Бошњачки шовинизам у односу према Србима

al bundy

Legenda
Poruka
63.521
U Sarajevu automobilu sa BG tablicama preti najmanja opasnost, u Zagrebu raste dok u Splitu i ostalim dalmatinskim mestima opasnost poprima najveci stepen.
Nije to ništa prema NS tablama u BG špicu ,to je besomučno, sviranje , psovanje familije , urlanje ... jbg ovde raja navikla natenane , da tri put promisli dal će levo ili desno , dal može odmah da prodje ili treba da čeka da propusti auto iz suprotnog smera koji je 50 m udaljen
 
Poruka
9.538
Iako je Vlaisavljević u životu napravio nekoliko pogrješaka (najveći je vjerojatno brak s luđakinjom, sada Stojsavljevićevom), ipak je vjerujem ovdje u pravu (nije navedeno kako je na prozivanje da je četnik odgovorio da je zapravo ustaša):

https://poskok.info/vlaisavljevic-s...vu-nazivaju-zivotinjama-tako-su-i-mene-zvali/

VLAISAVLJEVIĆ: Srbe na Univerzitetu u Sarajevu nazivaju životinjama, tako su i mene zvali
 

zemunski kej

Elita
Poruka
17.704
Kako god okrenes Bosnjaci su cisti Srbi. Jedino sto su prihvatili islam kao religiju. Podatak da je Srbija pocetkom 19 veka imala 58% muslimana u stanovnistvu jasno govori. Kad su se poveli ratovi u Evropi i evropsko ciscenje muslimana sa Eugenom Savojskim pocenje iseljavanje muslimana iz Srbije, To je trajalo vise od 100 godina, Jedan veci deo je otisao u Tursku i naseljen kao kontra Kurdima a drugi deo otisao u Bosnu. Uz to dolaze i iz drugih krajeva Evrope muslimani bezeci pred tada katolickom AustroUgarskom . Ko spori pogledajte popis iu 1879 godine koji je radila Austrougarska pa cete videti da su pravoslavci najbrojniji u Bosni i Hercegovini ,tadasnji muhamedanci su znacajno manji a rimokatolic na 18%. Vremenom su se muslmani dodatno smanjili da bi vecina postali tek u SFRJ . Jedina njihova posebnost je religija.sto u danasnje vreme a i u buducnosti ne bi trebalo da bude presudan faktor. Doduse i Srbi su krivi sto su oni proglasili svoju posebnost za naciju,isto verski razlozi koji ne priznaju ni katolike kao Srbe.
 

iig

Veoma poznat
Poruka
11.654
malo o prvoj dami največeg antisrpskog šoviniste....

Muradif Pajt optužuje direktoricu KCUS-a: Sebija je ukrala magisterij?! – Hrvatski Medijski Servis
Ugledni liječnik, akademik Asim Kurjak pokrenuo je lavinu reakcija nakon što je, gostujući na Face TV-u, izjavio da nije bio mentor direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, kao i da ona nije bila njegova učenica.

– Točno je da je bila kod mene, ali tek nekoliko mjeseci, tijekom rata u BiH – rekao je Kurjak.

Kupila kutu
Školovanje Izetbegović je pod velom tajni. U životopisu prof. Izetbegović navedeno je da je specijalizirala ginekologiju i akušerstvo. Sve to trajalo je od 18. kolovoza 1994. do 7. veljače 1996. godine u Zagrebu. Inače, specijalizacija traje četiri godine.

Dok je bila u Zagrebu, Izetbegović je živjela s prof. dr. Aidom Cviko, koja danas živi u SAD i ugledni je stručnjak u oblasti dječije patologije. O razdoblju Sebijinog života u Zagrebu za „Avaz“ je govorio bivši suprug Aide Cviko Muradif Pajt.

