Bosna i Hercegovina, perspektive do 2050 godine.

Bosna i Hercegovina, perspektive do 2050?

  • Održaće se takva kakva je sa "Dejtonskim uređenjem" / Republika Srpska i Federacija BiH.

    glasova: 2 22,2%
  • Raspasti će se na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

    glasova: 2 22,2%
  • Raspasti će se na Republiku Srpsku, Republiku Bošnjačku i Republiku Hrvatsku.

    glasova: 4 44,4%
  • Postaće unitarna država sa čvrstom unitarnom vlašću u Sarajevu.

    glasova: 0 0,0%
  • Nešto što ću napisati u komentaru u temi.

    glasova: 1 11,1%

  • Ukupno glasova
    9
Ovaj igman mi je nesto jeftin i nepouzdan kanal ali nema ni kredita bez vlasti a ni stolica. Mada se slazem nikad se nezna sta ce Dodik da napravi, nekad je bio Americki covjek a sad je na crnoj listi ko zna sta ce u budućnosti uraditi.
Fatmir je objasnio sta ce da bude sa BIH ako ne bude formirana vlast na zajednickom nivou BIH i sve je istina sto je rekao
 
Kad su Srbi u bih imali državotvornu politiku , ovo što se sada naziva hrvatima nije ni znalo šta je , a ovo što se sada naziva bošnjacima samo se brinulo kako da zadrži sitne privilegije po cenu ostanka u srednjem veku

Hans Kohen, Its History and Ideology, Notre Dame, 1953.godine - “Srbi su bili mnogo zaostaliji čak i od turskog režima, posto su bili ljudi patrijarhalne jednostavnosti, i primitivne brutalnosti”.
 
Sve što se propagira je opet greška ... jer te ideje dolaze sa Zapada, a pokazalo se da je zapad za ove prostore uvek imao pogrešna rešenja

Dakle , ako neko želi dobro ovom prostoru, pravi put je da izbriše zapadne nametnute obrazce...i da poništi svu propagandu koja je nastala od momenta kada je autsrijski vojnik kročio nogom u centar ovog prostora

Kad te nemačke glupe kobasičare oteramo, a sa njima idu i anglosaksonske hijene , tada će doći do reseta ovog prostora , oni sa na silu stvorenim identitetima će doći sebi i tada možemo da imamo mir, prosperitet i da i na Germane i na Anglosaksonce gledamo ka na fine ljude u susedstvu
I ti jednom da dodjes tobe, da shvatis kako je za vrijeme Otomanske imperije bilo puno mirnije na nasim prostorima i puno ugodnijeg zivljenja...
 
I ti jednom da dodjes tobe, da shvatis kako je za vrijeme Otomanske imperije bilo puno mirnije na nasim prostorima i puno ugodnijeg zivljenja...

A još lepše pre nje.
Otomanska imperija stvorila je neravnotezu koju je Austrija iskoristila.
Mani se svih osvajača.
Cccc šta ti je podguzna muva, naučila jednom da se podvlači i uvek traži jedno de isto...Mada neko joj se dopada više, neko manje
Kakvi mozgovi robovski
 
BiH neće postojati 2050. i niko je se neće sećati 2050. osim bošnjakistanskih muslimana kojima će ostati u sećanju kao i Tito.
Ova tema je kao da pitas bolesnika koji se nalazi u terminalnoj fazi raka pluca gde ce za 2 godine na more
BIH je propala tvorevina zajedno sa RS do 2050 to ce biti potpuno napusten i izumreo prostor sa par gradova gde ce zivjeti preostali narod
 
BiH neće postojati 2050. i niko je se neće sećati 2050. osim bošnjakistanskih muslimana kojima će ostati u sećanju kao i Tito.

Ni ja ne verujem da će takva kakva je opstati kao neki vid države do 2050 godine. Verovatno će doći do aneksije teritorija od strane Srbije i Hrvatske a "ostatak ostataka" ostane kao neka Republikda Bošnjačka.
 
Bošnjaci zele 100 %


Nisu nikada ni dobili pravu ponudu, verujem da bi se zadovoljili sa 35 do 40 odsto. Da je bilo pameti moglo se dogovoriti i 1992 godine bez rata. Vodio se rat za 7 većinskih bošnjačkih opštine u Podrinju a Srbi izgubili Petrovac, Drvar, Grahovo, i još jedna opština tu u blizini, zatim velike delove Ozrena o još nešto. I Srbi hteli 70 odsto, a palo se na 49 odsto.
 
