Božićni post: Kada počinje i koja su pravila?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
368.710
1700820244-shutterstock_1930968242-750x500.jpg

Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana – do Badnjeg dana, 6. januara.

Božićni post je u pravoslavlju po dužini trajanja drugi po redu, nakon Vaskršnjeg posta, a po strogosti posta, blaži je od Vaskršnjeg i Velikogospojinskog posta. Podrazumeva 40 dana uzdržavanja od mrsne hrane i alkohola, ali i grešnih misli, želja i dela, piše Danas.

„Pravi post ima dve strane: telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdražavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju sviju evanđelskih vrlina. Stoga, Sveti Vasilije Veliki opominje: Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanju od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela“, ističe se u Vodiču kroz pravoslavlje.

Ipak, najčešće se „uputstva“ svode na ono što se sme i ne sme jesti u ovom periodu.

Ishrana tokom božićnog posta
Kako navodi Crkveni kalendar, u toku celog ovoga posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti „na vodi”.
Od 28. novembra do 30. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.
Od 31. decembra do 6. januara – poslednje nedelje – post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.

Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.
Treba jesti pomalo, toliko da se telo okrepi, ali nikako ne treba sebe dovesti u stanje iznurenosti i onemoćalosti, jer svrha je da telo i duša zajedno putuju do cilja – zajednici s Bogom.Takođe, valja podsetiti i da kad neka slava padne u vreme posta, kao na primer Sveti Nikola (19. decembar), obavezno je posna trpeza ..pise N1

Primere gledaš u svakodnevnom okruženju, a ne tražiš primer od nekoga koga nit video, nit upoznao, a tako će i ostati....svašta ću ja pročitati od vas vernika.....
Значи ти упозораваш вернике на исправан пост а не постиш нити намераваш да постиш ?
То баш и није поштено онако да се благо изразим.
Свашта се може прочитати код вас атеиста.

Значи ти упозораваш вернике на исправан пост а не постиш нити намераваш да постиш ?
То баш и није поштено онако да се благо изразим.
Свашта се може прочитати код вас атеиста.
ne znam šta hoćeš...lepo je napisala...ima li nekog vernika SPC ovde na forumu a i šire da nije težak formalista? post u kome jedeš posne đakonije za koje ti recepte smišljaju i razmenjuju monahinje nije post...post je stvar duhovne discipline gde je bitnije od toga šta jedeš da se trudiš da budeš bolji čovek...

Bogu apsolutno ništa ne znači što ti u dane posta jedeš posne đakonije umesto mrsnih i praviš se važan zbog toga...ali ako se dodatno trudiš da buideš bolji nego obično e to je već nešto

Poslednja izmena:
Post nije samo hrana, ona je najmanje važna, post je u mislima i delima.. .ne sme se želeti nikome loše, ako si želeo, ispravljaj....nema seksa....da vas vidim ko će ispoštovati post....
Пост није пост ако се не вежба и контролисање језика, ако се не пости од дангубљења, телевизије, цигарета, интернета, видео игара, све треба редуковати што нам у обично време одузима време.

Јел ти мислиш да то што је она написала верници не знају ?
Ја мислим да знају. А ти ?
mislim da u praksi ima mnogo ljudi koji ne shvataju koliko je duhovni post važniji od fizičkog...ima puno vernika koji poste a ne idu u crkvu i ne trude se da menjaju ponašanje...tebi verovatno izgleda drugačije zato što si to što je rekla čuo milion puta od sveštenika u mikrosredini vernika koji idu u crkvu redovno i slušaju sveštenike da pričaju o tome a ne samo poste...

mislim da u praksi ima mnogo ljudi koji ne shvataju koliko je duhovni post važniji od fizičkog...
Буквално свако ко жели да зна то већ зна. Већ деценијама та поука о посту пише у малом џепном календару који верници могу купити у свакој цркви или манастиру.

Буквално свако ко жели да зна то већ зна. Већ деценијама та поука о посту пише у малом џепном календару који верници могу купити у свакој цркви или манастиру.
ja mislim da oko 5% vernika ide redovno na liturgije i čiita crkveni kalendar...ostali samo pogledaju dal je crveno slovo da ne uključe veš mašinu i poste samo petkom...

ja mislim da oko 5% vernika ide redovno na liturgije i čiita crkveni kalendar...ostali samo pogledaju dal je crveno slovo da ne uključe veš mašinu i poste samo petkom...
Присуство на светој литургији је најважније. Корисне поуке светог папе Пија Десетог:
"Свети причешће је најкраћи и најсигурнији пут до спасења.“
"Честа исповест води до достојнијег причешћивања."
"Примарни и незамењиви извор правог хришћанског духа је учешће у Светим Тајнама и молитвама."
А ја додајем и пост. Римокатолици су забацили пост и зато тону у амбис. Да врате пост брзо би се вратили православљу.

Присуство на светој литургији је најважније. Корисне поуке светог папе Пија Десетог:
"Свети причешће је најкраћи и најсигурнији пут до спасења.“
"Честа исповест води до достојнијег причешћивања."
"Примарни и незамењиви извор правог хришћанског духа је учешће у Светим Тајнама и молитвама."
А ја додајемо и пост. Римокатолици су забацили пост и зато тону у амбис. Да врате пост брзо би се вратили православљу.
logička greška...upotrebio si reči sveti i papa u istoj rečenici :p

Пост није пост ако се не вежба и контролисање језика, ако се не пости од дангубљења, телевизије, цигарета, интернета, видео игара, све треба редуковати што нам у обично време одузима време.
Или од јереси ако не постиш...

Јерес је исто телесни грех - иако се врши умом, сва је у материјализму...

Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana – do Badnjeg dana, 6. januara.
Божићни пост траје шест недеља, тј. 42 дана...

Време у Великим Постовима се мери у недељама, а не у данима... Данима се рачуна само једнодневни пост, а велики Постови, циклусним мерама - недељама...

Званично је почео на светог Јована Златоуста 26тог Новембра по папском квазибројчанику, тј. 13 тог по Црквеном календару

Back