Nikita Kulganov
Buduća legenda
- Poruka
- 37.596
Мујановићева због хиџаба напушта војску БиХ
Уставни суд пресудио да забраном ношења мараме уз униформу није повређено право на слободу вереСарајево – Припадница Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) Емела Мујановић, која је била препознатљива по ношењу хиџаба (мараме којом поједине жене исламске вероисповести покривају главу и врат), најавила је да ће ускоро скинути униформу и напустити војну службу. Одлуку да „иступи из војног строја” донела је након што јој није пошло за руком да на легалан и законит начин обори одредбу Правилника о униформама ОС БиХ, којом се забрањује ношење видљивих верских обележја.
„За неколико дана, званично, неће бити ниједна покривена жена у Оружаним снагама БиХ, јер се ја ускоро раздужујем. Доведена сам у ситуацију да бирам између свог звања и хиџаба… (Под покривеном женом мислим на жену која је покривена у цивилу, али и на служби када је у униформи)”, навела је Мујановићева на „Фејсбуку”.
https://www.politika.rs/scc/clanak/616554/Mujanoviceva-zbog-hidzaba-napusta-vojsku-BiH
Bosna drzava gde je vecina mslimanske veroispovesti zabranila hidzab za zene u vojsci, a Kanada nije.
Bosna moderna gradjanska drzava ?