa sta bude nek bude...!?
Fariseji su znali sadrzinu Pisma ali su smatrali da imaju prava da ga nadogradjuju njihovim idejama stoga su obicnom narodu nalagale razno-raznih opterecivanja koja su im samo tezavale sprovodjenje pisanih zapovesti u izvornoj formi.
Fariseji su ocekivali da im se ljudi "klonu s puta",da im ukazivaju razne pocasti sto su oni bili "toliko duhovni", bili su licemerni i nepravdoljubivi sto se moglo videti kada su doneli zenu uhvacenu u preljubu "samu sa sobom" ( dakle nisu doveli preljubnika) i najbitnije - ODBVACILI SU ISUSA HRISTA !!!

Za razliku od njih,ja nikada nisam trazio ili ocekivao takvo nesto od bilo koga,ljudima nikada nisam govorio svoje teoloske izmisljotine nego sam citirao Bibliske zapovesti ONAKVE KAKVE SU ZAPISANE, bez ikakvog dodatnog tumacenja , u principu nikada ne poddrzavam nepravdu i prihvacam Isusa Hrista kao svog spasitelja !!!
I ono sto uvek kazem ponovicu specijalno za tebe - prihvacam Bozje zapovesti koje su jos uvek na snazi i trudim se da sve to postujem kako treba... i da, desava mi se cesto da moje noge klonu na tom putu i da padnem u "zivotnom blatu"i to najcesce tada kada pomislim da mi se takav duhovan pad ne moze desiti ali hvala Bogu uvek se setim gde je pravi put na kojeg se trebam hitno vratiti i pruzam ruke ka Bogu da Bi me podigao i uspravio opet na pravom putu... po meni,to je hriscanstvo,usponi i padovi na dnevnom nivou ali bez ikakvih dilema koji su pravi putevi Gospodnji...
I UPRAVO TAJ KONCEPAT POKAZUJEM I DRUGIMA KAKO ZNAM I UMEM jer verujem da svi mi trebamo ispraviti svoje puteve i konacno zakoraciti stabilnije na pravim,putevima Gospodnjim !!!
Ovo šta ti radiš je tipično intelektualan prilaz, intelekt se bavi detalima, cepkaš moj odgovor na sitna crevca i obrazlažeš deo po deo. Znači ne vidiš suštinu onoga šta sam pokušao da opišem, A da bi video suštinu treba da čuješ desnu moždanu hemisveru koja je kod tebe zapostavljena zbog buke koju pravi tvoj intelekt povećujući se detaljima, Igramo se gluvih telefona, ili što naš narod kaže; ti u klin ja u ploču
Biblija jetakođe napisana da se vidi suština i zato je intektualci ne razumeju a uvereni su da je razumeju

robivek

Domaćin
Poruka
4.272
Ovo šta ti radiš je tipično intelektualan prilaz, intelekt se bavi detalima, cepkaš moj odgovor na sitna crevca i obrazlažeš deo po deo. Znači ne vidiš suštinu onoga šta sam pokušao da opišem, A da bi video suštinu treba da čuješ desnu moždanu hemisveru koja je kod tebe zapostavljena zbog buke koju pravi tvoj intelekt povećujući se detaljima, Igramo se gluvih telefona, ili što naš narod kaže; ti u klin ja u ploču
Biblija jetakođe napisana da se vidi suština i zato je intektualci ne razumeju a uvereni su da je razumeju
...dobro sad ,kad ti kazes da je tako onda ko sam ja da ti sporim tvoje "dijagnoze"...
..inace ja se raspisao da ti pojasnim pre svega sebe da bi me lakse skontao i tek onda ono sto mislim da znam iz Pisma ali eto,nije mi poslo za rukom stoga mi nema druge nego da se uverim da si me ti uverio jer si ti uveren da se trebam uveriti da nista ne razumem... :D

Гром

Domaćin
Poruka
4.271
...dobro sad ,kad ti kazes da je tako onda ko sam ja da ti sporim tvoje "dijagnoze"...
..inace ja se raspisao da ti pojasnim pre svega sebe da bi me lakse skontao i tek onda ono sto mislim da znam iz Pisma ali eto,nije mi poslo za rukom stoga mi nema druge nego da se uverim da si me ti uverio jer si ti uveren da se trebam uveriti da nista ne razumem... :D
Toi jeste poenta Hristovih reči upućenih farisejima koji su bili ubeđeni da oni odlično poznaju Bibiju; kad bi ste bili slepi ne bi imali greha, ali pošto govore da vide njihov greh ostaje. Prvi korak ka spoznaji biblije je shvariti da je nečije razumevanje pogrešno: tog trenutka je taj neko otvorio oči da vidi. Da si bar iskren u tome da veruješ da ništa ne razumeš, tvoje bi se oči otvorile. Ali ovako ostaje ono; kad slepac slepca vodi neće li oba pasti u jamu?

