Božićna bajka (Сказка) - putopis

Plant

Poznat
Poruka
7.918
U želji da bar jednom osetim čari ruske zime, obresmo se u Moskvi, u nekom jeftinom hostelu u Arbatskoj ulici. Šest dana.
Ulica važi za stari boemski kraj, (a-la Skadarlija), prepuna je turista, veselih prodavaca, uličnih svirača, ukusno uređenih izloga, blistavih novogodišnjih ukrasa, praznične atmosfere,..
Preko puta našeg hostela nalazio se pamjatnik Puškinu i Nataliji Gončarevoj.
Spomenik je sve vreme bio u centru pažnje turista i njihovih foto objektiva,..
Neki mi je instikt govorio da sam trebao bolje paziti na časovima književnosti u gimnaziji.
Natalija Gončarova,.. nisam se mogao setiti,.. o njoj baš ničega,.. ni imena,..

DSC_0190.thumb.JPG.aa2b3863786fe30ebbe38

Moskva za novogodišnje i Božićne praznike 2014.g

Prekoputa (meni iza leđa,.. dok sam fotkao) je Boljšoj teatar, a sa leve strane je spomenik Karlu Marksu.

Arbatska.jpg.20f4812758787b39a14ef269a09

Slikano je neposredno ispred naših ulaznih vrata (Hostel Narnia u Arbatskoj ulici, u Moskvi).

Zgrada iza mojih leđa (pri fotkanju) je Natalijin i Puškinov muzej,.. kuća - muzej,.. tu su stanovali neposredno nakon venčanja.

Prekoputa - na slici - skroz levo se vidi spomenik ispred zgrade u kojoj su se venčali, 1831.g.

U prednjem planu je izložba "starih zanata" na Arbat-u (Arbatsku ulicu Moskovljani nazivaju - stari Arbat - )

Želeo bih da ovo bude (opet) jedan (samo malo) drugačiji putopis - iz srca,..
*( "putopis, pre svega treba biti autobiografija jednog srca i jedne pameti" J. Dučić)

** Plant=Lunjo ;) - u vezi autorskih prava

( *iz mog Dnevnika)​
Sa ruskim jezikom nisam posvađan,.. bio sam zaljubljen u svoju profesoricu (zgodna do bola ;) ), koja me je volela, valjda zbog moje buntovne prirode.. bilo je to vreme "Buntovnika bez razloga",..

Posle 10 godina učenja jezika, nekako steknete sluh za melodičnost izgovora za 'mekotju',.. i dovoljno je obnavljati gradivo (bar na 5 - 10 godina,.. putovao sam poslovno, u Moskvu u (iz)međuvremenu )

Ulazimo u kuću-muzej Puškinovih,..

58d76c7328cb9_spomenploca.jpg.e528fdae9f

U vreme praznika, ulaz je besplatan, kao i svake nedelje i srede. Rusima se divim na mnogim dosetljivostima,..

U uglu je fotelja, u kojoj sedi simpatična bakica - volonterka,.. 'video nadzor' :)

58d76c97c6eb4_minisalazabalove.jpg.b5cd6

Lepše je tako (ima i kamera na plafonu) jer možete priupitati štogod,.. U svakoj prostoriji je po jedna bakica, koja nas šacuje,.. ko smo, šta smo i odakle smo,..

To - odakle smo - je najčešće prvo, sa kojim krećemo u konverzaciju.

Dodajem : - Mi u Srbiji izuzetno uvažavamo Vladimira Putina -

- Ali mi u Moskvi NE, eto vam ga, pa ga vodite u Srbiju - i nasmeši se bakica meni, onako vragolasto,..

Pomislih - provokacija,..

- I još i Medvedeva vam poklonimo gratis - :),.. Sad je već i meni bilo smešno - nije provokacija,.

A koga vi uvažavate ? - upitah.

- Puškina,.. toljka Puškin (samo njega) -

- Aaa, paćemu ? (zašto?) - pitam,..

Pogled usmeri mimo mene, načini onu dubokoumnu pozu, slegne ramenima (kao - podrazumeva se,.. ) ali ne odgovori,..