– Upoznao sam je 20. studenog 1991. godine, kada me Alija Izetbegović doveo na prvi Kongres SDA u Sarajevu. Na tom Kongresu sam upoznao i svoju buduću suprugu. One su zajedno živjele kod Salema Šabića, u istom apartmanu. Pred sami rat smo se vjenčali, a poslije, mislim da je bio lipanj 1992. godine, moja punica je Sebiju dovela kod nas u Zagreb, da živi s nama – kazao je Pajt za “Avaz”.

U rujnu iste godine, kako je rekao, posudio je Sebiji 4.500 KM za magisterij. Nekoliko dana poslije kupila je kutu (bijeli mantil) na kojoj je pisalo Sebija Izetbegović.

– Otad nikad više nije otišla na predavanja, čak sumnjam da je ikako uplatila taj magistarski, da budem iskren, jer kutu možeš kupiti i izvesti ime. Nikad mi nije vratila novac, nema veze. U studenom je otišla u Tursku. Sve vrijeme, umjesto na fakultetu, boravila je u klubu „Gradačac“. To je bio zavičajni klub. Držala je kojekakva predavanja, vazila. Sa znanošću ona nije imala ništa – ispričao je Pajt.

Godinu poslije se, kako dalje priča, sa suprugom spremao krenuti za Ameriku. Supruga Aida sakupljala je dokumentaciju da bi nastavila raditi te je primijetila da joj nedostaju magisterij i doktorat.

– Pitala me gdje joj je magisterij. Govorio sam joj: „Otkud znam, nemam blage veze, moja Aida.“ Nakon nekoliko dana ona je shvatila da je to Seka uzela. Nazovem Sebiju i pitam je: „Da slučajno ne znaš gdje je Aidin magisterij?“ Počela mi se odmah ispričavati – „Halali, oprosti“, govorila mi je. Kazala je da ga je slučajno ponijela sa sobom. Rekoh: “Nema problema, prvim avionom dolazim” – rekao je Pajt.

Potom je sa suprugom otišao u Tursku te kontaktirao Sebiju Izetbegović. Nakon nekoliko sati, na dogovoreno mjesto nije došla ona, nego, kako kaže Pajt, „neki tip“.

Bez reakcije
– Donosi nam kesu u kojoj su bili magisterij i doktorat. Kada je supruga otvorila kesu da vidi što je unutra, primijetila je da nedostaje prvih nekoliko stranica na kojima su pisala imena mentora, članova komisije… Supruga me samo tužno pogledala i meni je sve bilo jasno. Ne kažem da je prepisala ili plagirala magisterij moje supruge, nego da je ukrala rad. Ne znam što je s tim radila i zašto je iskidala stranice.

Simptomatično je da je akademika Asima Kurjaka vidjela jednom ili dva puta u životu, a da je navedeno da joj je bio mentor. Sve što je gospodin Kurjak rekao je od riječi do riječi ono što ja godinama govorim. Ona nikad nije demantirala ni moje tvrdnje, a ni gospodina Kurjaka, nikad nije tužila za klevetu. Ni ona ni Bakir ni njihovi botovi. Ona nema sa znanošću blage veze. Zakonski nije imala pravo da se uopće prijavi na magisterij jer nije položila ni jedan ispit. To je sve krivotvorina – kazao je Pajt.

Posljednji put Pajt je Sebiju Izetbegović vidio 1992. godine u Zagrebu.

– Nemam nikakav kontakt s njoj. Njen domet je da radi u nekom domu zdravlja. Znam je kao nadripisara, nadriliječnika. Znam je kao kriminalca, jer su to kaznena djela što je uradila – rekao je Pajt za “Avaz”
 

iig

Veoma poznat
Poruka
11.654
ova šovinistkinja koja zamjera novinarima na ekavici je nahebala.....

