"Bosanski Oxford": U gradu diploma i ćevapa studira 4500 ljudi

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.891
Čuli smo dosta dobrih pošalica o diplomi iz Travnika. Ima ona: "Ko kaže da je bio Travniku, a nije se vratio iz Travnika s diplomom, laže da je bio u Travniku!", ili recimo ova: "Stao bus u Travniku, a šofer će na razglas: 10 minuta pauze - za kafu, toalet i četverogodišnji studij".

Najviše smo se ipak nasmijali na priču za koju svi kažu da je istinita. Kaže ovako: Alden Karalić iz Ilijaša pokraj Sarajeva studirao je u Travniku menadžment i poslovne odnose pa je na promociji izjavio: “Da sam znao da je ovako lako, završio bih ja i srednju”, piše Jutarnji list.

Mediji su potom “iskopali” da je “diplomant” pohađao srednju Strojarsku školu u Sarajevu, a od tamo su ga izbacili 2008. godine jer ni u trećem pokušaju nije uspio završiti prvi razred. Onda je odlučni Alden otišao u Široki Brijeg, upisao iznova Ekonomsku školu, pa iz Širokog požurio za Travnik i tamo upisao Ekonomski fakultet i, eto, diplomirao, a za sve to mu je trebalo – šest godina, znači dvije manje od najmarljivijih i najnadarenijih učenika. Nije stoga čudno što o njegovu pothvatu i danas pišu novine.

Priča o diplomama iz Bosne i Hercegovine, pa tako i iz Travnika, aktualna je već godinama, kod nas s vremena na vrijeme, a novoimenovani ministar Josip Dabro svojim nemuštim tumačenjem kako je došao na magisterij na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku nanovo je privukao pažnju. ovoga “grada diploma i ćevapa”.

Grad Travnik (BiH) ima čak tri privatna univerziteta u kojima djeluje 16 fakulteta te dva državna fakulteta.

Link

Tekst je podugacak ali vredan čitanja


Pitam vas zašto ljudi pate ako nisu završili fakultet pa kupuju diplome ?
 
Ovo nikako da skapiram

Kako neko ko završi osmoljetku može se nadati plati i poziciji menadžera ako kupi diplomu ?

Zamišljam sebe da imam zvanje arhitekta svaki projekat bi bio poput tornja u pizi
Pa Ruki ne kupuju se diplome stručnih fakulteta gdje je potrebno pravo znanje i vještine nego ovi fakulteti za administraciju, udari pečat tu, stisni f4, skeniraj papir i metni potpis realno dijete 7 razred osnovne može raditi njihov posao 🤷‍♀️
 

Back
Top