Bozic vise nego Nova godina

Ružan finansijski

Aktivan član
Poruka
1.119
Primetih u ovoj praznicnoj euforiji ovih dana da se Bozic uveliko vise slavi nego Ng. Za Ng manja kulovina po marketima, manje ponuda lokala pa cak i manje pucanja petardi i vatrometa. Kad sam bio klinac za novu je bila ludnica po svim stranama. Doceci na trgovima, pucacine, lokali prepuni, marketi itd.. Bozic je bio mirniji tako reci, okupljanje sa porodicom, paljenje badnjaka po crkvama, ali manja euforija nego kod nove. Da li su ljudi osirimasili vise pa sada biraju jedan praznik kao "veci" ili smo postali veci vernici?

Jos jace je to sto je u kulturi Bozic nekako postao bitniji praznik od Uskrsa.

To je nesto novo.

Zna se da je Uskrs glavni hriscanski praznik, vekovima bio, i u poslednjih 100-ak godina, to je promenjeno u kulturi, i sada je Bozic.

Jos jace je to sto je u kulturi Bozic nekako postao bitniji praznik od Uskrsa.

To je nesto novo.

Zna se da je Uskrs glavni hriscanski praznik, vekovima bio, i u poslednjih 100-ak godina, to je promenjeno u kulturi, i sada je Bozic.
Ja vise mislim Postkumunizam sindrom. U Jugi se daleko vise slavila nova i to je trajalo do pocetka 2000ih kada sve manje Nova a vise Bozic

Tema nije svi praznici, vec dva najveca praznika i razlika tjst zamena uloga. Manji praznici su stalno tokom godine, ali za ova dva vlada najveca euforija i najvise se prazni novcanik. Nova godina se sve manje slavi evidentno. Ako gledamo nije komunisticki praznik kao 1.Maj ili 29. Novembar i tako to, vec univerzalni i slavi ga ceo svet. Kod katolika je Bozic uvek bio jaci od nove. Kod nas od skoro, to pricam

Tema nije svi praznici, vec dva najveca praznika i razlika tjst zamena uloga. Manji praznici su stalno tokom godine, ali za ova dva vlada najveca euforija i najvise se prazni novcanik. Nova godina se sve manje slavi evidentno. Ako gledamo nije komunisticki praznik kao 1.Maj ili 29. Novembar i tako to, vec univerzalni i slavi ga ceo svet. Kod katolika je Bozic uvek bio jaci od nove. Kod nas od skoro, to pricam
Vjeronauka u skolama.To ce ozdraviti srpsko komunisticki kancer.

Malo si se zezno.Vjeronauku predaju vjeroucitelji ne popovi.Vjeronauka nije obavezan predmet.Znaci neces djete da ti ide na vjeronauku,ne mora.I to je dobro.Da ne kazu moje dijete tjeraju na vjeronauku.
Da bi bio veroucitelj, moras zavrsiti Bogosloviju. Srecom ja sam imao legendu veroucitelja, koji nije bio iz tih voda. Ima popova postenih, ali su manjina. Vecina pogotovo ova starija garda su ti nekad bili najveci komunisti

Back