Urvan Hroboatos
Veoma poznat
- Poruka
- 10.637
Sjajan argumentNemač pojma si. I neću dalje sa tobom o ovome.

Sjajan argumentNemač pojma si. I neću dalje sa tobom o ovome.
"Andrić nema šanse prema Krleži, on je dobar, a ne velik pisac."Sjajan argument![]()
Nije to umanjivanje, nego stavljanje na pravu mjeru.
Andrić nema šanse prema Krleži, on je dobar, a ne velik pisac.
Npr., ako bih dao školske ocjene 4 i 5 za književnadjela, Andrić ima svega nekoliko takvih djela.
Znakovi pored puta
3 knjige novela
Gospođica
Prokleta avlija
dok su mu Na Drini ćuprija i Travnička hronika solidni, no debelo precijenjeni romani, nešto poput Hemingwayewih.
Kod Krleže za 4 i 5 ocjenu ima knjiga k'o šodera.
Davni dani
Dnevnici u 3 knjige
Banket u Blitvi, 2 knjige
Povratak Filipa Latinovicza
Na rubu pameti
Zastave, 5 knjiga
Eseji u preko 8 knjiga
Balade Petrice Kerempuha
Hrvatski bog Mars
Novele u bar dvije knjige
Sam Dževad Karahasan je tu bio jasan: https://strane.ba/dzevad-karahasan-pisati-roman-je-kao-graditi-kucu/
........................................
To pokazuje koliko mi je Krleža drag i važan, nema mnogo pisaca radi kojih bih se ja, asocijalan kakav jesam, javio nepoznatom čovjeku i tražio razgovor. Mislim da sam od Krleže ponešto i naučio, vjerujem, recimo, da sam svoju tehniku pripovijedanja razvio prije svega u “raspravi” s Krležom i njegovom pripovjedačkom tehnikom. Ali je najvažnije da ja volim ono što je Krleža pisao. Naravno ne sve, u tolikom opusu mora biti mnogo nepotrebnih stranica, ali neke stvari zaista volim. Ono recimo gdje Krleža ispituje granice u čovjeku, u njegovom unutrašnjem biću.
Granicu između svjesnog i nesvjesnog, između htijenja i mogućnosti, između želje i straha. U djelima koja najviše volim, u Glembayevima i Banketu u Blitvi, svi likovi su doslovno na nekoj granici i obilježeni granicom. Na granici između otmjenosti i prostaštva. Oni su gospoda već u ne znam kojoj generaciji, ne smijete im oduzeti otmjenost koju su već dobro naučili, ako ih želite tačno predstaviti. A ispod te naučene otmjenosti, svako malo iskoči ili može iskočiti zvijer ili prostak, koji još uvijek nije uspavan u gospodinu bankaru ili u umjetniku. Na granici između onoga što žele i onoga što moraju. Onoga što su osvijestili i onoga što nose u sebi i osjećaju kao prijetnju. Pa komad i počinje rečenicom da “sve je to mutno u nama, draga moja dobra Beatrice”, dakle iskazom o granici između dva sloja ili dvije sfere u čovjekovom duhu.
A mjesto tog opusa danas? Ja zaista ne znam mnogo pisaca koji bi danas bili tako aktualni. Pogledajte oko sebe: svijetom danas vladaju direktori banaka, dakle Glembayi, nešto malo kultivirani poluobrazovani prostaci sa duhom i moralnom prirodom skakavaca. Poput skakavaca, ti ljudi proždiru sve i iza sebe ostavljaju pustoš, doslovno uništavaju čitave regione i gradove, ne mičući od stola ubijaju, jer ih ostavljaju bez osnove za život, desetine hiljada ljudi. A sve to otmjeno, s dobro uvježbanim izrazom zgražanja nad činjenicom da neki ljudi ne peru ruke nakon posjete toaletu. U oba slučaja je on, poput Krležinih junaka, uvelike jednak sebi. Ne samo mi, ni on sam ne zna kad je više jednak sebi – onda kad, poput svakog skakavca, pustoši i ostavlja bez hljeba desetine hiljada ljudi ili onda kad se zgraža nad činjenicom da ima ljudi koji ne peru ruke sapunom nakon što su urinirali. Sve njih je Krleža napisao osamdesetak godina unaprijed. Ili u Banket u Blitvi!? Pa Krleža nas je napisao, naše živote i naša iskustva napisao je prije pedeset godina. I to u formi političkog trilera, žanra koji će nekoliko godina nakon Krleže, u romanu Nostromo, službeno u evropske književnosti uvesti Joseph Conrad.
Vi i ne,,,,"Andrić nema šanse prema Krleži, on je dobar, a ne velik pisac."