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
Toi jeste poenta Hristovih reči upućenih farisejima koji su bili ubeđeni da oni odlično poznaju Bibiju; kad bi ste bili slepi ne bi imali greha, ali pošto govore da vide njihov greh ostaje. Prvi korak ka spoznaji biblije je shvariti da je nečije razumevanje pogrešno: tog trenutka je taj neko otvorio oči da vidi. Da si bar iskren u tome da veruješ da ništa ne razumeš, tvoje bi se oči otvorile. Ali ovako ostaje ono; kad slepac slepca vodi neće li oba pasti u jamu?
https://www.facebook.com/reel/1437356300085923?s=yWDuG2&fs=e

robivek

Domaćin
Poruka
4.272
Uuuuups,opet mi "promakla"sustina - dakle po tebi ne trebam priznati da sam jos uvek slab i da realno duhovno padam ali i da ustajem oslanjajuci se na Boga nego trebam sta, velicati sebe KOLIKO SAM DUHOVAN I PROMISLJAT ( nesto u tvom stilu ) ...!?
... i po tebi takodje gresim sto kazem da znam svoje grehe jer ujedno znam i sta trebam ciniti ali eto,desi mi se pa padnem ( ovo sam "spakovao u celofanu" jer je realnost ponekad zaista mnogo gora) ...?
...i po tebi takodje gresim sto ,umesto da tebe pitam, sve to znam jer sam saznao iz Svetog Pisma i ujedno sam sve prihvatio da bude moj zivotni stil kome se trebam adaptirati u celosti,drzeci se principa TAKO RECE GOSPOD !??

Dakle ovo je pogresno i trebam odbaciti i postati onakav kao sto si ti,drsko odbacujuci Bozji zakon ??? :roll:

...pa dobro jel citas ti sta sve tvoji prsti kuckaju na tastaturi,jesi li svesan sta uopste pricas ???????????

DedaStojan

Iskusan
Poruka
5.425
Zasljepljen si idolom ko i svaki idolpoklonik.

Гром

Domaćin
Poruka
4.271
Зато, браћо моја, и ви умресте закону телом Христовим, да будете другог, Оног што уста из мртвих, да плод донесемо Богу.
Јер кад бејасмо у телу, беху сласти греховне, које закон рађаху у удима нашим да се смрти плод доноси.
А сад, умревши избависмо се од закона који нас држаше, да служимо Богу у обновљењу Духа а не у старини слова.
Шта ћемо дакле рећи? Је ли закон грех? Боже сачувај! Него ја греха не познах осим кроз закон; јер не знадох за жељу да закон не каза: Не зажели.
А грех узе почетак кроз заповест, и начини у мени сваку жељу; јер је грех без закона мртав.
А ја живљах некад без закона; а кад дође заповест, онда грех оживе,
А ја умрех, и нађе се да ми заповест би за смрт која беше дата за живот.
Јер грех узевши почетак кроз заповест превари ме, и уби ме њоме.
Тако је, дакле, закон свет и заповест света и праведна и добра.
Добро ли дакле би мени смрт? Боже сачувај! Него грех, да се покаже грех добром чинећи ми смрт, да буде грех одвише грешан заповешћу.
Јер знамо да је закон духован; а ја сам телесан, продан под грех:
Јер не знам шта чиним, јер не чиним оно шта хоћу, него на шта мрзим оно чиним.
Ако ли оно чиним шта нећу, хвалим закон да је добар.
Ако ли оно чиним шта нећу, хвалим закон да је добар.
Јер знам да добро не живи у мени, то јест у телу мом. Јер хтети имам у себи, али учинити добро не налазим.
Јер добро што хоћу не чиним, него зло што нећу оно чиним.
А кад чиним оно што нећу, већ ја то не чиним него грех који живи у мени.
Налазим, дакле закон, кад хоћу добро да чиним, да ме на зло нагони.
Rimljanima 7. 4-22

