Bošnjaci u Srbiji su Srbijanci ?!

• Začetnik teme Začetnik teme lima
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Svi gradjani Srbije zajedno, bez obrira ne veru inaciju, treba da se zovu?

• Srbi

• Srbijanci

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

lima

Aktivan član
Poruka
1.630
http://sandzakpress.net/srbi-i-ostali-srbijanci/comment-page-1#comment-16404

Ima li logike u tome da ako su svi gradjani Francuske Francuzi, bez obzira ne veru i naciju, onda svi gradjani Srbije budu Srbijanci...

Na sajtu koji finansira Zukorlić i koji je veoma popularan kod Bošnjaka, forsira se to da se svi gradjani Srbije nazivaju Srbijanci, od kojih je vecinski srpski narod.. ?!

Može li Vlada Srbije ustvari biti srbijanska Vlada, a da fudbaler Srbije Adem Ljajić ustvari bude srbijanski fudbaler Adem Ljajić...

Poslednja izmena:
Glupa tema. Naravno da su Srbijanci kao i svi drugi narodi u Srbiji jer da su Srbi ne bi se zvali Bosnjacima.

Đe si Mrdo, šta ima?!

Jeste glupa tema, zato što je kod nas u SFRJ forsiran termin SRBIJANCI i to je opšteprihvaćeno iz 2 razloga ... zbog postojanja velikog procenta drugih naroda u Srbiji i zbog postojanja velikog broja Srba van Republike Srbije...

Ja stvarno ne znam da li postoji neka slična terminologija kod drugih država... ne postoji naziv npr. Rusijanci koji bi obuhvatio sve građane Rusije kako Ruse tako i građane drugih nacija...

U SFRJ je čak pokušano sa nazivom Hrvačani za sve stanovnike Hrvatske... ali to nije prihvaćeno...

Ima li logike u tome da ako su svi gradjani Francuske Francuzi, bez obzira ne veru i naciju, onda svi gradjani Srbije budu Srbijanci...

Na sajtu koji finansira Zukorlić i koji je veoma popularan kod Bošnjaka, forsira se to da se svi gradjani Srbije nazivaju Srbijanci, od kojih je vecinski srpski narod.. ?!

Može li Vlada Srbije ustvari biti srbijanska Vlada, a da fudbaler Srbije Adem Ljajić ustvari bude srbijanski fudbaler Adem Ljajić...

То покушава хидроцефалус Зукорлић да се игра "политичара".

НЕМА НИКО ПРАВО ДА МЕЊА ИМЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ! НИТИ ПОСТОЈИ СРБИЈАНИЈА - НИТИ ПОСТОЈЕ СРБИЈАНЦИ! То је већ у стручним јавним расправама и расправљено и разјашњено.

"Бошњаци" једино могу бити ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ - а ако им се не свиђа... широко им поље, ено им Сарајево...

Mislim da je to sasvim OK.

Da je odvajkada bilo tako, sad bi nas bilo 20 miliona...

Има логике али прво треба срушити жуте окупаторе па о томе размишљати....

Иначе у потпуности се слажем ... тежимо ка ЕУ онда тежимо ка њиховим законима....Живиш у Србији ... Мораш да говориш српски и наставу у школи слушаш на српском...Ако држава има пара она финансира посленаставну активност на матерњем језику националних мањина...ако нема нек се сналазе сами....немају ни Срби на Косову шта да једу па не видим да се рецимо Мађари због тога брину...због чега би се ја за њих бринуо...?

Не лупетај... реч СРБИЈАНЦИ се односи само на ШУМАДИНЦЕ... прекините више да спопадате Србију - то се неће по вас добро завршити.

NAZIV SRBIJANCI JE REC KOJA JE POTEKLA IZ KUHINJE JEREMICEVOG DEDE HAMDIJE POZDERCA I TO BI TREBALO DA OZNACAVA NAS KAO JAGANJCE

Не лупетај... реч СРБИЈАНЦИ се односи само на ШУМАДИНЦЕ... прекините више да спопадате Србију - то се неће по вас добро завршити.