Nisu nikada ni dobili pravu ponudu, verujem da bi se zadovoljili sa 35 do 40 odsto. Da je bilo pameti moglo se dogovoriti i 1992 godine bez rata. Vodio se rat za 7 većinskih bošnjačkih opštine u Podrinju a Srbi izgubili Petrovac, Drvar, Grahovo, i još jedna opština tu u blizini, zatim velike delove Ozrena o još nešto. I Srbi hteli 70 odsto, a palo se na 49 odsto.
Dogovor pre rata u Martu 1992 je ponudio Kutiljer, koji se malo razlikovao od Dejtona. Rat bi bio sprecen. Kutiljer je izjavio da je alija usmeno dao reč a potom drugo pricao pred medijima ida je ljiga od coveka.

amerikanci su u svom interesu predlozili aliji da za njega dobiju rat.
Od tada je njihova ideja 100 %
 
Ekspert Bugajski tvrdi: Rusija ugrožava BiH

04. 07. 2020. / 9:30

SARAJEVO -Zapadni lideri traže stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu iako nekoliko država smatraju nespremnim za članstvo u EU. Putin traži balkanske saveznike i, još više, vjerne sljedbenike. Ekonomske i energetske dimenzije su upravo u tome najizraženije u korumpiranju, ucjeni ili podmićivanju ključnih političkih figura.

Janusz Bugajski

Bosna i Hercegovina je postala geopolitički talac Moskve na Balkanu. Kremlj Vladimira Putina razvio je široku lepezu alata u izvođenju svoje antizapadne ofanzive, a više ih je sada raspoređeno na Zapadnom Balkanu kako bi se Bosna i Hercegovina zadržala u statusu zamrznute države s neriješenim unutrašnjim sukobom, koji se može potaknuti u korist Rusije.

Zapadni lideri traže stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu iako nekoliko država smatraju nespremnim za članstvo u EU. Nasuprot tome, Moskva podržava nestabilnost i nesigurnost, jer joj to pomaže u postizanju četiri glavna cilja.

Prvo, može proširiti ruski geopolitički doseg. Istorijski gledano, Balkan je odskočna daska prema Jadranu i Sredozemlju i ulaz u centralnu Europu. Uticaj Moskve na balkanske vlade, uključujući i one u Srbiji i bosanskoj Republici Srpskoj, njena uloga u višenacionalnim formatima (kao što je Vijeće za provedbu mira u Bosni) i njeno vojno prisustvo (kao u Srbiji) pružaju joj rastući regionalni uticaj.

Drugo, Moskva želi razbiti koheziju Zapada. Podsticanje sukoba na Balkanu ne samo da doprinosi nestabilnosti regije, već slabi i jedinstvo Zapada. Jedan od nedavnih primjera bila je i ponuda za razmjenu teritorije između Srbije i Kosova koju je podržala Moskva, a prihvatili i neki zapadni dužnosnici. Već je i sama rasprava o podjeli stvorila razdore u regiji i između zapadnih vlada. Raspirivanje lokalnih sporova može pomoći Moskvi u potkopavanju jedinstva Saveza i naglašavanju neorganizovanosti zapadne politike. Neriješeni sukobi i statusi pojedinih država također omogućuju Kremlju da tvrdi da NATO nije uspio stabilizirati regiju.



Treće, Kremlj želi ukloniti američku prisutnost na Balkanu. Glavni razlog opstrukcije širenja NATO-a je sprečavanje razmještanja američke vojske i isključivanje bilo kakvih čvrstih sigurnosnih garancija. Moskva preferira da se balkanske države ne pridruže Savezu, jer to pojačava ulogu Washingtona u odbrani Evrope. Također, Moskva želi potvrditi ono što Kremlj vidi kao svoje “legitimne interese” u udjelu u arhitekturi evropske sigurnosti. U praksi, takvi prijedlozi dovode u pitanje postojanje NATO-a, što je vidljivo i u prijedlogu Evropskog ugovora o sigurnosti, kojeg je Moskva sastavila nakon invazije na Gruziju 2008. godine. U tom se prijedlogu tražilo da Rusija garantuje sigurnost istoka Evrope. Sve su uključene države to odbacile, ali osnovni ciljevi revizionizma Kremlja ostali su ipak nepromijenjeni.

