Boris i Toma bi da dele Srbiju

Petar BSK

Veoma poznat
Poruka
10.059
Predsednik Srbije Boris Tadić sprema se da uguši sve male i manjinske partije u Srbiji, u čemu ima indirektnu podršku samo vodećeg oponenta - Tomislava Nikolića!

aime, osim Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, niko sa političke i javne scene u Srbiji ne može da zamisli dvopartijski sistem, koji su ovih dana nagovestili Boris Tadić i njegovi saradnici pričom o promeni izbornog sistema.
Lider socijalista i zamenik premijera Ivica Dačić dan posle Tadićeve izjave reagovao je prilično oštro, poručivši da SPS neće podržati promene izbornog zakona i Ustava, koje bi vodile stvaranju dvopartijskog sistema.
- Nemam nameru da podržavam promene izbornih zakona ili Ustava da bih pomogao Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci da stvore dvostranačku Srbiju - rekao je Dačić.

Zoran Stojiljković upozorava da je priča o promeni izbornog sistema u pravcu koji zagovara Tadić ishitrena i veštačka, jer ne odražava svojstva Srbije kao izbornog tela.
- Neka se manu logike „šta meni treba u ovom trenutku“. Ako ne želimo da frustriramo političku scenu, već težimo sistemu koji oslikava sve specifičnosti ove teritorije, onda je Ivica Dačić potpuno u pravu. Logika velikih i relativno malih stranaka je sasvim različita, ali podsetiću da su i DS i SPS nekada imali pet odsto podrške birača - kaže on.
Osim velikih stranaka koje prirodno teže ovakvom sistemu, Stojiljković ocenjuje da štetu od njega ne bi pretrpele jedino brojne manjinske stranke koje su teritorijalno koncentrisane, poput bošnjačkih u Sandžaku i Mađara u Vojvodini. Ostale male i relativno male partije bile bi, kako objašnjava, naterane na čvršće vezivanje u koalicije sa velikima.
Izborni sistem u svim državama se, prema rečima Zorana Lučića iz „Cesida“, kleše po svojstvima tih država i to traje 100 ili 200 godina. Zbog toga on za „Alo!“ kaže da je nemoguće da u Srbiju u skorijoj budućnosti dobijemo dvopartijski sistem i da bojazan da će se to dogoditi nema nikakvog osnova.
- Naša politička elita izlazi sa nekim predlozima za koje ne pruža nikakvo obrazloženje. To je svakodnevna pojava. Tako i sad imamo ispaljivanje termina i ideja, a da niko ne kaže koji je to izborni sistem i zašto je on dobar za Srbiju. To je samo politička borba i udvaranje biračkom telu - smatra Lučić.
Profesor prava Zoran Ivošević smatra da je Tadić nastupio kao predsednik svoje partije, a ne svih građana.
- Ideja o samo dve stranke meni ne liči na demokratiju, jer ako amputirate sve partije koje nisu velike kao vi, na pragu ste da ugušite demokratiju. Nismo mi Engleska ili Amerika i nije stvar primene ustava ili zakona, već realnosti. To će biti moguće, i to tek u političkom procesu ukrupnjavanja scene, ali opet, to ne može biti stvar pravila i zakona, već politike - objašnjava Ivošević.
I poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami kaže da bi izmene izbornog zakona bile pogubne po demokratske procese u Srbiji. Šami veruje da Srbija još nije zrela za većinski sistem, odnosno dvopartizam, jer je za to neophodna duga demokratska tradicija.
- A to što priča Tadić, pitajte njega. Uopšte ne znam šta je on zamislio - iskren je poslanik DSS-a.


Opa,šta nam se to sprema,američki model u Srbiji....
 

Back
Top