Nakon te rečenice nemamo šta pričati![]()
Nije to za svakog ...Ајде, рођени мој, само напријед! Одлично си кренуо... Сад још мало о нпр. „девет браће од Шубића”, па онда „гвозданка дјевојка”... има тога ихааа...
И свакако нагласи Крлежину оригиналност и иновативност, напосе његов дивно одњеговани језик препун швапског и маџарског без ког једва да може писати... (сем завичајног и матерњег му Керемпуха).
Ма гдје такав великан попут Крлеже за сваког... Та иновативност, та оригиналност... то је непоновљиво. Лијепо си нам указао на Вукову преписивачину хрватских јуначкијех пјесамах, али треба поменути и европске мале писце који су своје име направили на Крлежиним Глембајевима. Томас Ман написа Буденброкове надахнут Глембајевима, Голсворди исписа цијелу Сагу о Форсајтима надахнут Глембајевима, Ди Гар своје Тибоове надахнут Глембајевима... И баш као што је ћопави Вук покупио свјетску славу српским народним пјесмама које је покрао од Хрвата, и поменута сва тројица лопурди и обичних преписивача Крлеже исподобијаше Нобелове награде, а сироти Фриц остаде без ње... Ех судбо клета...Nije to za svakog ...
Miroslav Krleža 1926
![]()
![]()
Ovi jadnici su "duhoviti" jer su tendenciozani, neuki i priglupi..Ма гдје такав великан попут Крлеже за сваког... Та иновативност, та оригиналност... то је непоновљиво. Лијепо си нам указао на Вукову преписивачину хрватских јуначкијех пјесамах, али треба поменути и европске мале писце који су своје име направили на Крлежиним Глембајевима. Томас Ман написа Буденброкове надахнут Глембајевима, Голсворди исписа цијелу Сагу о Форсајтима надахнут Глембајевима, Ди Гар своје Тибоове надахнут Глембајевима... И баш као што је ћопави Вук покупио свјетску славу српским народним пјесмама које је покрао од Хрвата, и поменута сва тројица лопурди и обичних преписивача Крлеже исподобијаше Нобелове награде, а сироти Фриц остаде без ње... Ех судбо клета...
Тако је, рођени мој! Па то и ја кажем. На твојој сам страни, само сам поменуо великог Крлежу који га не доби, за разлику од ових који су га преписивали па исподобијали.Ovi jadnici su "duhoviti" jer su tendenciozani, neuki i priglupi..
Nobela nisu dobili ni
Tolstoj
Ibsen
Strindberg
Conrad
Henry James
Proust
Gombrowicz
Joyce
Musil
Broch
Lawrence
Woolf
Forster
Yourcenar
Kraus
Svevo
Borges
Verga
Lorca
Walser
Gaddis
Leonov
....
Dakle, kanonski pisci golemom većinom nisu dobili Nobela.
https://forum.krstarica.com/threads/andric-i-krleza-veciti-derbi.692437/
Andrić nije velik pisac, nego dobar.Тако је, рођени мој! Па то и ја кажем. На твојој сам страни, само сам поменуо великог Крлежу који га не доби, за разлику од ових који су га преписивали па исподобијали.
Није Андрић велики писац због Нобела, велики је јер је – велик.
Није Црњански велики писац јер није добио Нобела, велики је јер је – велик.
Рупа у историји коју многи квазиисторичари намјерно забораве је да СПЦ добија аутокефалност 1219 године.Glede Tvrtka, njegova je baba bila iz dinastije Nemanjića, kao supruga Stjepana Kotromanića. Što da čovjek kaže onda za Šubića, komu je žena bila sestra cara Dušana? Sam Tvrtko je po genealogiji bio više Šubić nego Nemanjić, dakle više "Hrvat" nego "Srbin". Samo se nije mogao ravnati sa Šubićima,
Tvrtko Kotromanić je bio pretendent na srpski prijesto i osvojio je dio zapadne Srbije, što mu Srbi nikad nisu priznali. On se samookrunio kao samozvanac, s manje uspjeha nego Tito u Jajcu, jer ga praktički nitko nije priznavao osim Dubrovčana iz oportunističkih razloga.
No budimo realni: koja je njegova baština? On je doveo pisare iz Srbije koju su promijenili tekst povelja iz Bosne u to doba, što se vidi u jeziku koji je posrbljen i sadrži niz ekavskih izraza, tako da možemo većinu njegovih povelja smatrati po jeziku srpskim. U graditeljstvu, koliko znam,osnovao je Herceg Novi. U umjetničkoj književnosti ne pojavljuje nigdje.
Dakle-to je to. Povelje iz njegova doba koje pripadaju srpskom jeziku plus Herceg Novi.