Akademik prof. dr. Asim Kurjak za "Avaz": Nisam bio Sebijin mentor, ne znam gdje je položila 10 ispita
Ona je bila u Zagrebu tri sedmice, prošetala se i otišla u Tursku, kaže dr. Kurjak
Ne stišava se bura u vezi sa školovanjem i akademskim napredovanjem Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Za sada javno izrečeno tvrdnje akademika prof. dr. Asima Kurjaka da Sebija Izetbegović nije studirala niti specijalizirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i teške optužbe Muradifa Pajta o „krađi magisterija“ od njegove supruge, nisu demantirali ni Izetbegović ni Klinički centar Sarajevo, kojim rukovodi.

Gdje je doktorat
S druge strane, u medijima se jučer pojavila informacija da je Izetbegović, a što je objavljeno i u Almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu izdatom 2016., povodom 70 godina postojanja fakulteta, 2000. „doktorirala pod mentorstvom prof. dr. Asima Kurjaka“.

I dok javnost u BiH očekuje razjašnjenje i utvrđivanje stvarnih činjenica o školovanju i akademskom napredovanju Sebije Izetbegović, akademik Kurjak u ekskluzivnom razgovoru za Avaz“ kazao je da nikada nije bio mentor Sebiji Izetbegović, a, ako jeste, kako kaže, „neka pokažu papir gdje to piše i zapisnik kako se doktorat završio“.

- Neki dan sam pitan kod Senada Hadžifejzovića je li Sebija Izetbegović kod mene studirala i doktorirala u Zagrebu. Ja sam rekao da nije niti jedno niti drugo. I pri tome čvrsto ostajem. Ona je kod mene bila tri tjedna u Zagrebu, više kao promatrač, da vidi šta se radi. Nije službeno upisana u postdiplomski tečaj niti ga je završila. Gdje je ona položila deset ispita, to je drugi problem - kazao je Kurjak.

Tvrdi da je ona tražila da joj se prizna deset ispita, ali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

- Ali kojih ispita i gdje ih je polagala, ja to ne znam. Danas (utorak, op. a.) je objavljeno da je ona upisala drugi postdiplomski tečaj u Sarajevu, bazični, koji nije ginekološki. Dala mu je ime i prezime i može se lako u dokumentima sve naći. Prije godinu sam rekao za N1 sve ovo i sve se u cijelosti potvrđuje. Šta je Sebija Izetbegović radila 30 godina nakon toga, to neka ocijene oni koji s njom rade i oni koji su joj nadređeni. A to se vrlo lako da utvrditi. Samo neka se ode u arhiv Medicinskog fakulteta u Sarajevu i zatraži doktorat. Što bih ja radio kao njen mentor? Mentor je pretpostavka da u ustanovi u kojoj ste vi rukovodilac, u kojoj ste vi zakonski ovlašteni da učite studente, da tamo primate strance, a primio sam ih na stotine u Zagrebu - istakao je Kurjak.

U to vrijeme, kako kaže, dva postdiplomska studija bila su u Zagrebu, iz ultrazvučne dijagnostike na engleskom i hrvatskom jeziku.

- Oba postdiplomska studija sam vodio ja, niti jedan, kategorički tvrdim, nije ni upisala ni završila Izetbegović - rekao je Kurjak.

Faksimil Medicinskog fakulteta u Sarajevu iz kojeg se vidi da je Sebija studirala 11 godina
Faksimil Medicinskog fakulteta u Sarajevu iz kojeg se vidi da je Sebija studirala 11 godina

FOTO: AVAZ

Kome zahvaljuje
Oštro je demantirao navode da je bio mentor Sebiji Izetbegović na odbrani doktorske disertacije u Sarajevu u aprilu 2000. godine.

- Ona je bila 1994. godine kod nas u Zagrebu, a doktorat je branila šest godina kasnije. Ona je branila temu koja nije moja tema, laparoskopija - enteroskopija, ja se tim nikada nisam bavio. Bavio sam se patološkom trudnoćom, liječenjem nerođenog djeteta i ultrazvučnom dijagnostikom. To znači, nije iz mog područja. No, Sebija, kako sam pročitao, sada zahvaljuje meni, Sreći Šimiću, Stjepanu Skenderoviću i Sanji Kupešić - kazao je Kurjak.