NAZIV SRBIJANCI JE REC KOJA JE POTEKLA IZ KUHINJE JEREMICEVOG DEDE HAMDIJE POZDERCA I TO BI TREBALO DA OZNACAVA NAS KAO JAGANJCE

ово је тачно. Србијанац је појам којим су Србе у тадашњој Краљевини Србији означавали њихови суседи и сународници у Аустро-Угарској- да би се направила разлика у односу на Србе у Војводини, Босни или Црној Гори. сам термин Србијанац је у Србији непознат и стран- и као такав неприменљив на категорије ''србијанска влада'', ''србијански динар'' и сл. та одредница је неприхватљива и за Војвођане (јер они себе не сматрају Србијанцима) и за Србе у централној Србији (јер они себе не зову Србијанцима- него Србима).

да закључимо, појмови ''Србијанац'' и ''србијански'' не могу наћи адекватну примену у Србији. што не значи да се и даље не могу користити у суседним српским земљама како би се направила географска разлика.

Đe si Mrdo, šta ima?!

Jeste glupa tema, zato što je kod nas u SFRJ forsiran termin SRBIJANCI i to je opšteprihvaćeno iz 2 razloga ... zbog postojanja velikog procenta drugih naroda u Srbiji i zbog postojanja velikog broja Srba van Republike Srbije...

Ja stvarno ne znam da li postoji neka slična terminologija kod drugih država... ne postoji naziv npr. Rusijanci koji bi obuhvatio sve građane Rusije kako Ruse tako i građane drugih nacija...

U SFRJ je čak pokušano sa nazivom Hrvačani za sve stanovnike Hrvatske... ali to nije prihvaćeno...

Evo me Rozicu dje si ti?!

Pa recimo u Rusiji svi gradjani se dijele na etnicke zajednice ali generalno po ustavu svi su Rusi. Ali... i ptice na granama znaju da je etnos jaci u odnosu na drzavno ime kada se misli o nacionalnom osjecaju i pripadnosti nekome i necemu. Oni mogu da se oslovaljavaju kako zele ali u sustini oni su od Rusa - etnickih Rusa drugi narod.

Recimo i da se u Srbiji svi gradjani nazivaju Srbima opet ne mogu da nadju monoton nacin da svi budu Srbi jer ima razlicitih etnickih zajednica.

што се тиче Француске, мислим да поређење није адекватно. Французи су, као и Американци, усвојили политички концепт нације- што код балканских народа није случај. ту је доминантан био етнички, а не жалост и верски принцип. тако да било какво преустројство одреднице ''Србин'' којом би она добила политичко обележје и тиме се проширила на мањине у Србији- је погрешан.

Evo me Rozicu dje si ti?!

Pa recimo u Rusiji svi gradjani se dijele na etnicke zajednice ali generalno po ustavu svi su Rusi. Ali... i ptice na granama znaju da je etnos jaci u odnosu na drzavno ime kada se misli o nacionalnom osjecaju i pripadnosti nekome i necemu. Oni mogu da se oslovaljavaju kako zele ali u sustini oni su od Rusa - etnickih Rusa drugi narod.

Recimo i da se u Srbiji svi gradjani nazivaju Srbima opet ne mogu da nadju monoton nacin da svi budu Srbi jer ima razlicitih etnickih zajednica.

Isto je tako i u Francuskoj i u Americi... Svi mi znamo ko smo i sta smo i nece Jevrejin iz Francuske sigurno da se predstavlja kao Francuz ma kakav zakon postojao... Takvi zakoni mogu samo da dovode do nemira do kojih i dovode...

Isto tako nece Srbi iz Srbije da se predstavljaju kao Srbijanci...

Isto je tako i u Francuskoj i u Americi... Svi mi znamo ko smo i sta smo i nece Jevrejin iz Francuske sigurno da se predstavlja kao Francuz ma kakav zakon postojao... Takvi zakoni mogu samo da dovode do nemira do kojih i dovode...

Isto tako nece Srbi iz Srbije da se predstavljaju kao Srbijanci...

Ma sta me briga hoce li Srbi da se predstavljaju Srbijancima. Sto se mene tice mogu kako hoce.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back