A, On, njegovo visočanstvo - Aleksandar Sergejevič Puškin je uvažavao (tačnije - obožavao) samo Nju - Nataliju,..

78925905_Moi_405.jpg.48b7628aef317642cdd

(slika je sa NET-a)​

I samog cara je izvrgavao ruglu,.. džaba mu se car udvarao titulama i dvorskim privilegijama,.. za Puškina je i Petar Veliki bio samo Mali 'nikogović', kome je 'kašika upala u med',..

Sablja.jpg.12d21b91ea454457eace352047fb7

Sablja - Puškinova, ima počasno mesto ,.. u prostoriji na ulazu,.. i u vitrini,.. šmekerski - nema šta!
;)

58d76defef2a7_Kanabesasimbolima.jpg.53d0

,.. i simbolika boemskog života Velikog Puškina (kanabe, sa šeširom i gitarom, je u Puškinovoj radnoj sobi),..

Eto, zato pišem o Puškinu, u ovom putopisu,..​

,... malo fotkica Božićne bajke,.. neka bude 'skazka s kartinkami ' ,... (slikovnica)

1616721_1443146572583298_369655729_n.jpg

malo sam vežbao taj night design :) . Zdanje (sadašnjeg) istorijskog muzeja -nekada je tu bio "Lomonosov" - Moscow state university - prvo sedište ove institucije .

1509913_10152259374452418_1523808724_n.j

Arbatska ulica - noćom​

1525164_10152259375172418_1388753787_n.j
Maškare ( neki ritual za Badnje veče, zaboravio sam naziv ) u Arbatskoj.​

1979634_10152259383127418_760805704_n.jp
Ledeni vetar ne-da da se otopi sneg sa kišobrana

1616308_1443160295915259_782585846_n.jpg
Izlog (окно*) u Arbatskoj: Slikano poludragim kamenčićima i 'prašinom' - ćilibar-om.

1978648_10152259370567418_1369195531_n.j

Arbatska, - levo je hostel "Narnia", pored je dom-muzej Puškinovih. Iza je lepo osvetljena "Staljinka". Ima ih pet u Moskvi. Zidane su od nemačkog kamena. Dovlačili su ih Nemci vozovimaa da pregrade Moskvu pre zime. Jedan deo Moskve nikada nije bio okupiran od strane Nemaca u drugom svetskom ratu,... taj deo su hteli odvojiti kamenim zidom,..

Nakon poraza Nemaca ostalo je puno ratnih zarobljenika i nemačkog kamena.
Staljin je naredio da zarobljenici od tog kamena prave monumentalna zdanja. Zato ih nazivaju "Staljinke".

Malo info-detalja ovog putovanja

Na Demodedovo - airport, smo doleteli preko Minhena - 2. januara,( oko 220 eura je bila povratna, a preko Podgorice je bila oko 190, ali je vreme putovanja znatno duže).

Na aerodromu nas je dočekala mlađa šćera,.. ona je tamo gostovala više od 4 meseca ,.. tobože - tražila posao,.. ustvari se provodila sa svojim dečkom, koji je radio već godinu i po dana u elitnom restoranu, kod svog rođaka,.. ( Botik Petra)

znači: mi smo u Moskvi imali domaćicu :)

DSC_0444.thumb.JPG.d8b5e1a60bdd2b9ce3905

Hram sv. Vasilija Blaženog - car Ivan Grozni je oslepeo neimara ovog zdanja, da ne ponovi ovu lepotu, niti je nadmaši (odatle se isplelo još priča o oslepelim, osakaćenim, ili ubijenim neimarima,.. izvor tih mitova je u ovoj priči).

Oni ( šćera i budući zet) su nam našli smeštaj u "Narniji", čiji je komfor i za studente skroman - tačnije oskudan,.. ako idete tamo tražite 'karobku' (-kutija- nemam bolji izraz za te prostorije) sa prozorom - oko 40 eura je zakup - za dvoje - po danu,.. oko 7m2, sa "krevetom na spratu" ).

Nije nam to smetalo (cena jeste,.. Moskva je skup grad).