Naglašava da su doktori Šimić i Skenderović mrtvi već dugo vremena, a da je doktorica Kupešić dekanica na fakultetu u Las Vegasu.

- S doktoricom Kupešić sam, također, razgovarao, ona isto pojma nema o tome. Ostajem samo ja da to potvrdim. To elegantno treba kazati da fakultet sarajevski, koji je osnivao ekipu za obranu, pokaže ko su članovi te komisije i zapisnik kako je prošla ta obrana, jer ja tu nisam uopće bio mentor. Moramo se vratiti i raščistiti jednu stvar, Sebija je u Zagrebu provela tri tjedna, prošetala i vratila se u Tursku. Nigdje nije bila registrirana, ni kao student ni kao specijalizant. To stalno tvrdim - potcrtao je Kurjak.

Što je zvala
Ako je, kako kaže, bio mentor, neka mu dokažu rješenjem o doktoratu.

- Bio sam u 58 doktorata mentor, ja sa svim svojim sjećanjem mislim da nisam. I to sam rekao prije godinu njoj (Sebiji Izetbegović, op. a.) nakon emisije na N1. Tada sam rekao da joj nisam bio ni mentor niti je kod mene specijalizirala. Ali ona me nazvala i tvrdila: „Pa jeste, bili ste, piše.“ Ja kažem: „Seko zlato, neka piše šta piše, ali ja ponavljam, nisam ti bio mentor, to nije moje područje.“ Osim toga, zašto bih ja u Sarajevu bio mentor kada je u Sarajevu profesor Srećo Šimić bio svjetski stručnjak za laparoskopiju - konstatirao je Kurjak.

Neoborivi dokaz: Izetbegovićka zahvalila Kurjaku, on je demantira
Neoborivi dokaz: Izetbegovićka zahvalila Kurjaku, on je demantira

FOTO: AVAZ

Sve je to krajnje mutno
Na našu konstataciju da još nema odgovora nadležnih institucija, kaže:

- Nema jer je to politički obojeno. Ona je dala naslovnu stranu doktorata. Ima tu i drugih objeda od one druge doktorice. Sve je to krajnje mutno i tražim da poštena i kompetentna i neutralna ekipa znanstvenika ispita sve dokumente i da to uradi Univerzitet u Sarajevu.

Mogu navoditi šta hoće
Na podatak da se na naslovnici dokumenta o doktoratu iz aprila 2000. godine navodi njegovo ime, Kurjak odgovara:

- Mogu oni navoditi šta hoće. Ona navodi u svojim dokumentima, tako je i pukla ova drama, da je specijalizirala ginekologiju kod profesora Kurjaka u Zagrebu i da je doktorat pravila, a da je deset ispita na postdiplomskom položila i molila sarajevski Medicinski fakultet da joj odobri još četiri. Kojih je to deset ispita? Gdje? Samo ih je kod mene mogla položiti - kazao je on.

Nisam odgovoran za 30 godina njenog rada
Kurjak kaže da je odgovoran za sve što se dešavalo u Zagrebu u vrijeme ratnih dešavanja.

- Odgovoran sam za porod 2.300 Bošnjakinja u Zagrebu, za edukaciju brojnih drugih mladih ljudi, odgovoran sam za dva doktorata koja su prije nekoliko dana objavljena, za sve sam to ja odgovoran. Ali nisam odgovoran za 30 godina rada Sebije Izetbegović u Klinici, od asistentice do direktorice.
 

