Božji zakon - 10 Božjih zapovesti i apostoli

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.620
Jedenje svinjetine među Srbima je «nacionalni ponos». Važi pravilo da «nisi pravi Srbin, ako ne jedeš svinjetinu». Međutim, istina je sasvim drugačija, da li ste znali da Srpski preci uopšte nisu jeli svinjetinu?

Naime, sve do sredine XIV vijeka, odnosno do početka prodora Turaka na Balkansko poluostrvo, u našem narodu je omiljeno meso na trpezi bila teletina i ovčetina.

A i ovo meso su jeli retko, ne kao danas. Nije bilo uslova..

Ne. Svinjetinu jedem jer je ukusna pre i iznad svega i usput prijemčiva cenovno i količinski. Uz to mene te "nacionalne" i "pravi Srbin" floskule slabo dotiču,čak me naprotiv jako inspirišu da se namerno sprdam sa njima.

Opet moraš navesti neki izvor od kojeg si taj info uzeo, jer po meni nema nikakve logike. Uz to dodaj da to što je nešto omiljeno ne znači da je ovo drugo zabranjeno tj ne pominje se da Srbi nisu konzumirali svinjetinu i uzgajali je nego da su nešto drugo voleli više.

daco9633

Elita
Banovan
Poruka
15.894
Ne. Svinjetinu jedem jer je ukusna pre i iznad svega i usput prijemčiva cenovno i količinski. Uz to mene te "nacionalne" i "pravi Srbin" floskule slabo dotiču,čak me naprotiv jako inspirišu da se namerno sprdam sa njima.

Opet moraš navesti neki izvor od kojeg si taj info uzeo, jer po meni nema nikakve logike. Uz to dodaj da to što je nešto omiljeno ne znači da je ovo drugo zabranjeno tj ne pominje se da Srbi nisu konzumirali svinjetinu i uzgajali je nego da su nešto drugo voleli više.
https://www.telegraf.rs/vesti/13750...be-kraljica-zivotinja-nasi-preci-je-nisu-jeli

psmaniac

Poznat
Poruka
9.288
Izvlacis sve iz konteksta. Pa svi zakoni su dati u Starom zavetu. Ajde onda najbolje da radimo sta hocemo? Mislim gde je logika?
Мене мрзело да ти цитирам, јер сам знао твој фарисејски одговор.
Човек се потрудио и подастро ти цитате да би ти у маниру богомрских
политичара одговорио; ''извучено из контекста''.
Ево добро питање за тебе; ''Јеси ли осунећен''?
Ако ниси, зашто ниси и то је закон у Старом Завету?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.620
To nije istorijski izvor nego tekst jednog novinara i odmah da kažem prilično slabo verovatan i lična interpretacija jer teletina sigurno nije bila česta pojava kao ni danas uopšte. I opet ne tvrdi da se nije konzumirala svinjetina.
U zemlji hrastovih šuma i žira da nema svinja i veprova? Teško.

Imaš putopise srednovekovne i hronike, naći ćeš i zapise o hrani i dvorskoj i narodnoj. Svinjetina se jela i svinje su se gajile. Bez ikakve sumnje i dokumentovano, a to što su jagnjetinu voleli više ili je bila dostupnija ne povlači isključivanje drugih vrsta mesa i nikako ne potvrđuje tvoju početnu tvrdnju.

zofr

Iskusan
Poruka
5.922
Baš ti hvala na komplimentu
Znači Mojsije je bitniji od Hrista?
Prvi put čujem za to da neko ko se deklariše kao pravoslavac.
E pošto si pravoslavac šta na ikoni drži Mojsije?
Јесте код Јевреја, негде се Јудеизам назива и Мојсијевска вера.

Иначе Јудеизам (па и Ислам) инсистирају на форми, док је Хришћанство у потпуности посвећено духовности.