I četvrto, Putin traži balkanske saveznike i, još više, vjerne sljedbenike. Ekonomske i energetske dimenzije su upravo u tome najizraženije u korumpiranju, ucjeni ili podmićivanju ključnih političkih figura. A ti političari mogu pomoći Kremlju tako što će potaknuti međuetničke sukobe, suprotstaviti se zapadnim inicijativama i podržati Moskvu na širem međunarodnom prostoru.

Poslovna ulaganja Moskve usmjerena su na maksimalan politički učinak. Rusija se snažno učvrstila u Srbiji kupovinom energetskih kompanija, zasićenjem medijskog prostora, političkom korupcijom i vojnom prisutnošću u svom samozvanom “humanitarnom centru” u Nišu. Srbija i Bosna i dalje su 100% ovisne o Gazpromu u isporuci plina i malo su učinile na diverzifikaciji izvora putem drugih regionalnih interkonektora ili alternativnih ugovora o uvozu s ne-ruskim dobavljačima. Srbija je potpisala memorandum o razumijevanju s Mađarskom o nastavku TurkStream-a, dok je Srbijagas najavio da će se ovaj plinovod proširiti na Republiku Srpsku, a možda i na Federaciju BiH.Neadekvatna privatizacija takođe je ostavila većinu bosanskohercegovačkih naftnih preradjivača u rukama ruske državne kompanije Zarubezhneft. Umjesto da ulažu svježi kapital u naftnu industriju BiH, ruske su kompanije izvukle novac iz RS-a i dovele industriju do ivice bankrota. Ovakvi manevri pružaju Moskvi još veću prevagu nad Banjalukom u pritisku na vladu da sklopi nove poslove u korist Kremlja.

Zagreb je također koristan Rusiji za održavanje Bosne van ravnoteže. Nacionalisti u vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i u Hrvatskoj i u Bosni prisutnost Rusije vide kao priliku za potkrepljivanje svojih zahtjeva za treći hrvatski entitet u Bosni i Hercegovini. Doista, srpski i hrvatski čelnici su našli zajednički interes da sarađuju u slabljenju centralne vlasti u Sarajevu.

Moskva dosljedno brani kvazi-separatistički srpski entitet u Bosni i Hercegovini na međunarodnoj sceni i mogla bi podržati direktnu secesiju. RS je vrijedna za Moskvu kao klin usred Balkana, protiv proširenja NATO-a i proširenja EU. U najgorem slučaju, Moskva bi mogla potaknuti Banjaluku da proglasi nezavisnost, kako bi testirala odlučnost Zapada. Ako bi se diplomatski i vojni odgovor Zapada pokazao slabim i podijeljenim, Rusija bi mogla priznati novu državu, kao što je to bio slučaj s Abhazijom i Južnom Osetijom na okupiranim teritorijama Gruzije.

Rusija bi također mogla uvući Srbiju i Hrvatsku u sukob oko Bosne i Hercegovine i dodatno distancirati Beograd od članstva u EU. To bi imalo negativan utjecaj na sve susjedne države, a moglo bi mobilizirati i radikalizirati razne populacije, uključujući i Bošnjake, oko svog nacionalnog identiteta, državnosti i teritorija. Kremlj bi tada zasigurno eksploatisao i iskoristio sukobe koji bi uslijedili.

žurnal

Share Tweet Preporuči

https://www.capital.ba/ekspert-bugajski-tvrdi-rusija-ugrozava-bih/
 
BiH će 2050 zajedno sa današnje moderne Srbije postati prava Srbija što je i istorijski , geografski, kulturološki, demografsk .. uvek i bila , sem diskontinuiteta od cc 150 godina usled germanske i zapadnjačke dominacije, koja je radila na dezintegraciji te dve celine , što metodama demografskog inženjeringa, sile, genocida , proterivanja i propagandom te falsifikovanjem istorijskih činjenica

Ovaj istorijski period biće zapamćen kao jedan od mračnijih perioda , sa najviše beščašća i laži

Koliko ce stanovnika imati Bosma te 2050e godine.
 
BiH treba da bude deo Srbije.Unitarne građanske Srbije čije institucije vlasti bi se birale na principu jedan čovek jedan glas.Mislim Republia Srpska i veći deo Federacije BiH bez zapadne Hercegovine.Naravno,prisajedinjenjem Srbiji prestale bi da postoje kao geopolitički entiteti i i BiH i FBiH pa i Republika Srpska što bi bioi veliki ustupak Muslimanima kojima smeta postojanje Republike Srpske.
 

Back
Top