JankoTheGreat

Elita
Banovan
Poruka
23.037

ČAS ISTORIJE​

Kako je efendija Kurt spašavao Srbe od ustaškog pokolja​

06/01/2021

kurt.jpg

EFENDIJA KURT JE IMAO OSMERO DJECE


Nažalost, danas se ime plemenitog Šefket-efendije spominje veoma rijetko, a njegova je uloga u spašavanju srpskog stanovništva Tuzle na ispravan naučni način obrađena i valorizirana tek u publikacijama iz ovog milenija


Na Badnje veče 1942. godine tuzlanski muftija Muhamed Šefket Kurt sprečio je ustaški pokolj Srba u Tuzli, je događaj iz istorije BiH na koji je danas putem društvenih mreža podsjetio banjalučki novinar Dragan Bursać.##

Naime, početkom januara 1942. godine saznalo se da ustaše spremaju pokolj tuzlanskih Srba, kao odmazdu za likvidaciju grupe ustaša zarobljenih kod Doboja, koje su četnici strijeljali na Ozrenu.

Tajni ustaški odbor za istrebljenje Jevreja i Srba u Tuzli pozvao je zloglasnog Vječeslava Montanija, kotarskog predstojnika za Brčko, koji se već pročuo po krvavim nedjelima, da dođe sa svojim ustašama u Tuzlu i da se, uz njegovu pomoć, izvrši odmazda nad Srbima, i to tako da se u pravoslavnu crkvu punu vjernika postavi eksploziv, i da se zatim razori srpska varoš u tom gradu i kompletno stanovništvo pobije i otjera u logore.

Pošto se saznalo za ovaj plan, organizovana je konferencija uglednih Bošnjaka Tuzle. Odlučeno je da tročlana delegacija, na čelu s muftijom Muhamedom Kurtom, ode Hohbajeru njemačkom komandantu tog mjesta, i njegovom zamjeniku potpukovniku Vistu, te traži od njih da navedeno spriječe. Kad je saznala koliko je protivljenje Bošnjaka ovakvim akcijama, njemačka komanda je pismenom naredbom zabranila ustašama da poduzimaju bilo kakve mjere odmazde bez njenog odobrenja. Istovremeno su slične akcije poduzimali i ugledni Hrvati, kao što su Jure Begić, Ante Kamenjašević i drugi.


Zbog svega toga, ustaše se nisu usudile da provedu svoj plan. Njemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa tekstom upozorenja da, „niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi“. U nastojanju da učvrsti demarš kod njemačkog komandanta, muftija Kurt sa grupom uglednih Tuzlaka odlazi u Zagreb i traže da ih Ante Pavelić, poglavnik NDH primi. On to nije učinio, ali ih je primio ministar Andrija Artuković od kojeg delagacija traži da ustaše ne diraju mirno srpsko stanovništvo. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina.

Ustaški režim u Tuzli u jednoj dojavi od 9. juna 1943. godine negativno je gledao na nacionalnu ”pasivnost” uleme koja je postajala vidljivijom što je sudbina NDH bila neizvjesnija. Muhamed Šefket ef. Kurt označen je u toj dojavi kao ”potajni neprijatelj današnjeg poretka” i ”stari bizantinac – Srbin.”80

Kada je efendija Kurt preminuo prota Đorđe Jovanović održao je govor na njegovoj dženazi, kojoj je prisustvovalo preko deset hiljada ljudi. Uslišena je intimna i neuobičajena molba prote Jovanovića, da on bude taj koji će u efendijin grob sići prije njega, dočekati tabut s efendijinim tijelom i položiti ga u kabur.

O efendiji Kurtu prije dvije godine je pisala i Al Jazeera gdje je navedeno da se radi o istaknutom muslimanskom učenjaku koji je predvodio grupu uglednih Bošnjaka koji su intervenisali kod “ustaških” vlasti da se spriječi paljenje prepune pravoslavne crkve u Tuzli na Badnju večer 1942. godine.

O značaju i veličini Šefket-efendijinog čina najbolje svjedoči jedan zanimljiv i neuobičajen detalj koji se dogodio prilikom njegove sahrane i koji svjedoči o zahvalnosti koju je srpska zajednica Tuzle osjećala prema čovjeku koji im je toliko pomogao.

