Босна и силовања у рату: "Могли су да нам раде шта хоће, могли су и радили су"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Poruka
78.182
1655909489647.png
Босна и силовања у рату: „Могли су да нам раде шта хоће, могли су и радили су"

1655909473061.png19 јун 2022

Пламен свећа једва да открива лица пијаних необријаних војника који се смеју у запуштеној шупи у градићу на истоку Босне и Хереговине, док десетине жена ћутке седе склупчане на поду.

Три деценије касније, сећања на 19. јун 1992. урезана су у мисли 62-годишње Рехане, једне од десетине хиљада жена силованих током рата у Босни.
„Негде те воде, да те нешто питају, као да те питају.

„Силовање је било страшно", тихо говори.

Само неколико дана касније, почела је ноћна мора Божице, наставнице историје са севера Босне.

Била је сексуално злостављана током 322 дана заробљеништва.

„Скинули би ме, па би се тркали ко ће више да ме испљује.

„Потпуно голу", каже Божица.

Од 127 пресуда за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу, 75 оптужених је осуђено и за силовање и сексуално злостављање.

link / video

Извештаји о камповима за силовање које су држале снаге тзв. "Војске Републике Српске" у Фочи као и другим местима у Источној Босни, непосредно су утицали на квалификовање силовања као злочина против човечности у међународном праву. По овом основу донето је више осуђујућих пресуда у Хашком Трибуналу. И руски пси рата су учествовали у силовањима у Босни, па тако сведокиња Мевлуна Јашаревић која је преживела силовање у мотелу "Вилина Влас" у Вишеграду прича да су руски зликовци били присутни у хотелској соби у којој је силована Јасмина Алиспахић. Јасмина се у једном тренутку отргла руском злочинцу и скочила у смрт кроз прозор собе на трећем спрату мотела.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.