Po baštini apsolutno najvažniji vladar stare Bosne je Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Kao mecena iza njega su ostale dvije fundamentalne knjige, Hrvojev misal i Hvalov zbornik. Ostao je gotički portal u Jajcu. Ostao je grad Jajce, kojeg je ili osnovao ili preoblikovao. Ostao je niz povelja koje su hrvatske po jeziku.
Ostao je kao lik u vrijednoj umjetničkoj književnosti (Junije Palmotić), a i popularnoj nacionalnoromantičarskoj (Narcis Jenko).
Dakle, iza Hrvoje su ostali- Jajce, Hrvojev misal, Hvalov zbornik i niz hrvatskih povelja (po jeziku).
Tvrtko je bio ambiciozni posrbica, no iza njega je praktički malo ostalo (osim Herceg Novog). Po baštini, on je za Hrvoja- malikan.
I naravno- Bošnjaci muslimani nemaju ni emocionalne veze i povijesni kontinuitet ni s kim.
A da je dobio Vladimir PutIer, to bi bio naslov na naslovnoj strani vaših sajtova Šumija Danas i Fakti-taqiyyah.orgNobel je izgubio svaku moguću relevatnost, jer dobijaju muzičari, političari, sektaši.. Kad je Obama dobio Nobelovu nagradu, shvatio sam da je taj nobel nagrada kerov q.
Al Krlježa nije Hrvat.Andrić nije velik pisac, nego dobar.
Dobri, a ne veliki pisci su Hemingway, Fitzgerald, Edith Wharton, Camus, Bellow, Solženjicin.
Krleža je velik pisac- kao što su Conrad, Faulkner, Musil ili Broch. To je taj rang.
Ujević je velik pisac, veći od Yeatsa, Rilkea u poeziji, Trakla, Jesenjina, Majakovskog, Ahmatove, Valeryja, Harta Cranea.
Crnjanski je značajan pisac, možda i velik, nešto kao Martin Du Gard, Asturias ili Verga.
Andrić nije velik pisac, nego dobar.
Dobri, a ne veliki pisci su Hemingway, Fitzgerald, Edith Wharton, Camus, Bellow, Solženjicin.
Krleža je velik pisac- kao što su Conrad, Faulkner, Musil ili Broch. To je taj rang.
Ujević je velik pisac, veći od Yeatsa, Rilkea u poeziji, Trakla, Jesenjina, Majakovskog, Ahmatove, Valeryja, Harta Cranea.
Crnjanski je značajan pisac, možda i velik, nešto kao Martin Du Gard, Asturias ili Verga.
Znaju isto za Hemingwaya, ali ne za Hermanna Brocha.Al ljudi na zapadu znaju za Andrića, ne za krlezu
Ahahahah....Al Krlježa nije Hrvat.
Imate li nekog Hrvata da je pisac?
Njegovi su poreklom Cincari, sa Dojranskog jezera. Krleža na makedonskom jeziku znači – krpelj.Al Krlježa nije Hrvat.
Imate li nekog Hrvata da je pisac?
Andric noble family, medieval noble house from Serbia.Ahahahah....
https://forum.krstarica.com/threads...i-i-preporuke-ii.777770/page-39#post-37039642
Ivo Andrić, rođen u Travniku 10. X. 1892. godine, hrvatskog porijekla, završio škole itd. Moli me da brišem da je hrvatskog porijekla.
Na to odgovaram Bogdanoviću (oprostite što citiram):
Dragi moj Milane,
Pozdravi Ivu Andrića u moje ime, veoma srdačno, i poruči mu, ako možeš, da mu ja j.... hrvatsku majku, brisat ću da je hrvatskog porijekla
http://en.wikipedia.org/wiki/AndrićZnaju isto za Hemingwaya, ali ne za Hermanna Brocha.
No oni koji znaju znanje- ti znaju: https://www.thefreelibrary.com/Five+Yugoslav+classics.-a062649864
..........................................................
Ivo Andric, a Bosnian Croat by birth but a Serb by conviction, took the conflict between Bosnian wildness and Islamic discipline, or, as he always seemed to see it, tyranny, and the ensuing propensity, over centuries, for the country to suffer violence, as the major theme of his writing. . . This is, above all, because although he was extremely proud to be considered a Yugoslav, he would never have Serbified himself the way Andric did.
Na srpskom krpelja zovemo krlja.Njegovi su poreklom Cincari, sa Dojranskog jezera. Krleža na makedonskom jeziku znači – krpelj.
jel' to samo trolanje ili autentična glupost?http://en.wikipedia.org/wiki/Andrić
Andric noble family, medieval noble house from Serbia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Andrić
![]()
Krleža nema veze s Cincarima (za razliku od hrpe Srba).Njegovi su poreklom Cincari, sa Dojranskog jezera. Krleža na makedonskom jeziku znači – krpelj.