Bosna i Hercegovina - multietničnost u praxi

RainbowSix

Veoma poznat
Poruka
10.714
U Mostaru radi dva odsto Srba
G. Arbutina
15.11.2007 20:12

BANJALUKA - U opštinskim organima u Mostaru, u kojem je prije rata živjelo 35 odsto Bošnjaka, 34 odsto Hrvata, 19 odsto Srba, 10 odsto Jugoslovena i dva odsto ostalih, danas radi 55 odsto Hrvata, 22 odsto Bošnjaka, dva odsto Srba i jedan odsto ostalih.


Ovi podaci rezultat su istraživanja Centra za promociju civilnog društva, urađenog u 37 opština u BiH, koje je pokazalo da lokalne vlasti u BiH ne poštuju ustavne i zakonske odredbe o zastupljenosti konstitutivnih naroda prema popisu iz 1991. godine.

Prema tom popisu, u opštinskim organima Mostara danas bi trebalo da radi 108 Srba, međutim radi ih svega 13 ili 95 manje od broja koji je usklađen s popisom iz 1991. godine.

Istovremeno, broj zaposlenih Hrvata je mnogo veći od onog koji bi odgovarao strukturi stanovništva iz 1991. godine, tako da umjesto 193 u opštinskim organima radi 310 Hrvata. Broj zaposlenih Bošnjaka je takođe veći i njih je umjesto 189 - 239, odnosno 41 više.

Najdrastičniji primjer kršenja odredbi o zastupljenosti konstitutivnih naroda je opština Ključ, gdje su svi zaposleni Bošnjaci, iako je prije rata u ovoj opštini većinski narod bio srpski sa 49 odsto stanovništva. Bošnjaci su tada činili 47 odsto stanovništva, Jugoslovena je bilo dva, a Hrvata i ostalih po jedan odsto.

Iako bi prema popisu iz 1991. godine u opštini Ključ trebalo biti zaposleno 30 Srba, danas u opštinskim organima ne radi nijedan Srbin, niti pripadnik bilo kojeg drugog naroda osim Bošnjaka.

U opštini Sanski Most, gdje je prije rata živjelo 47 odsto Bošnjaka, 42 odsto Srba, sedam odsto Hrvata i po dva odsto Jugoslovena i ostalih danas radi čak 96 odsto Bošnjaka i svega četiri odsto Srba.

Iako u Sanskom Mostu radi pet Srba, taj broj bi prema popisu iz 1991. godine trebalo da bude mnogo veći i iznositi 50. Posao u opštinskim organima u Sanskom Mostu trebalo bi da ima i osam Hrvata i dva pripadnika ostalih, međutim njih nema među zaposlenim, dok je broj zaposlenih Bošnjaka 115, iako bi prema popisu 1991. godine trebalo da ih radi 56.

U opštini Zenica prije rata je živjelo 55 odsto Bošnjaka, 16 odsto Hrvata, 15 odsto Srba, 11 odsto Jugoslovena i tri odsto ostalih, a trenutno je među zaposlenima 70 odsto Bošnjaka, sedam odsto Hrvata, četiri odsto ostalih, tri odsto Srba i 16 odsto neizjašnjenih.

Iako bi prema prijeratnom popisu u Zenici trebalo da raditi 48 Srba, u opštinskim organima zaposleno ih je samo devet. Istovremeno, umjesto 178 Bošnjaka zaposleno ih je 226.

U opštini Glamoč, gdje je prije rata živjelo 78 odsto Srba, 18 odsto Bošnjaka, dva odsto Hrvata i po jedan odsto Jugoslovena i ostalih danas radi 53 odsto Srba, 19 odsto Bošnjaka i 28 odsto Hrvata.

Trenutnom nacionalnom strukturom zaposlenih najviše su oštećeni Srbi jer umjesto 25 Srba radi ih 17, dok je zaposleno devet Hrvata iako oni prema popisu iz 1991. godine ne bi trebalo da budu zastupljeni u opštinskim organima.

U opštini Bihać, gdje je prije rata živjelo 66 odsto Bošnjaka, 18 odsto Srba, osam odsto Hrvata, šest odsto Jugoslovena i dva odsto ostalih danas je među zaposlenima 91 odsto Bošnjaka, šest odsto Hrvata, dva odsto ostalih i svega jedan odsto Srba.

Tako umjesto 27 Srba u opštinskim organima rade samo dva Srbina ili 25 manje, dok je broj zaposlenih Bošnjaka 136 iako bi trebalo da iznosi 98.

U opštinskim organima u Livnu, gdje je prije rata živjelo 72 odsto Hrvata, 14 odsto Bošnjaka, 10 odsto Srba, tri odsto Jugoslovena i jedan odsto ostalih, danas je zaposleno 93 odsto Hrvata i sedam odsto Bošnjaka. Među zaposlenima nema nijednog Srba iako bi ih prema popisu iz 1991. godine trebalo da bude 11, a istovremeno umjesto 78, zaposlen je 101 Hrvat.

U opštini Travnik, gdje je prije rata živjelo 45 odsto Bošnjaka, 37 odsto Hrvata, 11 odsto Srba, pet odsto Jugoslovena i dva odsto ostalih danas radi 62 odsto Bošnjaka, 34 odsto Hrvata, šest odsto Srba i jedan odsto ostalih.

U Konjicu najoštećeniji Hrvati
Bošnjaci dominiraju među zaposlenima i u opštini Konjic, gdje je prije rata živjelo 54 odsto Bošnjaka, 27 odsto Hrvata, 15 odsto Srba, tri odsto Jugoslovena i jedan odsto ostalih. Danas je među zaposlenima 89 odsto Bošnjaka, šest odsto Hrvata, četiri odsto Srba i jedan odsto ostalih.

Umjesto 31 Hrvata, u Konjicu ih radi svega šest, a umjesto 18 zaposleno je pet Srba, dok je broj zaposlenih Bošnjaka 108, umjesto predviđenih 65.

Nezavisne novine
 

porin50

Ističe se
Poruka
2.137
Ne mislim da bi trebalo uzeti stanje po popisu iz 1991. g
iz prostog razloga što se to stanje neće vratiti jer su mnogi
raseljeni se skrasili u nekim drugim sredinama gdje je također
izmjenjena struktura a nije navedena gornjim podacima.

Već sam napisao da postoji i nova generacija mladih ljudi
koji ne moraju da ispaštaju zbog pogrešaka svojih predaka i
bilo bi jedino ispravno da se uzme sadašnje stanje i pokuša
naći najpravednije riješenje bez forsiranja unitarizma, podjele
po popisu iz 1991, bez separatizma i bez želje da se bude
ravnopravniji od drugog.
 

AltinaBoy

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.130
Toлико о мултиетничности на коју се Бошњаци позивају.
Када њима одговара, позивају се час на попис 1991, час на данашње стање 2007.

Сматрам да би нови попис све решио. Нема ништа мулти-култи и осталих, братство-јединство затуцаних фраза.

А данашње стање је овако:

Бошњаци:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Slika:Bošnjaci_u_BiH_danas.GIF

Срби:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Slika:Srbi_u_BiH_danas.GIF

Хрвати:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Slika:Hrvati_u_BiH_danas.GIF
 
Poruka
5.205
Samo jedna mala ispravka, 1991. na popisu nije bilo nikakvih Bošnjaka!


Bio je najmanje jedan, a to je Adil-beg Zulfikarpašić.


bosnjak_adil.jpg
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.