Bozije stvorenje zena

• Začetnik teme Začetnik teme Haifa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Haifa

Zainteresovan član
Poruka
346
2:18  I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:20  I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:22  I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. (1 Moj Glava 2)

Ovo pokazuje da je Adam ljubimac Boziji stvoren sa ciljem da zivi u blazenstvu, a Eva postoji zato da mu pravi drustvo i bude njegov "pomocnik".
Da oboje su stvoreni po liku Bozijem, imaju svoja prava ali je zena "drugorazredna" njen osnovni razlog stvaranja je zbog coveka.

U Sv. Pismu mnogim zenama se ne pominje ni licno ime.
Najvece Svetitelje Bog je ucinio od muskaraca, broj svetih zena je zanemarljiv.
Zato je ucinio zenu manje pametnom da ne shvati ovu istinu i dovoljno pametnom da posluzi muskarcu jer razumnom Adamu ne moze biti drug
nerazumna zivotinja koja i fizicki njemu ne lici.
Sve u svemu zena je ne zbog sebe same nego zbog coveka. Slabije stvorenje i manjeg "kapaciteta" za primanje Duha Bozijeg.

I kako sad ja da ljubim Gospoda Boga svim srcem svojim, kad mi je dao zivot ne zbog mene same nego da nekom muskarcu pravim drustvo.
Ako nije onako kako je napisano gore, neko sposoban neka mi objasni istinu.

Mozda si pogresno razumela citat ili sam ja pogresno razumeo, ali ako kaze da nacinimo druga prema njemu, valjda znaci da nacini nekog ko je slican njemu, da nije npr. neko bice kao majmun, tigar, ovca, nego da lici na njega i da se druze. Nigde ne vidim da pise da je zena drugorazredna. Sam Isus kaze:'' Zar ne pise u pocetku da Bog stvori musko i zensko kao jednake i da ce postati jedno telo, poput dve polovine''. Postoje neke zene u Bibliji koje nisu bile samo majke i cuvale kucu i hranile decu, Primer je Debora, zena koja je bila sudija Jevrejima tj. ta titula sudije je poput nekog vodje, kneza, kralja, koji su bili dok Jevreji nisu dobili careve. Bogorodica isto.
Istina je da su zene uvek u nizem polozaju uvek pa i danas, moguce da je to zbog osobina koje nose, nisu toliko pametne i jake kao muskarci ali mogu da se nadju neke koje jesu. Cak postoje muskarci koji su slabiji od zena. To ti opet ne govori da ti je smisao zivota da budes ortak nekom muskarcu i da ne smes da ljubis Gospoda kako kazes.
Licno kao i svaki muskarac smatram da zene jesu manje vrednosti ako se ponasaju ko ostale, ne volim feministkinje pogotovo one radikalne i kad zene pocinju da pametuju a nemaju pojma, hoce da budu muskarci a nisu. Ali cenim jake zene, psihicki jake.

Poslednja izmena:
немој тако гледати, јер то није тачно.
жена је веома важна за Божији план, рађање нових људи, нових душа.
"помоћница" је у ствари главна улога, јер све је на жени(деца, домаћинство). она "држи" породицу на окупу.
главни светац је Богородица, зар не?

немој тако гледати, јер то није тачно.
жена је веома важна за Божији план, рађање нових људи, нових душа.
"помоћница" је у ствари главна улога, јер све је на жени(деца, домаћинство). она "држи" породицу на окупу.
главни светац је Богородица, зар не?

To će Mona bolje da ti objasni, al da joj malo pripomognem.

Oni su stvoreni savršeni i nisu trebali da se razmnožavaju. Božiji plan
nije bilo razmnožavanje, ono je usledilo kasnije, nakon iznanstva iz raja.
E sad, što su u startu imali organe za reprodukciju, to nije baš jasno.

Da jeste ali ona je privilegovana zato sto je nosila Boga u svojoj utrobi, i bilo bi nezahvalno da samo ostane kao jedna pobozna devica.
pre nego sto je imala hrista u utrobi rekla je da bogu..da nije rekla da kako bi se on rodio...morao bi slobodu da joj ukine...ona nas je povela ka poslusnosti bogu...nasa nova eva...i zato je svetlija i od heruvima i od serafima..i crkva i svi mi ukazujemo joj veliku cast..hristos i ona ma isto pa nek crknu zenski svedoci..:D

2:18  I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:20  I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:22  I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. (1 Moj Glava 2)

Ovo pokazuje da je Adam ljubimac Boziji stvoren sa ciljem da zivi u blazenstvu, a Eva postoji zato da mu pravi drustvo i bude njegov "pomocnik".
Da oboje su stvoreni po liku Bozijem, imaju svoja prava ali je zena "drugorazredna" njen osnovni razlog stvaranja je zbog coveka.

Zato je ucinio zenu manje pametnom da ne shvati ovu istinu i dovoljno pametnom da posluzi muskarcu jer razumnom Adamu ne moze biti drug
Sve u svemu zena je ne zbog sebe same nego zbog coveka. Slabije stvorenje i manjeg "kapaciteta" za primanje Duha Bozijeg.

I kako sad ja da ljubim Gospoda Boga svim srcem svojim, kad mi je dao zivot ne zbog mene same nego da nekom muskarcu pravim drustvo.

Sve su to gluposti na koje ne treba obraćati pažnju, koje je pisao ko zna ko, u izrazito primitivnom i plemenskom društvu. Dovoljno je velik broj žena naučnica, umetnica, ratnica...da obori tu glupavu teoriju.

Sve su to gluposti na koje ne treba obraćati pažnju, koje je pisao ko zna ko, u izrazito primitivnom i plemenskom društvu. Dovoljno je velik broj žena naučnica, umetnica, ratnica...da obori tu glupavu teoriju.

Ko zna sta je prava istina ali sta ako je Sveto Pismo istina tesko nama. Nije slepa vera ali uverena sam imam osecaj da je tu istina.
Svakako zene ce ostati gradjani drugog reda ovde i u drugom zivotu moraju to prihvatiti ako misle dobro proci.

у православном хришћанству после оче наш (боже мој) иде богородице дјево
правослаље уздиже жену скоро до самог бога

znas zasto ju je ucinio manje pametnom?pa da bi volela muskraca....:mrgreen:
a znas zasto ju je nacinio lepsom?pa da bi je muskarac voleo....:lol:
zena je deo muskarca....od njega uzeta i za njega stvorena....kao neiscrpni izvor inspiracije....
inace Bog se otelotvorio kroz zenu i kroz Nju je svoju transcedentu prirodu spojio sa ljudskom ....

- - - - - - - - - -

у православном хришћанству после оче наш (боже мој) иде богородице дјево
правослаље уздиже жену скоро до самог бога

posle Boga Bogorodica je druga po postovanju....jer bez Nje ne bi ni bilo otelotvorenja Sina Bozijeg.....

Back