Bošnjaci, Hrvati ili Albanci? Koji je narod Srbima bliskiji od ostalih?

Bošnjaci, Hrvati ili Albanci? Koji je narod Srbima bliskiji od ostalih?

• Bošnjaci.

glasova: 10 52,6%
  • Hrvati.

glasova: 4 21,1%
  • Albanci.

glasova: 5 26,3%

• Ukupno glasova
    19
Bosanski Muslimani (kao i Muslimani Raške oblasti) su maltene isti narod kao Srbi. Viševekovna zajednička istorija, slični mentalitet (religija utiče na vaspitanje pa smo ipak malo tu različiti) i do skoro veliko deljenje istog prostora. Takođe smo i jedni i drugi imali velika stradanja u prošlom veku, mi ipak više, i dobrim delom smo ubijali jedni druge.

Hrvati nam jesu srodan narod, ali pokvarenjaci teški. Ništa nalik Srbima i Muslimanima, koji bar imaju nešto empatije. Mada su lukaviji i od oba. Dok se Srbi drže Rusa i Muslimani Turske, Hrvati biraju partnere češće od prostitutki samo zarad trenutnog uspeha u geopolitici.

Albanci nam nijednima nisu ništa slično.

Možda ne znaš, ali to se zove diplomacija. Kaže se da samo budale nikada ne mijenjaju mišljenje. Ista je stvar i u međunarodnoj politici.

Neukusno je porediti četiri godine pod NDH i petsto godina pod Turcima sa dankom u krvi, zulumima, velikim seobama Srba, nabijanjima na kolac, odmazdama nad nedužnim stanovništvom i čime sve ne. Ne bih da te vredjam, ali imam osećaj da si vrlo pristrasan u temi, i da si je zapravo otvorio kako bi na neki način pravdao svoj izbor muslimanke za suprugu (kao da je to nešto bolje od izbora Hrvatice ili Albanke). To ne treba prosudjivati po tome koliko je ko Srba pobio nego pre svega po bliskosti vere i sličnosti odnosa prema životu. A u tom pogledu su nam Hrvati-Hrišćani svakako bliži od muslimana.
Srboski je malo suzio zulum Hrvata (katolika), inače unijaćenja i sve ono što je pratilo i donelo hipoteku u odnosima dva naroda ide malo duže od tih NDH 4 godina.
Ja ne bih bio spreman dati konačnu ocenu ko je gori (jer bolji nisu) jal Turci, jal Hrvati...
Osim toga, prava ljubav (prokleta stvar koja zamagljuje vidike) ne vidi ni naciju, ni veru.

Srboski je malo suzio zulum Hrvata (katolika), inače unijaćenja i sve ono što je pratilo i donelo hipoteku u odnosima dva naroda ide malo duže od tih NDH 4 godina.
Ja ne bih bio spreman dati konačnu ocenu ko je gori (jer bolji nisu) jal Turci, jal Hrvati...
Osim toga, prava ljubav (prokleta stvar koja zamagljuje vidike) ne vidi ni naciju, ni veru.

Da, IDE to dalje.

Back