Božićni vašari - adventi u Srbiji i Evropi

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.497
Dok topao miris pečenog kestena, bundeve i cimeta, lagano menja "miris" kiselog kupusa koji komšinica vuče iz podruma :mrgreen:...može se reći da je vreme da se prebacimo u praznično raspoloženje.

Jedan od meni jako važnih simbola čitave božićno-novogodišnje atmosfere su Božićni vašari tj adventi odnosno vajnahtmarkti kao se originalno zovu.
Iako su rašireni po celoj Evropi, po tradiciji i kvalitetu ipak meni posebnu čar imaju srednjeevropski i alpski.

Ovaj običaj, organizacije božićnih vašara nastao je kao nemački, ali se proširio i na mnoge druge zemlje u kojima se Božić slavi 25. decembra, tako da praznična atmosfera traje 4 nedelje pre Božića. Građani i turisti okupljaju se na trgovima oko ukrašenih kućica ispijajući kuvano vino uz lokalne specijalitete i kupuju novogododišnje ukrase.

Lično...svake godine idem u Berlin ionako u to vreme iz porodičnih razloga ali uvek gledam da se nacrtam u tom nekom periodu od kraja novembra do samog Božića po gregorijanskom kalendaru. Pored ovih bio sam u Budimpešti i Pragu, a ove godine ako sve bude kako treba Strazbur, Bazel,Kolmar...

U Srbiji tek ponegde se javi nešto što liči na to...ali daleko je za sada od tog nivoa, iako naročito u Vojvodini i Beogradu ima potencijala, uostalom i zbog činjenice jer po julijanskom kalendaru Božić i Nova Godina pomeraju ovo na neki period kada se drugde zatvore.

Da li ste bili nekada na nekom božićnom vašaru (adventu) i imate li preporuku, utisak...sliku što da ne...:)

dresden-5893714_1280.jpg

Mislim da kod nas nisu nikada prihvatili hrišćanstvo onako kako su to uradili katolici na zapadu. Christmas - Isusova božja služba (masa) - Božić, se kod nas svodi samo na odlazak u crkvu i slavlje u krugu porodice
Božić se svakako provodi u krugu porodice. Ne slavi se na ulicama.
Druga je stvar što se negde već kiti sada i počinju da se spremaju pokloni, ide se na vašar.
Manje više ta pred Božićna atmosfera je ta što se viđa na filmovima a na sam Božić tu su samo najbliži :)

E sad kod nas...pa ima vašara ali su jako skromni u odnosu na druge države. Realno mislim da je delimično i do toga što ljudi imaju manju kupovnu moć a druga stvar je što su ti vašari vezani za katoličku veru koja je u manjini u Srbiji.

Mislim da kod nas nisu nikada prihvatili hrišćanstvo onako kako su to uradili katolici na zapadu. Christmas - Isusova božja služba (masa) - Božić, se kod nas svodi samo na odlazak u crkvu i slavlje u krugu porodice
Božić se svakako provodi u krugu porodice. Ne slavi se na ulicama.
Druga je stvar što se negde već kiti sada i počinju da se spremaju pokloni, ide se na vašar.
Manje više ta pred Božićna atmosfera je ta što se viđa na filmovima a na sam Božić tu su samo najbliži :)

E sad kod nas...pa ima vašara ali su jako skromni u odnosu na druge države. Realno mislim da je delimično i do toga što ljudi imaju manju kupovnu moć a druga stvar je što su ti vašari vezani za katoličku veru koja je u manjini u Srbiji.
Običaj je konkretno nemački, i nije crkveni, nego baš naprotiv...više način da se svetovno proslavi najradosniji praznik u hrišćanskoj(evropskoj) tradiciji. Tako da nema razloga da se ne usvoji ako neko nije katolik. Uostalom prepuni su japanaca, turaka, indijaca,kineza,....dakle ljudi uživaju u atmosferi i događaju čak i oni kojima praznik ne znači ništa.

Običaj je konkretno nemački, i nije crkveni, nego baš naprotiv...više način da se svetovno proslavi najradosniji praznik u hrišćanskoj(evropskoj) tradiciji. Tako da nema razloga da se ne usvoji ako neko nije katolik. Uostalom prepuni su japanaca, turaka, indijaca,kineza,....dakle ljudi uživaju u atmosferi i događaju čak i oni kojima praznik ne znači ništa.
nije striktno nemački, ima toga i po americi u velikoj meri... doduše, možda su to Nemci i "uterali" amerima? Ne zaboravimo da je engleski jezik pobedio za samo jedan glas da postane zvanični jezik SAD

U tom smislu jeste da se pod Bozicem smatra 25.12.
Bilo bi mi neprirodno da budem na Bozicnem vasaru u Kini kao i da slavim neki praznik iz Turske tu mesec dana.
Druga je stvar sto ga svi slave i uzivaju u njemu. Tako i treba :)
Kao sto se i Deda Mraz sada vec manje vise svuda nalazi :)

Back