Ali nam je bilo bitno, ono van hostela,.. već na izlazu,.. na par koraka iz "Narnie" :

6rnij9.jpg.d49d2f0f92d3f7cf5259b62c22814

(kao nekada u Skadarliji,.. koju sam mnogo voleo). Levo-gore se vidi spomenik velikoj ljubavi, - i devojka koja pozira ,.. najviše turista u Moskvi u vreme Božićnih blagdana su Rusi iz unutrašnjosti,..

,..a svuda po Arbatskoj - "Jarmarke" - Božićni pijac - ulične tezge -,.. puno knjiga (kupih " Песни "- od Puškina - na ruskom, manje od 100 dinara,.. ), slika, krpica, zimskih rekvizita,.. suvenira,.. ( kupio sam kapu, pa izgubio,.. msm da sam je zaboravio u Hard rok - kafeu.. takođe preko puta Narnie u u Arbatskoj .. ). Kafea ima puno u ulici kao i ekspres restorana sa skoro svim kuhinjama dalekog istoka,.. hrana je od 7 -20 eura obrok,.. neki mini ručak.

Arbatska ulica nije duga,.. možda dvadesetak minuta šetnje,.. ali sadržaja ~ koliko vam duša ište ~ (neki je porede i sa Knez Mihajlovom,.. malo je uža od pomenute) i samo se određena roba može naći u izlozima,.. samo folklor,.. najviše - domaća radinost,..

DSC_0017.thumb.JPG.5d43cc2d5291004051ceb

Izlozi u Arbatskoj ( na Arbat-e, kažu Rusi ;) )

...
DSC_0667.thumb.JPG.aa20cb69a3247301bcc60
Puno preferiraju ćilibar,..

Я вас любил: любовь еще, быть может,
В душе моей угасла не совсем;
Но пусть она вас больше не тревожит;
Я не хочу печалить вас ничем.
Я вас любил безмолвно, безнадежно,
То робостью, то ревностью томим;
Я вас любил так искренно, так нежно,
Как дай вам бог любимой быть другим
.

Citatom Puškinove pesme, sam pokušao objasniti, da se ruski poetski jezik teško prevodi,.. ne bude to - to,.. samo nalik,. - jednostavno - prevod zvuči drugačije - tvrđe.

(meni ni pesnik i(li) poeta, ne zvuči isto,.. na Puškina i Nataliju se opet vraćam :) ,. kasnije :)

58d9f210a0668_svirkaarbatska.jpg.8844ec7

,.. uličnih svirača - na svakih 'sto koraka', (ima ih i sa balalajkama),.. uličnih crtača, slikara,.. pa i poneki koncert na uglu,..(najviše noćom,..) bila je to (te 2014.) najtoplija zima u Moskvi, u poslednjih 100 godina,.. ali duva leden sve vreme,.. treba vam kapče i šal,.. i rukavice nisu na odmet ,.. (sneg odnose kamionima,.. za dva sata, po prestanku padavina, kao da ga nije ni bilo,.. neki se delovi pločnika greju,.. da ekspresno tope sneg)

sve u svemu,.. bajka,..

,.. poezija,.. jednom rečju,..

i kad već pomenuh poeziju ,.. kako da me put misli ne odvede najvećem,.. poeti ( i reformatoru, skoro pa revolucionaru) ruskog književnog jezika.

Evo (ipak) prevoda one pesmice s-početka ovog posta ( više radi smisla ,.. a za pravu lepotu njegovih misli,.. i emocija,.. treba vam znanje ruskog :) )

VOLEO SAM VAS
Voleo sam vas; moja ljubav stara
Još uvek, možda, spi u srcu mome.
Al´ zašto ona nemir da vam stvara?
Ja nisam rad žalostiti vas njome.
Voleo sam vas nemo, beznadežno,
Pun strepnje i pun ljubomorne boli,
Voleo sam vas iskreno i nežno;
- Nek bog daa tako drugi da vas voli.

(suština - pesnikova nesebična ljubav prema Nataliji,.. )

DSCN1588.JPG

Back