"Bosna je sljedeća" / Edin Subašić: Da li je moguća (nova) agresija na BiH?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
25.915
Dramatično upozorenje dr. Ive Komšića od prije nekoliko dana ("Uzmite puške... Vojska Srbije u toku noći može preći Drinu i izvršiti invaziju u Bosnu...") na prvu djeluje pretjerano, ali kako smo takav scenarij već doživjeli 1992. sasvim je prirodno da se ovih dana u vojnim i političkim krugovima te u javnosti postavlja pitanje – da li je moguća nova invazija na Bosnu i Hercegovinu?

Piše: Edin Subašić, za Radiosarajevo.ba

Da moguća je, ali... Nivo opasnosti ne proističe samo iz nesrazmjera vojnih efektiva i spremnosti srbijanske i bosanske vojske, nego od djelovanja niza drugih faktora, posebno međunarodnih.

Nekoliko ozbiljnih indikatora su razlog da se i takva opcija razborito procijeni. Posebno zbog invazije Rusa na Ukrajinu, kojom su sasvim izmijenjeni odnosi u globalnom svjetskom poretku, a time i značaj Zapadnog Balkana.

Ruske prijetnje Bosni​

Kao prvo, ruska geopolitika agresijom na Ukrajinu (ali i prije...) se razotkrila kao politika sirove sile i negiranja međunarodnih pravnih i civilizacijskih normi. Prijetnje Moskve svima "da se ne miješaju jer će trpjeti posljedice" ukazuje na opasnu spremnost Putina na drastične korake u borbi za novi svjetski poredak tj. potvrđivanje statusa svjetske sile što je jedan od motiva ponašanja Rusije. Ostatak svijeta će tek morati da redefinira postkonfliktni odnos prema Rusiji.

No, država Bosna će vrlo brzo morati da se (i zvanično) mnogo jasnije odredi o savezništvu sa Zapadom na pitanju sankcija i odnosa prema Rusije. Jer, Vladimir Putin već je dva puta upozorio našu zemlju da će "svaki dalji korak BiH prema NATO-u biti shvaćen kao neprijateljski potez i da će Rusija morati povući konkretne korake!"

Kada je počeo napad na Ukrajinu, u sigurnosnim analizama na Zapadu pojavila se teza – "Bosna je sljedeća". Nekoliko indikatora upozorava da to trebamo ozbiljno shvatiti.

Kao drugo, evidentno je da su Srbija i bh. entitet RS jedini i glavni partner Moskve u ometanju NATO-a da potpuno pokrije Balkan svojim sigurnosnim kišobranom.

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu već danima se obraća javnosti i zvaničnicima sasvim nediplomatskim porukama. Po njima "NATO, EU i SAD su stvarni neprijatelji mira u BiH", država se sumnjiči za organiziranje dobrovoljaca (!) za rat u Ukrajini, a zatim se i prijeti posljedicama po BiH ako ne zadrži neutralnost! Paradoksalno, ali drama Ukrajine i prijetnje iz Moskve olabavile su stisak regionalnih i unutrašnjih davitelja države.

Eksponenti ruske politike​

Eksponenti ruske politike i ekonomskih interesa u Bosni Milorad Dodik i Dragan Čović različito su reagirali na nove okolnosti. Dragan Čović je ostao bez manevarskog prostora onog momenta kad je Hrvatska potpuno stala uz NATO kontra Rusije čak otvorivši prostor za javni odlazak "dobrovoljaca" iz RH u Ukrajinu pod punom vojnom opremom HV (osim oznaka). Čovićev proruski političko-ekonomski angažman zasad je ad acta.

Također se bitno promijenio i narativ zvaničnog Zagreba prema Bosni. Od nedavnog agresivnog i prijetećeg miješanja u unutarnja pitanja BiH došli smo do glasne podrške brzom uključenju Bosne u EU i NATO. Izborni zakon već danima niko ne pominje osim smetenog Bakira Izetbegovića. Dakako, treba znati da događaji u Ukrajini nisu iz temelja izmijenili hrvatsku strategiju prema BiH. Samo su je zasad potisnuli nadolazeći novi prioriteti RH.

Treba li Putinu novi front ?​

Dodik je za početak isturio državnu parlamentarku Dušanku Majkić da drsko zaprijeti ruskom silom "...nemojte poslije reći da vam nismo rekli...", dok je on sam mudro čekao stav Srbije i sada insistira na – neutralnosti BiH. No, njegov novi problem je glasanje Srbije u Vijeću sigurnosti UN „za“ rezoluciju o osudi ruske agresije. Da li će Dodik i sada pratiti Srbiju?!

Mora nas zabrinuti promptni telefonski poziv Sergeja Lavrova Dodiku, nakon što ovaj nije reagirao na dolazak pojačanja EUFOR-a i još dodao da "...nema ništa protiv da dođe i 5.000 vojnika...!" Lavrov ga je odmah podsjetio na "obaveze iz sporazuma sa Putinom iz decembra 2021. godine".

Samo oni znaju šta su Dodikove "obaveze", ali je jasno da poziv iz Moskve ima veze sa pojačanjima EUFOR-a koja podrivaju rusku opstrukciju NATO-a, iako je Dodik već ispunio glavni ruski cilj – blokiranje i zaustavljanje BiH na EU/NATO putu.

Dakle, Kremlj udara ritam pa će u zavisnosti od uspjeha u Ukrajini vući poteze ka Balkanu. Ukoliko bi NATO zemlje tajnim operacijama i logisticiranjem omogućile Ukrajinskoj vojsci da osujete ruski plan svrgavanja predsjednika Zelenskog i postavljanje svrgnutog bivšeg predsjednika Janukoviča, Putin bi se mogao očajnički odlučiti da pojača tempo i otvoriti novi front – na Balkanu. Za to mu je potrebna intervencija Vojske Srbije (VS) kojoj je Moskva posljednjih godina omogućila znatno naoružavanje i modernizaciju.

Cilj eventalne invazije VS bila bi Bosna, ali nije isključeno ni da se specijalnim akcijama pokuša zapaliti već tinjajući međunacionalni sukob u Crnoj Gori. Hendikep Rusije je što u Srbiji/ bh. entitetu RS nema svoje snage osim pritajenih, specijalnih grupa koje tu već duže djeluju legendirane "humanitarnim, vjerskim i kulturnim radom".


https://radiosarajevo.ba/metromahal...c-da-li-je-moguca-nova-agresija-na-bih/449074


Kada Rusi povale Ukrajince, Moldavce i Rumune i dodu do Novorusije (ex Srbija). Hoce li Nosrbija poslati vojsku preko Drine u Bosnu. Prica li narod o tome? Kakav je ambijent?
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.