aeternum

Elita
Poruka
16.218
Mozda ti znas nesto vise ali ono sto sam zadnje od nje cuo jeste to da ona drzi '" sve devet Bozje zapovesti..." a ocito takvo "jevandjelje i propoveda. :)
Mi nismo pod Mojsijevim Zakonom nego Hristovim
a ne citas pazljivo posle sam se ispravila ne 9 nego 10 zapovesti
su deo koji je preuzet Novim Zakonom
samo sto je 4 ta zapovest preinacena
tako da moze se reci 9 ili 10 sve jedno
zavisi sta brojis
meni je bitno da znam sve zapovesti :) i
bitno sabat ne vazi za Hriscane danas
jel svaki tvoj post mora biti o sabatu?
tako da jeste 9 zapovesti od deset vaze tacnije 4 zapovest ne vazi a umesto nje vazi
Jevrejima 3:14,15 sastajanje na bilo koji dan se odnosi

da propovedan izvorno jevandjelje izvorno hriscanstvo a ne ovo danas prekrojeno :D

robivek

Domaćin
Poruka
4.272
Mi nismo pod Mojsijevim Zakonom nego Hristovim
a ne citas pazljivo posle sam se ispravila ne 9 nego 10 zapovesti
su deo koji je preuzet Novim Zakonom
samo sto je 4 ta zapovest preinacena
tako da moze se reci 9 ili 10 sve jedno
zavisi sta brojis
meni je bitno da znam sve zapovesti :) i
bitno sabat ne vazi za Hriscane danas
tako da jeste 9 zapovesti od deset vaze tacnije 4 zapovest ne vazi a umesto nje vazi
Jevrejima 3:14,15 sastajanje na bilo koji dan se odnosi

da propovedan izvorno jevandjelje izvorno hriscanstvo a ne ovo danas prekrojeno :D
Hmmm,e onda imas ozbiljnog problema jer je licno Isus bio taj koji je jasno rekao da nije dosao da kvari/menja Bozje zapovesti nego da ispuni stoga svaka zapovest koja nije ukazivala,simboliziralai ili bila sjen od Njegovog dolaska mora biti jos uvek na snazi...
...naravno,u Bibliji jeste naveden jedan globalni faktor koji ce pokusati da promeni Bozji zakon s tim sto ne samo njemu nego i svima koji ga poiddrzavaju nista dobro ne pise...!!!

jel svaki tvoj post mora biti o sabatu?
A sto meni uzimas za zlo,,ja sam se samo nadovezao Jasni koja vam je direktno rekla da je njen utisak da vi nesto mnogo i ne drzite do Bozje zapovesti pa sam je ja samo dopunio...
...i cini mi se da si se ti odmah setila konkretno 4-te zapovesti a ne ja... :D
Inace,ove moje primedbe su bile u funkciji osporavanje tvoje tvrdnje da je navodno izvorno hriscanstvo , dakle Hristovo jevandjelje, vec ispropovedano onako kako je to Isus nalozio,dakle svim narodima sirom sveta...

aeternum

Elita
Poruka
16.218
Hmmm,e onda imas ozbiljnog problema jer je licno Isus bio taj koji je jasno rekao da nije dosao da kvari/menja Bozje zapovesti nego da ispuni stoga svaka zapovest koja nije ukazivala,simboliziralai ili bila sjen od Njegovog dolaska mora biti jos uvek na snazi...
...naravno,u Bibliji jeste naveden jedan globalni faktor koji ce pokusati da promeni Bozji zakon s tim sto ne samo njemu nego i svima koji ga poiddrzavaju nista dobro ne pise...!!!

A sto meni uzimas za zlo,,ja sam se samo nadovezao Jasni koja vam je direktno rekla da je njen utisak da vi nesto mnogo i ne drzite do Bozje zapovesti pa sam je ja samo dopunio...
...i cini mi se da si se ti odmah setila konkretno 4-te zapovesti a ne ja... :D
Inace,ove moje primedbe su bile u funkciji osporavanje tvoje tvrdnje da je navodno izvorno hriscanstvo , dakle Hristovo jevandjelje, vec ispropovedano onako kako je to Isus nalozio,dakle svim narodima sirom sveta...
Nemam problem ja nego ti
Mojsijev Zakon vazio je do Hrista
a ja se pridrzavam Hristovog Zakona :)