Имам утисак да овом темом неко жели да нам подвали да подметне Јудеистички материјализам а потисне духовност Хришћанства.

daco9633

Elita
Banovan
Poruka
15.894
Мене мрзело да ти цитирам, јер сам знао твој фарисејски одговор.
Човек се потрудио и подастро ти цитате да би ти у маниру богомрских
политичара одговорио; ''извучено из контекста''.
Ево добро питање за тебе; ''Јеси ли осунећен''?
Ако ниси, зашто ниси и то је закон у Старом Завету?
Nisam, jer me nisu vodili roditelji da to uradim. Ali si u pravu sto se toga tice, ali ja ne mogu da sam sebe obrezem ali mogu da ne jedem ono sto je zabranjeno.

daco9633

Elita
Banovan
Poruka
15.894
To nije istorijski izvor nego tekst jednog novinara i odmah da kažem prilično slabo verovatan i lična interpretacija jer teletina sigurno nije bila česta pojava kao ni danas uopšte. I opet ne tvrdi da se nije konzumirala svinjetina.
U zemlji hrastovih šuma i žira da nema svinja i veprova? Teško.

Imaš putopise srednovekovne i hronike, naći ćeš i zapise o hrani i dvorskoj i narodnoj. Svinjetina se jela i svinje su se gajile. Bez ikakve sumnje i dokumentovano, a to što su jagnjetinu voleli više ili je bila dostupnija ne povlači isključivanje drugih vrsta mesa i nikako ne potvrđuje tvoju početnu tvrdnju.
To su sve novine objavile, zato sam stavio. Mislim slican clanak. Jela se svinja samo kod bogatasa ali u manjim kolicinama. Posle dolaska turaka je to eksplodiralo.

psmaniac

Poznat
Poruka
9.288
Nisam, jer me nisu vodili roditelji da to uradim. Ali si u pravu sto se toga tice, ali ja ne mogu da sam sebe obrezem ali mogu da ne jedem ono sto je zabranjeno.
Опет глупости, зашто би то радио сам? Живимо у 21
веку где то можеш обавити у болници а још увек има
и стручних брица који би ти то одрадили за џ.

psmaniac

Poznat
Poruka
9.288
Ali si u pravu sto se toga tice,
Не, нисам у парву. Само сам употребио реторички аргумент.
Обрезање без поштовања 10 заповести је ништа, само се
дела важе. Форма без суштине је такође отпадништво од
Бога. ''Мрзим на ваше празнике и светковине и на жртве
ваше, јер дела моја не чините''.

daco9633

Elita
Banovan
Poruka
15.894
Не, нисам у парву. Само сам употребио реторички аргумент.
Обрезање без поштовања 10 заповести је ништа, само се
дела важе. Форма без суштине је такође отпадништво од
Бога. ''Мрзим на ваше празнике и светковине и на жртве
ваше, јер дела моја не чините''.
To sto pises sada je cist mazohizam. Naravno da ako neko nije obrezan a postuje Bozije zakone nije gad pred Bogom. Obrezanje nije najvaznija stvar.

Koslav75

Iskusan
Poruka
6.624
Nema simbolike, to se misli doslovno. A svinja nema znojne zlezde pa sve otrove drzi u sebi, prljava je, masna i puna holesterola, vidi se zasto nam je Bog to zabranio.
Види шта кажу доктори о томе, кад се има холестерол, које месо треба избјегавати, а које не, па сланина је супер за холестерол човјече :lol: , а и врло је укусна, на скали гдје је јечам 1 она је чиста 10-ка.

daco9633

Elita
Banovan
Poruka
15.894
Види шта кажу доктори о томе, кад се има холестерол, које месо треба избјегавати, а које не, па сланина је супер за холестерол човјече :lol: , а и врло је укусна, на скали гдје је јечам 1 она је чиста 10-ка.
Haha pa naravno, posle kada ti uvale lekove za pritisak bice veselo. Svinja je ultra nezdrava.