Naime, kada je ef. Kurt preminuo, prota Đorđe Jovanović izrazio je želju da održi govor na njegovoj dženazi i pred više od 10.000 ljudi sišao je u grob, dočekao tabut ef. Kurta i položio ga u kabur.

Nažalost, danas se ime plemenitog Šefket-efendije spominje veoma rijetko, a njegova je uloga u spašavanju srpskog stanovništva Tuzle na ispravan naučni način obrađena i valorizirana tek u publikacijama iz ovog milenija. Njegov čin trebao bi se ne samo više spominjati nego i isticati kao primjer lične hrabrosti i požrtvovnosti.

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kako-je-efendija-kurt-spasavao-srbe-od-ustaskog-pokolja/1965822/
 

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581

ČAS ISTORIJE​

Kako je efendija Kurt spašavao Srbe od ustaškog pokolja​

06/01/2021

kurt.jpg

EFENDIJA KURT JE IMAO OSMERO DJECE


Nažalost, danas se ime plemenitog Šefket-efendije spominje veoma rijetko, a njegova je uloga u spašavanju srpskog stanovništva Tuzle na ispravan naučni način obrađena i valorizirana tek u publikacijama iz ovog milenija


Na Badnje veče 1942. godine tuzlanski muftija Muhamed Šefket Kurt sprečio je ustaški pokolj Srba u Tuzli, je događaj iz istorije BiH na koji je danas putem društvenih mreža podsjetio banjalučki novinar Dragan Bursać.##

Naime, početkom januara 1942. godine saznalo se da ustaše spremaju pokolj tuzlanskih Srba, kao odmazdu za likvidaciju grupe ustaša zarobljenih kod Doboja, koje su četnici strijeljali na Ozrenu.

Tajni ustaški odbor za istrebljenje Jevreja i Srba u Tuzli pozvao je zloglasnog Vječeslava Montanija, kotarskog predstojnika za Brčko, koji se već pročuo po krvavim nedjelima, da dođe sa svojim ustašama u Tuzlu i da se, uz njegovu pomoć, izvrši odmazda nad Srbima, i to tako da se u pravoslavnu crkvu punu vjernika postavi eksploziv, i da se zatim razori srpska varoš u tom gradu i kompletno stanovništvo pobije i otjera u logore.

Pošto se saznalo za ovaj plan, organizovana je konferencija uglednih Bošnjaka Tuzle. Odlučeno je da tročlana delegacija, na čelu s muftijom Muhamedom Kurtom, ode Hohbajeru njemačkom komandantu tog mjesta, i njegovom zamjeniku potpukovniku Vistu, te traži od njih da navedeno spriječe. Kad je saznala koliko je protivljenje Bošnjaka ovakvim akcijama, njemačka komanda je pismenom naredbom zabranila ustašama da poduzimaju bilo kakve mjere odmazde bez njenog odobrenja. Istovremeno su slične akcije poduzimali i ugledni Hrvati, kao što su Jure Begić, Ante Kamenjašević i drugi.


Zbog svega toga, ustaše se nisu usudile da provedu svoj plan. Njemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa tekstom upozorenja da, „niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi“. U nastojanju da učvrsti demarš kod njemačkog komandanta, muftija Kurt sa grupom uglednih Tuzlaka odlazi u Zagreb i traže da ih Ante Pavelić, poglavnik NDH primi. On to nije učinio, ali ih je primio ministar Andrija Artuković od kojeg delagacija traži da ustaše ne diraju mirno srpsko stanovništvo. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina.

