"Бошњаци" и доказивање идентитета???

sinisa123

Primećen član
Poruka
799
Posto Bosnjaci tvrde da su poseban identitet na Balkanu , zanima me gdje su izvori koji to dokazuju, npr. narodni simboli kao poseban jezik, tradicija, predanja, ili zastava, grb, poznati nacionalni ustanici, bilo sta sto bi se moglo podvesti pod poseban identitet ili razlicit od srpskog i hrvatskog.

ovo me zanima jer se sve svodi na pricu o bogumilima, mada, tu i tamo se spominje poseban slovenski identitet (mada on nigdje nije opisan) a u poslednje vrijeme i prepisuju albanski falsifikat o ilirima...znaci, idu sve dublje u proslost a nigdje nista konkretno.

http://www.camo.ch/bosna_nije_katolicka_zemlja.htm


pozdrav.
 
Бошњаци имају свој посебан идентитет. Базиран исламској вери и ничему другоме.

За расправе које су се овде водиле и изнесене податке, доказе и мишљења, погледај мало по следећим темама:

Нације на Балкану

Народи у Босни и Херцеговини

Повеља Матеје Нинослава

Ко су Босанци, Бошњаци (прва)

Ко су Босанци, Бошњаци (друга)
 
"Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukčije nego Ðemail, ali isto tako sigurno. A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam čast našoj ludosti!"

Mehmed Meša Selimović
 
Au pa ovaj Ibrahim Pašić gori i od Mustafe Imamovića, ja kad sam tužan uzmem "Historiju Bošnjaka" da čitam, i uvijek me nasmije i oraspoloži, moram i ovu knjigu nabaviti, valjanje od smijeha je zagarantovano!

Politika, kompleksi i izmišljotine!
Najače mi je ono kad su katolici Fra Ivanu Franji Jukiću u Popovom polju rekli da su stećke podigli "Grci" to znači da su ih podigli bogumili koji su arijansko-gotska vjera! :hahaha::rotf:
 
Ovo nije tačno; baziraju i na Bosni samoj, u kojoj žive i iz koje su porijeklom!

Ma daj bre Slavene... Bar polovina ih ima "nebosansko poreklo". Inace, najveci bosnjaci su ti sandzaklije.

To je jedna najobicnija kriza identiteta koja ce taj izmanipulisani narod na kraju najvise kostati. Sto se vise bore, sve vise propadaju u zivo blato prevare.

Ti ne volis genetiku, tvoja stvar..... ali u zadnjih nekoliko meseci nemamo nikoga od tih bosnjaka da nam prosipa pricu koju su nam prosipali jos pre recimo godinu dana. Sada su stvari po tom pitanju izasle na cistac i jako se dobro zna ko su , sta su i odakle su.

Jako ce interesantno biti smotreti na proces "suocavanja sa istinom" kod bosnjaka kroz samo par godina. Eto njih ponovo medju Srbe.
 
Ovo nije tačno; baziraju i na Bosni samoj, u kojoj žive i iz koje su porijeklom!

Јесте тачно, јер имамо велики број оних који се изјашњавају као Бошњаци, а везе са Босном немају - на Косову и Метохији, и у Црној Гори, где живе од када су примили ислам. Приде, Бошњаци својатају Горанце, који се и зову Горанци јер од вајкада живе на Гори и додира са Босном немају.

Ако се може извући нека територијална основа - то је некадашњи босански пашалук у свјим најширим границама.

Са друге страна, доста Бошњака нема порекло из Босне (или негдашњег бос. пашалука), већ из делова Србије и Црне Горе (па и Хрватске, одакле су се муслимани иселили после Бечког рата).
Наравно има и оних који нису пореклом са простора бивше Југославије, или чак Балкана, али ту слабо стојим са бројкама па нећу коментарисати.
 
Kada je to rekao???


svaki put kad ga neko pita:D

to je temelj njegove ideologije. bosnjaci su pravoslavci katolici i muslimani u bosni.

bila je emisija upravo na rtcg prije par godina u vezi muslimansko-bosnjacke problematika i sacir filandra kaze : "muslimani u sandzaku i cg su dio nase bosnjacke zajednice blablabla ...."

a filipovic: "bosnajaci zive samo u bosni"


ne znam da li si pratio polemiku lovrenovica i njega. http://www.hercegbosna.org/dokumenti_upload/20091208/herceg_bosna200912081548430.pdf

oni imaju ozbiljan problem sa definisanjem svoje pozicije i nije samo lovrenovic odustao o teorije o bogumilima.


.
 
da, imamo kompleks od hiljadugodisnje povjesti.

a sto se ti iz sandzaka ubacujes u bosnjake kad vam je najveci ideolog muhamed filipovic vec 1000 rekao da sandzaklije to nisu. mislim, ako vam vec "pravi bosnjaci" kazu da tu ne pripadate, okanite se corava posla.

Jeli sto se sluzis lazima falsifikatoru kad je bas taj Muhamed Filopovic dao podrsku muftiji Zukorlicu na izbore za Bosnjacko nacionalno vijece prosle godine :)

Evo sta kaze Muhamed Filipovic za Bosnjake u Sandzaku: ''Zato sto vi imate svoju originalnu kulturu zato sto ste vi kulturni subjekt, zato sto se diferincirate od svih drugih i da se u sve moguce registre upisete kao Bosnjaci''.

Citava Bosnjacka elita iz BiH dala je podrsku Sandzackom muftiji na izbore za BNV. Trebo bi da manje citas Ustaske i Dodikove sajtove :kafa:

 
Poslednja izmena:
Ma daj bre Slavene... Bar polovina ih ima "nebosansko poreklo". Inace, najveci bosnjaci su ti sandzaklije.

Porijeklo nije bitno u ovom kontekstu. Mogu svi oni biti Turci; Palestinci su Arapi, ali u korijenu njihovog identiteta ne leži Arabizam, već Palestina! :rtfm: Istina, tu muslimani više vole da kleronacionalistički propagiraju, ali činjenice su činjenice.
 

Back
Top