Ustaški režim u Tuzli u jednoj dojavi od 9. juna 1943. godine negativno je gledao na nacionalnu ”pasivnost” uleme koja je postajala vidljivijom što je sudbina NDH bila neizvjesnija. Muhamed Šefket ef. Kurt označen je u toj dojavi kao ”potajni neprijatelj današnjeg poretka” i ”stari bizantinac – Srbin.”80

Kada je efendija Kurt preminuo prota Đorđe Jovanović održao je govor na njegovoj dženazi, kojoj je prisustvovalo preko deset hiljada ljudi. Uslišena je intimna i neuobičajena molba prote Jovanovića, da on bude taj koji će u efendijin grob sići prije njega, dočekati tabut s efendijinim tijelom i položiti ga u kabur.

O efendiji Kurtu prije dvije godine je pisala i Al Jazeera gdje je navedeno da se radi o istaknutom muslimanskom učenjaku koji je predvodio grupu uglednih Bošnjaka koji su intervenisali kod “ustaških” vlasti da se spriječi paljenje prepune pravoslavne crkve u Tuzli na Badnju večer 1942. godine.

O značaju i veličini Šefket-efendijinog čina najbolje svjedoči jedan zanimljiv i neuobičajen detalj koji se dogodio prilikom njegove sahrane i koji svjedoči o zahvalnosti koju je srpska zajednica Tuzle osjećala prema čovjeku koji im je toliko pomogao.

Naime, kada je ef. Kurt preminuo, prota Đorđe Jovanović izrazio je želju da održi govor na njegovoj dženazi i pred više od 10.000 ljudi sišao je u grob, dočekao tabut ef. Kurta i položio ga u kabur.

Nažalost, danas se ime plemenitog Šefket-efendije spominje veoma rijetko, a njegova je uloga u spašavanju srpskog stanovništva Tuzle na ispravan naučni način obrađena i valorizirana tek u publikacijama iz ovog milenija. Njegov čin trebao bi se ne samo više spominjati nego i isticati kao primjer lične hrabrosti i požrtvovnosti.

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kako-je-efendija-kurt-spasavao-srbe-od-ustaskog-pokolja/1965822/

Spašavali su i Srbi Bošnjake.
 

Dobri Bosnjanin

Domaćin
Poruka
4.827
Пошто сам човек којега занима шта мисли и "друга страна" и по професионалној вокацији сам увек био заинтересован а и таква ми је била природа посла у време активне војне службе, па сам проучавао и пратио још у време ЈНА , разноразне субверзивне елементе и непријатеље државе, тако да ми је остала "професионална склоност" да сазнам "шта мисле и они који нас не воле", било у време ЈНА, било после у току службе, било сада"када одмарам и никоме нисам потребан", јер кажу "пензија друже".

Значи да не дужим , наишао сам на доста национал-ног шовинизма на интернету али нигде ко на интернет страници која се зове "BOŠNJACI Net".

То што се на тој интернет страници "BOŠNJACI Net". може прочитати превазилази "границе нормалног" ако се мржња на националној основи може уопште третирати као нешто "нормално", јер сама по себи је лудило, али то што се може наћи или прочитати на тој интернет страници "БОШЊАЦИ Нет" је лудило над лудилом, изнад свих лудила везаних за националну мржњу.

У вези с тим постоје и одређени YouTube канали бошњачке националне политике, као што је например "IML TV PRESS" који свакодневно "штанцује ко на траци" за серијску производњу изразито антиСрпске видео снимке у "којима негују сећање" на дешавања у току рата 1992-1995 године и "на сваки неправду која им је учињена", онако како је они виде.

Срби морају ово знати и упознавати се са оним шта им неко мисли, а ради своје националне безбедности.

Невероватна је чињеница да такви "болесни" YouTube канали и интернет странице уопште могу опстајати, како не буду забрањени , поред толике количине "националног отрова" којим трују своју околину и шире по свету где интернет допире.
To je tačno ali ti internet kanali su veoma mali tj mali broj posjetioca šta je veoma zabrinjavajuće u regionu je emisija ćirilica koja obara rekorde gledanosti u Srbiji.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.